APELE  ĪNTINSE  CA NIŞTE CĀMPII .

 

 

Ca urmare a unor condiţii prielnice , care nu puteau fi refuzate, am plecat īntro călătorie cu avionul  spre Elveţia, la o oră matinală sperānd  īntro revedere bună cu băiatul nostru īn aeroportul  din   Zurich .

 

 

Zborul cu Tarom a fost o pauză liniştită şi am avut prilejul de a vedea  ziua cum arată peisajul de sus. Pentru un estet īnrăit peisajul este dezolant desupra Austriei şi deasupra Ungariei īn jumatatea vestică. Cei 12000 de metri deasupra pămāntului reduc pe ghicite  peisajul nou văzut şi numai deducţiunile mai fac corecţia necesară şi de dorit a hărţilor afişate permanent īn avion.

 

Culmile munţilor sunt mai teşite şi mai pustii. Arată sărăcăcios  potrivit altitudinii şi aparent nu mă īnfioară decāt aspectul dezolant şi ascuţit al unor culmi. Totuşi trecem peste Alpii austrieci şi cei elveţieni, rare sunt observate, de sus ,urmele oamenilor care īi locuiesc. Mai uşor sānt observate de-vale, pe lāngă oraşe şi orăşele.

 

Ăştia suntem, nişte străini faţă de alte obiceiuri la mii de kilometri depărtare , aprent īn alte timpuri . Pe ghicite aflăm că pata  albastră verzui este de fapt nu o īntindere de apă stătătoare, ci o pădure īntinsă . Numai vizualizānd īntinderile nesfārşite care ies din dreptunghiul ferestrei de zbor, de largi ce sunt şi lipsite de īncreţiturile curenţilor apelor, īţi dai seama că acestea sunt totuşi  urmele  vizuale ale unor păduri seculare şi numblate .

 

 

Comparaţia permanentă īţi arată unde de fapt, liniştea pădurii este īnlocuită de mişcarea  continuă a apelor. Eşti mirat de cāt sunt de īntinse aceste lacuri austriece şi germane, mai tārziu apar şi lacurile ELVEŢIENE , cel denumit  ZURICH sau cel care mărgineşte LUZERNA, care la acea oră sunt mai puţin brăzdate de vaporaşe decīt cele germane .

 

 

 Zborul  ca destinaţie mă limitează numai la aceste două lacuri, datorită īntinderii Elveţiei pe orizontală, căptuşind munţii ALPI . Şi aterizăm destul de liniştit , cu Taromul,  pe aeroportul  de la Zurich .

 

Surpriză peste nişte romāni patrioţi şi destul de umblaţi, de mai multe ori cu treburi medicale  :  īn Italia, Franţa, şi Portugalia .

 

Aeroportul domină peisajul prin īntinderea sa . Este de 4 - 5 ori mai mare ca Otopeniul din Bucureşti şi nu-ţi dai seama de aceasta decāt īnăuntru : urci şi cobori scările  interioare , apelezi la trenul metrou local pentru recuperarea bagajelor, sau la plecare pentru īnscrierea la biroul de plecare, lucru obositor şi care te face să regreţi dimensiunile potrivite de acasă .

 Hei obişnuieşte-te ! Bucureştiul nostru nu este ca Moskova sau Zurichul !

 

Obosiţi şi  năuciţi de noutate răsuflăm uşuraţi cīnd īl zărim pe Ciclote  printre ferestrele protectoare pentru el , de plauzibile atacuri teroriste ?! Dar aceasta este situaţia occidentală şi probabil ,  este rostul măsurilor necesare de siguranţă prin Europa aceasta .

 

 

Răsuflu uşurat cīnd mă aşez īn maşina cu care ne aşteptă băiatul şi ne īnscriem pe şoseaua care trebuie să ne ducă la Wetsikon , orăşelul care ne va găzdui īn cele 10 zile .

 

 

Am timp să văd pe īndelete Elveţia şi să admir ordinea citadină a tuturor localităţilor : nu există decāt orăşele īn locul unor sate mărunte, salbe de orăşele  īnşiruite pe parcurs, verdeaţa īntinsă peste tot , dealuri şi coline care nu se mai opresc şi care fac normală apariţia unor tunele mai scurte sau mai lungi pe īntreg drumul ,  admirabil asfaltat cu un asfalt gros şi rezistent.

 Mirare : din adāncurile pădurilor se ivesc drumuri asfaltate pentru turişti şi pentru vitele localnicilor , tot ce se cuvine tuturor  vieţuitoarelor !

 

 

A devenit o emblemă curentă pentru vizitatorii acestor landuri !

O emblemă de cunoscut şi de meditat..

O decoraţie care īţi va deschide uşa la fiecare magazin, care  te serveşte modest cu orice produs necesar pentru vizitator, ...chiar pentru un diabetic īncepător de gradul doi : de la un covrigi la merele şi prunele roşii care au un parfum minunat !

 

 

O primă observaţie riguroasă şi profesională, suport bine altitudinea şi zborul la un cardiac cu stress profesional , īn vārstă de peste 65 de ani, neştiut şi tīrziu cunoscut !

 

 

Va urma.