PĂRELNICE SENZAŢII  LA MÂNĂSTIREA CIOLANU, PETRECUTE ÎNTRE OAMENI ŞI ANIMALE .

 

 

 

Pe zi ce trece şi pentru foarte mulţi vizitatori , lăcaşul mânăstirii Ciolanu capătă o covârşitoare rezonanţă :

 

Este un loc de pelerinaj la sfârşitul săptămânii, care umple sufletul  de momente înălţătoare de linişte,  de pace şi  de refugiu, într-o manieră extrem de benefică…

 

 

Chiar eu Capricornul solitar,  am simţit marile valenţe benefice ale acestor aşezări,.. reconfortarea  spirituală şi dezlegarea monahicească a sufletului,.. recunoscută de foarte mult timp,.. cu noi oamenii , totuşi ..atât de simţitori, şi nu este  nicicum de mirare ,..

 

Că sosesc vârstele treptat,..

..Ce îşi arată înţelegerea în felul lor ,.. tot mai simplu :

 

.. ca adeziunea tineretului şi  a micilor copii,..

..şi o înţelegem şi pe  cea a celor bătrâni sau suferinzi,

 Când puterile de tămăduire diverse, ale bolilor trupeşti sau sufleteşti, sunt recunoscute.. şi puse într-o adâncă legătură de miracol creştin,prin credinţă

 

..Dar trebuie accentuată latura tămăduirilor secrete,.. făcute nu numai de  toţi călugării şi preoţii,.. dar şi latura ..deloc lipsită ..de a Puterii Cereşti fală.. şi Făcută şi  prin  toate influenţele sale asupra Naturii, de lângă Noi , desluşit de paşnică şi  adânc purtătoare a unor  relaţii Om - animalele necuvântătoare ,a pădurilor din jur care este la fel de benefică ,.. ea exprimând un mare adevăr :

 

.. La Mânăstirea Ciolanu şi peisajul,şi clima , dar şi vieţuitoarele : Vindecă şi au cu toate, un  mare rol de Izbăvire miraculoasă ..

 

Dar dacă trebuie să reamintim  izvoarele tămăduitoare,.. paşnice locaşuri, sau cufundate,.. în meritul lor duhovnicesc de Ape Sfinte..

 

Cu toatele stau de dreaptă mărturie.. că aici este stabilită şi înfiinţată ..de mult un loc de izbăvire, şi de uşurare ,

 

.. Care simţită monahicesc,.. Care simţită de mireni ca înduioşător  de paşnică şi  de miloasă,.. Care simţită de animalele pustiei de codru,.. sau de imaşuri,..

.. Ca o atmosferă de pace generală,.. de liniştire a pornirilor de hrană,.. fără răsfăţ,.. sau îndestularea lacomă..

 

.. Şi când spun asta eu cred  sfinţit în convingerea  mea : că în aceste Locuri de Taină .. domneşte legea  adâncii înţelegeri dintre om şi animale, crescută sub cer ,.. care adună natura alături de aceştia,.. în lucarea lor comună :

 

De Aicea ..nu se răpeşte de pe ram decât ce astămpără o foame deja încercată , .. din ziua trecută rămasă, şi desigur că răpitorii mărunţi, sau mai tari în oase, se roagă de iertare păcatelor,.. după făptuirea jertfei,..

 

Aproape că Ei ,.. Cei răpiţi şi chiar răpitorii nu-şi dau seama că îngerii lor , personali, sau..paznicii cerurilor numiţi,.. le stau în preajmă,.. şi opresc accentele de îndestulare cu belşugul  celor mici şi mărunţi..

 

 

Este o mişcare monahică generală :

 

..Se dau pilde,.. sau  Se fac apărute gânduri de renunţare ,.. sau de părere de rău, sau Se scot  de la urmărire faptele care trebuiau să vină,..şi care prisosesc socotelilor ţinute de Maica precistă , sau de sfântul Anton, sau  de sfânta Pareschiva …

 

Este o mergere uşurată spre alăturare într – un decor idilic, o revenire spre imagine  a câmpurilor Elyzee ,.. spre mai vechea comportare prielnică faptelor bune : O grădină Eden,.. asemeni unui Paradis, care este aproape de noi..la îndemână.. un paradis al înţelegerii oamenilor cu natura ,..spre fericirea bisericească a unei adânci înţelegeri … sau chiar spre manifestarea unui Ecumenism  dorit .

 

Şi stau cutremurat de atingerea atâtor fluturi albi şi albăstrui..şi a atingerii..ca  de un văl, a Hainelor de Sfinţi,.. care se plimbă nestingheriţi printre noi,mereu cu un rost :

 

..Ne mai dau o povaţă,..Ne mai fac atenţi spre Ceruri, Ne mai arată semne miraculoase,..dar care,.. sunt atât de obişnuite,..

 

 

.. Că Ele lasă urme printre oameni :

 

.. Aici mai vezi câte unul care se abţine de a-şi  mai întări dorinţa : de a Căpăta un ascendent  ascuns  totuşi de -o imoralitate,.. mai nelalocul  ei,..

 

..Sau,.. pe altul care nu-şi mai părăseşte Obiceiurile proaste,..şi mai ales păgubitoare,pentru alte fiinţe din preajma sa,.. fie el dobitoace necuvântătoare, sau oameni cunoscuţi,.. sau  fie stăini..

 

Sau mai vezi pe unul care îşi plânge  tăcut  Fapta ,..trecută la răbojul vicleniei, lăcomiei, ticăloşiei, prea- curviei, sau chiar al omorului cu voie şi fără de voie..

 

 

 

 

Va urma