Dece daţi atīta importanţă Doamnei Neaga ?

 

Ciclote : Am primit toate copiile, de la mic la mare, o să o pun pe ultima. Am şi citit ce ai scris... Iţi revine coerenţa şi oratoria, felicitari!

Dar totu
şi de ce a fost aşa specială Doamna Neaga ? O explicaţie simplă ...ca pentru cei neinstruiti īn ale istoriei :

  

 

Răspuns :

 

Iată dece: este de o redutabilă performanţă īn ale comerţului si o desavīrşită gospodină  (cea dintăi ce seamăna bine cu o cowboiţă americană ).


A iubit tare mult animalele şi īndeosebi caii!


L-a iubit focos pe soţul ei acest Mihnea Turcitul care era făcut de o italianca.


Era cunoscătoare dibace ale legilor comerţului din vest şi facea un comerţ īn cīştig cu sare (din salina din  Valenii de Munte) cu griīne şi cu lemn .


Ştia de Caucaland, care a fost situat de Marcellinus romanul (istoric din vechime chiar pe aceste meleaguri) !

 

Ştia de originea suedeză a vaşnicilor eroi  goţi, şi avea rude legate de urmaşii acestora,care rămăseseră  pe Munţii Buzaului (la Pietroasele) īncă din secolele 3-4 ai erei noastre.

   A fost Regina ,mare Doamnă a Romaniei atunci cīnd soţul ei era turcit şi puţine slugi şi prieteni le stiau visele secrete : a strīnge vechi Goţi suedezi aduşi de īmpăratul Constantin preţ al statorniciei lor la graniţe,al mestesugului lor de război, al prelucratului metalic, al cunoasterii meşteşugului de a prelucra piatra  şi de  a croii tunele şi oraşe īn stīncă !


A rezistat mult timp şi a pastrat secrtul adunării şi manipulării goţilor şi a comerţului cu metale nobile(aur,argint,cositor) al lemnului , mierii şi alcolului ( vin rachiuri) pe care il avea din belşug această ţară !


A făcut bani cu nemiluita pentru datoriile soţului ei şi pentru Turci ! Vindea pe bani buni vacile, caii de galop(care au fost fixati drept prima herghelie de cai de galop sarmaţi sau mai tīrtziu englezeşti pur sīnge!) şi berbecuţi  pentru mahomedani


A avut cinci copii ( dincare doi baieţi, unul mort dintre ei ,de mic şi īngropat la Biserica Ciolanu ).


A avut cel puţin 3 cetăţi sau 4 : la Lapoş,la Haleş,la Buda Crăciuneşti,la Izvoru.

 

A facut mai multe mānăstiri : Ciolanu cu hramul Sf.Gheorghe, Aninoasa ,care s-a uitat şi şters de pe faţa  pămīntului,Cetăţuia, multe rupestre īn Aluniş, biserica din Alunis.


Cunoştea valoarea chihlimbarului de la Colţi !


A fost extrem de religioasă şi a dăruit Kievului o cruce cu icoana sfintei Maici cu inscripţia: "Doamna Neaga mult ziditoare a bisericii valahe(romane)creştine,care a ţinut piept necredincioşilor "!


Ia preţuit ca bărbaţi pe saşi de pe moşia sa şi a trăit cu popa Mihai Săseanu care a fost starostele un timp, al bisericii mīnăstire Aninoasa !

 


A īntărit ruptura cercului de dealuri si munţi stabilindu-şi aşezarea
princepală pe Buda Craciuneşti, avīnd īn mijloc Cislăul, ea fiind o rīpă ( la orele şapte pe cercul dealurilor din jur)

( nu uita ca poziţionarea Caucalandului gotic exactă  pe topografia dealurilor locale ).


A respectat cea dintai legea pamīntului  căsătorindu-se cu boieri olteni după datină ( de mult, boieri Olteni īşi luau fete din boierimea buzoiana pentru ca erau mai focoase,si bogate (lemn,animale,oi) şi mai darnice ca prinţesele sīrbe !


Iată numeroase motive care au facut din Doamna Neaga o iscusita şi politiceste, si comercial -secretă a timpurilor, un fel de Doamna Elena Udrea
pusă paznic la Ţară ,cu nişte gīlcevitori turci megieşi  şi repede doritori te piardă !


Prea multe motive castau stingher ... şi altele .

 

 

Va urma