GÂNDUL ARMĂSARULUI,..CÂŞTIGĂ TOTUL ! Câştigătorul de duminică !  Nou… !  iaaGazetaa SCOARTTZA_PRAVILĂ HERMAN_armă DE GOT-Sar. SCOARTZĂ DE  ECUMENISM CREŞTIN ! DEDATĂ LA LAUDATE ATITUDINI FAŢĂ DE TREBURI SFINTE 2 banutzi foaia, ! Ia gazeta ! Se vindee  că e Vie  si caldăaa !2 bănutzi foia,… RECLAMA AMBULANTA la Coltz DE Cuza Vodă de MBURGSAIOS CU LEGĂTURI GOTHICE la Lipsca !!

 

 

          SCOARTZA PRAVILĂ

  ECUMENICĂ , CREŞTIN_ Gazette!

           UiEi_Gând.de.Cal.

 

                Gând_de_Cal.Gazette!

                Magazin de atelier :Tabloid de e-mail !

     Nou organ de informaţie,şi atitudine cetăţenească,

               MAGAZIN de cultură si istorie.

           Anul apariţiei 2005 : numărul 3, luna AUGUST

 

 

      Redactor sef : Unic Apacal,

      Manager ordonator de credite :  Dorits Ujiin Europeense ;

      Patron si Director general :  Christel Callghallho da Cascaix .

 

Supra extra-Specialist pre-Bursier Copernic: îNzadar Roşu Accent.

Tehnician de imagine ArtisticĂ Vişual Formativă:GothCicloth Othoabwa

 Doi noi stîlpi-măi de redacţie reveniţi din Canada la insisntenţele Şefului de Nouă

Persepectivă,surper-managerul becalist:NumHai Bellini Picthora Gotychul

  Un viteaz luptător de echipă refugiat de prigoana fotbalistă În Teamul nostru de vis:..Hai Romania daţi golul care umple Plinul Europei În U.E.- UEFA ligue CELTHIC_Cells !

 

 Redactor de investigaţie : Eset Gresely Tastaura noua noastră colaboratoare !

   ziaristă ..fiarsta de investigaţie (N.B.o adevarată Fiară_de_investigaţie)

  Redactor de tematica excesivă : Christian Callghallho Calchan Scchos

  Scos de merite din probe la redacţia sus amintită(supus român de origine portugheză

  ,.. scăpat de la ultimile incendieri forestiere,minunea de la Musaios –fatima al badr.)

 Critic angajat, fara plată : Maryvane Chalunda delaToya Rezileiros

   (Scoasă de sub pânda de rezileire,dacă nu se poate concentra si înţelege …limbajul  

   special, şi de a se  abţine de a mai fi :… " BLÂNDA…. CARE TREBUIE ZIDITĂ"  ! )

  

       Tipografia :  Mai.reăul _ Măr domnesc (* T.L.G.*-uri)

                                                                                                            **     **

 

După cum observaţi Redacţia noastră reântărită cu mijlocaşi , rezerve şi supra chelneri de_Littere,..desfăşoară o puternică reîntinerire de tip special_Cea fără de dolari,.. neajungînd nici pebntru trabucuri şi cafele, dar spiritul Sfrînge barierele arbitrajului şi al culiselor clasice dinCătre fotbalul de performanţă :..nu alcolului ! ,…şi doamnelor cu buricele aşezate pe nări şi sub nări,..de ales !..şi cu aleasă pornire de genum-telemeneii !... Mergem înainte !

 

    Numarul  nou : 3    din August 2005.                                                                               

 

         NUMARUL NOU ESTE DEDICAT CREŞTINĂTĂŢII ÎN  

                     ECUMENISMUL MILENIULUI III.

             TEMA : MARTIRIUL SFÎNTULUI SAVA GOTUL .

 

CUPRINS :

·              ECUMENISM SI CREŞTINISM : SAVA GOTUL, EPISCOP,

APOSTOL OBŞTESC TAINIC, DUHOVNIC OBŞTESC  ŞI DE SINOD DE TAINĂ.   MILITAR  NEGOCIATOR STĂLP AL BYZANŢULUI !..MINUNEA CARE A DUS EUROPA LA TIMPUL STABILIZĂRII STATALE !..IAR ROMANIA LA ORTODOXIE !

·             DESPRE CELULELE SUŞE, CLONARE CITOLOGIE MODERNĂ,

·             CEA MAI MODERNA SI NOUA MALADIE SYNDROMUL CALCAN

·              AFORISME DIN DOCTRINA DAO .

·             IZVOARE CREŞTINE, COMENTARII,NOTAŢII  BYZANTINE CARE RĂSCOLESC TEMEIURI DE NEGOCIERI TAINICE ĂN  SPRIJINUL UNITĂŢII BIZANTINE ,ŞI ORTODOXIEI SALE 

·              BONAPARTISME :TROIS PILIERS : LA SOUVERAINETE,
LE PROGRES SOCIAL ET L’AUTORITE

                                     2005 sinaxar 

23.

S

SSF MARE MC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ (+ 303). Sâmbăta sf şi dreptului Lazăr. Polieleu; Pripele; Ev Ut Lc 21,12-19; Laude; Doxologia Mare. Lit sf Ioan Gură de Aur; Câţi în Hristos v-aţi botezat; Ap Fap 12,1-11; Evr 12,28-13,8; Ev Io 15,17-16,2; Io 11,1-45. Pomenirea morţilor

24.

D

DDUMINICA INTRĂRII DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM (a Floriilor). Sf mc Sava Gotul (+ 372). Pc maică Elisabeta Taumaturga. Parimii; Litie. Polieleu; Pripele; Ev Ut Mt 21,1-11.15-17; Laude; Doxologia Mare. Sfinţirea ramurilor. Lit sf Ioan Gură de Aur; Ant Floriilor; Ap Fil 4,4-9; Ev Io 12,1-18. Denia Mirelui; Ev Ut Mt 21,18-44. Laude.

 

Saint Sabas le Goth Martyr (+ 372)

 

Martyr, dans l'actuelle Roumanie. Les historiens ne sont pas d'accord, les uns en font un soldat, d'autres un officier, d'autres enfin un simple barbare. Mais tous s'accordent à ce qu'il ait été goth et qu'il paya de sa vie d'être l'un des rares chrétiens dans un peuple majoritairement païen à cette époque. Son existence est prouvée par une lettre de saint Basile.

Sabas Prénom masculin ,..Etymologie hébraïque : "sabaot", l'armée ou "sabbat", cesser

 

 

 

·             IZVOARE CREŞTINE, COMENTARII,NOTAŢII  BYZANTINE CARE RĂSCOLESC TEMEIURI DE NEGOCIERI TAINICE ÎN  SPRIJINUL UNITĂŢII BIZANTINE,..ŞI ORTODOXIEI SALE 

 

     Sinaxar 12 Aprilie       Întru această lună, în douăsprezece zile, facem pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Sava, cel numit Gotul.

                                               *

Acest sfânt parinte al nostru a pătimit pentru Hristos la anul 372, în vremea prigoanei lui Atanaric, de la dregătorul Atarid, săvârşindu-se prin înecare în râul Buzău. Despre aceasta a scris Marele Vasile, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, cerând moaştele sale de la Biserica din Goţia.

                                                                              ***

 

   Sf. Sava Gotul. Buzăul, una dintre cele mai vechi aşezări româneşti, a fost menţionat documentar, pentru prima dată, în anul 376, în Pătimirea Sfântului Sava, scrisoare patristică păstrată în arhivele Vaticanului şi în Biblioteca "San Marco" din Veneţia. Martirizarea Sfântului Sava, actualul patron spiritual al Buzăului, de către goţii idolatri ai lui Athanarich, la 12 aprilie 372, îi prilejuieşte arhiepiscopului Vasile cel Mare al Caesareei Cappadocciene, concetăţean cu Sava, consemnarea unor informaţii extrem de importante despre situaţia social-economică, demografică, militar-politică şi despre organizarea bisericii din zona Buzăului în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

 

                                            SINAXAR (Din vietile sfintilor)

             SFÂNTUL SAVA de la BUZAU ( + 12 Aprilie 372 )

Unul dintre cei mai vechi si mai cinstiti sfinti care au suferit martiriul pentru Hristos în secolul al IV-lea pe teritoriul Patriei noastre este Sfântul Mare Mucenic Sava de la Buzau, numit uneori "Gotul", praznuit de Biserica noastra la 12 Aprilie si canonizat în 20 Iunie 1992.
Viata sa ne este cunoscuta din Actul sau martiric (Pr. I. Râmureanu, Acte martirice, Bucuresti, 1982), precum si din scrierile unor istorici bisericesti.
Sfântul Sava s-a nascut în jurul anului 334, într-un sat din partile Buzaului, din parinti crestini. Înca din copilarie, spre nimic altceva nu se arata râvnitor, decât numai spre evlavie fata de Mântuitorul si Domnul nostru Iisus Hristos. Conform documentului citat, era drept în credinta, cucernic, gata spre toata ascultarea cea în dreptate, blând, simplu la cuvânt, dar nu în cunostinta, vorbind tuturor în chip pasnic despre adevar, facând sa taca pe idolatori, nesemetindu-se, ci purtându-se cum se cuvine celor smeriti, linistiti si negrabit la cuvânt si foarte râvnitor la tot lucrul bun. (cap. II, 1).


Se crede ca tânarul Sava s-a calugarit în comunitatea monahala din Muntii Buzaului, dupa ce ajunsese cîntaret în biserica satului unde slujea preotul Sansala, parintele sau sufletesc. Aceasta comunitate monahala fusese întemeiata la mijlocul secolului al IV-lea de calugarii veniti din

 

Eparhia Tomisului (Constantei), refugiati de teama "barbarilor" care migrau spre vestul Europei prin Dobrogea.


Preotul Sansala si monahii acelei comunitati pastrau legaturi cu Biserica din "Romania", adica din Scitia Minor (Dobrogea), unde pe timp de persecutie, îsi gasisera ocrotire. De acolo revenea la pastoritii sai cum a fost cazul de Sfintele Pasti ale anului 372.
În acelasi timp, Sfântul Sava era apropiat si de un alt preot, Gutticas, care pastorea într-o cetate apropiata si în care, în lipsa preotului Sansala, se ducea pentru a se ruga si primi Sfintele Taine.


Între anii 370 si 372, regele gotilor, Athanaric, stabilit în Dacia nord-dunareana, a început o puternica persecutie împotriva Împaratului bizantin Valens cu care era în razboi. Multi crestini au fost prinsi, chinuiti, înecati si arsi de vii în Dacia Traiana. Altii, de teama, s-au refugiat în sudul Dunarii, în Moesia si în Dacia Pontica.

Actul martiric al Sfântului Sava precizeaza ca în primavara anului 372, a treia zi de Pasti, noaptea, ostasii lui Athanaric - condusi de nobilul Atharid - au prins atât pe preotul Sansala cât si pe Sfântul Sava, i-au legat, i-au chinuit, facându-le multe rani pe corp si cerându-le sa se închine idolilor si sa manânce cele jertfite lor. Rezistând miraculos tuturor acestor încercari, Sfântul Sava a fost condamnat la moarte prin înecare. Unii dintre ostasi - probabil crestini - au vrut sa-l elibereze, dar el le-a zis : "Împliniti porunca ce vi s-a dat. Eu vad dincolo de râu. Iata, în fata stau în slava cei ce au venit sa ma primeasca (îngerii, n.n.) Care asteapta sa ia sufletul meu si sa-l duca în lacasul slavei lui Dumnezeu… I s-a legat de gât un lemn greu si a fost aruncat în apa râului Buzau. Era 12 Aprilie 372, a cincea zi dupa Pasti, când s-a savârsit din aceasta viata Sfântul Mare Mucenic Sava în vârsta de numai 38 de ani. Dupa ce l-au ucis, gotii l-au scos din apa si l-au lasat neîngropat. Trupul sau a fost luat de crestini si de preotul Sansala si a fost ascuns, apoi îngropat.
Vestea despre noul martir s-a raspândit si a determinat pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, sa se adreseze lui Junius Soranus, guvernatorul Dobrogei, capadocin ca si Sfântul Vasile, pentru a-i trimite moastele Sfântului Sava. În aceasta scrisoare se face precizarea ca moastele Sfântului Sava au fost aduse întâi în "Romania", adica în Dobrogea, cu siguranta la Tomis (Constanta), pastorita la acea vreme de Episcopul Betranion, si de aici - cu binecuvântarea ierarhului au fost trimise Sfântului Vasile în Capadocia, însotite de o epistola. Aceasta poarta titlul de Epistola a Bisericii lui Dumnezeu ce se gaseste în Capadocia catre a Bisericii lui Dumnezeu din Gotia, catre Bisericile locale ale Sfintei Biserici  Este o dovada în plus ca Sfântul Betranion al Tomisului era grec capadocian ca si Sfântul Vasile, ca si Junius Soranus, guvernatorul Dobrogei si ca si Sfântul Mare Mucenic Sava, descendent al captivilor greci adusi de goti în Dacia  

 

 Sfântul Vasile numeste pe Sfântul Sava "atlet a lui Hristos", "martir al adevarului care a luat cununa dreptatii". Cât despre Betranion, Sfântul Vasile îi lauda ortodoxia niceeana si încheie cu cuvintele : "Te rog aminteste-ti în rugaciunile tale si de noi, cei care te iubim, rugându-te cu osârdie Domnului pentru sufletele noastre ca sa fim vrednici sa slujim lui Dumnezeu pe calea poruncilor Lui pe care ni le-a dat spre mântuirea noastra" (J. Zeiller, Les origines chretiennes dans…. l


În 1972, cu ocazia împlinirii a 1600 de ani de la martiriul Sfântului Sava au aparut o serie de studii dintre care amintim : IPS Dr. Nicolae Corneanu, Patimirea Sfântului Sava Gotul, în "Mitropolia Banatului" nr. 4-6, 1972 ; Vasile Sibiescu, Sfântul Sava Gotul, în "Glasul Bisericii" nr. 3-4, 1972; Stefan Alexe, 1600 de ani de la moartea Sfântului Sava Gotul,în "BOR"NR.5-6,1972,Mircea Pacurariu.Crestinismul daco-roman în nordul Dunarii în secolul IV. La 1600 de ani de la moartea Sfântului Sava "Gotul",în "Mitropolia Ardealului" nr.3-4, 1972.


La 20 Iunie 1992, Biserica Ortodoxa Româna a facut cea de a treia canonizare din istoria sa, dupa cele din 1517 si 1955-56. Alaturi de sfintii români a trecut în calendar si "sfinti din alte neamuri care au predicat si au fost martirizati în partile noastre", între care si Sfântul Mare Martir Sava de la Buzau, zis Gotul, praznuit la 12 Aprilie (Calendar crestin ortodox, Bucuresti, 1993, p. 27).
În concluzie, constatam ca în nordul Dunarii pulsa în secolul al IV-lea o viata crestina intensa, fiind aici preoti, cântareti, biserici care praznuiau anumite sarbatori (Învierea Domnului). Crestinismul era raspândit si la sate, taranii pagâni priveau cu simpatie pe crestini, dovada încercarea de a-i salva viata Sfântului Sava. Populatia daco-romana a continuat sa existe si sub goti, pastrând legaturi neîntrerupte cu populatia de limba latina din sudul Dunarii (Dobrogea).


În sfârsit, constatam ca învatatura crestina ortodoxa era atât de puternica pe teritoriul Patriei noastre în secolul al IV-lea, încât din rândul credinciosilor de aici unii si-au dat viata pentru Hristos, învrednicindu-se de cununa muceniciei, ca de exemplu Sfântul Mare Mucenic Sava de la Buzau (M. Pacurariu, Istoria BOR, I, Bucuresti, 1980, p. 102).
În amintirea Sfântului Sava de la Buzau, sau Gotul, se va construi în orasul Buzau o mareata catedrala ortodoxa care-i va purta numele.

Parintele Cezar

                                                 **

Cuvintele crestinilor l-au iritat foarte mult pe Diocletian.

 

In acelasi timp, l-au impresionat pe Marele Mucenic Gheorghe. La un moment dat, cand a venit randul soldatilor sa aduca jertfa imparatului, Sfantul Gheorghe refuza si se declara crestin si el. "Furia imparatului a

 

fost inimaginabila. Un om care avea atata incredere intr-un tanar plin de talent si un ostas deosebit. Intai il arunca in inchisoare. Trimite pe cei mai vestiti oameni ai timpului sa-l lamureasca, sa aduca jertfa si sa se impace cu imparatul ca sa-si recapete demnitatile imperiale. Gheorghe a refuzat atunci, chiar imparatul a mers la el si l-a intrebat de ce face lucrurile acestea", spune slujitorul Domnului.

 

PROBELE MUCENICULUI. Potrivit parintelui Bogdan, exista o scriere de epoca in care se descrie cum Gheorghe ii face o prezentare imparatului in care releva puterea pamanteasca si, mai presus de toate, ii arata ce inseamna puterea cereasca, puterea Domnului Hristos, Mantuitorul lumii. Vazand ca nu-l lamureste pe Gheorghe, imparatul da ordin ca acesta sa fie aruncat intr-o varnita ce clocotea. Tanarul scapa teafar. Maniat la culme, imparatul pune sa fie batut cu niste cuie, dar el scapa sanatos. Mirat, Diocletian il chema si-l intreaba cum a facut de a scapat teafar din toate cele la care a fost supus. "Oricand prin puterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos", i-a raspuns Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Imparatul nu a mai putut sa suporte infruntarea tanarului, ajuns la paroxism, el a ordonat sa-i fie taiat capul Sfantului in ziua de 23 aprilie 204. Un motiv in plus pentru fapta sa odioasa il constituia faptul ca, insusi imparateasa Priscia, sotia lui Diocletian, s-a convertit la crestinism si s-a botezat sub numele de Alexandra. O data cu ea s-a botezat si fiica ei, Valeria.

 

SFANTUL SI MINUNILE LUI. "Marele Mucenic Gheorghe a impresionat o lume intreaga, imediat dupa moartea sa, el s-a bucurat de sfintenie. Marele Mucenic Gheorghe a inviat boul unui om amarat si a vindecat de boala copii, dupa cum spun documentele istorice. Foarte multi soldati ai Imperiului Roman s-au vindecat dupa ce s-au rugat la Sfant si la moastele acestuia. Acest lucru l-a inradacinat pe Sfant in constiinta credinciosilor", afirma parintele Bogdan.

 

MOASTELE 

O mare dorinta a preotilor de la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou si a credinciosilor ce se roaga in acest lacas de cult este aceea de a aduce in Biserica o parte din moastele Sfantului. "Dupa spusele unor comentatori crestini romani, o parte din craniul Sfantului s-ar afla la Manastirea Ciolanu. Ce stim sigur, dupa ultimele cercetari intreprinse, este ca parte din trupul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe se afla la o manastire sarbeasca din jurul Caransebesului. S-a incercat o intelegere cu sarbii sa ne dea si noua putine moaste sa aducem si noi aici la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, din Bucuresti, dar, deocamdata, nu s-a ajuns la o intelegere cu ei", afirma parintele Bogdan. 

CTITORIREA LUI CONSTANTIN BRANCOVEANU : Biserica Sfântu Gheorghe

 

                                                **

    PROF. PREOT STEFAN LUPSA CRESTINISMUL ROMINESC PRINCIPAL

        CRESTINISMUL ROMANESC A FOST DE LA INCEPUT ORTODOX*

Expunere cronologica pana la intemeierea mitropoliilor.(fragment)

Prin Ortodoxie intelegem crestinismul in forma sa rasariteana, cu dogmele, organizatia si cultul Bisericii rasaritene, de care s-a despartit ce apuseana in anul 1054.

Deosebirile intre crestinii de rasarit si cei de apus au inceput mult inainte de 1054, de aceea trebuie sa urmarim apartenenta poporului roman la crestinismul rasaritean de la crestinarea sa.

Crestinismul s-a raspindit la stramosii nostri din rasarit, de la locul de origine al crestinismului insusi.

Sf. Apostol Pavel a raspindit crestinismul in Macedonia si-n Epir, ucenicul sau Tit in Dalmatia. Apostolul Andrei a evangheliat tot malul Marii Negre, pornind din Asia Mica peste Caucaz si sudul Rusiei si coborind prin Moldova, Dobrogea si Bulgaria spre Grecia, unde a murit.

Se vorbeste si de predica Apostolului Filip in Scitia, deci in Rusia de Sud si-n Dobrogea.

Predica Apostolilor a fost continuata in teritoriul de formare a neamului romanesc si, in acelasi timp, a Bisericii Romane, de ucenicii lor si de centrele ierarhice lasate de ei, ca: Tesalonicul, Salonae, Eracleea, Bizantul, Larissa, Nicopolea Epirului, Odissos (=Varna), Tomis (= Constanta), Tyras (= Cetatea Alba), etc.

Stirile despre raspindirea crestinismului in teritoriul de formare a neamului romanesc in secolele II si III, toate arata raspindirea din rasarit aici a crestinismului.

In Dacia Traiana (Romania de azi) se crede ca primii crestini au fost adusi cu armata si cu colonistii in anul 107 si-n tot timpul stapinirii ei de Romani.

Armata romana avea foarte multi orientali si in acel timp crestinismul in orient era mai raspindit, deci crestinii din armata raspindeau in Dacia Traiana si-a celorlalte provincii dunarene crestinismul oriental.

Legiunea V-a Macedonica a fost mutata spre sfirsitul secolului I tocmai din Palestina, leaganul crestinismului (unde s-a botezat cel dintii pagin si acela chiar roman a fost: sutasul Cornel), in Dobrogea, la Troesmis (=Iglita), iar in urma cuceririi Daciei, la Potaissa, Turda de azi.

Din Dobrogea pina in Austria - scrie Zeiller (Origines, p. 59-60) -, tarile dunarene aveau in garnizoanele lor multi asieni, in legiuni ca X Gemina, XIII, XV sau si-n cohorte aparte, ca cea din Comagena Siriei. Ele au trebuit sa aiba si crestini, iar crestinismul acestora era oriental.

Au trebuit sa fie crestini si intre colonistii adusi de Traian in Dacia, "viris exhausta, ad agros et urbes colendas". Iar fiindca ei au fost adusi "ex toto orbe romano", cum scrie Eutropiu, nu din Italia, de unde opreau legile exploatarea taranimii, spre a nu ramine latifundiile domnilor romani nelucrate, crestinii dintre colonistii adusi in Dacia Traiana inca aduceau crestinism rasaritean.

Prin relatiile comerciale crestinismul rasaritean se raspindea in tarile dunarene. Pe la mijlocul secolului II a suferit martiriul in Marcianopole, azi Provadia in Bulgaria, sfinta Melitena. Ea fu indata serbata si in insula greceasca Lemnos, semn ca era originara de acolo.

In anul 174 soldatii crestini ai legiunilor X si XII romane s-au rugat pentru ploaie si cu ajutorul ei au invins in regiunea Estergomului, pe Dunarea de mijloc. Cele doua legiuni isi aveau sediul permanent in Asia Mica.

In timpul imparatului Septimiu Sever (193-211) legiune a XIII-a Gemina isi avea tabara in Apulum (Alba-Iulia), a V-a Macedonica in Potaissa. Pe linga ele mai erau in Dacia si o multime de trupe auxiliare, unele din tinuturi orientale cu multi crestini.

Intre colonisti pe linga ilirici si panonieni si mai ales dalmatini, care in Alburnus Maior (Rosia de munte) aveau un vicus pirustarum, gasim multi veniti din Asia crestina: galateni in Napoca (Cluj) si in Germizara (Geoagiul de Jos), palmireni in Napoca, tot acolo si in alte localitati sirieni, bitinieni in Ampelum (Zlatna), etc.

Aceleasi legaturi cu Orientul se constata si in celelalte provincii de formare a neamului romanesc, din Macedonia pina in Austria si din Epir pina in Crimeea, si aceleasi dovezi de crestinism rasaritean.

Sinaxarele grecesti pomenesc la 7 Martie ca martir in marea persecutie a lui Diocletian pe episcopul de Tomis Efrem, cu informatia suplimentara, ca Efrem fusese trimis ca episcop de Tomis Efrem, cu informatia suplimentara, ca Efrem fusese trimis ca episcop la Tomis de episcopul Ierusalimului, Ermon. Zeiller (171) respinge stirea tocmai pentru aceasta informatie suplimentara, care i se pare stranie. Dar Tomis, ca oras cu port, putea avea pe calea marii legaturi cu Palestina, iar Eusebiu al Cezareei la sfirsitul cartii a 7-a a Istoriei sale bisericesti, scrie, ca ultimul episcop al Ierusalimului, inainte de marea persecutie din vremea sa, a fost Ermon.

Daca stirea sinaxarelor s-ar adeveri, in ea am avea dovada legaturilor crestinismului din tara noastra pe la anul 300 cu insasi mama Bisericilor crestine, cu Biserica Ierusalimului.

Influenta Italiei nu se constata in raspindirea crestinismului in teritoriul de formare a neamului romanesc in primele secole crestine... Harnack in harta raspindirii crestinismului pina la 325 uneste Panonia cu sud-estul crestin al Europei si o desparte de Italia printr-un gol necrestin.

Incepind cu anul 244 crestinismul era alimentat in teritoriul etnic romanesc si de prizonierii crestini adusi de goti din Asia Mica si din Peninsula Balcanica. Din Asia Mica a adus pe la mijlocul secolului III pe parintii misionarilor nostri din secolul IV, Ulfila si Eutihie, ambii capadocieni.

In persecutia lui Diocletian (303-313) martirii din regiunea Dunarii de Jos au nume dace, latine si grecesti. Ultimele arata influenta orientala, primele doua, locala, nu apuseana. In Durostor, alaturi de soldatii Dasiu, cu nume dac si Iuliu, cu nume roman, avem cu nume grecesti pe camarazii lor Isihiu, Pasihrat, Valention, Nicandru,etc.In Tomis murira martiri si crestinii din Asia Mica: Gordian si Macrobiu, la Halmyris preotul asian Epictet .   Nume grecesti poarta si martirii din Singidunum, diaconul Ermil si convertitul sau Stratonic si martirul din Cibalae: citetul Pollion si martirii din Sirmium: episcopul casatorit Irineu, diaconul Dimitrie, gradinarul Sineros, fecioara Anastasia. Trupul lui Dimitrie a fost dus pe urma la Tesalonic, al Anastasiei la Constantinopol. La martiriul sculptorilor in piatra din Sirmium aflam un amanunt despre misionarismul oriental aici in 306. Cei patru coronati covertira la crestinism pe al cincilea sculptor si-l incredintara spre catehizare si botezare episcopului Antiohiei Siriei, Ciril (281-303), condamnat pentru crestinismul sau la 3 ani de munca silnica in carierele de piatra de linga Sirmium, unde lucrau cei cinci sculptori martiri.

In sistemul mitropolitan la Niceea in 325, pe linga mitropoliile capitalelor crestine: Roma.Alexandria si Antiohia, apar ca mitropolii superioare in partile noastre: Sardica (Sofia) si Tesalonicul. Mitropolitul Sardicii (cu nume grec; Protogen), caruia Constantin cel Mare pe vremea cind trecuse Dunarea la Celeiu si batuse pe goti in tara noastra de azi, 322, ii dedicase legea despre dreptul Bisericii crestine de a atesta liberarea de sclavi, primi de la sinodul niceean insarcinarea de a-i vesti deciziile in Dacia, Dardania, Calabria si in tarile din jur, iar mitropolitului de Tesalonic ii confirma jurisdictia peste ambele Scitii, asadar pina in Rusia de azi.

Au participat la Niceea din partile noastre si au iscalit ortodoxia omousiana, pe linga Protogen, si mitropolitul Sirmiului, Domnius si episcopii Dacus din Scupi, Pist din Marcianopol, Budiu din Stobi si Marcu al Comeei.

In ce priveste dogmele, in lupta cu arianismul, care urma dupa sinodul niceean, episcopii nostri, cu mare rol in ea, apar impartiti intre cele doua tabere confesionale, ca si cei din orient.

In sinodul din Constantinopol, 335, episcopii Valens din Mursa (Osiec) si Ursachi din Singidunum (Belgrad), ucencii lui Arie din exilul sau in Iliric (325-328), au invins pe ortodocsi. Protogen de Sardica si Chiriac de Nis obtinura destituirea lui Domniu al Sirmiului si a lui Paulin al Ratiariei (Arcer-Palanca). Valens si Ursachi participara in acelasi an si la sinodul din Tir din Fenicia si chiar la delegatia in Mareotis (Egipt) contra Sfintului Atanasie, parintele ortodoxiei.

In 337 strabatu Iliricul, intarindu-l in ortodoxie, sfintul Atanasie.

In 341 arianismul cistiga sprijin in partile noastre prin hirotonirea in episcop al gotilor de la noi al lui Ulfila prin patriarhul arian al Constantinopolului.La sinodul din Sardica in 343 din tarile dunarene cu arienii tinura numai Valens si Ursachi (si din Tracia Teodor al Ercleei). Cu atanasienii: Protogen al Sardicii, Eutheriu al Sirmiului, Marcu din Siscia (Sisek

Dupa sinodul sardican Sf. Atanasie petrecu 3 ani in Iliric, ca oaspete al epicopului de Nis, Gaudentiu, intarind aici ortodoxia...

In anul 348 Valens si Ursachi i-au scris lui si lui Iuliu al Romei, ca vor sa revina la Ortodoxie. Atanasie se arata conciliant, Iuliu insa pretinse sa mearga la el cei doi la penitenta, incit ei ramasera arieni.

Poporul respingea arianismul. Fotin al Sirmiului combatind arianismul cazu in erezia opusa, sabeliana; arienii il condamnara in 4 sinoade sirmiene in 344-348, nu l-au putut scoate insa din cauza popularitatii sale pina in 351, cind Constantiu ca singur imparat conduse in Sirmium al cincilea sinod contra lui si-i exila cu forta. Acest sinod mai destitui pentru ortodoxie si pe Paladiu al Ratiariei, care pe urma isi recistiga scaunul, facindu-se arian, ca si Papa Liberiu si altii.Alt exemplu de rezistenta populara contra arianismului episcopilor oportunisti ni-l ofera sfintul Martin, ofiter din Sabaria (Stein am Anger) in Panonia, batut si expulzat pentru aceasta de episcopul Gaius in 356.

Gaius cu Germiniu,urmasul lui Fotin, si cu Valens si Ursachi au fost uneltele imparatului Constantiu pentru triumful prin sila si frauda al arianismului in 359 si in apus si in rasarit, cum acuza mai tirziu Germiniu pe Valens si Ursachi.Cu moartea lui Constantiu in 361 intrind arianismul in descompunere, Germiniu ca cei mai multi episcopi arieni, batu in retragere. In 366 trei credinciosi laici aparara viguros Ortodoxia in fata sa. Ii slobozi declarind ca in dogma Sfintei Treimi ratacesc si episcopi.Asa bateau in retragere si alti episcopi fosti arieni,din oportunism pentru arianismul imparatului, in opozitie cu poporul ortodox.

In 368 episcopul Marcianopolei, Domnu, interveni la imparatul semiarian Valens pentru arianul riguros Eunomiu de Halkidon, care totusi fu exilat la Halmyris,Numai Ursachi mai avu urmas arian: pe Secundian, care impreuna cu Paladiu al Ratiariei si cu Auxentiu al Durostorului ramase ultimul reprezentant al arianismului la Dunare.

Tot in 368 mitropolitul Vetranion in Tomis se opuse imparatului arianizat Valens, care nu-l putu exila, caci poporul tinea la ortodoxie.

Valens trecu atunci Dunarea si lupta cu gotii in Muntenia, ajutat si de crestini de acolo. Dupa retragerea lui, regele got Atanaric, in anii urmatori ucise multi din acestia,intre ei si pe Sava,care era originar din Capadocia si pe Nichita, care era din Cilicia, ambii ortodocsi. Pe multi i-a alungat peste Dunare. In 380 insa il alunga pe el poporul sau, dupa ce vizigotii se crestinara in 376.

In 379 si 380 imparatii Gratian si Teodosie interzisera arianismul in imperiu.

                                                      

                                                  **  *

 

     SFINTII MUCENICI NICHITA SI SAVA SI ALTI CRESTINI MARTIRIZATI DE GOTI

Pe la mijlocul veacului al III-lea, pe pamantul Romaniei de azi – locuit pe atunci de daco-romani, stramosii nostri -, s-au asezat treptat triburi de goti, prima populatie migratoare care a ajuns la noi. Mai tarziu, prin secolul al IV-lea, gotii s-au indreptat spre apusul Europei. Unii dintre ei cunoscusera invatatura crestina inca inaintea asezarii lor printre daco-romani, pe cand se gaseau in teritoriile din nordul Marii Negre. Asezandu-se printre daco-romani, poate ca unii din ei vor fi lucrat pentru increstinarea unor goti.

In secolui al IV-lea, gotii de la noi aveau propriul lor episcop, pe Ulfila, un om invatat, care a facut misiune printre ei peste 40 de ani. El a predicat in teritoriile nord-dunarene in limbile latina, greaca si gotica, a creat un alfabet pentru ei si a tradus aproape toata Biblia in limba gotica. Activitatea lui a fost tulburata, nu peste mult timp, de o prigoana dezlantuita impotriva gotilor crestini de catre conducatorul lor Aorich, in anul 348. De aceea, Ulfila a fost nevoit sa se refugieze in sudul Dunarii, in provincia romana Moesia Inferior, asezandu-se, probabil, in cetatea Durostorum, in care si-a continuat lucrarea misionara pana la moarte, prin anii 381-383.

O noua persecutie impotriva crestinilor din nordul Dunarii a dezlantuit regele got Athanaric prin anii 370-372. Cu putin inainte, imparatul Valens al Costantinopolului l-a biruit pe Athanaric intr-o lupta. Drept razbunare a pornit aceasta persecutie, socotind ca gotii si daco-romanii crestini ar fi avut legaturi cu imparatul Valens, care era crestin. In cursul persecutiei au patimit pentru Hristos mai multi goti crestini. Numele unora din ei sunt cunoscute dintr-un fragment de calendar got, pastrat numai pentru zilele de 23 octombrie – 30 noiembrie, dar si din anumite acte martirice. Ar fi fost in numar de 26.

 Toti au indurat martiriul din porunca unui conducator got cu numele Vingurich. Se spune ca au fost arsi de vii intr-o biserica, undeva la varsarea raului Arges in Dunare. Ramasitele lor pamantesti au fost stranse de o crestina cu numele Gaatha, sotia unui conducator got si fiica ei Dulcilla, care le-au dus, cu ajutorul crestinului Vellas, in orasul Cizic, in apropiere de Constantinopol, unde traiau mai multi goti crestini. Dulcilla a ramas acolo, iar Gaatha si Vellas, reintorsi intre gotii de la noi, au fost ucisi cu pietre.

Sinaxarele pomenesc si de alti martiri din persecutia lui Athanaric. Asa a fost Sfantul Nichita. Iata ce aflam despre el in “Sinaxarul Bisericii constantinopolitane”: “Acesta a trait in timpul domniei lui Constantin cel Mare, fiind nascut si crescut in tara barbarilor numiti goti, dincolo de fluviul Istru (Dunarea). El nu s-a insotit cu barbarii, ci a stat in randurile cuviosilor, remarcandu-se prin nastere si stare sociala. El a fost luat de Athanaric, conducatorul poporului, din cauza credintei in Hristos, dupa ce a fost mult chinuit, si-a aflat moartea prin foc”. Era grec de neam si se crede ca parintii sau bunicii lui erau originari din Asia Mica, luati in robie de goti si adusi in nordul Dunarii.Pentru ca a patimit intre goti, numele lui este trecut insa gresit in sinaxare, ca “Nichita gotul”.

Stiri mult mai bogate avem despre un alt martir din persecutia lui Athanaric si anume despre Sfantul Sava. Patimirea sa este descrisa in asa numita “Scrisoare a Bisericii lui Dumnezeu din Gotia catre Biserica lui Dumnezeu din Capadocia si catre comunitatile de pretudindeni ale Bisericii universale”, care era, de fapt, actul sau martiric.

Din cuprinsul acestei scrisori reiese ca Sava era grec de neam – deci tot un urmas al grecilor din Asia Mica, luati in captivitate de goti. Iata cum era infatisat chipul sau moral: “Era drept in credinta, cucernic, gata catre toata ascultarea cea cu dreptate; bland, neiscusit in cuvant, nu insa in cunostinta; aparator al adevarului fata de toti, in mod pasnic, facand sa taca pe idolatri, dar nu cu mandrie, ci purtandu-se dupa cum se cuvine celor smeriti; linistit si cumpanit la vorba, foarte silitor spre orice lucru bun. Canta psalmi in biserica, ingrijindu-se foarte mult de aceasta; nu se ingrijea de bani, nici de avere, decat numai de ceea ce avea trebuinta; era cumpatat, infranat in toate, traind in feciorie, retras, postea cu asprime, staruia cu grija in rugaciuni si cucerea pe toti printr-o purtare frumoasa; isi implinea datoriile si nu se ingrijea de cele nefolositoare; avea o credinta cu totul curata, lucratoare prin iubire, incat nu pregeta niciodata sa vorbeasca cu indrazneala in Domnul…”.

Cand carmuitorii goti au pornit prigoana impotriva crestinilor, silindu-i sa manance din cele jertfite idolilor, Sava a respins incercarea consatenilor sai pagani de a-l scapa oferindu-i spre mancare carnuri nejertfite, indemnand si pe ceilalti crestini sa faca la fel. Acest lucru a suparat pe pagani, care l-au alungat din sat, neingaduindu-i sa se reintoarca decat dupa trecerea unui timp. Cu alt prilej, desi consatenii sai erau gata sa jure in fata prigonitorilor ca in satul lor nu erau nici un crestin, Sava a marturisit in fata tuturor ca el se numara printre crestini.

Apropiindu-se sarbatorea Pastilor din anul 372, prigoana lui Athanaric impotriva crestinilor a pornit cu si mai multa cruzime. Din aceasta pricina, unii dintre ei – preoti si credinciosi – au fost siliti sa se refugieze in dreapta Dunarii, in “Romania”, adica intr-una din provinciile romane, se pare in Scitia Mica, adica in Dobrogea de azi. Intre cei care au plecat se numara si preotul satului, Sansala. Sfantul Sava, dupa cum ne spune pomenita Scrisoare, s-a indreptat “spre alt oras”, al carui nume nu-l stim, la preotul Gutica, spre a praznui impreuna Pastile. Pe drum, insa, “i s-a aratat un barbat foarte mare si stralucitor la infatisare”, care i-a poruncit sa se intoarca la preotul Sansala. Sava nu s-a supus poruncii, ci a mers mai departe. O zapada puternica, pornita dintr-o data, i-a troienit drumul, incat n-a mai putut inainta. Intelegand ca aceasta este voia lui Dumnezeu, s-a reintors acasa. Aici l-a gasit si pe preotul Sansala, revenit intre timp, pe ascuns, la pastoritii sai. Si astfel a praznuit Pastile impreuna cu el si cu ceilalti credinciosi.

Dar in a treia noapte dupa luminatul praznic, a intrat in sat Atharid, fiul unui dregator, impreuna cu “o ceata de talhari nelegiuiti”. Au prins pe preot pe care l-au legat, iar pe Sava “smulgandu-l dezbracat din pat l-au pus in lanturi; pe preot l-au asezat intr-un car, iar pe Sava, gol cum se nascuse, l-au dus prin vai cu paduri, carora le dadusera foc de curand, alungandu-l si lovindu-l cu nuiele si bice, purtandu-se crud si fara mila impotriva robilor lui Dumnezeu…”.

Facandu-se ziua prigonitorii au vazut ca pe trupul sau nu mai era nici o rana. Atunci, in inversunarea lor, “luand o osie de car si punand-o pe umerii lui, i-au lungit mainile, intinzandu-le pana la capetele osiei; la fel, intinzandu-i picioarele pe o alta osie, l-au legat. Apoi, aruncandu-l si facandu-l sa zaca pe spate, n-au incetat sa-l chinuie aproape toata noaptea”. Dupa ce au adormit chinuitorii, o femeie l-a dezlegat. Afland de aceasta, Atharid “a poruncit sa i se lege mainile si sa fie spanzurat de grinda casei”.

Dupa putina vreme, au venit din nou trimisii lui Atharid cu mancaruri jertfite idolilor. Preotul Sansala si Sava nu numai ca au respins indemnul lor de a manca din cele jertfite, ci au rostit si cuvinte de ocara fata de Atharid. In fata acestui raspuns, Atharid a poruncit ca Sava sa fie inecat in raul Buzau (Museos). Desi unii din prigonitori voiau sa-l scape in ascuns, el le-a cerut sa implineasca cele ce li s-au poruncit, zicea el, “iata, in fata stau in slava cei ce au venit sa ma primeasca”, adica ingerii. “Atunci – spune Scrisoarea – l-au coborat in apa, in timp ce el multumea si preamarea pe Dumnezeu … si aruncandu-l si punandu-i un lemn de gat, l-au impins in adanc”. Si astfel, s-a petrecut trecerea lui din aceasta viata “prin lemn si apa”, la 12 aprilie 372, a cincea zi dupa Pasti, fiind el in varsta de 38 de ani. Ucigasii i-au scos trupul neinsufletit din apa pe malul raului si au plecat, iar pe preotul Sansala l-au lasat prada chinurilor indurate pana atunci. Probabil el a fost cel care a purtat grija inmormantarii lui Sava.

La scurt timp dupa patimirea lui, s-a raspandit vestea despre acest nou martir, ajungand pana la Sfantul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei din Capadocia (c. 330-379). Lucrul acesta nu este de mirare, daca ne gandim la numerosii greci capadocieni luati in robie de goti si adusi in tinuturile dunarene si care mai pastrau legaturile cu pamantul lor de bastina. Asa se face ca prin anii 373-374, Sfantul Vasile a rugat pe guvernatorul provinciei Scitia Mica, tot un capadocian si probabil ruda cu el, sa-i trimita moaste de sfinti. Rugamintea i-a fost indeplinita, trimitandu-i chiar moastele Sfantului Sava, insotita de acea Scrisoare a Bisericii din Gotia catre cea din Capadocia, redactata in limba greaca. Se crede ca alcatuitorul acestei Scrisori era episcopul Vetranion de la Tomis (Constanta), care mai tarziu avea sa fie numarat si el intre sfinti. Trimiterea moastelor in Capadocia s-a facut prin osardia si purtarea de grija a aceluiasi sfintit ierarh. Indata dupa primirea lor, Sfantul Vasile a multumit, prin doua scrisori, episcopului Vetranion, pentru acest “dar de pret si rod stralucit al credintei”, pentru moastele martirului “inflorit de curand” printre goti.

Sa ne rugam si noi Sfantului Mucenic Sava de la Buzau sa ceara prea milostivului nostru Dumnezeu pace si multa indurare pentru poporul roman dreptcredincios din tara in care el insusi a primit cununile muceniciei, in urma cu 16 veacuri.

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu,

                                                 ***

MEDALION PENTRU SUFLET

            RÃDÃCINILE ORTODOXIEI ROMÂNESTI

Este un fapt istoric unic, scris cu sânge, dãltuit în piatrã, consemnat în cronici si mereu viu în sufletele nostre: mostenim dreapta credintã din leagãnul copilãriei neamului românesc. A fost voia lui Dumnezeu ca poporul nostru, nãscut în bogta vatrã carpatinã, sã primeascã acest Har chiar în ziua zãmislirii sale. În vâltoarea migratiilor asiatice si a miilor de bãtãlii pentru existenta neamului nostru, numai credinta strãbunã a reeditat mereu fenomenul învierii noastre. Faimoasa "descriere a Moldovei ", opera istoricã a ilustrului voievod român Dimitrie Cantemir (1673-1723), aduce mãrturii istorice care confirmã acest adevãr: rãdãcinile Ortodoxiei noastre sunt înfipte în adâncul istoriei, pânã în primele veacuri crestine. Spre sfârsitul Secolului I, au venit primii crestini în zona dunãreanã. Odatã cu legiunea a V-a Macedonica, adusã de Romani din palestina la Troesmis, în Dobrogea de azi, a fost adusã si populatie civilã. Multi din acesti colonisti au fost crestini ai primei Biserici din Ierusalim (50 A. D.). Unii vãzuserã pe Sfintii Apostoli si aveau cele mai autentice mãrturii asupra începuturilor crestinismului. Persecutiile crestinilor încep în Dacia si în sudul Dunãrii, sub împãratul Decius (250).   În timpul împãratului Constantin cel Mare (306-337), a început sã fie recunoscut cultul public al religiei crestine în Dacia (România de azi). La Sindonul de la Sardica (347), sub împãratul Constans, au participat episcopii celor douã Dacii. În Dobrogea, sub împãratul Valens (364-378) se gãseste un episcop cu numele Bretonian, care în anul 366 pãstorea mai mult de 14 biserici: în Tomis, era episcop Gherontius, care a luat parte la Sinadonul al II-lea Ecumenic. Iatã numai câteva date care oglindesc vechimea crestinismului pe meleagurile plãmãdirii neamului românesc. Ele atestã autenticitatea credintei noastre. Biserica Ortodoxã Românã este ziditã pe sângele martirilor. Sfântul Nichita, Sava Gotul, Efrem, Tit, si altii sunt nume cunoscute si grãitoare în acest sens. Ei au crezut în "Înviere". Ei au rãmas nemuritori.  .

Pãrintele Nicolae

                                                   ** ***

 

·        DESPRE CELULELE SUŞE, CLONARE CITOLOGIE MODERNĂ,

Cellules souches embryonnaires (ES et EG), cellules souches adultes (décembre 2000).

Les cellules souches (stem cells, cellules staminales) sont un centre d’intérêt spectaculaire en raison de leur capacité à se transformer en n’importe quel type cellulaire dans les organismes supérieurs ; cette transformation pourrait même peut-être s’effectuer à la demande. Cela provoquerait une évolution profonde de certains domaines de la médecine mais l’usage de ces cellules soulève des problèmes non seulement pratiques mais surtout éthiques.

Toutes les cellules proviennent d’une autre cellule ; que signifie alors l’appellation « cellule souche » ? Sans entrer dans des définitions techniques compliquées, ce concept désigne des cellules non spécialisées, capables de se multiplier à l’identique, c’est à dire indifférenciées, ou de se transformer en un ou plusieurs types cellulaires spécialisés de l’organisme : foie, peau, etc. Les cellules souches sont ainsi définies par leur potentialité de développement.

Le type même de cellule souche est la cellule embryonnaire initiale, le zygote, qui est à l’origine de toutes les cellules de l’organisme ; au fur et à mesure du développement embryonnaire, les cellules sont canalisées vers des voies de différenciation spécifiques et leur potentiel de développement se modifie ; les cellules souches de ces différentes voies se différencient seulement en quelques types de cellules : par exemple, les cellules souches dans le cerveau  donnent les différentes sortes de neurones et les autres cellules du système nerveux central.

Si l’existence de cellules souches pendant le développement était prévisible, leur existence dans les tissus adultes est plus surprenante : il existe par exemple dans le muscle et le système sanguin des cellules capables, en cas de besoin, de donner du muscle ou des cellules sanguines, mais aussi d’autres lignées.

                                                 @

Les cellules souches embryonnaires

Le zygote, stade initial de l’embryon, est appelé cellule souche totipotente car il est à l’origine de toutes les cellules de l’organisme, celles de l’embryon comme celles des annexes (placenta, membranes). Ensuite, pendant le développement embryonnaire précoce, les cellules possèdent toujours de remarquables facultés de différenciation en une large variété de types cellulaires. Ces cellules souches (cellules ES, embryonic stem cells ) peuvent être prélevées sur l’embryon et se multiplier en laboratoire ; quand elles sont replacées dans l’embryon, elles contribuent à la formation de tous les tissus, y compris les cellules germinales : de telles cellules sont appelées « pluripotentes » ; elles ne sont pas totipotentes car elles ne peuvent engendrer que des cellules de l’embryon. Les raisons qui poussent à utiliser des cellules issues d’embryons humains sont la production de cellules humaines à des fins de greffe, la réalisation  de travaux destinés à définir les caractéristiques spécifiques du développement humain précoce et l’étude des mécanismes de remplacement cellulaire et de génération tumorale. Aujourd’hui, chez l’homme, les cellules souches embryonnaires sont obtenues à partir d’embryons issus de fécondations in vitro. Quand l’embryon comporte quelques centaines de cellules, ses cellules peuvent être dispersées, séparées les unes des autres et mises en culture. On peut obtenir de cette manière des cultures d’une vingtaine de type de cellules pluripotentes. L’autre voie d’obtention de cellules ES est bien sûr le clonage humain qui est autorisé dans certains pays comme la Grande-Bretagne et en passe de l’être en France si le parlement suit les recommandations de l'ancien premier ministre, Lionel Jospin, qui s’était clairement déclaré en faveur du clonage en souhaitant l’autorisation du « transfert de noyau ». Cette solution du clonage est la seule qui permette d’éviter les problèmes immunologiques que peut provoquer une greffe de cellules étrangères.Cependant l’utilisation d’embryons pose des problèmes éthiques évidents puisque toutes ces expériences aboutissent à la production d’embryons humains à des fins expérimentales et à leur destruction. Un autre écueil éthique est la production, parmi ces cellules, de cellules germinales. Une voie qui peut permettre de contourner cette difficulté est fournie par l’observation suivante : à l’âge adulte, les cellules de presque tous les tissus peuvent se renouveler, il existe donc une source de cellules nouvelles chez l’adulte.

                                                  @                                           

Les cellules souches ADULTES

L’existence de cellules souches sanguines est connue depuis longtemps et, chez la souris, une seule de ces cellules est capable de régénérer tous les types de cellules sanguines. Ce potentiel des cellules souches n’est pas réduit par leur source : des cellules musculaires et sanguines peuvent être obtenues à partir de cellules souches d’autres systèmes et exactement la même cellule souche sanguine peut régénérer tout le système sanguin aussi bien que du muscle strié. Les cellules souches sont abondantes dans  différentes régions du système nerveux central ; au laboratoire ces cellules en cultures peuvent facilement être différenciées en neurones, en oligodendrocytes, en astrocytes (type de cellules non nerveuses du système nerveux central) ou en cellules du système nerveux périphérique. Chez la souris, les cellules souches du système nerveux central peuvent se différencier aussi en cellules d’autres organes comme le sang, le muscle, l’intestin, le foie, le cœur, la peau, etc. Inversement des cellules souches du sang peuvent se différencier en cellules nerveuses.

Les cellules souches adultes semblent avoir les mêmes potentialités que les cellules souches embryonnaires ES, mais l’on sait peu de choses sur la manière d’orienter leur différenciation vers le type de tissu désiré. Les données sur la souris sont assez fournies mais les recherches sur les cellules souches humaines sont encore débutantes.

L’utilisation de cellules souches somatique adultes permettrait de contourner les problèmes éthiques liés à l’utilisation des cellules ES, mais il y a encore beaucoup à apprendre sur la manière dont ces cellules se multiplient et se différencient.

                                                      @

 L'EMBRYON et LA RECHERCHE SUR L'EMBRYON

De la fécondation à la mort, la vie d’un être humain est une évolution continue passant par différents stades : stade embryonnaire, fœtus, nouveau-né, enfant,etc. Le  passage d’un stade à l’autre se fait sans aucune discontinuité pour la personne. 

 

L’embryon est donc un être humain qui se développe du moment de la fécondation au stade suivant que l’on appelle fœtal. Il n’existe pas de stade pré-embryonnaire car à l’étape qui précède, l’être humain n’existe pas, seules existent deux gamètes (ovule, spermatozoïdes). La fusion de ces gamètes au moment de la fécondation marque le début du développement d’un nouvel être humain. Dès la rencontre de ces deux gamètes, tout le patrimoine génétique est présent dans l'œuf ainsi obtenu.

Les cellules embryonnaires,celles qui composent le jeune embryon, sont appelées "souches" car elles ont la possibilité de fabriquer toutes les autres cellules du corps humain pour produire muscle, peau, ongle, etc. La préparation des cellules souches embryonnaires (ES, Embryo Stem cells) implique la production d’embryon humain et/ou l’utilisation des embryons surnuméraires issus de la fécondation in vitro, puis le prélèvement de cellules du bouton embryonnaire au stade blastocyste, nécessitant la destruction de l’embryon.

 

Ces cellules souches embryonnaires sont ensuite mises en culture pour la production d’un très grand nombre de cellules identiques

 

                                                                      @ @

Bioéthique ! …     Le point de vue d’Axel Kahn et de Lucien Sève !

Dans une récente  interview à l’Humanité, Axel Kahn et Lucien Sève, philosophe et ancien membre du CCNE répondent aux questions de Lucien Degoy sur l’actualité bioéthique.

Axel Kahn explique l’attitude prudente du gouvernement par une perspective électorale alors que Lucien Sève dénonce une prise de conscience tardive de la part du gouvernement sur un débat pourtant incontournable. Concernant l’autorisation de la recherche sur les embryons, Axel Kahn considère qu’utiliser des embryons surnuméraires dans un protocole de recherche à visée thérapeutique « est une occasion de les intégrer à une entreprise humaine et humaniste qu’ils n’auraient pas eue sans cela ». Il poursuit en affirmant qu’il n’est pas légitime d’assimiler  l’embryon à une personne même « s’il en est les prémices » tout en considérant que le développement embryonnaire est un processus continu et que « l’embryon  présente une singularité justifiant le respect ».  Pour Lucien Sève,  « un embryon congelé, pour être surnuméraire, n’a pas perdu sa  potentialité  biologique de devenir un être humain ». Il ajoute que le respect de l’embryon fait éminemment partie de l’ordre civilisé de la société. Issu d’une procréation ou d’un transfert de noyau le zygote peut donner un être humain. Considérer l’embryon comme un organisme cellulaire serait donc un  « redoutable recul de l’humanité civilisée ». Axel Kahn et Lucien Sève sont tous les deux favorables à l’élaboration d’une politique européenne sur la bioéthique afin d’éviter des dérives dangereuses  et « un tourisme procréatique ». Enfin, ils s’opposent chacun à la brevetabilité du génome humain, qui aux yeux de Lucien Sève est un attentat direct au savoir fondamental qui doit rester public, ainsi qu’au vivant.

Par ailleurs, dans une interview au Figaro Magazine, Axel Kahn souligne que les progrès en génétique  ne doivent pas être mis au profit d’une tendance eugénique et aboutir à une discrimination par les gènes. Les tests génétiques par exemple, qui permettent de déterminer la présence de gènes de prédisposition à une maladie, doivent être limités aux familles à risque, sans céder aux  pressions des sociétés qui les commercialisent.

Pour conclure, Axel Kahn avoue que les peurs du public en matière de manipulation génétique sont parfaitement justifiées et rappelle que c’est à la société de fixer à la recherche ses limites et non aux chercheurs.

L’Humanité  21/06/01 - Le Figaro Magazine 30/06/01   

                                                                       **  ***

 

Recherches sur les cellules souches

Le journal "Stem Cells" publie les travaux d'une équipe de la McGill University, dirigée par le Dr Jean Toma. Selon leurs recherches, des cellules de peau, obtenues sur des prépuces de bébés, peuvent se différencier en cellules musculaires, neuronales, et autres cellules du système nerveux.

Le Dr Caroline Gargett, une scientifique australienne, a découvert que des cellules souches adultes d'utérus peuvent se développer en os, muscle, cartilage et graisse.

Un groupe d'Américains s'est amusé à compter les points à propos des thérapies possibles grâce aux cellules souches adultes ou embryonnaires. Ce groupe déclare qu'actuellement le score est de 65 types de maladies soignables grâce à la recherche sur les cellules souches adultes contre 0 pour les cellules souches embryonnaires.

 

Massachusetts : abandon du référendum sur les cellules souches.

Le 31 mars 2005, la chambre des représentants de l’état du Massachusetts a approuvé, par une majorité écrasante,  le projet de loi en faveur de la recherche sur les cellules souches embryonnaires humaines. Une proposition de référendum pour remettre en cause cette loi a été refusée par l'attorney-general de l'état, Thomas F. Reilly. Celui-ci argue du fait qu'un référendum, dans cet état, ne peut avoir pour objet, de près ou de loin, la religion.

Le rapporteur du projet de référendum, Larry Cirignano, estime lui, que la religion n'a rien a voir avec ce référendum. "Ce n'est pas parce que l'on dit 'on ne doit pas tuer les embryons' qu'il s'agit d'une question religieuse. Il s'agit là d'un débat sur les droits de l'homme, et ce genre de débats est laïc par essence."

 

Importation de cellules souches embryonnaires.

Une nouvelle fois, la France autorise l'importation, d'Israël et des Etats-Unis, de cellules souches embryonnaires pour la recherche. Conformément à la loi de bioéthique, des laboratoires ont obtenu une autorisation temporaire de recherche sur les embryons. Il s'agit d'équipes du CNRS, de l'Inserm, et du CHU de Montpellier. L'autorisation est parue au journal officiel du samedi 24 juillet.

La première autorisation d’importation avait été donnée à l'équipe du Pr. Marc Peschanski, directeur de l'unité neuroplasticité et thérapeutique de l'Inserm le 16 février 2005. 

Les importations de cellules souches embryonnaires sont autorisées en France, dans l'attente d'un décret autorisant l'utilisation d'embryons issus de fécondation in vitro.

Des cellules souches humaines dans le cerveau des singes.

Des chercheurs ont injecté en août 2001 des cellules souches obtenues sur un fœtus humain résultant d’un avortement dans le cerveau de bébés singes in utero. Les injections ont été réalisées à 12-13 semaines de grossesse et à 16-17 semaines, les singes ont été accouchés par césarienne. Les cerveaux des petits ont été examinés au microscope. Les cellules souches humaines se sont disséminées dans le cerveau des primates et certaines ont donné des neurones. L’étude a été publiée  dans la revue “Science” .
(Cf.
revue de presse du 01/08/2001).

Un groupe de 22 experts, parmi lesquels des primatologistes, des chercheurs sur les cellules souches, des juristes et des philosophes, ont publié un rapport éthique à ce sujet le 15 juillet dernier, toujours dans la revue Science. Ils signalent le risque éthique très important de ce type de recherches, pouvant donner au cerveau simien des caractères humains. "Nous pensions pouvoir déterminer pourquoi les cellules humaines ne provoquent pas de modifications significatives dans des cerveaux non-humains", souligne le rapporteur Mark Green, "mais les neurologistes sont incapables de nous dire les limites à ce que les cellules humaines peuvent faire, notre ignorance à ce sujet est trop importante, pour pouvoir détecter les changements."

 

 

Des cochons clonés génétiquement modifiés

 

Des scientifiques sud-coréens ont annoncé mercredi 13 juillet, avoir produit des cochons clonés dont les organes ont été génétiquement modifiés pour les rendre plus adaptés à des transplantations sur l'homme. Ces organes doivent servir à combler le manque de donneurs.

Le gène "HLA-G" nouvellement inclus dans ces animaux permettrait de réduire la proportion de rejets de greffes de ces organes, obstacle majeur aux transplantations.

 

La population mondiale vieillit

2000 spécialistes de la démographie sont réunis depuis le 18 juillet à Tours, pour le   25e  Congrès international de la population. Leurs conclusions sont surprenantes : l'accroissement de la population mondiale se ralentit. De plus de 2% dans les années 60, il est passé à 1,2% dans les dernières années. Cela remet fortement en cause les prédictions alarmistes sur la "bombe démographique" prédite dans les années 50 : d'une prédiction à 15 milliards d'habitants pour le milieu de ce siècle, on est passé aujourd'hui à une stabilisation à 9 milliards. La population pourrait même commencer à baisser vers 2050.

En effet, plus de la moitié de l'humanité vit dans un pays ou la fécondité est inférieure à 2,1 enfants par femme, taux nécessaire au renouvellement de la population. Le taux le plus faible étant détenu par le Japon (1,3 enfant par femme) et le plus élevé par le Niger (8 enfants par femme). L'Union européenne ayant une moyenne de 1,4 enfant par femme. L'Inde avec un chiffre de 3 enfants par femme devrait bientôt être plus peuplée que la Chine, qui, elle, ne fait que 1,6 enfant par femme.

 En Europe, la France se situe en 4e position derrière l'Albanie, l'Irlande et l'Islande, qui enregistrent 2 enfants par femme, loin devant l'Allemagne et l'Italie, l'Espagne et la Roumanie, qui atteignent seulement le taux de 1,3. C'est ainsi que l'Espagne et l'Italie devraient avoir perdu le quart de leur population d'ici 2050. Mais finalement l'Australien Peter MacDonalds fait remarquer que les pays industrialisés qui ont plus de 1,5 enfant par femme ont tous favorisé des politiques encourageant la fécondité, comme par exemple la  France qui atteint aujourd'hui 1,9 enfant par femme

(DES EXTRAITES DE LA GEN-ETHIQUE)

                                                                         * * *

  LES SOUSCH CELLES LA PROBLEME DE CETTE TEMPS..UNE MOMENT SCIENTIFIC… SANS  CERTITUDE  ET  DE LA  SECURITE ! par Cristian Calcan

 

SANS LE RESPECT DE LA LOI ENERGETIQUE ..RIEN NE SE PAS FAIRE !

Sans le  respect sur le cerveau abdominale-vitelline-hepatique-portalic et ses Organisatuerres embrionnaires coelomique-viteline-ombilicale et leurs lois energetique rien ne se pas faire …en avance ..et en future!

SANS APPLICATIONS DES RECETTES ENERGETIQUE DE FAIRE LA CONSTRUCTIONES  ORGANIQUE AUSSI.. RIEN NE SE PAS FAIRE !

 

 La modernite de la recherche est une privilege des ces temps,.. et une panache de la gloire scentifique! Mais….

 

… Mais il-y-a des problemmes … il-y-a des insatisfactionns et des incongruence tres males..  et la divergtences sont a lordre de les jours!

 

Tous voulons de faire des artiffice celullaire et organique pour la salvationne de la vie des notre pacienntes,nous voulons de faire comme ci LE Dieux : des veritables miracles !,.. aux des  melanges scientifique de la medecines hummaine ,.. avec des medecienes veterinaire pour a la grandissaient notre specialisations et  a la perfectiones  ponctuells sur le domaine presque innabordable de l’embriologie cellulaire  des temps primordiale  est de l’agrandire de un joure a quelque jours..

 

Les temps des celulles soushes avec des plusieures calites de la sans diferentialite, ..aux  des materiales embriologique maleable et sans risque genetique et de la construction organique est une  progres relative! ..et les resultats sont  biennevenue..et elles paraisaient froucteuses! Et  des  premiere classe!

 

Mais..mais ..l’Esperance reste en balanse.. est en incertitude ! Vous le saitaient ! Les procentage des  reussites son desastruese! Vraimente 0,7%.. avec des nombreuse complcations,…pluri diferentialites !

 

Je un simple amateurre mais avec des scroupulositte..supconne quelque  desavantages majores !

Cette desavantages residaient de la manierre de appercue les grades, des etapes :

 

1. une premiere: le miracle de la conjunctionne des les gametes avec sont functionnes aproximatife inegalable sur leure presence inataquable et ferme precise,le male spermatosoide et la femme ovocite! Ils sont dottaient avec des energies qui reste inabordables! Ces energies des les gametes sont ..des pures energies ….et les „erzats”reste des erzats!.. une connfections jusgue a boute indesirable!, ces functionnes se peute faire biensure… mais artificielle ! Les feux des Deus sont innatacable et  reste seules a leures fonctionns! …

Cette alliance est innterompue et le declanchationne des energies normalemmente eliberee,..sont aneantieser,..nous ne  encore saisirre quelle sont les consecennces des cette innterrompue artificielle !

 

2. Les tentatives des obtenue les ooctite fecondee sont des nombreuse et artificiellles: des petite technique de la technicite!,...est des manualitee des laboaratoires,.. mais … qvasi alleatoires des sus-refuges des liennes technique…

 

Cette leines techique ont des desavantage evidente: en premiere cas : la normmalite est delabre et dechiquete !  Nous venons dans les conceptionnes de la veterinaire .. du propose la creationalite de l’embrione par une ovocite normale,..ou derange de sa couche normale avec de sa genetrice …et innocoule par un materielle biologique   des noyoux de  la celulle avec imprevisible origine : mais l’audaciuex de la technique se grimpaient sur d’escalade non visionaire… mais super-fantesiste !... une noucleus qui est recoltaient de l’epiderme de les oreilles de cheien,…aux des autres pars de l’organisme,

 

…Pour tous les scientifiques: cette experience sont explosive! Sont merveilleuse !  Cette experience decouverte une grande miracle:que l’ovocite de femme reste a sa devoire et ce faire ses maneouvre avec des materielle,…maigre noucleus de la periferie!... bruillaient deficitaire gui  n’a pas aucune liessone avec le focus de Deus,(d’Apollo)…et son place normalle !

 

….. qui reste toujours dans la noucleus de la sprematozoide! , dela sa constructionne, sa forme axiale, sa vibratilitte descriptione l’axe centrale ”Axus Mundi”,.. le Lingame celeste,…le Theodole tibetannes!

… Sa constructionne de la prototipe de l’Artesienne celeste similaire avec la pars principale de la sistem portale(portique) hipophysaire ( les Accelerateure energetique et vasculaire dela boute proximale portique )

 

..Ovocite qui porte les feux celeste de la fecondationne et de l’energie faible,…mais „energie Vera” ,…et simple ,mais immages  de l’energie universelle! Cette energie aient,avaient… des regles tres connus dans l’antiquite  dans „La culture populationelle des survivants”… precise et imprescriptible ! Une culture de la fertilisationne comme une seule!.. et supreme ! desiderationne,..de supreme ambitionne pour des peuples ancetres !.. et ils reste presuqe immouables…sans problemmes !

 

Mais dans cette temps moderne  cette fecondationne courieuse et avec magnificite de la curieusite !.. mais elles reste des recettes sans valeure , que  la simple valeure   de etre le premiere !...irrepetable ….par leur consequences en temps ! Parce que?...

 

Parce-quelle sont artificielle : le „Locus”de la recoltationne sembleble comme une „promontoire de Sahaline”… tres lointaine,ces liessons avec les centre des organisatures embrionnaires sont faible !... et presque de a se anneantisser en courte temps !

 

 Le noucleous sont vieille est ..reste prisonierre de sa regionalite,de sa liessonne avec des tessu conjunctivale,colagenique et precolagenique, avec ses commandes pluri-coelomique ancetres et vitelline ancetres,… qui dans cette explosion energetique non se tranquilisaient!... mais en contre se rectifieaient en deux majore modes:

 

 des reviennes a des initiale comandammentes coelomique-vitelline de ca place embrionaire aux des couches des organs des senses(l’oreille) qui a souffre une large maneouvre de la organisationne des apareiles circulatoires locale de la deuxieme trimestre embrionaire!..avec                      ses atrofiationne,et de  la rotationne et manoeuvre particulaire des manipulationes de developpment organique ..etc.

 

 La deuxieme place : sur cette type cellulaires se mobilisee la pouvoire de la implacable fermeture des tesus conjonctive qui faite la fixationne, et montee l’edifice de cette regione periferique…encore n-il-y-a pas des organs principale aux ses parents :…ni digestive,…ni depurative, ..ni cardiaque primitive,.. or des arbres vasculaire principale veneouse ou arterielle,portalique,carotidiane interne,or veine des cordonnes ombilicale ou vitelline,..   sans cette cerificationne de la primitivite!.. des traces energetique ne reste pas innatacables, et ni imperturbable..au cours de sa developpemente (agrandisationne) qui nous au vouleaiente precise , ferme… est indestorssionnable !

Aucune nucleus ne reste sans modificationnes sur ses roles evolutive sans ces commandaments:

 

L’abolitionne de la aprecue ,de la  mentionne  de la devoire de la spermatozoides est une capcane,…qui ne donneraient rien! qui n’est pas scientifique, et ne porte en dehors …de la science!

Sur des route fantesiste avec des insatisfactionns probable,…et vite  en apparitionne : des dechiquete et des dechirures impardonables des organs et de la Vie !

 

 Sans cutume, sans principes tous se peutre,..pouveraient faire !,….

 

Ou sont l’embriologistes,.. et les  savantes de la celullarites de la  medecine humaine?

 Hippocrate persente encore des garantie charismatique! Et moderne!

 

Les nucleus de la spermatozoide reste  une obligationne morale et scientifique !,…les rezidus de nuclueus autres… que le  spermatozoide definie…( or que notre spermatozoide sont vencu , dechirables, maigre d’une facon majore!..

 

Et dans cette momentes certemaine notre devoire etre de comabatre cette inalienable situationne !...par tous les pieces aux dispositions, ..etique,..sociale, medicales,.. de la nutritionne, de la medium externe,sans toxicite,et interne digestive et pulmonnaire!),or que la recherche commence a la directionne de la recolatatione des spermatozoides de l’autre species qui peutetre semble que la spece hummaine( je saite que ces  ne pas possible…mais…nous puet-etre faire des recherches avec quellque animaux mitique: les delfins. The Swan,.. l’octopodus,.. des ours,.. des lions,.. des Jaguars..!   ??!

 

…Des ancetre saissisaient quelque ellementes compatibles avec des especes humainne, avec ces typologique DU TOTEMIQUE taboos, veritables ancetres pre-humaines,….ils connaitreaient des melanges afrodisiaque et qui ouverte des artiffices des amelioratione de la fertilite humainne,avec des couplage des 2-3 spece  au rang des spermatozoides auxiliaire,…aux des brouillage des sprematozoides humaine aux de l’age de 4 temps: adolescente herous,l’adulte a 30 ans,adulte encore verte a 50 ans, et de la sagesse a 60 ans,…encore plein de sante! Cette le mithe de 4 epoque de la masculinites!) qui sont decris sur le Plateau regale de la Phaistos Creta aouture dela 1479 /avant sur  le Hristos era/,.. par exemple !(sur cette plateau se descriptaiente une Sacre Ritual dela Fertilisatione …pour obtenire une nouvel personage de la regalite le Herous!..adolescente avec la recette dans  des immages en spirale!) une rituale de la fertilisatione et de la cumulatione avec des auxiliaires des forces perdue sur la spece humaine !

 

                                                      **   **

 

 

·                   CEA MAI MODERNA SI NOUĂ MALADIE : SYNDROMUL CALCAN

 

DE LA OFFICE DE L’IMAGISTIQUE BIOLOGIQUE VIRTUELLE:

" NEW ENDOCRINOLOGY AND EMBRYOLGIC DEVELOPPEMENT "    23.-24 08.2005

 

La maladie  forme mineure incipient,et symptomatique de la maladie  Creutzfeldt-Jakob: la maladie ou ” le Syndrome Calcan ”,cette maladie ce manifeste par ces alterattionne anatomique rapide :

 

La maladie aient des l’algoritme tres precise est indoubitable pour se faire …. sa diagnosticationne !....

 

LA MALADIE DE LA SPONGIEOSITEE CIRCUMSCRIE DE L’ IMMBIBITIONNE LENTICULLAIRE DANS L’ ENCEPHALE GAUCHE AU DE LA ”CORNNE DE L’AMONN ”, PRESQUE LA CODE OCCIPITELLE DE LA VENTRICULE GAUCHE (II), avec des situationne commpresive sur la capsule interne-externe et la substance blanche,(en derriere,et au dessus du poulvinar)… avec des compresione au deramtomme de la moelle medullaire lombaire( L.5 –L.1 ) du  corne anterieure gauche,qui est elargie considerablemmente, et le  tronque  toracale superieure( T.6 – T.1 ), et… raremente les tronque vertebrale cervicale(C.1 – C.3),avec des manifestationne digestive psudo-ulcereuse gastrique, iritatione dela vessie billiaire, de la  reine droite (pseudo-nefritique au pole inferieure),de la vessie urinaire avec l’aspecte de agrandissement psudo-tumorale de la paroie droite, une immbibitionne presque gigantesque de la muqouesse droite( en entiere),et qui donne des cefalees persistentes,des vertiges au gauche !,..des trouble cardiaque de rithme, et des sincope… et le deces subite, rapide apres  sur des quellque ingestionne allimentaire en 4-5 jours en derriere avec quelque substance indefinie mais moderne..dans l’alimentattionne avec conservant,(imprecise et indefini) ! 

Je suis sur le pointe de clarificatione une nouvel maladie a la indigo sur ses lessiones anatomique qui donerra la sincope brutale, fievre maxime, et dereglatione cardiaque, et digestive anorexie!...je dennome  cette affectione La Maladie de la Vache folle humaine sur la versionne faible,.. de la commence : une pseudo Creutzfeld-Jacobs sur l'avenire,...

 

....La symptomatologie, la descriptione des lesione sur 10 case aux copye a l'indigo, dans Julie 2005 !,..avec l'acces sur les hormones syntethique  de developpment aux animaux or sur les vegetale comestible !

 

 je suis convaincu que a vous se developpeaient des ces case medicale,les lesionnes sont au cerveau : une psudo-tumore compresibile,une burette spongios lenticullaire,..comme une "Medusa"(a la tomografie et a l' echographie elle ne se peut pas observeaient sur leurs consistance faible ,..et leures spongiositee!), lenticulaire sur la Corne de Amon,a la piede de la code occipitale de ventricle II (2)gauche ,et au secteure vertebrale lombaire(L5-L1….deux ou troise laminne medullaire vertebrale lombaire ..ou touse les lombaire !) et troncale, a la toracale superieure (T6-T1),avec agitatione, et compresione de la moelle medulaire (qui se boursouffle!) sur une seul secteuer a gauche!! sur les corne anterieure de  fascicle spino-rubro-encefalic et encore multiple dattes des fascicle periferique  laterale gauche(en diverse manniere!),qui disturbaiente l'activite des Nerf spinale  avec des ;aux reflexes nocive majore,...sans symptomatologie curente de la neurologie,...mais qui produire le deces or la stare syncopale au cataleptique.a la Coma! ..des sincope sur les substance mesencefalique et des substance et des noucleus grise! et des interference de  la capuslle interne et externe au hemisfere gauche! Tous ces symptomes sont sgraffitee dans cette modele toujours! Et ils sont enregistree sur la face gauche de l’hypophise(de la tracee energetique !) et sur des tracees de la Glande Calosso-Pineale (les routeS gauche energetique !,qui donne les signal de la Code Naturelle de la Vie et de la  Sa Pathologisationne,..le Code devienne un Code de la Pathologie ,Tres scrupulosse !  et qui porte la developpmente de la maladie sur enteire corps et, sur tous les Organs viscerale,quellque major  abordee,…et quellque minor abordee,sans des significationne,or  en legeritee )…

 

Dans cette Syndrome en ierachye sont attaque suivantes zones :

 

1./sur L’Hemisphere de l’enncephale gauche ….la substance blanche et des noucleous in pars Occipitale ou se forme une pseudo tumore compresive une demi-grande lentile  avec spongiossite ( presque boureteusse,sans inregistratione

 

echographique –tomographique… a la diametre de 2-3 cm.( et que se boursouflee en evolutione ,presque poulsante ..non poulsatille !)   Et sa consistence comme une tissue de meduse ! inobservable sur le tomografie !,une veritable mechanisme compressife au dela substance blanche et a la code de poulvinar et sur la capsulle interene or externe ! presque in proximite de la "caput occiptale" de la Ventricle deux(II) gauche.,..au dela de Cornne de L’Amon,en derriere et en dessus..( puis dans l’evolutione sur des joures elle se reduite or se developpement en temps !)

 

2./ a L’Hypophyse …des innregistrationes des modificationne de la Code Personelle de la Vie sur les tracees de la face Hypophisaire gauche,(meme hemisphere)… aux  organs visceralle , les influences centrale nerveuse sur l’automaticitee cardiaque diffuse9 il se produite au dela fine de evolutionne  compresive et des reflexes nocive de la voies/route  des impulsionne reflexes de Nerfs spinale!)

 

3 /.a L’Estomac se produire immediatemene d’apres quelques heures des ingestiones une inflamatione de la pars foundique de l’estomac avec des iritationne des mouquese gastrique et tres important sur la pars mediane et  en exterieue des iritatione sus- de couvre peritonnelle gastrigue en superieure et en derriere( a code clock 3 or 4 heure sur l’ecran de la orologe !)   cette situatione augemente des douleures abdomninale gastrique(presque de crise ulceruese or des abdomenne aigu !,sur l’actionne de la iritationne peritoneele de la toxicite d’absorbationne, mais biensur d’apres les troubles dermatomique de la nivel  des Nervs spinale abdominaleL.1-L.2…qui donne les impoulses sur les racines des nerves spinale T.12 au dela de la L.1 – L.2+ 3 ,l’interference avec des racines des dermathome T.12 ,.. La muqoussite est tres  characterisque avec des viscositees et des aspecte oncteuse !  mentionne : que la couvre peritonnellees sont tres iritable autour de la couche digestive droite !... en droite de la fois, vesicle billaire, et la reine droite, et le colonne droite,caecum et colone ascendente !)

 

4./ la Vessie billiaire este tres iritee avec sanas modifie de volumes mais avec la face interiuer et la face exterieure.,au dessus sur le piedeproximale de la voie biliiares et coledociennne,avec des aspecte de micro bourgonnaies minime presque lithique,en  serie / suite,des micro nodouleusse,avec des aspecte des durificationne,particulaire.ni au fonde mais en 1/3 proximale et face superieure,san modificatione de volume et des autres aspecte( meme situatione comme la face superieure de l’estomac ! avec des cosecinces de la fisyologie de la vessie billiare !

5./ La Fois est une demi iritationne difusse ,sans importance !

 

6./ Le colonne sur la ceacum et sur l’angle hepatique se developpee une iritationne comme une manchone de la mucose colique entiere difuse et complecte,en simulatione une apendicite a la palpatione, une pseudo-iritatione apendiculaire, et sur le colone transverse une iritatione persistente en" Salvatione sur le mecanisme E.R.E.T.E.E." de  l’actionne des organnes cavitaires..de la transferatione des periles des organnes vitale aux organs cavitaires !

 

7./ Le reine droite s’inscriptionne dans la serie de l’algoritme de cette syndrome( comme la quatrieme organs essentiale attaque( mentionne : des organs paires au gauche reste invoulnerable !) elles este acouche sure la couvres face et dose peritonelle, et aussi il presente une irtatione parechimateusse come une lesionne de la pielonefritique,toujours sur le pole inferieure presque reduite medienne,avec des aspecte prelithique ou nodule gelatineuse, exfoliatrices de la colone glomeroulaire,sur  quelque calice en voisinitee ! qui respecte le code hypophysaire dela pathologiatisationne ! de cette mommente ! Cette sympthommes faite une tableau de la crise –colique renale mais il est false et difuse !

 

 

8./ La vessie urinaire este attaque en maniere grande avec une inflamationne sur le parois droite en enteire mantale de tunique vesicale sont en grande inflamationne au droite sur presque 2/5 or 3/5 de demi coupe de la vesssie, tos le tunique vesicale sont difuse inflamme,en inflammationne sure un face de 1/3 de la volume de la  paroie de la vessie urinaire au droite ,vraimente au droite, comme une espece tumorale moelle et difusse qui faite la reductionne de la capacitee vesiculaire et donne des  reflexes negative tres lourdes et tres  cheres,en assemablage avec les dermatomes de la nerve Spinale au dela L.1 – L.2 ( le symbole de la medicine chinoise de la maitre de la vessie urinaire ! et les reines ! SE produire probablemente des micronecrose, et des immbitionne come tous les mouqeusse dela  ventricle cerebrale II a la L’estomac, la vessie biliaire, et a la colone, et a la reines, l’aspecte semble toujours sur sa consistences,et semble avec la immbitione de la pseudo formationne toumorale cerebrale alipie come une meduse sur la face interieure de la substance blanche et une manniere imeprecise sur la face de l’hemisphere gauche immediatemete au voisinage de duramater et pia mater exterieure( 1 au 2 case !),avec la formationne intrahemispherique qui este toujours persente !

 

 9./Les Dermatome medullaire toujours sur la regione lombaire ierarchique L.4 ,L.3, L.5, L.2, L.1 avec des compresionne sur  en entiere de la corne medulaire  anterieure gauche,par une demi –immbitionne, difuse avec des secteure lunnulaire au interieure  en milieu,et avec des festonage qvasi rougeuse( et au d’evolutione en 3 – 4  joure sur la resorbtionne se produite une cartonage mince des cette regione exterieuere a un ou deux dermatome medulaire !) au exterieues de cettes formatione de la substance grise de la corne anterieure gauche @ a suite les descriptione de les lesionnes medulairre… 23.08.2005

 

Immediatemete situatione sincopale et des troubles digestives sur des muqositee au zone pilorique et foundique de l’estomac,...le vesicle billiaire et le reine droite sont afecttes! tous le case  sont venire avec des douleures abdominale et difuse lombaire et des vertige et des cefalees gauche! … et  de malaisse indefinie !,..La symptomatologie principale donne la sense d’une Abdomenne Aigu.( Abdomenne acute ) \

 

Abientot et succes al la Conference de  on Reproduction Humaine 9-11 septembre 2005 au Beijing!

 

 

Au monastiere de Tanacu le case  de stage syncopale est  une reele possibilite .  Je faite cette diagnoze virtuelle et elle donne des  presumtionne de la valabilite de la cette maladie,dans cette case .

 

                                          ** ** *

 

·               ECUMENISM SI CREŞTINISM : SAVA GOTUL, EPISCOP,

APOSTOL OBŞTESC TAINIC, DUHOVNIC OBŞTESC  ŞI DE SINOD DE TAINĂ.   MILITAR  NEGOCIATOR STĂLP AL BYZANŢULUI !..MINUNEA CARE A DUS EUROPA LA TIMPUL STABILIZĂRII STATALE !..IAR ROMANIA LA ORTODOXIE !

               

                                                   ** *

 

La Sava Gotul ostaşul Creştin martirizat prin înec ! Planul de desfăşurare sau CAIETELE DESCRIPTIVE ALE LUI SAVA GOTUL SUTAŞUL , MARTIRIZAT LA VAMA BUZAULUI ! 372 D.ch.,.. la Apa râului Buzău în CAUCALAND !... trăitor pe vremea împaratului  Constantin cel Mare al Imperiului Roman de răsărit,… şi apoi al lui Valens imperator,cel care la învins pe Athanaric,regele Got, stopându-i năvălirile definitiv prin luptă,..şi împrăştiind pe goţii păgîni,…şi despărţindu - i de cei creştini… goţii rămaşi pe loc !

 

MALUL PREISTORIC DE LA FUNDAŢIA CATEDREALEI SAVA GOTUL BUZĂU,DE AICI:

 

 

Se dărăma o straşnică cruce ! … nu un oraş de omeneşti nevolnicii !... Iar Dumnezeu mai folosea odată o cheie a creştinătăţii asemănătoare ca  aceea  din  mâna lui  Sfântu  Petru !..   Ea purta numele :   ..Cheia exemplului de martiraj prin înec a lui Sava Gotul… un minor apostol de la Buzău ! Paznic şi păstrător al ortodoxiei ,…un disciplinat alemand !

 

 Urmează continuarea care va cuprinde întregirea scenariului cu Sava Gotul , creştinul martir :

 

…pagini iniţiale cum a venit osteanul cu legiunea din Palestina,

sau Siria,.. El sau inaintaşi săi străbuni!(bunicul…mercenar roman dar got de origine !)

cum a ramas aici fiind drept,devotat şi statornic sutaş,..

 

..cum s-a înţeles cu localnicii şi clipa sa de năzuinţă către Hristos…

 

Visul său !….

 

 Si hărţuiriea sa ,… de nu vroia… să plece,..”pentru a-ţi salva viaţa !”..

 

Rămînând dat prins în cîmpie pe când verifica posturile,…. din spre

laturile Dunării dincolo de Buzăul : copil de oraş(aşezare incipientă ?)  !,..legat de tatăl său cel mare (?)..Râul BUZAU şi a legat buzăul râu ! de ortodoxie (chiar vestit către Vatican !),….

 

 BUZĂU !....sau cum se numea  el :

 

  După râul Musaios  şi aşezarea Mbusaios un fel de împleticirea a

pronunţiei din gura străinilor negustori si venetici dinspre melagurile

gotice un fel de Mburg – saios sau inversat musaios.burg.

Sau burg .musaios,..

sau mburg-saios…burgsaios.venind din gotica veche burg =oras

… BURGZAIOS..BURZAIOS …burzaius…Burzaiu..Burzau…=BUZĂU

CURAŢINDU-SE PRONUNŢIA FARA ”R” rotacism anulat ,din   BURZĂU reieşind     …. BUZĂU…!

 

şi contactul sau mai tîrziu cu legiunile romane  şi devenirea sa ca … mercenar ! Un drum  al tinerilor care încercau sa capete  o susţinere, ..Un rost de la administraţia imperiului roman de Răsărit !

 

 Drumul său ulterior prin taberele romane de instrucţie şi drumul vieţii sale,.. continuînd ca lefegiu mercenar,..viaţa sa prin vălmăşagul luptelor ca oştean,..

 Ajungerea prin meritele sale la funcţia de sutaş  în legiunea siriacă (palestiniană) Gemina a  XIII,şi a V Macedonica (traco-illirică) ..si ! sau ce va mai fi rămas auxiliar din ele !...

 

 Momentul contactului său cu religia creştină,…prin pieţele oraşelor din timpul campaniilor sale..

 

 Marea sa înrâurire ,disponibilitatea sa după cunoaşterea ritului creştin, desăvârşită …. prin contactul cu alţi coreligionari …prin catacombele creştine… din diferite oraşe sau prin diferitele campanii ajunse la salaşuri creştine, (simple sihăstrii)

 

  Devoţiunea sa extremă ,la care a ajuns participînd  ca martor la disputele unor apostoli (urmaşi !) ai lui Hristos  în bisericile creştine, ale cultului ascuns şi ilegitim… pentru stăpânire !

 … prin preumblarea sa de-a lungul drumului  prin  caile garnizoanelor care erau răspîndite pe malul Dunarii şi în Dobrogea : Dinogeţia,.. Histria, .. Odessa,.. Callatis,sau dincolo de Danubiu

(prima insemnare !) 10.08.2005.

                                                                          *

 

Caracterizarea sa : ca un om imbatrânit de vreme şi de viaţa grea dusă, barba sa inspicată, echilibrul său,răbdarea sa,…Despre el ca un bun înţelegător al învăţăturilor creştine,.. asemanător vechilor Apostoli Petru şi Pavel !... şi ca înfăţişare !,.. şi după puterea sa de a vorbi cumpătat şi convingător ! ,.. şi de a desface multe pricini ,fiind socotit ca o mare cuprindere întru Domnul Isus Hristos,..avînd o mare ascultare şi printre militari şi printre creştini ! …

 

… multele sale campanii, oraşele prin care a trecut în ordine cronologică Buzăul, Dinogetia, Odessa dobrogeană, Tomis, Histria şi poate Calatis,..si dinspre Dobrogea Măcinului Babadagul !.

 

…Vizitarea prin meserie şi ca purtător de mesaje  militare oficiale ,sau spre goţii aflaţi răspândiţi in Illiria  şi de taină (creştine) la Constantinopole, oraşele din Palestina şi Siria,.. Alexandria,…

 

…Vremurile tulburi ale războaielor  şi disputelor religioase dintre arianism,semi -arianism şi creştinii ortodocşi,..şi păgânii năvălitori,goţii sau cei dinspre părţile Niprului, … slavi păgâni,sau avarii din stepe !,seminţii mergînd pînă la varegii-vikingii ,..care învăţaseră drumurile apelor spre adeveni  mult mai tîrziu mercenarii Constantinopolului sau  apoi ai otomanilor(provincialii galiţieni din podişul Anadoliei)…

 

Înfăţişarea acestor oraşe şi mai ales a bisericilor–temple (din epoca ariansmului sau semi arianismului creştin,epoca împăratului Constantin I,şi apoi a împăratul Valens/Varens !, adept  oficial al cultului  de arianism creştin,..războaiele lui Valens cu Athanaric,..înfrîngerea acestuia din

urmă,omorârea lui Athanaric,şi împrăştierea goţilor pagâni,şi rămânerea goţilor creştinaţi,.. apoi venirea valului de avari,alani şi de bulgaro – slavi dinspre Nipru,din Scythia Major ! )

 

Bisericile lor(creştine ortodoxe, sau ale arianismului),imagini din oraşe, şi ale bisericilor!,..

 

Imaginea Buzăului  ca oraş încă din vremea vieţuirii acolo a lui Sava Gotul ,Sutaşul : O stradă lungă de 2 - 3 km  paralelă cu albia Buzăului,cu aspect de actuală stradă Cuza Vodă ,clădiri din lemn şi cărămidă cu brâu îngust de piatră la bază,cu balcoane la etaj,din lemn,inegale ca mărime,cu acoperişuri ţuguiate în pantă(foarte asemănătoare cu stampa orasului Buzau la 1820, văzută  şi uimit recunoscută !..ulterior pe site istoric oraş Buzau !)…

 

…Cu o uliţă largă pietruita cu piatră de rîu din loc în loc ,..sau simplu podită cu pământ ! şi încrucişată chiar la mijloc !... de altă stradă perpendiculară aproape la fel de lungă ,şi dinprejur multe căsuţe ,de tip ferme, cu grădini.. mulţi salcîmi, tei,şi arbuşti,…aceste două largi uliţe asigurau transportul pe cele două direcţii tradiţionale : munte – Danubiu-Măcin,…. şi Danubiu-Illirya spre Siret…

 

Case mici,..pitice,..rareori cu un etaj aceste ferme !,..după posibilităţile limitate  ale proprietarilor !...aşa cum putem vedea  şi astăzi la Făurei !.. (orăşel Brăilean apropiat !),..

 

… Pe strada centrală uneori erau şi case cu două etaje ,ale oficialităţilor,fără ziduri de împrejmuire, numai faţade !...sau  cele ale caselor  mari ,făloase de pe stradă pentru negoţuri şi înlesniri de tot felul !,…toate cu faţada direct către drum !..fără gard,… şi destul de apropiate,.. aproape alipite !..unele de altele, ..în şir !

 

 

 Foarte curios  oraşul nu avea ziduri de împrejmuire,de apărare !, ..dar acestea existau simbolic !,.. pe ici pe colo la Vama târgului : la ieşire şi la intrarea sa dinspre Dunare…spre sud, şi poate şi spre est.. spre Dunarea Măcinului …

 

… ca turnuri de pază !...

 

.. intrarea în oraş nu era spre Mărăcineni !..acolo era  loc de trecere pentru cirezi  de animale şi care de marfă !... era un pasaj rustic care se ghemuia şerpuind printre dealuri, marginit de vegetaţia aridă de stepă ,… cu tufişuri ţepoase, şi mulţi salcîmi ,..ca baraje pentru viforul de stepă ,..iarna !

 

..Dar intrarea oficială era mai jos, cu 5-6 km. spre Vadu Paşi..la largul câmpiei !..

 

..Spre deosebire de cea de pe lîngă Marăcineni care era mai tupilată, pe după dealuri,mai uşor de păzit si probabil pe după tufe de arboret şi mărăciniş cu ţepi,mai uşor de furişat !...Drumul  de care !... mărginit  de drum,…  cu  tufişuri  tinere de salcâmi !...pe aici veneau carele doldora de pometuri de toamnă, de cereale sau stiuleţi de porumb, sau legături mari şi mici de lemne de iarnă şi de construcţie,…iar toamna veneau în două rînduri care aducînd fructele pentru a fi transformate în băuturi,poame de prune sau strugurii,iar în al doilea val veneau butoaiele cu vinul liniştit din fierbere ,…

 

…Mai spre sfîrşitul toamnei,sau la timpul lor marile cirezi de vite,… sau de oi, şi mici cornute… roţile de cai sălbăticiţi de singurătatea pajiştilor dintre dealuri – munţii apropiaţi ,de era greu de deosebit,unii de ceilalţi,… afară de Dealul cel mare,pavăză veche,..O veche vamă şi insemn de trecere de la daci şi romani rămasă… la semnul Dealului cel mare şi Lung !... Popasul şi vama migratorilor către Illyria sau Europa … Romei !

 

 

 

..La Vadul Paşii(cel de mai târziu denumit şi păstrat !)..era mai la largul câmpiei şi era protejată  această ieşire dinspre  oraşul târg –aşezare de mai mari turnuri de observaţie din lemn şi brîu de piatră,..de lespezi de munte !..probabil că strategic : …acolo mai în largul câmpiei se putea mai bine vedea de departe…. pâlcurile de năvălitori !

Templul izolat şi central  din oraş ..era pagân-arianic (un amestec de religii care au dominat in perioada arianismului (Arianism de la iniţiatorul său denumit Arie),amestec de creştinism, cu păgânism romanic şi cultul lui Mithra ,sau  Sole invictus !, … :

 

Avea un acoperiş ţuguiat cu două turnuri,… în faţă un arc curb larg sprijinind un fronton pe mai multe coloane de aspect grecesc !,destul de neîngrijit,… şi nu proaspăt văruit !..

 

…şi mai periferic o mică biserică creştină,îngăduită !..cu aspectul obişnuit .. proto –creştin :

 

 

O cupolă centrală şi încadrată de patru cupole cu sfericitate joasă şi largă pe o formă pătrată de ziduri joase văruite în alb,…locul bisericii fiind departe !.. în spre marginea de vest a străzii principale care era paralelă cu albia  Buzăului ! ..cam dusă spre abatoarele care funcţionau şi atunci,.. pe la oboare !,… dusă voit spre locuri impure,…ca din întîmplare ? ,… dar tolerată ! …

 

…Cu altarul aflat aproape la demi-sol !, ..şi cu  un brâu de piatră de râu şi ziduri de carămidă alternînd cu chirpici…(.. nu aveau voie să facă clădirea trainică !)

 

 

Imaginile bisericilor din oraşele prin care a trecut  după vârsta de 24 de ani,… şi până mai târziu când a făcut,..ca şi creştin la vârsta de 28-36 de ani  mai multe vizite în bisericile oraşelor mai mari..( de această data şi ca… secret misionar… şi purtător de mesaje creştine ortodoxe ,…având ca militar deprindere şi usurinţă de deplasare ,… şi permis de trecere !,prezentând mai ales încredere pentru mesaje secrete oficiale şi militare,…avînd destoinicia deosebită …de a se amesteca cu obişnuiţii locului !,văzînd tot,..cântărind tot !)

 Misiunile sale ca soldat  cu patrularea pe Dunare,..mersul la Babadag, …biserica cre,tină de acolo învelită de o mulţime de salcâmi ! ,lacul Razelm şi Cetatea Albă, (Thilia ?)spre stepa Nistrului,Niprului(Olbia ?..din memorie ?),..

 

… pescuitul o îndeletnicire de rang şi pentru creştini !,.. dar şi pentru egeeni ! ( şi pentru contactul lesene  la destăinuiri cu illiricii,rudele gotice,..sau pescarii din Dobrogea, …misionariatul  său secret creştin ortodox !,… de păstrare,a regulilor creştine, fără sminteală !,de supraveghere ,mai târzie..ca vîrstă(după 30 de ani) a celor făcute sau încă nefăcute de cei creştini şi de mai noii lor apropiaţi,…

 

…Acolo unde populaţia se schimba mereu,..ca în tîrguri(unul vine altul pleacă,.. mai ales cu atâtea migraţii,…zise simplu umblări pe la sălaşurile de rude !,căci nu veneau înarmaţi de la început,..decît cu negoţuri !, zise..ca apoi să vină şi grosul dintr-o dată,…de cu zori !..  de se umplea oborul mare ,de se-negrea de  atâţia cai ,şi căruţe şi popor străin,scurs din zori,şi încă..neterminată trecerea !

 

…Dar el era cu sarcina apostolatului de pravilă creştină neînduplecată, … tăcută şi fermă,..Era păstrătorul !,… ca şi Cel cu care era asemuit şi atunci ! de..Ştiutorii secreţi,…ai ortodoxiei,..ca un Petru de Răsărit !,..  îngăduit de Dumnezeu,..paznic de porţi la împărăţia ortodoxă a Scythiei Minor de strajă la Danubiu,.. în faţa Constantinopolului !,..

 

…Iată o adresă precisă pentru o mare cruce de Om creştin orthodox !.. un Făuritor şi Păstrător de religie bine aşezată, …ieşit din mijlocul locuitorilor !... şi moartea Sa a grăbit aşezarea definitivă a Goţilor ortodocşi ,.. şi a imperiului pe temelie limpede şi curată,..şi militară, şi bisericească !... atunci când totul stătea într-o cumpănă deplină ! ori …ori ! Născînd cu temeinice Byzanţul  viitor !

 

..Şi e drept să o spunem că nu a fost puţin lucru !... pentru toţi si toate ! Aceasta a fost una din cheile pe care le-a rasucit Dumnezeu la porţile Lumilor ! Această cheie s-a numit Sava Gotul aşezat pe lîngă Buzău… alături de castrul roman  mai de jos… de la Pietroasele !

 

Fără de a se ştii..şi a se da de gol ca un apropiat al sinodurilor,şi cunoscător de departe al împotrivirilor care erau născute şi dezbătute pe faţă,…dar mai ales chinuit însăilate pe ascuns, în mare taină !....

 

El era unul din paznicii  de deasupra şi aparent neînsemnat !..al luptelor politice , militare şi religioase,.. într – o  frământată lume,..de adâncă schimbare,.. şi prin menirea sa şi calităţile sale,..el era dator să judece totul dinlăuntru ,.. fiind şi got ,plin de rudenii peste tot !,..şi militar,..şi creştin ortodox,.. având preţuirea dogmelor ortodoxe în pază,.. dar şi necunoscut..nedezvăluit pricinilor sale !,..cu care era îndatorat,… un mare avantaj care–l făcea asemănător lui Athanasie de Alexandria, tânărul strălucit arhiepiscop !.. numai că el era un slujbaş tainic şi ne- dezvăluit !..ne ieşit în faţă la dezvăluirea sinodală niciodată ! ne avînd nici cin,.. preoţesc acordat !... şi totuşi taina secretelor,… a fost bine păstrată !...

( Să nu uitaţi..că peste 20 de ani de la sfîrşitul său, Sava Gotul era numit de Sf. Vasile cel Mare:”Atlet al lui Hristos,..păstrător de credinţă”,ca şi Ştefan cel Mare..peste sute de ani, mai tîrziu ! ,acesta fiind însă un Domnitor glorios,.. luptătorul de la Podul Înalt cu otomanii!..O efigie dezvăluită pentru cunoaştere..  în toată Europa !...  a unei evidenţe statale puternice moldoveneşti ! )

 

…Sava Gotul,..fiind vestit pentru rabdarea şi pastrarea poruncilor ortodoxe,şi neasemuita şi dreapta judecare a pricinilor de schimbare ,.. uşor de înlăturat pentru el,…în apostolatul său permanent al purităţii de pravile,…în aceea vreme veche de schimbări !... şi iute renunţări sau reveniri la alte practici de religie mai strveche … sau mai adusă de prin orient de legiunile romane,.. pline de mercenari barbari,cu o slabă instrucţiune religioasă : Ce se asemăna  şi pe aici şi pe aici !..era bun  oricum…şi de folos !..(fără reguli şi preciziune !)

 

Apoi călătoria cu corabia pe mare Egee si Bosfor şi pe Mediterana (prima oară la 20-24 de ani ca soldat proaspăt mercenar lefegiu), apoi în a doua parte a vieţii sale la 34-36 de ani,ca direct interesat de contactele cu biserica creştină adevărată (ortodoxă) de la Constantinopol, apoi în alt oraş grecesc… poate Salonicul,… sau ….

 

…apoi Antiochia în Siria, Ierusalim în Palestina (totuşi aici se pare că a vizitat un oraş mai mic decît Ierusalimul cred că mai mult seamăna cu Bethelemul, sau o aşezare asemănătoare !) şi Alexandria,în Egipt,şi printre ele la întoarcere un oraş egeean din spre Corinth şi altul macedonean illiric, poate Moscopol…de unde veneau rudele şi străbunii săi la a doua – sau a  treia generaţie ,.. strabunicii săi goţi dea –devăratelea !

 

 

Calătoriile sale cu bărcile asemănătoare bărcilor pescăreşti de astăzi, pentru patrulare pe râuri mari Buzăul spre vărsare, Siretul,Prutul , sau pe Dunare,patrule de soldaţi de veghere şi de observare a mişcărilor barbare !

 

si pe corăbii,… cum a fost cea mare cu care a călătorit prima oară ca tânăr spre Egee sau Mediterana, sau la a doua călătorie spre Palestina şi Siria,…

 

…Locul  precis ,… pe care-i plăcea să stea la prora corăbiei !.. lângă postul de observaţie de la proră,aproape de velele de rezervă învelit înfăşurate !,..spre dreapta ,ceea ce-i oferea o vedere maximă,…şi  îi dovedea spritul de acţiune, curajul, dorinţa de a se achita de sarcini, şi rangul însemnat  militar şi de taină …pe care îl avea ,..ca bun cunoscător al seminţieii goţilor ,şi un oarecare grad de şef nobiliar ,(…de înrudire, …ca nepot ?)!..

 

Al doilea contact cu creştinismul ortodox ,deja asumat şi recunoscut ca purtător de insemne de recunoaştere a poziţiei sale..aproape de apostolat.. in Palestina şi la biserica creştină, la Constantinopol la marea biserică şi la una mai aparent neînsemnată !,..dar de foarte mare importanţă şi tainică aşezare pentru cultul creştin adevărat,…probabil în perioada prigoanei de către arianismul,… din Constantinopol ,… asupra ortodoxiei !,…

 

 …apoi la biserica din părţile ilirice ale Greciei de astăzi,..spre macedo –vlahi (orasul Moscopol…cel incendiat îm secolul 18), Întâlnirile aproape secrete în ilegalitate în ţara română la Buzău, şi spre Dobrogea,(Niculiţel sau Basarabi !) în  biserici mai simple şi cu aspect subteran de lăcaşuri de cult, poate şi schituri săpate în piatră, din munţii Buzăului,…

 

Ultimile  sale întâlniri când a fost rugat să plece pentru a-şi salva viaţa !

 

Modalitatea sa de stare de sănătate : cu peste 6 luni înainte de a fi martirizat a trecut prin mari şi îndelungate perioade de detenţie de fiecare dată… şi câte peste 6 săptămâni !.. cu chinuire şi lovituri bestiale care poate erau aşezate pe o veche serie de lovituri cefalice din garnizoane,ca luptător !... cu toate ca mergând cu examinarea sa în urmă cu 1an,înaintea omorului său prin martiriu! …starea sa era aproape perfectă nu avea pe ecranul Feţelor de hipofiză (ecranul hipofizelor,.. a codului de patologie)….

…nici – o  minimă  modificare !

 

..Cea găsită în ultimile 6 luni înainte de martiriat era grozavă  (starea de sănătate,( extrem de crâncenă şi de mare afectare !)… Era cronică …şi peraltă … un şir de micro perle durifiate,..mai ales frontal şi spre parietale !..ca şi cum ar fi fost lovit cu corpuri dure sau flexibile din faţă şi din părţi (centuri de piele lată şi groase ghintuite cu plumbi mici !…mai ales din partea stîngă a sa ! de către schingiuitori,..chinuitori dreptaci de mînă ! (de folosinţă)..la lovituri mari meşteri !

 

 Cel care a comandat toata această tragedie a fost Athanasie ,judele lui Atharid ?...

Athanasie(şef local),un barbat lăbărţat,grosolan şi crud în comportare,  … ca  şi fiul său Atharid …  ajutor de jude !,.. cel care l-a prins ultima oara cu o poteră,.. după zilele de Paşti… înainte de omor ! ( semnalări incerte…)

 

  Se spune ca după înfrîngerea lui Athanaric drept răzbunarea,.. regele got a ordonat ca să fie pedepsiţi creştinii goţi , căci considera el ,..     ei l-au trădat în faţa armatelor lui Valens,… provocând acel mare dezastru militar !.. şi că astfel  insuşi Athanaric a cerut omorîrea lui Sava Gotul !.. ….

 

Aşa a căzut prins şi omorît şi Sava Gotul la ordinul lui Athanaric ca o răzbunare groaznică către toţi goţii creştini ortodocşi ( evident că aluzia mea la statutul singular al lui Sava Gotul,..se întrevede destul de limpede !) de fapt a fost singurul omor declarat ca Eveniment  de… martiraj creştin !, în acele decenii ,.. şi semnalat peste un deceniu la Roma La Papalitate….documentul se afla la secţia de manuscrise ale Vaticanului ! şi are caracterul unei raportări la un fapt însemnat !... pentru creştinătate !) …descriptione dei Factor maximus !

 

…Între.. mai nainte arderea celor 5-6 sculptori pietrari illyri ( cu două trei decenii înainte !) şi alte martiraje singulare … care au urmat,.. în jurul evenimentului denumit ”Omorul prin înecare a lui Sava Gotul”,se zice  că au mai fost omorâţi si alţi goţi creştini dar evenimentul a rămas anonim !, ... Nu ucizi spre pildă !... în anonimat ! 

 

…Am deosebite temeiuri să ofer o analiză spre sfîrşit a evenimentului crucial care a însemnat execuţia ! ..

 

Da ! Execuţia lui Sava Gotul din temeiuri politco-militare şi religioase !

 

 … şi consecinţa ulterioară pentru devenirea ortodoxiei la rangul de singulară credinţă stabilă ! şi suverană,..în imperiul roman de răsărit, apoi la aşezarea majorităţii goţilor în Scythia Minor ,ca ortodocşi,… destramarea în aproape 10 ani a domniei lui Athanaric,(ca un blestem)

 

şi … alungarea sa de chiar poporul său ! (autohtonii şi cei care se dădeau cu credinţă …asemeni autohtonilor, …deşi erau goţi !),…

Trei lucrări deosebite : căderea regalităţii barbare gotice !... si alinierea la ortodoxism,…şi deschiderea către imperiul Byzantin viitor,… de mare influenţă şi stabilitate !

 

 Este urmarea clară a jertfei lui Sava Gotul în numele creştinătăţii !

 

În aceea clipă totul putea să cadă altfel,…imperiul rămas nesigur, militar şi religios ,devenit din nou de religie arianistă !,pradă unui viitor război religios !...chiar deturnat de barbari spre o nouă linie politico- militară si chiar si religios barbară…. căci urmau năvălirile avare şi alane şi vizigoţii erau încă neporniţi creştinaţi spre Spania, …Putea să se nască UN NOU IMPERIU BARBAR ! iar Hunii ar fi avut altă deschidere şi noi aliaţi,…

 

 ..Toată …viitoarea Europă ar fi fost clintită.. şi desrădăcinată de la rosturile sale !...Era începutul construcţiei Mileniului II, a statalităţii  multiple europene, şi era nevoie de MAREA STABILITATE ŞI MAREA  CONIVENŢĂ  SPRE  PUTEREA STATALĂ  ŞI RELIGIOASĂ CREŞTINĂ !

 

 Sava Gotul,.. prin orândurirea lui Dumnezeu le-a dat acest ragaz şi liniştire,… Prin el Dumnezeu a înfăptuit lucrarea Sa !Tainic şi cu adâncă privire către viitorime(..de ne şi minunăm,..şi ne şi bucurăm ,.. de aici .. au pornit dezlegările timpurilor !)

 

 Cât de tîrzie apare aceasta tălmăcire,..dar ea este veridică !… Şi de meditaţie … o  invitare  trainică !...

 

 Copilăria sa ,.. a numitului Sava Gotul ( mai curând fie o mică colonie gotică aparte , neamesetecată cu valahii sau autohtonii !)….

 

Sau în varianta că părea un sat gotic  bavarez ,..autentic cu dealurile încărcate de păduri de  brazi (era imaginea suprapusă a bunicului său !)… într-un sat gotic  autentic din Bavaria.. ! cu dealuri largi si nu prea înalte.. ! cu numeroase parâiaşe limpezi si iarbă verde înaltă !

 

Faţa sa rotundă de copil cu păr blond şi plete tunse scurt.. sau flăcăiaş la 13 ani călărind un cal murg spre alb ,ceea ce arată că se trăgea dintr-un neam cu ascendenţă superioară… în satul gotic,…înrudit direct cu mai marii satului,..

 

..cămeşoaia sa … desfăcută larg la gât  de bumbac sau in  alb şi nişte largi pantaloni mai scurţi de material mai gros de culoare gălbuie,…  şi năvălnicia călăreţului căruia îi placeau nespus caii, ca şi toate animalele !

Mai tîrziu !,.. băieţandrul.. numai bun de ucenic de meserie de soldat !,.. .. bun la tras cu arcul şi la lupta cu securea sau  cu  gladiul roman şi folosirea scutului şi a pilumului sau suliţei…

 

 

Primirea sa în cohortele de auxiliari şi trecerea apoi în meseria de soldat, ..si angajarea sa ca mercenar :

Campaniile sale în Bulgaria,Dobrogea  ,în Siria-Palestina,şi apoi din nou aici –spre Caucaland,cum..se numeau zonele Carpaţilor de curbură de lîngă Buzău !  Aspectul politico – militar de al martiriza singular pe sutaşul Sava Gotul !... fără a fi desemnaţi alţi autohtoni  de al însoţii în moarte !,…

 

… erau prea neînsemnaţi şi el constituia prin ascendentul său către militari si populaţia orăşenescă un exemplu puternic, …dar mai ales prin secretele sale legături creştine şi cu ceilalţi goţi arienişti sau ortodoxi creştini din Illiria,sau dincolo de Danubiu ,spre Bulgaria de astăzi…

 

 

 Era o personalitate bună de a demonstra puterea oficială a Imperiului roman de răsărit, şi a oficialităţilor locale,dependente de Constantinopol,… de aici bănuiala că el era un deosebit sfătuior şi mediator al creştinismului ortodox de care Sfântul Vasile cel mare,arhiepiscop de Cesareea, putea să dea seamă la Oficialităţile (papale sau imperiale,administrative)… ale imperiului roman din vest …de soarta sa ! şi  a  martiriajul său… la scurt timp !...

 

Vedeţi că într-o perioadă scurtă de martiriat,.. a unui număr redus de creştini cîte 2, cîte 4, sau câte 6  (erau spre sfîrşit aceste practici în răsărit !)..nu s-au trimis astfel de speciale înştiinţări nici înainte cu 30 -40 de ani şi nici după !... într-o perioadă asemănătoare …. ca spaţiu de timp !...

 

 

Martiriatul său ca apostol de obşte şi poate veridic episcop ! în aceiaşi perioada cu martiriatul episcopului Nechita gotul !

 

 

Deci a fost ceva foarte special , un eveniment deosebit, pentru creştinătatea ortodoxă, pentru ortodoxia păgânilor crestinaţi de cîteva generaţii !,… ceva care putea să modifice atitudinea goţilor crestinaţi,.. de şi în  orthodoxie !,..

 

Putea să dăruiască această execuţie o cotitură  în demersurile religiei imperiului  roman de răsărit….

…să aducă semi –arianismul sau chiar arianismul la o nouă vigoare !,..

…Se putea chiar Valens imperatorul să dorească o ştergere de urme,..de legături secrete,.. ceva care asigura trainicia legăturilor facţioniste militare,… cu religia şi cu sinodul,..şi cu supuşi gotici foarte numeroşi şi buni soldaţi ! … cui se atribuia această forţă imparatului ?.. sau erau lasaţi Sinodului,în conducere şi pază ?

 

Împrejurările nu lăsau doi Stăpâni !,…

 

Omorârea gotului,…a lui Sava Gotul …slăbea creştinii ortodocşi goţi,.. pe arhiepiscopii ortodocşi deasemenea !,..deschidea controlul imperial asupra lui Athanaric,…şi poate chiar şi vasalizarea sa !,şi transformarea într-o piedică în faţa barbarilor..care vor veni !,..chiar deturnarea şi a vizigoţilor încă incerţi şi nehotărîţi !

 

Aceasta devenea aproape ceva de necontrolat,..pentru imperator,şi o mare ameninţare personală !..ceva de vândut la schimb lui Athanaric,o dezbinare sigură cu un prilej de naştere a nesiguranţei în

tabăra duşmanului de curînd înfrînt,….

 

(Astazi recunoastem aceste practici secrete !...noi fiind mai avizaţi de soluţiile servicilor secrete ….)

 

A fost un act de demonstraţie militară ! şi socială !..de neînduplecare  prezumtivă şi demonstrată !,..o demonstraţie de forţă politică şi de voinţă politică   regală (sau posibil chiar …imperială) !...

…şi deasemenea într-o perioadă nesigură !... pentru războaiele mascate ale schismelor creştine, unde sinodurile,cel mai vestit a fost Sinodul de la Niceea , primul sinod ecumenic, de reunire a bisericilor creştine !  Sinoduri,întîlniri arhiepiscopale de convorbiri şi comunicări anunţate !,..abia mai faceau faţă  unei convingătoare rânduieli ortodoxe !... în faţa unei numeroase creşteri de arhiepiscopi convertiţi sau dedicaţi arianismului  lui Arie arhiepiscop devotat

arianismului !,…

 

 

iar.. cînd semi-arianismul sau arianismul încerca să recîştige terenul pierdut,…cu disperare !...totul era în cumpănă ! orice putea schimba soarta creştinătăţii şi chiar soarta imperiului de răsărit !,…ne mai vorbind de presiunile papale care cereau o apropiere  faţă de poziţia dogmelor religioase catolice,..

 

 

…dispute…dispute îndelungate !,.. de care Sutaşul Sava Gotul nu era departe !…

 

Era un practicant al demersului secret,cu rang militar,cu rang de apartenenţă gotică strămoşească,..cu rang de îndelungat apostolat al străinului convertit, prin părinţi !..de una două generaţii si devotat prin caracterul său …de păstrător  al religiei ortodoxe ,în mod neînduplecat conform caracterului său şi modului său sincer de aplecare în slujba lui Hristos şi al trinitaţii ortodoxe, la care adera şi pe care o credea din tot sufletul său !,…

 

 

.. Închiderea sa finală repetată !,.. schilodirea sa temeinică !,.. repetarea unor neizbutite solicitări de a abjura ortodoxismul l-au făcut să devină un stindard şi ostaş  de frunte al ortodoxiei drepte şi curate !.. şi care devenea un viitor fruntaş de temeiuri sociale , militare şi religioase în faţa celor care se opuneau din răsputeri crestinătăţii ortodoxe din Iliria şi din Peloponez , ca şi din Bulgaria constantinopolitană ,..dar mai ales de peste Danubiu !... spre graniţa frămîntată cu vecinătăţile… încă păgîne ,năvălitoare !

 

 

Eliminarea sa prin martiriul de înecare avea conjecturi criptice :era dat apei ! , culcuşul dintotdeauna al virginei,.. fecioara  prima şi la pagâni şi la creştini arianişti sau ortodocşi (Culcuşul Lunii era Apa din mare,la pescarii navigatori !) … Apa era simbolul vieţii veşnice !... era elementul esenţial al purificării !,.. al botezului creştin ,…dar şi al cultelor vechi indo –arianice !,…

 

 Încredninţat Ei ,..Apei ! pentru pedepsire prin ea !…se ofera pilda absorbţiei şi anihilării prin mediul acvatic al păstorului de oameni,.. pescar de oameni,… pescar  simbolic ….de felul lui  Petru Apostolul  cel sfânt !,.. cu care probabil că era asemănat, prin calităţile sale,…. şi înfăţişarea sa !...viitorul sfînt Sava Gotul !

 

..declararea impurităţii prin culcuşul peştelui sfânt socotit al lui Hristos ! .. simbol ca şi al creştinismului !…murind prin acest culcuş !.. care nu-l iartă, … nu-l ocroteşte,…nu-l ridică  şi … nu-l susţine !,… dar şi îl lipseşte de mormântul pământesc !…un mare păcat pentru sufletul pierdut..condamnat ca şi Orfeu să se rostogolească la infinit prin apele Danubiului !...ca şi cum ar cutreiera Styxul la infinit !...

 

şi cu siguranţă numai marii Supraveghetori Secreţi de faţă !Alţii decît Atharid ! ... au reuşit să înţeleagă acest deznodămînt, înjositor, …înecul în mocirlă !,…

 

..cu faţa în jos lipsit de ultimul contact cu lumina divină !, cu aerul divin,..cu Duhul sfânt şi divinităţile aeriene sau cereşti Creştine :Ingerii- arhanghelii de ajutor !...aparent neputincioase ! …era trimis spre adâncul Infernului sub -pământesc cu de-a sila, pe calea râului care-i devenea  un Hades de infern, după chinuri de infern… repetate luni de zile !,..făcute de.. Oameni infernali !  pe calea unui Styx minor ! ca în povestea cu Orfeu,… dezcăpăţânatul !..şi care plutea continuând să cânte !...

 

….Era un ultim şi conjunctural avertisment,..şi avertismentul a funcţionat numai prin persoana sa !... prin marea sa statură socială ! apostolică de obşte, de episcop( ?),de secret negociator,al sinodului, de militar destoinic,de lider al obstilor înrudit şi cu autohtonii şi cu gotii illyrici…

 

 

De aici singuralitatea avertismentului !,..el era egal cu 4o de martiraje , cu cîteva sute…dar cîţi dintre aceştia aveau faima şi statura lui Sava Gotul… ?

 Nu puteau fi decît oameni simpli,…neimportanţi !,..Autohtoni şi goţi amestecaţi,…strînsură bună de muncă şi de războaie,..creştini sau proaspăt creştinaţi…tot aia era ! ;

 

Nici măcar preotul său , duhonvnic sau nu (Sansala dupa toponima slavo autohtonă san.sân însemnă =fiu ,..deci fiul lui Sala?),..dar apropiat !,… nu a fost dat morţii !(posibil ca şi el să fi fost got !).. cel mult biciuit în public … atît ! sau alt paroh prieten local Guttica (desigur got)

 

Se dărăma o straşnică cruce ! …nu un oraş de omeneşti nevolnicii ! SE construia o pace statală pan –europeană, se adunau poparele la rosturile lor viitoare…

 

Iar Dumnezeu mai folosea odată o cheie a creştinătăţii asemănătoare ca aceea din mâna lui Sfântu Petru ,la porţile raiului !...Ea purta numele :.. Cheia exemplului de martiraj prin înec a lui Sava Gotul…  un minor apostol de la Buzău ! Paznic şi păstrător al ortodoxiei ,…un disciplinat alemand !

 

                                                                 **  **

Va urma :

 

 Din surse cercetate de mine,ulterior celor scrise : se arată că Sava Gotul era socotit Episcop şi că el era mai greu de găsit cutreierând mereu aşezările,.. şi trecînd de la un sat la altul,.. şi de la un oraş la altul ,..de la parohie la parohie,..de la schit la schit(chiar cel aşa zis rupestru),.. de la sihastru la sihastru , Umplînd mult prin păduri !..şi fiind mai retras ,apucător de schimnicie ,…şi deseori era pe drumuri… mergînd de-a lungul câmpiei şi prin păduri…pînă la Danubiu,… pîna spre Scythia Minor (Dobrogea de azi)…

 

Era mereu plecat cu treburi duhovnicesti şi aducea peste tot chemările la buna orânduială creştină şi da sfaturi, şi da învăţături,..fiind foate mult preţuit şi ascultat !...de toate obştile cunoscut !,..

Despre moartea sa se spune că a fost prins de Athrid ajutor de jude, şi fiul lui Atanasie judele Buzaului şi împreună cu Sansala îi trece prin chinuri (foarte puţini consideră,.. ca după chinuri pătimite împreună.. este omorît înecat şi Sansala pe locul unde a fost săvârşit Sava Gotul !),

Dar pe Sava Gotul îl bate, îl răneşte şi apoi îl legă pe grumaz cu o osie de care,.. pe care o strînge pe mâini ,şi îi mai pune una la picioare si după ce-l ţine atîrnat de o grindă ,… sus pe o casă porunceşte să fie mînat cu împunsături de suliţă către apa Buzăului, şi apoi cufundat în ea, fiind aceasta mare şi năboiasă de  multe topiri de zăpadă şi multe ploi, … şi înecat !

Despre aceste lucruri,.. şi întocmai ! au fost scrise către papalitate prin întocmirea unui act de  înştiinţare asupra celor petrecute şi pătimite de sfîntul martir Sava Gotul !..acest raport descriptiv fiind aflat în biblioteca cu manuscrise a Vaticanului. Raportul a fost trimis în 379 d.ch. de Sfîntul Vasile cel Mare,… arhiepiscop de seamă,… şi drept orthodox.

 

Cu toate deslegările luate de la îndeletnicirea sfintelor pomeniri de taine sau adevăruri bisericeşti,cu voia lui Dumnezeu pentru o bună lucrare…Cristian Calcan.    

                                                      **  **

BONAPARTISME :Trois piliers : la souveraineté,
le progrès social et l’autorité
( DES EXTRAITS DE LA JOURNAL FRANCAISE )

 

Le bonapartisme doit donc être capable de proposer une nouvelle voie aux Français, de donner un exemple et un idéal au peuple notamment à la jeunesse. Cette voie doit donc s’orienter autour des trois piliers que sont la souveraineté, le progrès social et l’autorité.

 

La souveraineté, le bonapartisme la décline sous trois angles.

-  L’indépendance de la Nation face aux menées fédéralistes mais aussi face aux « empires ». Pour une Europe confédérale respectueuse des Nations et pour une véritable politique de la francophonie.

-  La souveraineté de l’Etat face aux féodalités, aux dérives séparatistes et communautaristes.

-  La souveraineté populaire avec une participation plus directe des citoyens dans les affaires du pays.

Le progrès social ne peut que se comprendre qu’au travers du rassemblement de toutes les classes sociales autour de projets et de réformes ambitieuses.

-  Rénover en profondeur l’Enseignement, à ne pas confondre avec l’éducation, car celui-ci est parti intégrante de la question sociale.

-  Se pencher sur tout ce qui touche la famille, celle-ci n’est-elle pas la trame élémentaire de la collectivité sociale ?

-  Un nouveau contrat économique et social doit être proposé, capable de mobiliser l’ensemble de la société. Lutte contre le chômage, incitation à entreprendre, réconciliation du travail et du capital, voilà les pistes à suivre.

-  Protéger l’environnement et réfléchir aux nouvelles énergies, cela doit être une priorité pour le bien des générations futures.

-  L’agriculture, voilà un domaine que notre pays doit être capable de protéger. Faute de protéger ce secteur porteur de notre identité nationale, l’on prend le risque de déstructurer notre société en bouleversant les modes de vie et de relation.

L’autorité bonapartiste, qu’il ne faut pas confondre avec la caporalisation de la société et sa mise au pas, n’est autre que la prise de conscience que si tous, Etat et citoyens, ont des droits ils ont aussi des devoirs.

-  Il faut que les Français puissent voir un modèle dans l’Etat et l’administration, efficacité et probité sont les premières choses qu’ils doivent y trouver. Subsidiarité, déconcentration et décloisonnement doivent être les pièces maîtresse d’une réforme attendue et voulue.

-  La lutte contre toutes les délinquances doit être intransigeante. la justice doit être là pour protéger le citoyen tout en veillant au respect des lois et libertés.

-  Une nouvelle politique de l’immigration doit voir le jour. Il faut arrêter une politique forte se situant entre le laxisme des politiquement corrects

 

Les œuvres des deux Empires

29 juillet 2005, par France bonapartiste


-
  PREMIER EMPIRE

 

-  Administration :
— Préfets et sous-préfets.
— Conseil d’Etat
— Division du territoire français et de l’administration.

 

-  Droit, organisation judiciaire :
— Code Civil
— Code de procédure civile
— Code du commerce
— Code d’instruction criminelle
— Code pénal
— Cour de Cassation

-  Finance :
— Banque de France
— Franc Germinal
— Cour des Comptes

 

-  Religion :
— Pacification de la Vendée
— Concordat avec le Pape.
— Réouvertures des séminaires
— Reconstruction des églises et des logements des prêtres.
— Réorganisation du culte protestant avec la création du Consistoire (rétribution des pasteurs par l’Etat).
— Grand Sanhédrin et réorganisation du culte juif
— Les Juifs disposent désormais d’un patronyme

 

-  Enseignement :
— Création des lycées
— Création de l’Université impériale
— Création du baccalauréat
— Grandes Ecoles : ponts et chaussées, arts mécaniques, Ecole Spéciale de St Cyr...

 

-  Décorations :
— Création de la légion d’honneur
— Maisons d’éducation de la légion d’honneur
— Palmes Académiques

 

-  Grands Travaux :
— Arc de triomphe de l’Etoile
— Arc de Triomphe du Carrousel
— Colonne Vendôme
— Bourse de Paris
— Halle aux Vins de Paris
— Eclairage des rues de Paris avec des lanternes à huile.
— Bassins d’Anvers, de Flessingue
— Ouvrages hydrauliques de Dunkerque, de Nice, du Havre, bassin de Cherbourg
— Nombreuses routes (avec leur classement) : Anvers à Amsterdam, Mayence à Metz, Bordeaux à Bayonne...
— Passages du Simplon, du Mont-Cenis, du Mont-Genève, de la Corniche.
— Ponts d’Iéna, d’Austerlitz, des Arts, de Sèvres, de Tours, de Roanne, de Lyon, de Turin, de l’Isère, de la Durance, de Bordeaux, de Rouen...
— Canal du Rhin au Rhône, canal de l’Escaut à la Somme, canal de l’Ourcq
— Dessèchement des marais de Bourgoin, du Cotentin, de Rochefort...
— Distribution des eaux dans la ville de Paris
— Création des premiers égouts
— Percée de la rue de Rivoli à Paris

-  Industrie et agriculture :
— Substitution du pastel à l’indigo. Développement de la garance, du safran pour la teinture.
— Betteraves à sucre
— Introduction des mérinos
— Institution des courses de chevaux
— Etablissement du cadastre
— Création d’une société d’encouragement à l’industrie nationale
— Décret de 1813 interdisant de faire descendre des enfants dans les mines
— Réglementation des marques de fabrique.
— Création des chambres de commerce
— Création des premiers conseils de prud’hommes.
— Encouragement de l’industrie textile, des manufactures d’art...

 

-  Divers :
— Numérotation des routes
— Numérotation des maisons
— Abolition du calendrier républicain et rétablissement du calendrier grégorien...

 

 

 

-  SECOND EMPIRE

 

-  Politique sociale :
— Retraite des fonctionnaires
— Caisses de retraite
— Droit de grève
— Création des caisses d’assurance, sur la vie et sur les accidents au travail.
— Essor des sociétés des secours mutuels (ancêtres de la Sécurité Sociale et des mutuelles).
— Abrogation de l’article 1781 du code civil (désormais, juridiquement, patrons et salariés sont égaux).
— Réforme du droit d’apprentissage

 

-  Enseignement :
— Ecole gratuite
— Bifurcation dans l’enseignement secondaire
— Création de l’enseignement secondaire spécial
— Obligation d’une école de filles dans les communes de plus de 500 habitants.
— Ouverture de cours secondaires pour les filles.
— Création de l’Ecole pratique des hautes études
— Début de l’école pré-élémentaire (maternelle).
— Réseau de bibliothèques populaires
— Enseignement technique.
— Première fille bachelière.
— Création de nouvelles facultés (droit, sciences...)
— Débuts et développement des « cours du soir » pour les adultes.

 

-  Justice :
— Organisation de l’assistance judiciaire gratuite.
— Suppression du port du boulet dans les prisons.
— Renforcement des pouvoirs du juge d’instruction
— Liberté de réunion.

 

-  Economie :
— Débuts (doctrinaux mais aussi concrets) de la participation des salariés aux bénéfices, au capital et à la gestion des entreprises.
— Débuts du système bancaire français.
— Multiplication des livrets d’épargne
— Emergence d’une grande industrie moderne.
— Progrès de la productivité, progrès techniques

 

-  Transports :
— Essor des chemins de fer
— Développement des routes et des canaux
— Percement du Canal de Suez
— Accroissement des lignes télégraphiques.

 

-  Agriculture :
— Institution du Crédit Foncier
— Assainissement des terres par le drainage.
— Ensemencement des Landes et des Dombes
— Défrichement de la Sologne
— Création des Chambres Consultatives d’Agriculture

 

-  Grands Travaux et architecture :
— Fondation du Paris moderne
— Rénovation de la plupart des villes françaises (Lyon, Marseille, Roubaix, Bordeaux, Besançon...)
— Construction de multiples égouts, gares, édifices, adductions d’eau, ports, parcs, halles, éclairage électrique...
— Inauguration des Expositions Universelles en France.

         

 

                                                                 **  ***

 

·             AFORISME DIN DOCTRINA DAO .

 

AFORISME MELE,  care vestesc preocupări creştine din 1996,..trinitatea şi aforismul :”Cel ce creşte în pîntecu–l  ce –L … găzduieşte !”

 

Aforisme ( personale şi.. din autori străini,..cele semnate de la început,…       ...  datat 1996 ) :

 

 

“Fie îmi vine în minte ceva,

 Fie nu-mi vine în minte nimic,

 doar să ma-ndoiesc  de ceea ce-mi vine în minte        

 nu pot.”

              Gustav Meyrlink   “Das grune gesicht”.

                               *

  “Nici advers, nici avers

 Nici revers, nici reflex,

 Numai ştiut .”

             Tehnica Nei Chia - stil intern .

 

                                 *

  Ce este Dao  ?

    Mergi ! ”

              Chian-Yun-Men .

 

                                  *

“ Nu-i uşor sa fii solist,

 cind eşti confruntat cu ura corului,

 din care te-ai ridicat.”

             Oscar Wilde

                                 * * * 

 

Aforisme Calcan :

 

 “Golul oglindit de întuneric este fără ! timp .

 Fără timp… , oglindit de întuneric ...este Golul !”

                             *

“Lumina este Oglinda dintre Spaţiu şi Timp...”

 

                             *

“Orice este…   ,  … Este ! …

 Ce nu este   ,… nu este  !

 

 Dar ce Este  , nu este ?!

 Cine este !....     ,  …Este ?! “

                            *

“Uită după ce pricepi,

 Pentru a nu rămîne …  inert, amorf !

 Păstrează numai bucuria…

 Cunoasterii !”

 

“Păstrează Taina !

 Obligatie unică ,..

 recomandată de Unul Radiant !”( Dumnezeul !prezent ca Esenţa eternă a Informaţionalităţii,Eternul mental , ..o super construcţie Mentală,..manifestare”sine qva non” ... a Informaţionalităţii,..  notare 2005 !..restul 1996 ! )

 

                            *

“Mintea Unică ,.... Mintea umană !”

                          

                            *

 

“Nu şterge Sfera Contururilor ! ...

  şi atunci !.. ea se va opri...!

 Vei pierde curând starea de graţie Dao;

 Te vei opri chiar ... Tu !

                            *

 

“Taiji conduce Dao în Dao .

 Taiji conduce jocul celor două Perle”

 Cele două perle sunt Jocul lui Taiji!

 Taiji ca Oglinda...scoate Lumina...

 şi ia lumina...

 Da... şi ia Lumina !.

 

 “Taiji face Albul Negru şi nergu Alb.”

 “Legile lui Taiji,…Necunoscutul,...Taina”.

  (Taiji,taina,separă cei doi peşti dao,e graniţa.care face !)

                       

                             *

“Taiji are două Personaje :

unul influenţat Fizic (cunoaştere,emoţionalitate),

altul creat de el: ” agnostonul ” ,

Agnostonul este reversul primului !”

    A-gnost.onul  înseamna : ..fără cunoaştere ! .

                           *

 “Wu ji  are Dao yang si.. Dao Ynn,

Dar fără Perla de Jad,.. şi perla de lac Negru,

Nu se mişcă !, ..deci nu exista !...

“Cele doua perle... sunt jocul lui Taiji !”…

Fiinţa   Sa,..definiţia sa ,..şi a mişcării… Sale !

 

 Perla Ynn şi perla Yang …sunt Centrele         viscerale ! ,….

sunt Centrele Viscerale …organe ale Corpurilor hemisferice Dao !,..

 

  Miraculoasa împărţire a Dao-ului : în Corp Yang cu  …viscere Ynn!.. şi a Corpului Ynn cu viscere Yang.

  Se poate dezvolta Legea !..în adâncul simbolului     Dao / …de fapt  :                 ‘ Dao …. în Dao‘ ! .

 

                              *

“Eu circul Ki-ul; cresc

 Mentalul !.

 Mă mişc, respir…

 Încordez şi destind !,….

 … Practic Terapia !....

 Dar şi    ....  paradoxul !”

 

                              *

 “Lumina este Oglinda dintre Spaţiu şi Timp .

 Oglinda este infinită !.  

 Ochiul ”uadjet”: ca şi ochiul Uman …este infinit!”

 

“Dacă Ochiul si Oglinda se privesc !,..(se reunosc,.. se identifică 2005)

 Wuji se mişcă !,…

 Unicul tot ..(Tot !..Totul !) …se mişcă !.

 Taiji cheamă ,… Secretă !…  Infinitul .”

                              *

“Oglinda de ghiaţă este

 Oglinda   Sufletului -

 Oglinda   Ochiului!”

 

                              *

“La Solstiţiul de Iarnă Oglinda Sufletului...

 desparte egal  Regalul Real ,

 De Regalul sacru ...

 Imaginile sunt egale, ca şi banul pe

 Avers - Revers ...”

“Banul este Oglinda !...

 A ceea ce, .. ( ca )… a fost ! , ..şi

 A...(ceea)…Ce va Veni..!” 

 

                              *

 “Timpul,

 nu este o Măsură !...

 Pe măsura Centrului Unu Radiant ! “

  (.. nu măsură simplă !,..ci de …sens complex ?!,..dincolo ..de …cunoaşterea

noastră – 2005 !)….

                               *

 “Timpul Viitor.   …Timpul Pre - Viitor,

 Timpul orifical : …timpul Oglinzii !

 Timpul Pre - trecut  ,.. Timpul Trecut.

 Sunt.... Casele Timpului !... pe Calea Sa. “

                              *

 “Lumina este Soţia Timpului pe Calea sa !,

 Aşa cum femeia este Oglinda Bărbatului !,..

 

 Calea Timpului străbate Spaţiul ,Haosul ?!”

 

                               *

Ce este ...

 când lumina soarelui ,

 la solstiţiul de Iarna ,

 trece prin Oglinda de ghiaţă

 şi măsoara întunericul ?

 

 “Lumina Soarelui ....Soţia Timpului,... şi

 chiar Oglinda !.. dintre Spaţiu si Timp ,…

 Trece...prin Oglinda de Ghiaţă...  Oglinda

 Sufletului !,

 Şi măsoara pentru Om ,  Sacrul Mitic...

 Adâncul,… dintre Timp si Suflet !,...

 

 dar  si ..Adâncul dintre Spaţiu si Timp !,....

 Legile care..  ,.. ce alcătuiesc această dualitate” .

 

                               *

 

“Care este avers ,care este revers ,

 ambele  categorii pot fi în acelaşi timp

 Avers , Revers ,

 După locul pe care se fixează !.... Cine  ? 

 … Momentul ?

… Oglinda    ?,

 Dinamica celor  trei , care alcătuiesc tripletul :

 Lumina , Spaţiu , Timp ...”

 

“Si locul categoriei Revers al tripletei;

 Întuneric...(chaos)...Nefiinţă...Imobil,

 Gol ...reversul Spaţiului.

 Haos...revers de Timp.... 

 Făra Timp....cu A-temporal ...”

 

                                 ***  …………

 

“Reversuri ! :

 Haosul Revers de Timp ,

 Golul Revers de Spaţiu ,

 Întunericul Reversul   luminii ,...”

“Întunericul Reversul ..Oglinzii... consecinţa :

 Oglinda are  revers ca ori ce obiect  ...deci

 Întunericul poate fi un Revers al Oglinzii ,

 O Fals Oglindă....

  Deci Intunericul este  un aspirator de Imagine

 O categorie Falsă...ceva în sensul Gaurii negre...”

 

                                *

 

“Intunericul ca Oglinda Reversă a Categoriei:

 Haos/atemporal/...  si.... Gol...

 

“Atemporal – IntunericGol !

 

  “Fals Oglinda – făra imagine şi  lumina

   (...Întunericul..)

 El  este totusi o Funcţie care există

 şi are rol.... de fals Oglindă “.

 

                                  * * *

 

 “Legile  ‘ Fals Oglinzii   :

 

 “Cine este în triplet Avers ,

  Cine este în triplet Revers .

  Care este adevărul :

  Golul oglindit de Întuneric !..  este Haos ,sau

  Atemporalul oglindit de întuneric este Golul !...

  Fără Timp ,... A –temporalul ”.

 

“Fără timp.. oglindit de întuneric, este Golul !

 Golul oglindit de întuneric, este Făra –Timp (”Fără – Timp”,ca o categorie – sintagmă,precizare 2005  !)...

 “Haosul este …mai complex decît … Făra-Timp.”

 

                                 *

 “Timpul,

 nu este o Măsură (..simplă ?) ...

 Pe măsura Centrului Unu Radiant ! “

 

(afirmaţie cenzurată 2005, ..sensul este… de categorie ,.. cu aspect : de măsură !..(are în vedere existenţa a diferite categorii de timp : simplu fizic, ..expansionabil,..ultra mobil,exploziv ! …categorie dinamică energetică maximă !) Sensul la 1996 este că trebuie înţeles ca Timp complex, atunci este pe măsura centrului unu radiant cu care de fapt se şi identifică atunci,..ca eternul Dumnezeu 

                                    * * *

Civilizatia Oglinzii” .

 

Omul , Banul , Cartea , Ochiul ...

 Luna ,căsătoria , Lumina Dao..

 Scrisul ,Apa.

 Sunt Oglinzi care  functionează...”

“A – reversul lor sunt… Suflete  pierdute,

 Fapte terminale ,trecute de poartă...”

                                  *

 

 “Unde sunt Oglinzi sunt şi porţi!”

 

                                  *

 

“Dacă treci poarta… nu privi înapoi !..

 Nu ai ce vedea !,..nu vezi,.. nu poţi !,..( de nimic e !)

 Calci Legea !.....    

 Cosmosul Oglinzii !...”

“Imaginea compusă de Spaţiu şi Timp ,

 In   Oglinda  Luminii, trecută prin...

 Oglinda de Ghiaţă – (..care este 2005..)

 Oglinda Sufletului sacru uman ,...

 Măsoară ”Adâncul” dintre Spaţiu şi Timp ! ,

 Redă Imaginea Compusă...

 Suprapusă,

 a Imaginii iniţiale,..

 Trecută şi prin filtrul Sacrului,.. Sufletul  uman ! “

 “Recompune Spaţiul şi Timpul,...trecut.. şi viitor”

 

                                  *

 

“Sacru Mitic , pentru Om,

 Este  Recompunerea Timpului şi

 Spatiului,  Trecut şi viitor, ...

 Măsurat şi Oglindit ,...În adâncul Cavernei,

 În ziua Solstiţiului de Iarnă,

 De Oglindă de Ghiaţă ,...

 prin lumina Solară....”

 

“La Solstiţiul de Iarnă,

Lumina aduce Primordial !,…

Neştirbit !... apele Primordiale,

Ale Spaţiului şi Timpului primordial,

Nou Născut, în adîncul Cavernei,..(ca o naştere de Prunc !)

Gol  Refăcut, ca un Gol  Primordial.

Şi unde Sacrul,.. Duhul Uman,.. Mental,..  ( îl …poate reumple ! 2005)

Poate ! prin acţiunea Sacrului  Mitic ,...

Să spele în Apele Primordiale,..

Imaginea Recompusă a Spaţiului

şi Timpului Trecut şi viitor,...

Reîntinerindu – le şi refăcându – le ”.

 …………

 

“Sacru Mitic trecut prin

 Sacrul – sfânt uman,

 Recompune Imaginea ,

 Suprapusă,

 A Timpului şi Spaţiului,... trecut şi Viitor,

 Prin mesajul …. Luminii.. !”.

“Mesajul Luminii este Imaginea suparapusă a  

 Spaţiului şi Timpului Primordial - Nou Născut”.

 ……..

“Adâncul Cavernei este adâncul dintre

 Spaţiul şi timpul curs !.

 Imaginea noua a adâncului Luminat,

 Este Unirea spaţiului şi Timpului viitor ! ,

 Spatiul si Timpul trecut şi spălarea .. ! ,

 Cu Spaţiul şi Timpul Primordial,...

 Spălare  Magică ! ” .

 

 

“Sacrul Magic/Mitic ,spală divin,

 Recompunerea   spaţiului şi timpului,                                                                                                                                                          

 trecut şi viitor în apele primordiale,...                                                                  

 ( ale spaţiul şi timpul primordial ) ,..Nou născut !.

 Nou Născutul ?.

 

“Sacru Mitic … spală în Om !...

 Cu apele primordiale !,…

 Recompunera …permanenţei !,

 Recompunera Spaţiului şi Timpului,

 trecut şi viitor.”

 

                                  *

 

“Sacru Mitic, Legi cosmice ale Spaţiului ,

 Timpului,… şi Luminii , ...Sacru divin şi

 Sacru Uman,... Mesajele Luminii

 Mesaj Primordial !,

 Compunera cadrului Mitic

 Decompunerea timpului şi Spatiului,

 Trecut si viitor,..    O…

 Fizica Cosmică ! ”.

                                 *

 

“CE scorneşti , este mai puţin ,…

decât ai adunat,

prin .. privit,..  făgăduit ...  şi împlinit !

 

 Cât scorneşti ăia … împlineşti !,

Este mai puţin decât… Socoteşti !”…

 

                                  *

Dar dacă te referi la scotoceşti? atunci timpul este înzecit şi se aseamănă cu efortul minţii  tale în aşezarea plăcuţelor gânduri !... la locul lor ! nu normal ,..de cotidian !?,… ci normal de primordial, adevărul în adevăr !... ci  şi …sacru,.. ci.. şi mitic ! (2005)     

 

                                                           *

Curbarea energiei în dinamica sa !

 

Uneori dinamica nu-şi păstrează curgerea normală a energiei,şi se distorsionează destul de neaşteptat şi uneori… din timp în timp !.. Această distorsionare nu este normală şi nici dorită,..ea are o complexitate de născare care atinge pe termen mai lung trăinicia mişcării,..a Dinamicii Energiei Informaţionale.. !

 

 

…Purtăm discuţie despre categoria curbării dinamicii energiei Informaţionale !!... Curbarea aceasta se constată şi în mersul fluxului informaţional…. Flux care este distorsionat în diferite grade: de la pedici simple !,.. la piedici care clatină istoria,.. la piedici care clatină civilizaţia,… şi mai  în puţin ..şi imperii ! (evaziv  ca nominalizare) !..piedici care clatină evoluţia sau categoria de homo sapiens,.. ca specie !...  

 

Dar de fapt dorim să ne referim :la mai simple rezultante  …ale curbării dinamicii energetice informaţionale,… la  cele anuale sau …cotidiene !

 

”Informaţionalitatea”are un curs al său Legic ! şi el se bazează pe una din legile sale esenţiale : Susţinerea numai a adevărului !,..  de  unică şi de neschimbată atitudine în circulaţia informaţională ! …

 

Mentalul uman se poate înscrie în această circulaţie şi o poate sprijini !,..este şi fericită( sumumul informaţionali tăţii !),să o sprijine( această aderare a mentalului uman!) devine aproape iluminat !..sprijinind-o mereu!(el însuşi!)  

 

.. şi Expresia informaţionalităţii îi mulţumeşte de sprijin şi îl şi recunoaşte ca ajutor,..este primit, şi acceptat ! ,.. chiar capătă şi delegări de expresie !... favorizări subtile, …prilejuri şi prietenii neştiute !..

 

 Dar alteori mentalul uman aduce amintirile sale , aduce raţionamentele sale la inexactităţi sau la neadevăruri sau mai rău le şi construieşte premeditat sau de nevoie ! ,.. sau este de folosinţă pentru scăpare ! şi pentru a  se ascunde de pericol ! ..pentru numele şi renumele său, .. sau mai rău pentru prestigiul altor realizări la care este angajat !,…contribuie sau… chiar a fost autor !

 

 Şi asta de când lumea ! atunci aceste strădanii cu cât devin mai cuprinse( înierbate !),mai cuprinzătoare,cu   cît …ce noi şi noi eforturi !..devin mai apăsătoare pentru participanţi !,.. şi pentru el personal !,.. şi dinamica informaţionalităţii,ca expresie a dinamicii energetice,… ce conduce calea informaţionalităţii !.. începe ca această cale !... să se curbeze din ce în ce mai puternic !!,…

 

Se întâmplă două lucruri : ori suportă un timp !... ori nu suportă ! şi brusc se eliberează de greutate şi.. de  osândă  !

 

Cum este demersul acestor curbării de dinamică energetică ,..de ce ele afectează informaţionalitatea particular ,dar şi aspectul funcţional general,..aceasta devine o  trimitere cître geneza trinităţii: timp,.. lumină spaţiu !,..numai în această ordine !

Aceste idei au găsit rezonanţă subtilă în aforismele construite în 1996 !,.. ca esenţă de exerciţiu de sistematizare şi sinteză a abstracţiunilor doctrinei chineze a Daoismului stravechi,…se vede că ele s-au apropiat direct şi fără divagări de adevăruri  unice şi eterne,..şi recitirea lor ,…cu o zi în urmă m-a făcut fericit şi deplin liniştit despre valoarea celui care făcea un simplu exerciţiu de creaţie şi sinteză a lumii daoiste, dincolo de ce se publicase..( un puţin timp de buchiseală temeinică !) …cât mult gol umpluse după atâtea lecturi, ..şi dacă efortul a însemnat ceva, dacă nu cumva greşise când dăduse de lucru minţii sale….Nu a greşit ! a urmat calea de mijloc cu dreptate …şi informaţionalitatea l-a acceptat,..a devenit un auxiliar al ei !

 

Despre ”curbarea dinamicii energetice” ca sintagmă  depinzând de aspectele Informaţionalităţii,.. această apariţie recentă mi-a ocupat ultima săptămînă, …

eram nedumerit de căile de a se face distorsiuni de Informaţionalitate,.. şi modul în care ele devin valabile ?

 

Care este mecanismul?,cum de este posibil acest lucru , .. dat fiind grandoarei ei,.. şi uriaşa forţă universală ?   .. şi de consecinţele acestor lucruri pe plan cotidian,.. de ani,.. de generaţii,.. de imperii sau civilizaţii !

 

 

Şi am văzut că aforismele au sugerat mecanismele curbării dinamicii energetice,.. şi cum mintea umană găsise de foarte demult timp,… aspectele ritualice şi practice adecvate,.. de aplicare a unor teorii !,.. pe care ei le cunoşteau !,.. se pare,.. mai cuprinzător decât noi !.. şi instituiseră activităţi permanente de corecţie şi prevenire,..dincolo de organizarea socială,…trecînd totul asupra unei organizări ritualice,mitice şi magice !,..care ofereau avantajul înţelegerii curprinzătoare şi întocmai a tuturor argumentelor şi teoriilor,.. pe calea discursului epic al mitizării şi al conglomeratului coagulat al Miticului definit !,..cvasi- religios !,sau mai direct străin de credinţa noastră actuală, de care suntem legaţi,.. cu fermitatea civilizaţiei în care trăim !

 

Aforismele cuprind din 1996 !.. datele teoretice si datele de intrusiune ale  aspectelor teoretice către mentalul comun şi către mentalul elitelor,..

Mai cuprind şi referiri subtile asupra congruenţelor şi incongruenţelor prtactice fizico-teoretice..

 

SE poate creia opinia că această curbare energetică este rodul unor distorsiuni de la adevăr..şi care după un timp sunt reaşezate pe drumul normal lipsit de curburi sau sinusoide deflectorizante,şi că acest lucru de reaşezare este în timp invulnerabil şi ne-escamotabil ,.. şi legea adevărului energetic nu poate fi călcată,..şi mai ştim că este normal să apare astfel de curburi ale dinamicii energetice,..şi că ele afectează informaţionalitatea,.. dar odată cu ea şi factori fizici de expresie generală cosmică, .. timp spaţiu, lumină… dar şi mentalul uman ca oglindă reflectorizantă a funcţiilor acestor parametrii fizici.

 

                                                Va urma

 

1. “Taiji are două Personaje :

unul influenţat Fizic (cunoaştere,emoţionalitate),

altul creat de el: ” agnostonul ” ,

Agnostonul este reversul primului !”

    A-gnost.onul  înseamna : ..fără cunoaştere ! .

                               *

2. ”Oglinda de Ghiaţă... Oglinda Sufletului !,aceea care

Şi măsoara pentru Om ,  Sacrul Mitic...,

Adâncul,… dintre Timp si Suflet ! ”,...

                               

 ..dar  si ..Adâncul dintre Spaţiu si Timp !,....

 Legile care..  ,.. ce alcătuiesc această dualitate”

 

                                 *

3. “Oglinda de ghiaţă este

  Oglinda   Sufletului -

  Oglinda   Ochiului !..”(explicaţie : Oglinda de Ghiaţa este fereastra vechii locuinţe glaciare,a bordeiului din glaciaţiune !, ..artefact de primire a luminii de la Solstiţiul de iarnă !..2005 !)

 

                                 *

4.  “Timpul Viitor. …Timpul Pre - Viitor,

 Timpul orifical : ..timpul Oglinzii !

 Timpul Pre - trecut  ,..Timpul Trecut.

 Sunt.... Casele Timpului !... pe Calea Sa. “

 

                                *

 5. ” Lumina este Soţia Timpului pe Calea sa !,

 Aşa cum femeia este Oglinda Bărbatului !,..

 

                               *

 Calea Timpului străbate Spaţiul ,Haosul ?!”

 

                               *

6. “Care este avers ,care este revers ,

 ambele  categorii pot fi în acelaşi timp

 Avers , Revers ,

 După locul pe care se fixează !.... Cine  ? 

 Momentul ?

… Oglinda    ?,

 Dinamica celor  trei , care alcătuiesc tripletul :

 Lumina , Spaţiu , Timp ...”( oare trinitatea Duh,.. Fiu,..  Dumnezeu !..spaţiu-fizic,uman!/eternitate-Dumnezeu!..2005)

 

 

7.“Si locul categoriei Revers al tripletei;

 Întuneric...(chaos)...Nefiinţă...Imobil,

 Gol ..reversul Spaţiului.(fărăSpaţiu:Gol,dispersia difuză’05)

 Haos...revers de Timp.... 

 Făra Timp ...cu A–temporal..”(.. difuză dispersie de timp etern,..fără constituţionalitate !Etern neasamblat,fără lege !2005)

                                 ***

   

8.“Reversuri ! :

 Haosul Revers de Timp ,

 Golul Revers de Spaţiu ,

 Întunericul Reversul   luminii ,...”

 

“Întunericul Reversul ..Oglinzii... consecinţa :

 Oglinda are  revers ca ori ce obiect  ...deci

 Întunericul poate fi un Revers al Oglinzii ,

 O Fals Oglindă!(poate executa curbarea dinamicii energetice!)

 Deci Intunericul este  un aspirator de Imagine(veziSus)

 O categorie Falsă...ceva în sensul Găurii negre...”

  

 

  9. ”Rezultatul aproximativ ar fi curbarea dinamicii    energetice cu toate consecinţele sale,ale Fals Oglinzii asupra informaţionalităţii,căreia.. cel puţin îi creiază piedici…la efectele Luminii !.. întăi prin difuziune şi dispersie …de nonsubstanţialitate, apoi atinge prin ea ca soţie a timpului,..pe timp făcându–l   distorsionat şi difuzibil ,..apoi atinge calea sa( îi modifică constituţia şi personalitatea,..calităţile!,..apoi afectează trinitatea compusă de lumină, spaţiu şi timp

 

 

                                   *

 

 10. “Dacă treci poarta… nu privi înapoi !..

 Nu ai ce vedea !,..nu vezi,.. nu poţi !,..( de nimic e !)

 Calci Legea !.....    

 Cosmosul Oglinzii !...”

“Imaginea compusă de Spaţiu şi Timp ! ,

 In   Oglinda  Luminii, trecută prin...

 Oglinda de Ghiaţă – (..care este 2005..)

 Oglinda Sufletului sacru uman ,...

 Măsoară ”Adâncul” dintre Spaţiu şi Timp ! ,

 Redă Imaginea Compusă...

 Suprapusă,

 a Imaginii iniţiale,..

 Trecută şi prin filtrul Sacrului,.. Sufletul  uman ! “

 “Recompune Spaţiul şi Timpul,...trecut.. şi viitor”

 

                                *

 

11. “Sacru Mitic , pentru Om,

 Este  Recompunerea Timpului şi

 Spatiului,  Trecut şi viitor, ...

 Măsurat şi Oglindit ,...În adâncul Cavernei,

 În ziua Solstiţiului de Iarnă,

 De Oglindă de Ghiaţă ,...

 prin lumina Solară....”

 

                               *

 

12. “La Solstiţiul de Iarnă,

Lumina aduce Primordial !,…

Neştirbit !... apele Primordiale,

Ale Spaţiului şi Timpului primordial,

Nou Născut, în adîncul Cavernei,..(ca o naştere de Prunc !)

Gol  Refăcut, ca un Gol  Primordial. Şi unde Sacrul,.. Duhul Uman,... Mental,..( îl …poate reumple ! 2005)

Poate ! prin acţiunea Sacrului  Mitic ,...

Să spele în Apele Primordiale,..

Imaginea Recompusă a Spaţiului

şi Timpului Trecut şi viitor,...

Reîntinerindu – le şi refăcându – le !”.

 …………

 

 

13. “Sacru Mitic trecut prin

 Sacrul – sfint uman,

 Recompune Imaginea ,

 Suprapusă,

 A Timpului şi Spaţiului,... trecut şi Viitor,

 Prin mesajul …. Luminii.. !”.

“Mesajul Luminii este Imaginea suparapusă a  

 Spaţiului şi Timpului Primordial - Nou Născut”.

 ……..

 

 

14.“Adâncul Cavernei este adâncul dintre

 Spaţiul şi timpul curs !.

 Imaginea nouă a adâncului Luminat,( lumina Soţie a timpului va făuri astfel pruncul fizic : Spaţiul,care se va identifica cu tatăl său..ca în doctrina creştină !.. 2005 !)

 Este Unirea spaţiului şi Timpului viitor ! ,

 Spatiul si Timpul trecut şi spălarea .. ! ,

 Cu Spaţiul şi Timpul Primordial,...

 Spălare  Magică ! ” .

 

 

15.“Sacrul Magic/Mitic ,spală divin,

 Recompunerea   spaţiului şi timpului,                                                                                                                                                           

 trecut şi viitor în apele primordiale,...                                                                  

 ( ale spaţiul şi timpul primordial ) ,..Nou născut !.

 Nou Născutul ?.

 

16. “Sacru Mitic spală în Om,..

 Cu apele primordiale,…

  Recompunera …permanenţei !,

 Recompunera Spaţiului şi Timpului,

 trecut şi viitor.”

                                  *

 

17.“Sacru Mitic,… Legi cosmice !.. ale Spaţiului ,

 Timpului,… şi Luminii , ...Sacru divin şi

 Sacru Uman,... Mesajele Luminii

 Mesaj Primordial !,

 Compunera cadrului Mitic.

 Decompunerea !...timpului şi Spatiului,

 Trecut si viitor,..  O…

 Fizica Cosmică ”.

 

 

                                     *  *** *