« DOAMNA  NEAGA DIN  SECOLUL XVI ,O MARE DOAMNĂ,O MARE DOAMNĂ A  CAREI MARE NEFERICIRE FAMILIARA  A ĪMPIEDECAT-O  SA FIE  RECUNOSCUTĂ POTRIVIT RANGULUI  SĂU . Poveste īn mai multe acte.". »

 

BUDA CRĂCIUNEŞTI , REŞEDINŢĂ  A DOAMNEI  NEAGA.

 

Acest sătuc ascunde o pagina retrasă din viaţa unei domniţe al cărui soţ era ostracizat - social şi religios - de boierimea romānă din secolul al XVI-lea  . Văzut acuma de departe este neīnsemnat  că Romānii s-au ţinut departe de faima soţului care a fost un domnitor turcit ,dar după atītea schimbări sociale şi contemporane, aspactul religios a scăzut īn importanţa lui ,şi ne īndoim că atitudinea  acuma va fi la fel socotită !

 

Totuşi : O prea mare vină pentru a fi iertat lesne ! Istoria l-a şters (numele) fără cruţare şi fără milă.

 

DEGEABA SOŢIA SA ESTE RECUNOSCUTĂ DE  POSTERITATE  CA O FEMEIE NENOROCITĂ , LIPSITĂ DE SIGURANŢĂ ŞI DE RECUNOAŞTERE !

 

TITLUL COMPLECT AR FI ACUMA:”BUDA CRĂCIUNEŞTI, ANINOASA ŞI ALUNIŞ, IATĂ TREI ADUNĂRI CARE VOR ĪNSOŢI TOTDEAUNA CUPRINSUL SPIRITUAL  ŞI DEFINIŢIA ACESTEI BRAVE DOMNIŢE ROMĀNE DIN SPAŢIUL BUZĂULUI NĂSCUTĂ ŞI TARDIV RECUNOSCUTĂ !”

 

TOTUŞI TE MIRI CĂ PĪNĂ ACUMA ISTORICI DE SEAMĂ  CA  NICOLAE IORGA SAU NEAGU DJUVARA NU S-AU OCUPAT DECISIV DE PERSOANA EI ŞI NU AU DETERMINAT O ATITUDINE CREŞTINEASCĂ SAU RELIGIOASĂ CORECTĂ ?! NU MAI VORBESC CĂ DOMNIŢA NU A FOST  SPRIJINITĂ ( prin interpuşi ) SĂ-ŞI SPUNĂ PĂREREA DESCHIS , PRIN PROPRIA DECLARAŢIE SAU PRIN DECLARAŢIA FĂCUTĂ DE VREUN MARE LITERAT !

 

S-A TĂCUT MUŞUROIŞI LUAŢI AMINTE ŞI NU S-AU FĂCUT EFORTURI  DE CEI ĪN DREPT NICICUM ! 

AŞA S-A AŞTERNUT COLBUL  GROS AL UITĂRII PESTE MAREA NOASTRĂ ŞI CHINUITĂ DOMNIŢĂ !

 

MAI ASTĂZI A APĂRUT UN VOLUM SCRIS DE O PENSIONARĂ VĪNDUT LA UN MODIC PREŢ DE 30 DE RONI , INTITULAT CAM  POMPIERISTIC : «  CUVINTE ŞI AMINTIRI DESPE SINGURA DOMNITOARE REGINĂ A BUZĂULUI CARE A TRĂIT ĪN SECOLUL XVI.  ‘ DESPRE DOAMNA NEAGA ‘

 

BĂNUIM CĂ ADĪNCI MOTIVAŢII GENEALOGICE  AU ĪMPIS-O PE AUTOARE LA UN ASTFEL DE GREU  EFORT ŞI CARE A FOST SLAB SUSŢINUT PE PLAN LOCAL ŞI  GENEREAL AL ŢĂRII !

 

DE ALTFEL,CARTEA ŞI EROINA NU AU BENEFICIAT DE O PRIMIRE CONVENABILĂ SAU DE O RECUNOAŞTERE MERITATĂ, ŞI NU A ZGĪLTĪIT TEMEINIC  MENTALUL NOSTRU PENTRU AL TREZI !

 

A FOST O DOMNITOARE CARE A AVUT GREUTĂŢI CU SOŢUL SĂU PRIN RUPEREA RELGIOASĂ,PRIN PLECAREA LUNG TIMP ĪN CONSTANTINOPOL PRIN SURGIUN NEMERITAT AL  DOMNITORULUI ĪN TRIPOLI, UNDE A ŞI MURIT,ŞI PRIN  URTMĂRIRE NEĪNCETATĂ A  UNEI FEMEI SINGURE zicese „PENTRU DATORII ĪN RECUPERARE”DE CĂTRE TURCI ŞI/SAU SULTANI.

 

O TĂCERE DE MORMĀNT A ACOPERIT-O VEACURI DE-A RĀNDUL PE DOMNA NEAGA , NICI IZVOARELE ISTORICE NU AU FOST MAI BOGATE PENTRU CEI INTERESAŢI ! TĂCERE ŞI SĂRĂCIRE DE INFORMAŢIE !

 

 

Va urma,