Caz Clinic de Sindrom Turner, Cs. 45 XO , mozaicat  la15%. cu o infertilitate primara la o pacienta de 28 de ani, prezentind o malformatie congenitala a uterului  cu aspect difidus si bicorn , cu hipo - ovarism si uter – mic, in  viata  embrionara  de la  3 - 5  luni ,

 

    Prezentind o reparatie,prin alipire imperfecta,cu sechele, in     a 8 - 9 luna embrionara..... Raminind si avind in continuare  aspectul de fibrozare , utero – ovariana , realizata imediat post- natal si mentinuta si mai tirziu ca adulta , cind prezinta , Azi,    un hipo - ovarism formal si permanent , cu un uterus sechelar ,  (cu plaja rugos - micro ansliara , medio - cupolar) , cu tulburari psicho – socio – familiar , fara  modificari anatomice si sexuale secundare ( pacienta este aparent normala insa infertila ,cu tot tratamentul  facut   in  clinici  de specialitate  in  ultimi 5 ani ).

 

   La  examenul  Cito - genetic  si  Citologic  prezinta :

- Astro – fusurile Morfologic si Functional...sunt  imperfecte(1) ...

- si diviziunea celulara prezinta aparitia frecventa de  celule fara corpusculi Barr (2) ,

- Cito-genetic:in proportie 15% mozaicata Cs. 45 XO, avind cromozomii Cs.X1 si Cs.X2 cu disfunctii  energetice lezionale, prezentind aspecte nucleare hipercromatiniene si citoplasma    marita – largita , in asociere cu celule  normale 80%.

 

Etiologia tulburarilor functiilor primitive la virsta de 3 - 4 luni ale embrionului: Canalele Muller afectate si distorsionate( energetic)      la partea lor superioara , asociate cu tulburari ale vezicii urinare de constituire(ca si utero - ovariene), prezente la vezica urinara si post natal,si care sunt prezente si la momentul consultatiei pacientei adulte , in varianta embrionara. 

Studiu efectuat de medicina energetica embriologica endocrina in cadrul Centrului de cerecetari Noua endriconologie.”

Autori:drCristian Calcan,dr MarianaCalcan.”New Endocrinology” Research Center, Buzau, Romania . http://newendocrinology.buzau.ro

 

      O disgenezie utero-ovariana la o femeie de  28 de ani, infertila primitiv, exasperata, adresindu-se fara efect pentru tratament si consultatii spitalelor in ultimii 4 ani..si care este posibil sa aiba o expresie disimulata de Sindrom Turner cu  mozaic celular genetic proportional de 15% Cs. X1/XO (45XO) [X1 cu modificari sechelare – lezionale energetice], 10% 46 X1, X2   (cu modificari pe ambii cromozomi)  , si

75% 46 XX   ,... X1,X2  normali  .

   Pacienta nu prezinta malformatii congenitale visibile  corporale  si vulvo - vagino - uterine.La algoritmul sindromului Turner se constata ca ea are ovarele devenite fibroase hipo-corporale,hipo - functionale(inca imediat dupa nastere) ca prezinta o cupola(acoperis) uterina fibrozata, cu o leziune sechelara supara - cupolara si mediana...care este un semn de “uterus difidus”( terminologie latineasca),Bi - corn alipit,  la 2 - 3 luni  de  viata  post - natala.

 

Fata sa  este imobila,caracterele sexuale sunt aproape normal exprimate, dar ea are o frunte ingusta,deschiderea gurii subtire , mica si cu extremitatile(colturile) gurii coborite, ochiul sting este mai mic(redusca infatisare) si  are o asimetrie faciala,incomplecta(stinga mai ingusta).

 

In cadrul studiilor noastre embriologice “in vivo”(pe viu), energetice ,efectuate in cadrul consultatiilor, am observat   ca la virsta de 3-4-5 luni embrionare ,nu sunt formate complect(aspect difuz), ovarele si uterul,si ca la 5,5 luni se formateaza un mic corp uterin, iar la 6 luni apar mici ovare-slab construite...dar uterul incepe sa se mareasca... dar surpriza la 7 luni se prezinta ca un uterus difidus avind doua coarne  largite (bicorn - largit) ne alipite.

 

  Apoi la 8 luni embrionare ele se reunesc mai sus de Istmul uterin in treimea superioara...Iar la 9 luni embrionare ramine sechelar ,dupa complectarea alipirii, un semn in “V” pe partea mediana a cupolei uterine, ca o amprenta a disgeneziei uterine, ovarele ramin mici si slab constituite (saracacios)...Astazi uterul prezinta o proeminenta pe calota uterina ,in centrul ei, de 3 - 4mm largime si 3mm inaltime,      In verificarea aspectului uterin de la virsta de 1 an la 28 de ani(in prezent ) cupola uterina ramine firbroasa( pseudo-fibrozata) cu aspect de mici asperitati, ascutite(micro - anse rugoase)...

 

.... Iata sensul infertilitatii primitive al acestei femei, paciente.

 

    Dupa sedinte energetice timp de 4 luni in cadenta de 1 la

3 - 4 zile aceasta pacienta a ramas gravida pentru prima  oara in viata,... si dupa un episod  de semnalare de tendinta de dezlipire a embrionului la virsta de 5 - 6 saptamini , a fost ajutata energetic sa - si reia cresterea embrionului (anulindu -se tendinta de dezlipire - rejectare) si a dus sarcina pina la virsta de 5 luni , cind in urma unor neglijente nepermise in cazul sau: concediu...la  mare...curatenie generala a casei, ....cu modificarea peretilor unei camere ...a avortat!

 

                                                        ***