TRECEREA DIS DE DIMINEAŢĂ LA EXPRESIONISMUL CEL MAI FURIBUND : VENEŢIA LUMINII,.. A MALURILOR ŞI A REFRACŢIEI !

 

 

 

Veneţia luminii..a malurilor şi a refracţiei,.. mi- a trezit cel mai desăvîrşit optimism : O trecerea dis- de dimineaţă la expresionismul cel mai furibund, mi- a amorţit niţel organul optic ,instantaneu.. necesitând corecţia imediată.. ca la fotograf : accentuarea voită ,..prin frecare a ştergerii  organului optic,..ca şi cum ai încercadeslipeşti de pe retină o eroare, sau un impuls luminos prea puternic !

 

 

Erorile..  erau foarte numeroase : Nu conştientisasem ,că îmi schimbasem decisiv domiciliul.. pe continent, la o latitudine,.. şi zonă geografică,.. plină de soare, dar mai ales plină de o sevă anume a fiorului mediteranian,.. care crease şi pentru mine o stare de expansiune.. ciudată : de vremelnică fericire ! ..

 

Şi nu păream mai ancorat în trăirea clipei,decât dacă mă mai socoteam ..în viaţă, trăitor al unui miraj de Montagne rousse, combinat cu o doză puternică  de exibiţionism ,.. datorat unor droguri puternice,..dar nu mă clătinam,.. nu ameţeam, şi încă nu mă depersonalizasem,definitiv şi eficient :

 

.. Eram numai la Veneţia !.. curajos de pregătit,.. înfrunt toate piedicile survenite aici, sau  ..aiurea : «Trăiam clipa ! »,.. ca în reclama burgheză, amestecată  cu languroase personaje,.. silite să se despoaie şi să bea .. neîntrerupte răcoritoare în care pluteau..ameţite deochiat: felii de papaia,.. de ananas.. sau de lămâie,.. sfârâind de frig şi temătoare la un cumplit sfârşit,.. datorat gripei  păsărilor..  din Birmania şi Thailanda ( totuşi de-a dreptul nemiloase!),..

 

.. Şi uitesuntem scoşi la lumină ca nişte pui ..de la incubator !

,..mai apăreau,.. în reclamă şi nişte tigrii.. care cereau peltic şi sâsâit,.. acelui picolo : un shweps !,.. râzgâindu-se delicat cu alinturi  mofturoase de purtătoare de balcoane de silicon,.. dar să nu îmbrac Haina lui Nea Mărin miliardar !.. al cărui talent,..estompează veleităţi fanfaroane.. de gangster..sau de mafiot..plecat în lume

 

Caracalul este rămas  departe.. şi uitesuntem scoşi la lumină, ca nişte pui

..de la incubator !

 

 

Tremura lumina  în aer,.. făcând volane şi volănele,.. în jurul meu,..şi desigur că peste tot,..
.. Acest tremur  şi distorsionare,.. ameţea pe cei noi veniţi ,.. sau  întorşii de la savate,..bachice şi lascive,.. petreceri de grup..

 

 

Eram la Veneţia ,..şi nu încetamgândesc.. am ajuns prea departe..?!

Oare sunt os domnesc ?,.. sau  de boiernaş sclifisit al anilor premergători  mijlocului de secol 19,.. Secol în care discuţiile,.. se terminau cu saluturi şi cuvinte împrumutate : franţuzisme sau italienisme.. de Palermo,.. într-o acoladă de cavalerism social,.. plin de elanurile cunoscute : Libertate,.. Egalitate,.. Fraternitate.. !

 

.. Ce idealuri dom’le,.. cîte idealuri idealizate,.. şi pe jumâtate ,..sau pe întreg frânte,.. sau  rămase jupuite,.. ca nişte biete prepeliţe de pripas,.. care stăteau strânse grămezi,.. grămăjioare.. şi triste !

 

Off..Of !.. da bietele chiar triste !,.. atinse de răpciugă sau chiar de moartea plăcerii de a trăii.. oricum,.. faţă cu Naţiunea.. noastră ,.. sau cea Europeană ..de Uniune,.. sau cea globalizată de(cu) nişte dureri de facere,..care atenţionau atragera forcepsului ,.. pe galantar !,.. pentru a ocolii vremelnic.. careva bisturie,.. care şi aşa rămăseră,.. de la  anterioara operaţie.. de la Turtucaia ..prin 1913.. pe malul celălalt al Dunării,.. şi care ne fiind  totuşi  ruginite şi ne date la casat !,..

 

.. Au devenit operante.. odată cu vremurile  noastre noi ! ..

 

 

 

Vorba aceea : să Fii treaz !.. darfii şi voinic..

Este un căştig la Loteriei,.. vizelor,..

 

D-apoi !

 

 

 

@@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copie :

A 01  novo,Trecerea dis de dimineaţă la expresionismul cel mai furibund,Veneţia luminii..a malurilor şi a refracţiei