Deschiderea Cerului in ultimile zile ale Balantei la Manastirea Ciolanu.

 

 

CUM SE DESCHIDE PASNIC “PODUL CERULUI” IN ULTIMILE ZILE DE BALANTA, DESFACAND  MAGNIFICA SPLENDOARE A CUFARULUI CU BOGATII  DEASUPRA MANASTIRII,..

VEDERE DE LA  MANASTIRE CIOLANU : PLATOUL  DIN FATA EI, DE LA DEALUL CU MERI ,...

 

 

Inregistez, cu mirare frumusetea acestui anotimp ,chiar neobisnuit, pentru inceputul de Iarna buzoiana, unde nici ploaia si nici Ceatza nu are temei  de aparitie, ne mai vorbind de Crivatul din nord , aducator de geruri si omat…

 

Suntem ca minunati privitori la buluceala vremii care aduce peste noi..

Norii de fluturi si de foi  ce-aluneca ingalbenite sau albe dinspre pomi,.. pe malul alb si verde,.. inca crud,dinspre livezile de poame ce inconjura din toate partile Manastirea Ciolanu .

 

Este un minunat soare,.. strins adunat pe cerul profund albstru in adincimea sa si care prevesteste o Toamna lunga ,..Darnica in bogatii..Vegetale,.. cum nu s-au mai vazut !

 

Si pasaretul zboara ..in unghiul sau de cer, golind incet padurea de-alergatura ,.. de prisos,.. Ies la luminis cu indrazneala si adunare de popor,.. in jurul manastirii la ceasurile intirziate ale  dupa – amiezii.

 

 

Si astfel se aduna cu totii : Pasarile cerului si Oamenii,  sau animalele lor de casa ,care traiesc imprejur : domesticitii de lapte,.. domesticitii de carne si de oua,.. domesticitii de paza,.. domesticii de truda,.. ce zilnic o dezleaga in vietuirea comuna de un tel : Rugaciunea catre Domnul.. cerescul senior de-a pururi.

 

Acesta este principalul semn care ii aduna zilnic aici pe toti.

 

Si pasarile zboara tot timpul, imprejur.. Sau atarnand prin crengile tufisurilor, converseind,.. in liniste din nou, iarasi si iarasi despre ale lor :

 

..Cum este pretul granelor  de mei si bob de griu,.. strugurii de hrana  sunt pregatiti ?,.. de afumarea soarelui continuu rasarit, fara acoperis de nori , si fara ploi tulburi, din vintul zgribulit..de norii plumburii,.. Porumbul pentru pitpalaci,.. este adunat ?

 

Lipsirea acesta de normal meteorologic mira asemenea si pe oameni si pe animalele padurii, care sunt totusi linistite, chiar vesele  in  comportarea lor,.. dupa felul lor de zburatoare :

..Continua sa faca fel de fel de alergaturi de colo colo, aparent fara de griji !

.. E un furnicar de zboruri iuti si incrucisate, de la trufis la crengi si dincolo de drum,.. spre zarea manastirii .

 

Un dus intors lipsit de sens , neverosimil !.. ce pare chiar nervos,

pentru ordinea seculara a taranului roman: De-i primavara se cere lucru mult la tarina,.. de-i vara se cere lucru mult la treierat sau la cules, de-i toamna se aduna merindele din tarina si vii sau din livezi,..Se pregatesc merindele pentru iarna ce va veni,..sau se taie lemne de foc si se orinduiesc pe linga acareturi,..

 

Ba mai mult,..

Apar  acuma prin preajma si personaje noi : Familiile de ulii cu pene largi si moi ce se rotesc deasupra , mai majestuos,..Cruci impenate din soiul cenusiu,.. sau  cu solzi aurii de arama .. In largi ocoluri zbor,de la un cap la altul al padurii, insotindu-se in prietesug sau in perechi pe viata ..Dand roata la dealurile ce se atin ..ca peretii unui cufar ce margineste bogatii,.. deasupra Manastirii..

 

Asa este din veci si de demult o asezare oranduita ca aceasta , de mare importanta, Manastirea dintre dealuri, aparata  de braie de piatra circulare,.. la iesirea in campie :

 

Istritza, apoi culmea Padurii  rele , de linga Grajdana si Hales, apoi culmile circulare ale Intinsurii  Predealului, sau ale Rapei Rosii cu Ape asemanatoare,.. pina sus in suis,.. in spre Cetatea uriesilor,.. amintire din vechi,.. sau  schitul Cetatuia..

 

Numai puzderii de fagi , de frasini si de stejari,.. osteni cu grosul lor port de trunchiuri de lemn, coapte de umezeala si de soare,.. asa cum se vad aproape de suis,.. in nenumaratele poeni cu Pini,.. Toate purtind din gros.. nametii  lor de toamna ,.. din tot frunzisul si ghinde, si alunis,.. suvoi alcatuit de-a valma din verdele padurii !

 

Stau Neamuri printre noi.. de asezat cuprins !

 

Si dupa ulii,..apar  tot felul de familii intregi de pitzigoi,..

O guresa alcatuire de ghemotoace vii, cu zborul lor  nervos si iute prin pleasna de papadii,  sau gramada de tufisuri dese,..

O reinoita  invitatie de cutreierat din creanga in creanga, si de recitat catrene scurte : Tii- vii.. ! Tiv.. Tii- vii !

 

.. Sau Pitzigoii aramii, cu pieptul acoperit de-o platosa continua de pene,.. Scurteici de arama poarta in culori  de armonii..de-un rosu- stins de  aur.. asociat cu un penaj Gri argintiu pe spate.. Ce dete in sineala..

E  cerul oglindint pe al lor surtuc,.. de zbor..

Sau cei incondeiati la ochi cu largi dare de cerneala neagra si pieptul galben aprins, sau limoniu, mai vorbitori si sprinteni alergatori din creanga in creanga,..

Neobositii culegatori de de muguri proaspeti, re-inverziti din nou.. sau de mure negre, de-un vegetal  atit de antracit,.. ca par Boabe de carbune ,.. 

 

Si ziua  inca neterminata,.. aduce in poenile vecine manastirii si animale de noapte care stau discret,.. in liniste si asteptare, la ascunsul tufisurilor dese,.. hranindu-se cu merinde de padure : foi si frunze zemoase si inca proaspete,..  sau radacini,..

 

Atita tot apare spus,de aceste semne animale : “Iarna este tot departe.. dincolo !,.. in  acest an,.. De aceasta data calendaristica ,.. tot fixa..

“Pricini urgente au scos-o la fata din incalceala vremurilor  duse,.. sau petrecute pe fuior !”

 

Aproape ca vine o lunga si noua Primavara,.. ce se mai pregateste prin invierea iara : a florilor din copaci,.. flori de  lunca, sau de imasuri.. Iar coasa tot se pregateste pentru o nou plimbare la nutret..Vitele ,din nou, dau laptele sporit,..

 

   Iar altele asuda in opinteli de ciurda,.. mirosind !

Le-a sorocit venirea caldurilor iara, multiplu numeral de inghiontire Ale taurilor ..de cireada !.. la imas .

Se pregatesc viteii de Anul Nou,.. sau Boboteaza !

 

 

 Dar ,.. din presupuneri le banuim alaiul de animale ascunse,.. intre clinurile padurii : Sunt poate cerbi si ciute,.. sau ursii inca imblaniti  purtand surtucuri rosii,..sau maronii si negre,..Cu blana tot stralucitoare .. de hrana  multa si pe alese,.. intr-o zi, ca toate zilele,.. de-un timp !

 

Sau poate chiar mistretii cu coltii alungiti,teposii purtatori de ace de par,  apar mai ciufuliti,.. Cu cenusiul humii prelins ,.. chiar peste spetele lor puternice si groase : .. Cojocul de purtare la vesele ospaturi !,..

 

Ce in gramada mare,.. fac iures de navala,.. Sa-si  potoleasca foamea   de dimineata si de seara,.. Cu un popor de ghinde,.. sau asuprind porumbii legati in acareturi,.. sau raspinditi  toti  in panuse.. impriponite ,.. Ei, porumbii,.. stau  stivuiti la uscare.. in largile lor roate,.. Pe clinul dinspre dealuri,.. la capatul padurii..

 

In planul inserarii..la ultimile ore, isi fac  iar simtita prezenta de cu seara,.. prin strigate sonore, si stolul de Corbi , ce roata in stejari,.. se alina cu filfiit de aripi,.. dupa un zbor de joca,.. alunecat pe-o aripa,.. in eleganta lor  nebanuita,.. in  ture,.. prisos de mestesug !

 

Ca o neverosimila bucata de-un negru fum intors, de-o pala larga,..

De aer circular si vajait sonor,..ce aripa lor il curge, Taind,.. Demanteland oceanul de aer ,.. de sub Cer :

Amestec de Cicoare cu negrul Antracit,..de insemnat pe ceruri in rosul asfintit.. un  larg ,.. de zbor maiestru incilcit..

 .. Si bucatile  de plastic,.. negru mal, isi fac acrobatiile ,.. pe aripi de  cascadori celesti,..

 

Ei conversind in public,.. in zbor perechi-perechi familiare,.. Cu rosturile lor  deslusite de cuvantatoare ,.. cu dar de profetie si Magici Vestitori legati de a Cerului Bolta !..

 

Pe care-o viziteaza cu usurinta mare.. din steiuri, si  din virfuri de stejaris legate.. Spre adincurile ferestrelor deschise catre ..Cer !


Ce spun ?,..

Ce aduc ca stire in mijloc de varateca iesire.. in toamna acesti eroi ?

De altfel tacute animale ,..

Ce semne doar ne dau ?…

 

Cititul ne priveste !..

 

Ei spun cu totii : “Ca la iesirea spre iernat, aceasta asezare de stele a hotarit,.. Anul acesta,.. de Varsator” :

“Ca lumea se afla sub porunca de inlocuit si aruncat,..

Din vechiul,.. ce a ramas !..

Ca totul ce este putred,.. si merita schimbat:

Se arunca !”..

 

“Grabnic,..  se arunca !

Si.. se lasa locul.. gol””Nici noi nu stim  deacuma ce e mai potrivit,..de-nlocuit chemarea, Inainte de-a ierna !..Sau de-ingropat cu totul ! ,.. Porunca orgoliilor barbare,..

Sub omatul  proaspat.. viscolit !”

 

 

Dar am simtit cu totii porunca ce schimbarea doar o sugeraza,..

Si ne trimite veste prin soare si prin Cer,..Ca lumea e-aplecata in pajisti de mister,.. de haos si pericol !

..Spre cuvioase rugi neintrerupte.. care se cer ajunse  si supuse degraba  catre Ceruri !

 

Pentru a acorda o Ultima Schimbare,..pe care Natura o fixase la acest soroc!

Si pe care iata,.. Noi,.. Nu l-am stiut deloc !

 

 

E  numai Echilibrul care mai natural ne pare de-acum,..Cind ne-am obisnuit sa coborim la dezlegarea mesajului,..De intoarcere din piedici,.. fara oprire si  poticneli ciudate !

 

Dar sa coborim spre pajistea dintre meri  si perii inrotiti, alaturi de Manastire:Chiar nastureii de pajisti au inflorit, preserand printre copaci, mici licurici de argint sau galbenii  rotunzi,.. ca-n primaverile trecute !..

Iar murile s-au inrosit din nou,.. devenind visine coapte atarnate nefiresc intr-un tufis cu tepi, iar papadiile au inflorit gingase,.. in noi covoare de albe pufuri, ,.. a doua-a treia oara !,.. Chiar daca merii s-au cules , cu alte poame ,.. de demult,.. in aste luni !

 

Iar imprejur ,la zidurile de cetate,ale manastirii,vedem popor de salcii si alte zaiafeturi de salbatica vigoare mediteraneana cu frunze lucitoare, ce par turnate din bronzuri de Florenta ,.. lucioasele lor  urme.. De-ai  vrea sa-ti dai dovada prin atingeri repetate.. ca nu ne izvodesc  pe-acolo uleiuri sfinte,.. in curs inmiresmat !

Un Mirt aievea  de sfinta  suferinta sau plans  tacut  de  maici  sau de calugari  din vechiul schit,..Care le-a fost arvunit si dat chiar in pastrare,de mult !,.. De Prea ferecata Doamna Neaga, in fuga sa de lume,..

 

Aice,.. Ea  a facut popasul  de restriste, retrasa in graba mare,.. de fata  cu urgia de cotropire si  de boli  ,..Aduse si purtate de obicei strain, pacatul  de razboi si de schimbat ocirmuirea  vesnica de tara, a vremurilor noastre,..

 

Dar Incepuse un lucru potrivit,..

nu pentru noi,.. impamantasii Tarii !

 

 

 

          @ copie versiunea pusa in pagina numarul doi in proza alba  .. a poieziei anterioare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@@@@

A 01 de sfirsit, forma literara de proza: Deschiderea cerului si mesajele sale de inteles:

 

Varianta, .. forma cursive de proza:

A o1  Deschiderea cerului copie

 

Deschiderea Cerului in ultimile zile ale Balantei la Manastirea Ciolanu.

 

 

CUM SE DESCHIDE PASNIC “PODUL CERULUI” IN ULTIMILE ZILE DE BALANTA, DESFACAND  MAGNIFICA SPLENDOARE A CUFARULUI CU BOGATII  DEASUPRA MANASTIRII,..

VEDERE DE LA  MANASTIRE CIOLANU : PLATOUL  DIN FATA EI, DE LA DEALUL CU MERI ,...

 

 

Inregistez, cu mirare frumusetea acestui anotimp ,chiar neobisnuit, pentru inceputul de Iarna buzoiana, unde nici ploaia si nici Ceatza nu are temei  de aparitie, ne mai vorbind de Crivatul din nord , aducator de geruri si omat…

 

Suntem ca minunati privitori la buluceala vremii care aduce peste noi..

Norii de fluturi si de foi  ce-aluneca ingalbenite sau albe dinspre pomi,.. pe malul alb si verde,.. inca crud,dinspre livezile de poame ce inconjura din toate partile Manastirea Ciolanu .

 

Este un minunat soare,.. strins adunat pe cerul profund albstru in adincimea sa si care prevesteste o Toamna lunga ,..Darnica in bogatii..Vegetale,.. cum nu s-au mai vazut !

 

Si pasaretul zboara ..in unghiul sau de cer, golind incet padurea de-alergatura ,.. de prisos,..

Ies la luminis cu indrazneala si adunare de popor,.. in jurul manastirii la ceasurile intirziate ale  dupa – amiezii.

 

 

Si astfel se aduna cu totii : Pasarile cerului si Oamenii,  sau animalele lor de casa ,care traiesc imprejur : domesticitii de lapte,.. domesticitii de carne si de oua,.. domesticitii de paza,.. domesticii de truda,.. ce zilnic o dezleaga in vietuirea comuna de un tel : Rugaciunea catre Domnul.. cerescul senior de-a pururi.

 

Acesta este principalul semn care ii aduna zilnic aici pe toti.

 

Si pasarile zboara tot timpul, imprejur.. Sau atarnand prin crengile tufisurilor, converseind,.. in liniste din nou, iarasi si iarasi despre ale lor :

 

..Cum este pretul granelor  de mei si bob de griu,.. strugurii de hrana  sunt pregatiti ?,.. de afumarea soarelui continuu rasarit, fara acoperis de nori , si fara ploi tulburi, din vintul zgribulit..de norii plumburii,..

Porumbul pentru pitpalaci,.. este adunat ?

 

Lipsirea acesta de normal meteorologic mira asemenea si pe oameni si pe animalele padurii, care sunt totusi linistite, chiar vesele  in  comportarea lor,.. dupa felul lor de zburatoare :

..Continua sa faca fel de fel de alergaturi de colo colo, aparent fara de griji !

.. E un furnicar de zboruri iuti si incrucisate, de la trufis la crengi si dincolo de drum,.. spre zarea manastirii .

 

Un dus intors lipsit de sens , neverosimil !.. ce pare chiar nervos,

pentru ordinea seculara a taranului roman: De-i primavara se cere lucru mult la tarina,.. de-i vara se cere lucru mult la treierat sau la cules, de-i toamna se aduna merindele din tarina si vii sau din livezi,..

 

Se pregatesc merindele pentru iarna ce va veni,..sau se taie lemne de foc si se orinduiesc pe linga acareturi,..

 

Ba mai mult,..

Apar  acuma prin preajma si personaje noi : Familiile de ulii cu pene largi si moi ce se rotesc deasupra , mai majestuos,..Cruci impenate din soiul cenusiu,.. sau  cu solzi aurii de arama .. In largi ocoluri zbor,de la un cap la altul al padurii, insotindu-se in prietesug sau in perechi pe viata ..Dand roata la dealurile ce se atin ..ca peretii unui cufar ce margineste bogatii,.. deasupra Manastirii..

 

Asa este din veci si de demult o asezare oranduita ca aceasta , de mare importanta, Manastirea dintre dealuri, aparata  de braie de piatra circulare,.. la iesirea in campie :

 

Istritza, apoi culmea Padurii  rele , de linga Grajdana si Hales, apoi culmile circulare ale Intinsurii  Predealului, sau ale Rapei Rosii cu Ape asemanatoare,.. pina sus in suis,.. in spre Cetatea uriesilor,.. amintire din vechi,.. sau  schitul Cetatuia..

 

Numai puzderii de fagi , de frasini si de stejari,.. osteni cu grosul lor port de trunchiuri de lemn, coapte de umezeala si de soare,.. asa cum se vad aproape de suis,.. in nenumaratele poeni cu Pini,.. Toate purtind din gros.. nametii  lor de toamna ,.. din tot frunzisul si ghinde, si alunis,.. suvoi alcatuit de-a valma din verdele padurii !

 

Stau Neamuri printre noi.. de asezat cuprins !

 

Si dupa ulii,..apar  tot felul de familii intregi de pitzigoi,..

O guresa alcatuire de ghemotoace vii, cu zborul lor  nervos si iute prin pleasna de papadii,  sau gramada de tufisuri dese,..

O reinoita  invitatie de cutreierat din creanga in creanga, si de recitat catrene scurte : Tii- vii.. ! Tiv.. Tii- vii !

 

.. Sau Pitzigoii aramii, cu pieptul acoperit de-o platosa continua de pene,.. Scurteici de arama poarta in culori  de armonii..de-un rosu- stins de  aur.. asociat cu un penaj Gri argintiu pe spate.. Ce dete in sineala..

E  cerul oglindint pe al lor surtuc,.. de zbor..

 

Sau cei incondeiati la ochi cu largi dare de cerneala neagra si pieptul galben aprins, sau limoniu, mai vorbitori si sprinteni alergatori din creanga in creanga,..

Neobositii culegatori de de muguri proaspeti, re-inverziti din nou.. sau de mure negre, de-un vegetal  atit de antracit,.. ca par Boabe de carbune ,.. 

 

Si ziua  inca neterminata,.. aduce in poenile vecine manastirii si animale de noapte care stau discret,.. in liniste si asteptare, la ascunsul tufisurilor dese,.. hranindu-se cu merinde de padure : foi si frunze zemoase si inca proaspete,..  sau radacini,..

 

Atita tot apare spus,de aceste semne animale : “Iarna este tot departe..  dincolo !,.. in  acest an,.. De aceasta data calendaristica ,.. tot fixa..

“Pricini urgente au scos-o la fata din incalceala vremurilor  duse,.. sau petrecute pe fuior !

 

Aproape ca vine o lunga si noua Primavara,.. ce se mai pregateste prin invierea iara : a florilor din copaci,.. flori de  lunca, sau de imasuri..

Iar coasa tot se pregateste pentru o nou plimbare la nutret..Vitele ,din nou, dau laptele sporit,..

 

   Iar altele asuda in opinteli de ciurda,.. mirosind !

Le-a sorocit venirea caldurilor iara, multiplu numeral de inghiontire Ale taurilor ..de cireada !.. la imas .

 

Se pregatesc viteii de Anul Nou,.. sau Boboteaza !

 

 

 Dar ,.. din presupuneri le banuim alaiul de animale ascunse,.. intre clinurile padurii : Sunt poate cerbi si ciute,.. sau ursii inca imblaniti  purtand surtucuri rosii,..sau maronii si negre,..Cu blana tot stralucitoare .. de hrana  multa si pe alese,.. intr-o zi, ca toate zilele,.. de-un timp !

 

Sau poate chiar mistretii cu coltii alungiti,teposii purtatori de ace de par,  apar mai ciufuliti,.. Cu cenusiul humii prelins ,.. chiar peste spetele lor puternice si groase : .. Cojocul de purtare la vesele ospaturi !,..

 

Ce in gramada mare,.. fac iures de navala,.. Sa-si  potoleasca foamea   de dimineata si de seara,.. Cu un popor de ghinde,.. sau asuprind porumbii legati in acareturi,.. sau raspinditi  toti  in panuse.. impriponite ,..

Ei, porumbii,.. stau  stivuiti la uscare.. in largile lor roate,..

Pe clinul dinspre dealuri,.. la capatul padurii..

 

In planul inserarii..la ultimile ore, isi fac  iar simtita prezenta de cu seara,.. prin strigate sonore, si stolul de Corbi , ce roata in stejari,.. se alina cu filfiit de aripi,.. dupa un zbor de joca,.. alunecat pe-o aripa,.. in eleganta lor  nebanuita,.. in  ture,.. prisos de mestesug !

 

Ca o neverosimila bucata de-un negru fum intors, de-o pala larga,..

De aer circular si vajait sonor,..ce aripa lor il curge,

Taind,.. Demanteland oceanul de aer ,.. de sub Cer :

 

Amestec de Cicoare cu negrul Antracit,..de insemnat pe ceruri in rosul asfintit.. un  larg ,.. de zbor maiestru incilcit..

 .. Si bucatile  de plastic,.. negru mal, isi fac acrobatiile ,.. pe aripi de  cascadori celesti,..

 

Ei conversind in public,.. in zbor perechi-perechi familiare,.. Cu rosturile lor  deslusite de cuvantatoare ,.. cu dar de profetie si Magici Vestitori legati de a Cerului Bolta !..

 

Pe care-o viziteaza cu usurinta mare.. din steiuri, si  din virfuri de stejaris legate.. Spre adincurile ferestrelor deschise catre ..Cer !


Ce spun ?,..

Ce aduc ca stire in mijloc de varateca iesire.. in toamna acesti eroi ?

De altfel tacute animale ,..

Ce semne doar ne dau ?…

 

Cititul ne priveste !..

 

Ei spun cu totii :

Ca la iesirea spre iernat, aceasta asezare de stele a hotarit,.. Anul acesta,.. de Varsator :

“Ca lumea se afla sub porunca de inlocuit si aruncat,..

Din vechiul,.. ce a ramas !..

Ca totul ce este putred,.. si merita schimbat:

Se arunca !”..

 

“Grabnic,..  se arunca !

Si.. se lasa locul.. gol””Nici noi nu stim  deacuma ce e mai potrivit,..de-nlocuit chemarea, Inainte de-a ierna !..Sau de-ingropat cu totul ! ,.. Porunca orgoliilor barbare,..

Sub omatul  proaspat.. viscolit !”

 

 

Dar am simtit cu totii porunca ce schimbarea doar o sugeraza,..

Si ne trimite veste prin soare si prin Cer,..

Ca lumea e-aplecata in pajisti de mister,.. de haos si pericol !

..Spre cuvioase rugi neintrerupte.. care se cer ajunse  si supuse degraba  catre Ceruri !

 

Pentru a acorda o Ultima Schimbare,..pe care Natura o fixase la acest soroc!

Si pe care iata,.. Noi,..

Nu l-am stiut deloc !

 

 

E  numai Echilibrul care mai natural ne pare de-acum,..Cind ne-am obisnuit sa coborim la dezlegarea mesajului,..De intoarcere din piedici,.. fara oprire si  poticneli ciudate !

 

 

Dar sa coborim spre pajistea dintre meri  si perii inrotiti, alaturi de Manastire:Chiar nastureii de pajisti au inflorit, preserand printre copaci, mici licurici de argint sau galbenii  rotunzi,.. ca-n primaverile trecute !..

Iar murile s-au inrosit din nou,.. devenind visine coapte atarnate nefiresc intr-un tufis cu tepi, iar papadiile au inflorit gingase,.. in noi covoare de albe pufuri, ,.. a doua-a treia oara !,..

Chiar daca merii s-au cules , cu alte poame ,.. de demult,.. in aste luni !

 

Iar imprejur ,la zidurile de cetate,ale manastirii,vedem popor de salcii si alte zaiafeturi de salbatica vigoare mediteraneana cu frunze lucitoare, ce par turnate din bronzuri de Florenta ,.. lucioasele lor  urme.. De-ai  vrea sa-ti dai dovada prin atingeri repetate.. ca nu ne izvodesc  pe-acolo uleiuri sfinte,.. in curs inmiresmat !

Un Mirt aievea  de sfinta  suferinta sau plans  tacut  de  maici  sau de calugari  din vechiul schit,..Care le-a fost arvunit si dat chiar in pastrare,de mult !,.. De Prea ferecata Doamna Neaga, in fuga sa de lume,..

 

Aice,.. Ea  a facut popasul  de restriste, retrasa in graba mare,.. de fata  cu urgia de cotropire si  de boli  ,..Aduse si purtate de obicei strain, pacatul  de razboi si de schimbat ocirmuirea  vesnica de tara, a vremurilor noastre,..

 

Dar Incepuse un lucru potrivit,..

nu pentru noi,.. impamantasii Tarii !

 

 

 

          @ copie in proza alba  .. a poieziei anterioare