TABLOURI PICTURALE DESPRE ANOTIMPURI,.. LA POIENILE DIN FAŢA MĀNĂSTIREI CIOLANU , HALEŞ .. ! istorie şi culorile anotimpurilor.

 

Mă tot duc mereu  īn acest anotimp frumos care este Toamna ,către această aşezare de cuvioşenie pe care o reprezintă,.. īn tot ce este mai frumos Plaiurile Buzăului,..Veacuri De Credinţă,.. Veacuri De Umilinţă Şi De Īmpărtăşenie Ale Romānilor.. Ca Neam !

 

.. Spun aceste lucruri din dorinţa de a sublinia tăria acestor oameni īn izbānda lor ca păstrători de Ţară şi Neam ,..dincolo de toate īncercările la care au fost părtaşi de multe veacuri ! ..

 

.. Să nu fim īndemnaţi să credem că ne simţim lipsiţi de voinţă,..lipsiţi de tăria făgăduinţei ,..a speranţelor īmplinite,.. dar şi neīmplinite !..

 

 De cīnd sīntem ?... de cīnd am fost ?..

 

.. De cīnd laolaltă cu alte neamuri vecine,sau frăţeşti ne-am adunat aici la aceste forme de relief …şi blīnde şi sălbatece,..şi molcome ,şi uneori lipsite …de tocmeala … frumuseţii dezvăluite cu uşurinţă !,..

 

 .. Suntem  aşezaţi,..īntr-o zonă privilegiată ! de felurite faceri şi prefaceri cuminţi, dar şi bolovănoase !,… amăgitoare,..dar şi descoperitoare de ascunzişuri ciudate,.. conglomerate de dealuri rupte !..de adīnci rāpe …paralele.. sau īntretăiate !,..

 

.. Un ţinut prevestitor de viaţă amestecată cu bine şi rău !,.. neobişnuit !…ca şi oriunde,..

 

..El mai apare !.. aşa de pomenit ,.. şi īn multe alte ţinuturi europene !,.. …şi le denumesc aici la īntīmplare :…dealurile de la poalele Apeninilor sau ale Alpilor Italici ,.. sau ale Pirineilor franci sau Basci, .. sau ale munţilor Dalmatici,..sau ale Peloponezului dinspre Macedonia, .. sau ale munţilor Scandinavi,sau Bhoemieini, .. sau ale Tirolului austriac !..

 

… Peste tot natura īşi arată faţa sa păgīnă şi īncruntată !…de poţi crede că aici īn văile Buzăului au fost vechi ţinuturi de Urieşi,..plecaţi !,.. la un timp depărtat,.. īn migraţii ancestrale !,… de li s-au pierdut urmele.. primele şi ultimile,.. fără să mai ştii care au fost cele dintăi !,..

 

 

…Aşa s-a aşternut Uitarea !,..

.. adormită de vremurile duse,.. adormită de trecerea semnificaţiilor de la o generaţie la alta,.. de la un veac la altul !,..

…milenii de uitare,…de  s-au mai pierdut şi scrierile,..sau  au fost retrase,.. sau reinterpretate.. sau chiar… voit .. distruse !..

 

 

.. exemple de Lipsire de izvoare scrise,..se reamintesc pierderea scrierilor despre geti sau daci ale lui Jordanes,..Traian,.. Procopius.. şi altii foarte mulţi,..moda arderilor Marilor Biblioteci a fost periodic preluată ,sau reamintită din timp īn timp :

 

..pizmuirea Adevărului !!..Pogromuri de cărţi,.. holocausturi ale ideilor şi ale mărturiilor celor mai vechi : … Zestrea Omenirii !

 

.. Totul  rămīne : ..misterul  vremurilor de naştere,..sau de dispariţie.. Pierdută !.. pierdute ca anunţul :..se vindee !,.. şi nu mai ştiu cum ?!…

Īi zicea şi..  ce făcea .. anume?!..  dar părea destul de interesant ?..Ce spui, … oare  tu..?

Spunea Olarul şi roata o tot īnvīrtea,.. mai repede!,mai repede !.. şi neatent  īngīna ! un cīntec,.. mormăit ..de-al lui ! ….

 

..Şi chiar aşa au fost cei vechi,..neamurile noastre ! .. care s-au tot duus !.. şi plecările şi risipirile lor,.. au mai rămas : complect..sau  incomplect,..pomenite !,.. ..īn arhaice şi minuţioase !

Chiar să mă credeţi ..  erau extrem de precise aceste scrieri !,..pentru acele vremuri lipsite de siguranţă !,…

 

…Singura ferecare valabilă rămīnea.. cămăruţa Cărturărească cu ucenicii săi,.. cu tot !,..aproape lăcătuiţi !,..şi de īndeletnicirea..deloc accesibilă,..altora !,..

chiar de Ea.. păziţi !,.. şi izolaţi,.. restrīnşi ca slujbaşi,.. la linişte netulburată !,..de era uitată, unori..si apa !.. de adus,..

dar..mite mīncarea !..spre a fi  adusă la timp!,..dar cu oarecare īntīrziere,.. mereu cu īntīrziere !,..izolaţi şi chiar păziţi,.. de după culoare,.. şi colţuri !...

 

..Copiiştii īnchişi la scris !,..

..Şi apoi biblioteca !..depozitară ..păzită de propietarul Său,..ca un lucru de preţ,.. şi chiar de vanitate ! : ..fie Principele sau ..Imperialul,.. fie Sacerdoţii,.. fie Obştea democraţiei orăşeneşti ale cetăţii …–Polisul grec !...

 

.. Cărţi istorice scrise de un Herodot,.. de un Tacitus,.. de  un Plinius cel bătrīn,de Homer literatul de merit, ..de un Imperator Traian,.. sau de medicul său Stilicus,.. de un Jordanes sau de  Cassiodor gotul cărturar ”prefect pretorian ” ! al vechiului īmpărat roman,.. gotul Theodoric I !,..cel aşezat la Ravenna,.. la īncheierea primei jumătăţi de mileniu I ..  şi mulţi,.. prea mulţi… alţii !,

 

..  Au găsit că am fost destul de importanţi pentru a ne pomenii …īn izvoarele noastre sacre ! ,.. dar ei foloseau de multe ori vorbele lor.. părelnice şi nesigure,.. ridicau ceţa,.. cīt li se părea-ndeajuns !...şi au fost mereu mai zgīrciţi cu istoriile şi aveau determinări  felurite !,.. pentru epoci diferite,…

 

..  Dar una este ce spune un localnic locuitor ,.. despre neamurile sale !...şi alta este ce spune străinul … ca desăvīrşite adevăruri ! El are –n urma sa Poporul Său, ..(localnicul !) … pe care īl priveşte şi de care este privit !…

.. Te milostiveşti aşişderea şi pentru rubedenii şi pentru strămoşi,..si chiar pentru neamurile aliate !

 

..Ţii la ei şi impietatea de a-I ciobii,.. a-I zgīria,..de a-I ascunde !  …pe la colţul adevărurilor ..te face ruşinat să te simţi ! ,..  şi imposibil de a rămāne liniştit !,.. ..Devii fur la buzunarul părinţilor tăi şi ai bunicii tale,..sau mai rău, Fur al copiilor tăi ajunşi !... Mult mai urātă faptă,.. decāt punerea la cale a unui joc financiar bancar capitalist !,… ingineria financiară piramidală !.. ca să translăm,.. fapta şi importanţa ei,.. acum la criteriul decisiv al timpurilor noastre,..īmpărţirea banilor !

 

..Īi furi propriului tău Popor… economiile istoriei !.. păstrate īn seiful Memoriei .. identitatea dovedită !

 

Conştiinţa ..acceptul subconştientului !.. care trezit īl face pe poporul.. rătăcit īn vorbe.. aproape Orfanul Istoriei !,…  cānd el era Părinte īntre Părinţi !,..

un holocaust livresc,.. ca dărămare de scrieri depozitate īn biblioteci ! al memoriei arse scrumuri !.. răutăcioase ,.. pierdute īn cenuşă !

 

… Dece īi deranjăm … prin pomenirea noastră ? dece īi amintim,… pe cei ce ne ascund,.. de-adevărata noastră faţă !,..

 Ne amintesc pe .. Noi ! .. Chiar ..dacă nu suntem siguri…,avem dubii oricum,… pe relatările lor ?,.. servite  uşor şi-n fugă ?!..

 

.. Neīncrederea,.. sau numai aproximarea voit㠖 nevoită !.. totuşi ne trezeşte !..

A fi suspicios.. este a fi pe jumătate pe calea adevărului !,.. un nu cumva ?..se naşte incertitudinea bănuită ! ,… 

.. un : nu cumva ?,..sau te pomeneşti  că ?!..

 

.. iată :Ce atāta osīrdie de.. ascunziş !..care ascund.. Marile adevăruri favorabile ţie ca Neam !.. şi dovezi drepte ,..īntemeiate !,.. de cinstire a strămoşilor tăi …

 

Iată īntrebări cavalereşti,.. care īţi vin pe buze şi īn.. gīnd !

 

Dece apare ?.. nu–nsemnăm.. nemica !.. şi totuşi se vorbeşte de la tribune,.. ..sau de la colţuri !..Ceva este nesigur īn pornire !..şi am dori desigur o sugestie ..de potrivire !

 

..Cīt mai de cīt.. oglindă de cleştar,… sau măcar de  sticlă ,..dar Oglindă de văzut.. …un chip  rămas  necunoscut ! ,.. poată fi aievea ,..şi  de.. recunoscut !

 

Fie ea bucurie sau tristeţe.. ne suntem datori cunoaşterii !.. ca şi locul de izdvorire de fapte şi de  semne de trecere ,.. mai ales de semne de trecere !..

Nu este nimic mai inofensiv decīt acest lucru,..urma, Urmele ! ,.. dar acestea dau dovezi de grai nevorbit !,..dau tăcerea īngāndurată !,..dau neliniştea care atārnă greu..capcane  sunt !,..pentru visuri,..

 

.. dacă nu ştim cāt trebuieşte ?, ..dacă mai avem de ştiut ceva .. Cāt ?..

.. şi mai multe !.. cāte ?..au fost purtate,..fără de a se mai ştii ? ..cāt ?..

 

Aceasta este o măsură a Timpului,..care duce… aduce şi trece ..aşteptarea !... mai aproape de răsărire !,..

 

Nu asteptăm mereu zorii ,.. sau tocmai  īnserarea !.. ca să apară fie Luna ,fie Soarele  sau iarăşi Luna ,..  pe drumul lor mereu umblīnd !.. netulburaţi…

cătāndu-se ?,..

.. sau Luceferii noştrii ornamentali  ai bolţii cereşti,..scīntei pālpāietoare care sunt omeneşti artefacte urmărite peste trecera lor cronometrată cerească !,..

 

Răbdare este iertătoare,.. şi nu dispreţuieşte,osārdia.. aproape vană !..Ea are milă de cioban,… de-şi cată oile rătăcite,..  şi īi veghează somnul răscolit de părerile de rău , .. pentru ca māine !.. dis de dimineaţă..

 

Să o ia iară de la capăt,..cu scotocirea…şi mai ..depărtată,..pe ale  pajiştii din faţă, .. ierburi şi tufişuri,.. prin cline şi prin rāpe rupte,..pe după cioate doborīte,.. de la copacii putreziţi !..  muncă de oier cu har de pustnicie …

 

 

.. Poate pentru a īmplini o datorie de urmaşi !,..  care trăiesc din povestirile lor, ..care īi urmăresc pe īndelete sau grăbiţi !.. pentru a scoate ..şi cīştiga unele veşti vechi,.. relatări păgīne departe de timpurile noastre.. dar īncărcate,...īmbibate ,.. mustind de frumuseţea istoricească prin care ajungem instinctiv să ne..

 Re –Cunoştem .. ca urmaşi ,..  trăitori !.. pe aceste pămānturi de poveste.. 

 

..Culegem !.. ca  pe nişte poveşti,… vechi relatări aproape reportaje !,..

Scurte povestiri , ..care ne aprind imaginaţia dar şi vioiciunea !.. recunoaşterii trăsăturilor neamului de oameni !… Care se denumesc  simplu …romāni !,..

 

 

..Romānii de ţarină !,…Şi cine nu a văzut ochii apoşi,..care se umezesc la īntrebări despre lucruri bătrāneşti.. , aproape că degeaba .. au trăit !,..

 

..Aşa este virtutea de –nălţare !.. de mare şi de minunată .. face ochii bătrīneşti să sufere de multe !,.. ce-ar vrea să spună  Ei ,..şi nu se  poate,…dar mintea lor e trează de parcă ar fi la cumpărare !,.. la iarmaroc ! ,..

 

..Şi ochii te cāntăresc pe dibuite : prieten eşti ?.. sau poate nu !.. iscoadă !..

.. dar iute Ei !,.. ochii şi mintea lor purtată,… se dumiresc că eşti nepot de frate !.. .. şi atuncea  El !.. moş bătrān senin !,.. mai scoate vorbe din inimă,… de laudă.. de   īnţelepciune bătrănească :

..Cel ce a rămas  tot prin cătune !.. şi neschimbaţi sunt moş-bătrānii de nu erau schimbări pe lāngă vatră : ..lozinici,.. războaie,.. steguri fluturīnde ..şi mai rare hore !..pe aşa !,.. ca pe la el.. prin sat ! …

 

 

…  Tresărim la cea mai mică relatare,.. care ne zugrăveşte īnceputurile,.tresărim la cele mai mici aluzii ,..pe care le īnţelegem,..şi pe care le iubim,..pe dată !,.. pentru că le simţim intuitiv şi aidoma,trăsăturilor de romāni,..cu obiceiuri şi caracteristici uneori ciudate,.. alteori glumeţe,… alteori necazuri ! de izbelişte ,.. ..alteori atitudini  … mioritice !,..

 

..ca īn Doinele sau baladele ..sau basmele romīnilor culese,..Darul  cel frumos a lui Ispirescu : ..cine astăzi nevrut… īl mai pomeneşte ?

 

Dar īntotdeauna umani şi umanizaţi de īnclinările noastre de popor !,..de populaţie īn general !(ceata care vāntură magazinele,… sau stadioanele,…sau pieţile īn claxoane de fericire !.. cīnd sărbătoresc STEAUA ,.. şi Stelele fotbalului răsărite !, … ca speranţă de victorie… continentală !),..

 

Popor de grup de īmpreună,.. culegător de roade (fie ele grānele noastre !.. sau fructele-legumele noastre,sau cartofii ,roşiile,..sau căpşunele.. Lor !)

 

..Dar,.. popor din vechi de… războinici,..de meşteşugiţi,.. măieştrii creatori de ale inteligenţei noastre … născociri !,.. fie ele vicleşuguri,..fie ele prietenii devotate, fie ele modalităţi crude !,.. de a te apăra īn faţa unor superioare forţe prin aceleaşi tertipuri de luptă,.. folosite şi de Ei,… ca şi … de Noi !...

 

 

..Noi aliaţii Pădurilor noastre īntr-o apărare !,… a mlaştinilor noastre,..ca cea de la Najlov sau Călugăreni,..sau a incendiilor devastatoare din faţa duşmanilor ! … Luptīnd după ziduri ,... după steiuri !.. īndreptaţi către piscuri sau către prăpăstii dar īntotdeuna,… ne-dănd īnapoi !…chiar dacă pericolul şi moartea,… ne ducea ..  .. la cădere !,…

 

…Aveam mulţi prieteni şi aliaţi necuvāntători printre necuvāntătoare :

 

… Pădurea deasă şi aspră,.. multe trunchiuri groase de copaci,.. de la fagi,.. la stejari, coloane mai lungi… decīt infinitul la cer,..de nu-ncăpeai să le priveşti īnălţimea cuprinsă ! … decīt rotindu-ţi spatele prin jur,..  de ameţeai !

 

..Aveam pietrele mari.. rotitoare,...bolovani rostogolitori,colţaţi  ca dălţile,.. colţuraţi ..ca şi aprigi dulăi de haită ,..care se rostogoleau huruind.. īn cārduri mari şi dese,..pietrele !.. bune paveze şi arme de zdrobit,.. scoborāte ca lighioane de vrajbă şi  de pedeapsă ,…peste năvălitorii ,… Semeţe Seminţii Domneşti cu steaguri şi chivere de luptă,… alai mare desfăşurat cu ordine şi fală şi trīmbiţe īn frunte !,…   pīndit de liniştea adīncă ce le sta statornic ! lor … īn cale !

 Tot năzureau opinca cea valahă : .. mai joasă este …de şters şi nu de Faţă !

 

De Faţă-n Faţă !... vor să zică ! … semeţii cavaleri..

Şi greu cerul căzu pe ei !

Se prăbuşise zarea … din steiurile de stīncă !.. Şi munţii se-aplecară,…cununa dărămānd-o !

 

Aveam aliaţi .. măiestre ascuţişuri de barde şi de sclipitoare lame făurite de meşterii noştrii neīntrecuţi prelucrători de bronz,fier şi oţeluri speciale,..sau de ornamente bogate de aur şi argint,..

 

… Aveam vulturii şi corbii noştrii …suflete vestitoare,.. şi ageri paznici alături de noi stīnd !.. de veghe pe creste īnalte !.. 

Aşteptīnd semnale de venire ale pericolelor..  sau semnalele .. de ajutor !,..

 

… Avem ziduri īntărite !... la vedere,.. sus pe creste !.. sau ascunse prin păduri de nepătruns !,.. Schituri duhovniceşti desprinse de lume,..dar atent īntoarse către povăţuire şi īnţelegere din spre romāni ,… călugării isihaşti ,.. aparte cărturării şi Case de rugăciune care umpleau… pădurile !.. Stejarişul … ascunsurilor buzoiene…

 

 

..Săpate īn piatră ca şi la Muntele Athos asemănătoare !.. dar mai sălbatece īn singurătatea lor goală.. oameni singuri smeriţi şi iubitori de Dumnezeu !.. Sfătuitori de Dumnezeu ..de la Vlădică pīnă la opincă !,..aceiaşi menire a sufletelor istovite īn rugăciuni ca şi Vestale-Veste antice ! din Templele vestite,la care īmpăraţii lumii veneau tainic ,.. singuratici !,.. le ceară sfat şi deslegări  benefice !..grăite din Cer !

 

 

sau …

 

Aveam   pe sub pămīnt.. labirinturi,…de pierdut urma ,.. nu urma furişată !.. de frică !..

..Ci urma care atrăgea curiozitate poterei duşmane, pentru ai face mai uşor nevăzuţi –necunoscuţi !,..albe grămezi de oase !,..rămase  la noi ăn păstrare !.., păstrare vremelnică,.. cīt era necesar !... pentru a le scoate iarăşi la vedere ..acesta a fost Persianul,... Aista romanul,. Aista turcul ! sau alţii curajoşi şi nevrednici īn trufie !,.. de mult,.. sau  de mai curīnd sosiţi !...

.. Sosiţii celor care… ne pīndeau cu rele gīnduri !,..

 

Aveam pentru noi, pentru a ne ferii !,… nici pasărea să ştie !… Sălaşe – Labirinturi săpate īn calcare,..ca boloboace den bordeie… īn piatră !

 

.. Cărări de labirinturi..ca boloboacele !..de cămări !.. rămase chiar şi acuma… neprihănite cămări .. de ascunzişuri :

 

… podoabele sau arme ale sacerdoţilor bătrāni şi a vechilor domnii,…

Ale regilor,.. locuri de īnchinăciune,.. sau de tainică gāndire īn duhovnicească păstrare şi veghere !,..

 

… Şi labirinturi ale meseriei de minerit de cărbune,..sau oloi negru,..sau de calcar de lespezi,…

.. de minereu de fier,… sau de preţioase metale sau pietre cu luciri tainice şi ciudate,.. aur ,ametise, argint, chihlimbarul auriu al ambrei zeieşti,.. rubiniul rubin sau nu rareori safirele.. turcuoazele sau malachitul.. rămase la fel de multe !..

 

..  şi acuma de rostogolit,.. dintre pietrele domneşti de lucrătură !,.. de lespezi de cetate !...

Moale calcar … la care şi lacrima de domniţă poate lăsa urme !,.. iar cu sfredele potrivite s-ar putea meşteşugii noi spriale şi volute pietrificate !.. ca  şi la Curtea de Argeş, lucrare…

 

…Aveam labirinturi de dus şi īntors peste munte sau peste lungi dealuri podite pe jos,… cīnd cu lut ,.. ca ăn pridvorul casei,.. cīnd īntărite cu fasonate arcuşuri-arcuri de piatră mai groasă sau subţiată ,..  care să supţină deasupra tainei !.. 

Dealul mare  sau,.. vechiul Munte !,..

 

..Totul părānd deafară rarişti !... 

de pădure,.. sau codrii uscaţi !,.. de vechi .. şi de nepătruns,.. culcuşuri de brusturi… sau de bursuci,.. sau de mistreţi şi lupi,.. sau ogari de vīnătoare,.. sau ciobăneşti de luptă,..cu ursul,…  luptători naturali fără de frică !,..

 

…Mistreţii şi lupii şi cāinii flocoşi,.. la fel de falnici !... ca si cei ascunşi īlăuntru ,.. īntre zidurile strīmte din adīncuri,… ca nişte ulicioare,.. sau īnguste.. străzi de se puteau trage carele la iernat,.. sau la ascunziş, cu bourii lor de jug !,.. cu tot !..

 

… sau cu nenumăraţi caii..,sau vite aducătoare de speranţă,.. şi pentru loviturile pregătite.. de printre dealuri,.. brăzdate de rāpi neprietenoase..(deaicea toponomie de mirare :  .. Pădurea rea,.. Rīpa rea,.. Stīnca rea !,Stānca Şoimului, .. Izvorul Corbului ! ..Lacul Vulturului !) … ca surprize !..

De adus frica şi moartea ! ..spre īntovărăşirea neprietenului venit,.. de aiurea !

 

sau ..

 

..De se putea merge cu calul…prin calea labirintului,din adīnc: … din vale pīnă… sus pe creste !.. la ocolul cetăţii,.. aşezare de vegheat şi de răsturnat oboseala fugii !.. sau a nălucirilor care īnviau !... cu vicleşuguri de isteţ duşman !,..

 

..Pīnditor şi de..  răscolit dintre tufişurile rīpelor din vale !, … căci ce aveam noi ca minte şi īndeletniciri războinice ,.. aveau şi ei veniţii la lăcomia averilor !.. de smuls de-a gata,.. cu silnicie,… pentru că făceau aceastea des şi cu hotărīre ! …

.. De  mercenari,.. slujbaşi ai războiului,.. de  spornică īnavuţire !…Lăcomie !..

.. chiar de erau unori tăiaţi !.. la carnea ce de-i vie !,.. de-i zice cap sau umăr sau burtă desfăcută ! ,..

.. O largă rană,… ce sāngele īl  re -varsă cu măruntaie –n scărnă.. şi pe pămīnt īl lasă .. pe prăbuşit,..  īn urmă !

 

Mai aveam ca aliaţi :… apele dese şi viforoase,de se mirau vechii istorici de Alutus,(sau flautus,..cel fluierător !) … Oltul nostru frate !.. cīt de grabnic se zvīrcoleşte şi grabnic năvălea !,.. devenind feroce !.. ajungīnd.. spuneau ei, străinii.. :  …graniţă īntre anotimpuri de netrecut !,.. īntre două neamuri de geţi : iazigii şi roxolanii..  tot daci de-ai noştrii,..

.. sau de măreţul Danubiu care nu-i putea īncuraja nici pe acei Perşii ,..struniţi şi īnvăţaţi corăbieri ai mării,… contemporani cu(ai lui) Xerxe Rege  sau Lisimach ,..  nici pe Huni !... să-i facă faţă,.. nu au putut,..  cu  acele corăbi ale lor sau bărci podite, şi chiar…  nici pe Iulius Cezar sau Traian,.. nu-i lăsa negānditori,…

.. la primejdii grele, .. de-au pierdut mult timp pentru a se necăji pentru al trece ! ..Pe poduri construite din greu,.. cu aşteptări !..  de oastea era să facă cale īntoarsă ,..

 

 …mai aveam animale inteligente !.. Caii de  la grajdurile lui Augis ,… vestite īncercări pe care cu greu le trecu chiar Hercules, iar mai tīrziu erau prilej de mīndrie pentru războinicii noştrii1,.. de ai lua de-a ncălare la luptă !, ..ca nişte vestiţi Cavaleri traci ,.. dar mai cinstit  este să le spunem Danubieni ! Daco-geţii noştrii ..  călăreţi neīntrecuţi, de ajungeam prin calităţile lor de călăreţi… de animale !,..

 

 …Stăpāni de cai lipiţi …parcă de corpul animalelor inteligente,… nişte centauri !,.. ca nişte viforoase creaturi,.. de mult dispărute !,…

 

…Ei !.. caii ne făceau :

…Să ne simţim stăpīni pe frīiele noastre şi īn faţa cavalerie numide, sarazine ale belicosului Valens īmpăratul  roman de  la Adrianopole bătălie ! din 378 d.c.,..sau a celei  călărimi romane tradiţională !.. īn  mare măiestrie şi virtute !,..

 

.. sau

… Şi de la Cai eram  īnfrăţiţi …cu vecini şi rudele sarmate,..geţii stepelor vechii Scythia Major,.. sau apropiaţi …de goţii,.. mari maiştrii īn călărie..  īngreunaţi de armurile lor metalice, ..căci erau foarte iubitori de meşteşugul chivernisirii,.. de chivere şi apărători de fier,.. sau scuturi,..

 

.. Purtătorii  ai luptelor călare !,.. sau din care năvălitoare sau de transportat ca nomazi ai largilor cīmpii,.. fără  de ape curgătoare, ..la care bărcile lor late,făceau transport pe marile răuri,..sau marea cu talazuri.. de oameni,cai şi care la un loc !  Toate !,..

 

.. Trăind nomazi,.. un nomadism perfect īn cerc şi-n lung,.. şi-n lat de continent !, ..un anume fel de Scandza-Goţi sau geţii baltici,..neamuri vechi, sau .. rotitori de drumuri,..făcători de menhire,.. sau pietre de drumuri mărginaşe,.. cum īncă se mai vedeau  pe admirabila cale hyperboree de-a lungul Nistrului (calea Bīcului),… Niprului (Dneaprul sau Tanais,..Donul de azi),cunoscute şi descrise de Dimitrie Cantemir !  

 

  ..Chiar şi pe la Troia trecuţi,.. aliaţii lui Priam,.. de rude  regeşti,.. legaţi prin căsătorii.. Ca Teleafus rege,.. neam de crescători de Cai,.. dar(şi fiul lui Hercule şi Auge) sau fiul său Euthropius, ..ambii pieriţi la porţile oraşului !.. aplecători către Neptun ,..zeul apelor !.. şi ai cailor veghetor,.. Patronul Troiei !,..Vechiul Illion ,…

sau al navigatorilor,… cu vīnt şi vīsle !

 

Deci Ei au fost !..

 

 

.. Şi peste dealuri cade timpul īncet, īncet şi de chemat.. ne cheamă iară ..de fiecare dată,… dorul ..Dor !,..

 

Dor al nostru,..sau dor al lor !,..Este tot una !..

 

..Şi uneori o simţi poruncă de chemare ..să ne petrecem pe sub dealuri,.. pe drumurile vechi,.. un timp ! ,.. ne mai vadă… ,.. sau să-i mai vedem ,.. ca umbre printre stejariş şi ramuri ..  dintre poeni,..  sau de după pădurea fală !... a Poienii Pinului,..

Enigmatica !.. Pădure de Pini… Enigmatica Lumină a pădurii de aramă īn care lumina străluceşte blīnd,..

alunecată auriu din lucitorul cupru ce scoarţele-nbrăcară… Aramă roşie..roşu de foc !.. ca jarul de cireş ce nu se sparge,.. şi de rămīne trunchiul ars …cilindru ! roşiatic ,..falnic ,..puternic şi la flăcări,...el nu se desmembrează !...

 

 

Şi aşa coboară Toamna, cu umezeală !,..

Ceţurile sale,..şi frunzele sunt umede de rouă ?.. sau de ploaia sosită de cu zori ?,  

 

…Şi apoi lumina o pierduse de după norii sfāşiaţi īn zdrenţe,..de Răsăritul soarelui, ..lumina care de prin valea largă !..creşte la Haleş,..din Tisău,… pe furişate dimineaţa !..

 

Pe furişate urcă la deal Lumina şi trage după ea cam īndărātnic !.. căldura de la soare,..dar Toamna este lungă şi are volte de rotit ! ,.. dar se roteşte,.. mai mult spre soare şi lumină ,.. deşi mai uneori greşeşte,.. ş-aduce umbra ,frigul şi burniţa cea rece.. sau …. Ceţuri !..

 

Aa ! Ceţurile.. !

 

…Ceaţa domniţa care este a unora iubită de nedeslipt īn patul cel de frunze !.. ce stă alăturat de grajduri..Ea este Ceaţa !,.. a zorilor tovarăşă , ca şi a īnserării soaţă !… dar cīţi domni are Ceaţa ?,.. de cīnd o dai : de după unul,.. sau de după altul !..

 

.. Cīţi domni ? ..Ce īntrebare ?!.. Ea !,.. Ceaţa este trecătoare şi asta spune multe, Este şi persistentă …şi asta spune… multe..

 

 

 

..Ea face drumuri la īnserat.. ascunsă !.. de totul este –ascuns ! şi.. 

şi pre-Ea  se –ascunde !..   nu fie recunoscută !.. pe drumul dintre dealuri .

 

Ea  care nu poartă straie colorate, … ci din  cele  cenuşii !,..

şi –s flutură catrinţele !,.. ca să pară un şir de fete plecate din triburi şi din case la drum de seară !,.. admīne de-nserat …adīnc suite  īn codrii  īn-sus ,.. sau coborāte peste pădure !,.. pe scoarţa de copac ,.. sau peste deal,.. spre steiurile de munte ! ..

 

..Să deaa.. merinde cetele de fete !,.. cetelor de bărbaţi ce-ncremeniţi stau de timpuri si-aşteaptă ceaţa … să le vie,… cu Īnvierea Apei !... pe strai de stei…

… de īnmuiat !,..

 

 

.. Se īntīlnesc a frunzelor pădurii fete,… cu acei feciori ce-n stīncă stau,..

sau ….sub pămīnt  s-au aşezat !..

 

.. Nu este o tristeţe ..ne este omeneşte să judeci şi să dai nume şi potriviri,..

Ea Ceaţa şi suratele  ei ceţurile Mici,.. se-adună la priveghi la anumite timpuri īn fiecare an ! ,..

 

Aşa-i cīntarea !.. şi nu dau īnapoi pīnă nu dă īnghieţul : dulăul blănos ce muşcă,.. cu-a crivăţului Gură, …de hauleşte vifor şi vīrtej : …că Vinee Iarna ! Fiuu şi fiuuu ! … Fiuuuuu !

 

 ..Să luam aminte !,.. şi pregătiţi să fim !.. dar pīnă atunci mai avem …drumuri !.. …De răscolit poiene şi de stropit asfaltul !,..

… noi cerectaşii.. zorilor dintăi !..

 

 

… Dar nu tocmai !,..

 numai Ceţa stă Toamna ca o Doamnă subţire !,.. ce mai tīrziu se-ngroaşă   de-atītea drumuri ,.. de oboseală !,.. sau poate stă să nască un pui de al nămeţilor zăpadă !,.. de grea şi ntinsă ce-i la şolduri.. !

 

De soarele… Răsare !,.. vedem uscate,.. īncet, īncet dealurile şi drumurile care urcă spre livezile din jurul Mīnăstirii..şi pīnă să ajungem acolo ne odihnim privirea pe līngă case,..

 

.. felurite acareturi şi gradini,.. şi nucii de līngă drum alături,.. aşezaţii de līngă… merii Roşii.. atīt de roşii că par şi atīrnaţi voit īn glumă !..  ei nu-s adevăraţi, dar statura mică şi poama micşoară le dă de gol,.. purtarea !şi timpul de născare !..

… că sunt aievea ,.. ca poame de pădure,.. mai mici dar asprii īn parfumuri,.. ..miresme īmpletite,.. mirosuri dulci şi fine,.. şi-s mici chiar cīt o nucă,aşa le este firea !

 

…de agrădinile…. lui Dumnezeu !... hotare ,..

 

 

Şoseau cea curată,.. īn bună stare !,.. te duce grabnic printre satele cu număr mare,.. spre cotul care duce… la pădure !…

 

Şi aici te şi opreşti,.. vezi cei trei stejari !.. groşi –buturugă !nume de cārciumioarā de orăşel de negustori !..

 

Ce fac primirea de līngă pod la stānga ! .. şi eşti primit īn Toamnă .. de pădure :

 

doamna aleasă īn straie galbene şi aurii,..mesteceni şi salcīmi, sau de aramă frunze ale stejarilor cu fagii amestecaţi,…

..Norii galbeni şi aurii sau arămii se īntind la o  ciorovăială scurtă pe verdele rămas…

Cine să fie primul care să aibă glas ?,… şi să comande hora culorilor din marginea pădurii ?

 

..Şi galbenul ochios al mestecenilor forme,… iese pe primul loc fiind mai secular aproape de-omenire,.. cāt Soarele de cald !,..lumina o primeşte şi este mulţumit , …dar iute se mai schimbă peisajul īnroşit de arama cea roşcată,.. ce este un brocart !,.. cu somptuoazitate de rege la palat !..

 

Şi-īi impune deacolo de-unde urcă !,.. vezi chiar măreţia metalului din ea,…este o culoare ce nu se poate scoate din amintirea privitorului  de pajişti şi tufişuri.. prea verzi !.. ca să nu deschidă odihna !,..ce e dată de aramiul şters,..cu stil  său de paj… el face intrarea īn Univers !

 

… universul pădurii de toamnă !...

 

..E atīta snop de coloristice culori …că ochiul o ia rasna şi suie şi coboară de la tufişurile roşii de gherghine, sau portocaliile  şi galbene de cătină,.. vopsită de coacerea timpului !..

gătită cu  cele cunune !,.. bobii aurii de sevă de pămīnt ,..

iar murele mai stau ochioase negre ! īncă,.. pe līngă arboretul ce stă să crească

mai des ,… de-i īncă mic …şi ghinde răsărite..sunt !..  doar de doi,.. trei ani !…

 

Ce bucurie de copii m-aşează peste verdeaţa īntinsă de ţi-e mai mare dragul, şi te gīndeşti că  şi mai  mare este contrastul cu arămiul decor ce īn depărtare pădurea

 īnconjoară !

 

 

va urma grabnic