” LINEA BLU ” are indicativul de web MAIL : lineablu@rai.it sâmbătă de la 14,30 la 15,30 Impreună cu ”ITALIA CHE VAI” sau ”LINEA VERDE” SUNT EMISIUNE DE DIVERTISMENT EXOTIC ITALIAN MEDITERANEAN,.. ŞI TURISTIC DIVERS !..  LA CARE SE ASOCIAZA DUMINICA, la aceiasi oră : EMISIUNEA   DE ASPECTE ITALIENE SOCIALE ŞI DE DIVERTISMENT TURISTIC SI  ETNO–CULINAR :”A SUA IMMAGINE”,.. CU O LARGĂ PARTICIPARE COLOCVIALĂ DESPRE TURISM, ASEZĂRI, OBICEIURI CULINARE, ETNICE DE PESTE TOT..  ÎN… ITALIA MAXIMA !

 

 

 

Aceste emisiuni săptămânale alternative ”LINEA BLU”,”ITALIA CHE VAI” ,sau ”LINEA VERDE” au o bogată susţinere a mass-media Italiene , .. în speţă  a postul de televiziune Rai uno,.. o gazdă perfectă !,.. dar şi foarte multe organisme diverse statale,.. care contribuie la logistica, furnizarea de informaţii,colaborări de specialişti de înalta clasă,pentru diferite evenimente, .. pentru o largă paletă,.. cu un bogat interes pentru o lagă diversitate de subiecte reprezentative,…indeosebi caracteristice pentru viaţa italiană a comunităţilor zonale  şi  regionale..

 

şi participarea.. a unui larg corp de regizori de platou,echipe de prezentatori, comentatori AVIZAŢI ,invitaţi potriviţi tematicii,sau operatori de cameră şi,… a tuturor oamenilor aleşi ca deosebit de  reprezentativi,.. pentru evenimentele descrise…cu un deosebit simţ de spectacol al bogatei vieţii sociale italene din diverse unghiuri,.. şi care o pot defini într-o prezentare de interes …

 

pentru ..consumatorul de emisiuni de informare”a loco ”,..noi cei anonimi,..şi doritori de cunoaştere cît mai explicită a fenomenului Italia maxima,.. performantă si constructoare de turism.. de grup sau individual,.. la un grad deosebit de înalt

 

.. ilustrate la vârf!.. de imagini concludente în”LINEA BLU” sau ”ITALIA CHE VAI”.. pentru susţinerea imaginilor artistice  de intres social,.. turistic,.. arhitectural,.. istoric, dar si de larg interes biologic şi etnologic, prin imagini cumulate cu imagini inedite turistice de largă expresie peisagistică,aproape decorative,sau de o elocvenţă de măreaţie naturală,..sau de înaltă îngemănare a utilitaţii unei cladiri,castel sau grădină cu chintesenţa  simbolică a subiectului evocat istoric,epic sau deinteres naţional,.. spre exemplul reportaje însoţite de imagini istorice antice,de renaştere timpurie ,..sau istorice de ev mediu tîrziu,…

 

… moderne!.. aşezări ,..sau care păstrează legatura cu trecutul ,..doar trecutul lor pare aşa de apropiat !,aşa de îngrijit, de refăcut aidoma de parcă ieri s-au dat schelele restauratorilor jos ! şi totul apare într-o autenticitate de subiect!..

 

...dar şi cu prezentul!.. de reportaje facute în alte locuri diverse de mare interes turistic pentru aspectele etnice,..pentru aspectele decorative biologice , forme deosebite de viaţă biologice… în colonii şi areale de animale terestre, .. aeriene si acvatice ,.. ale căror prezentare ”ad Hoc” devine exploziv de interesantă !...

 

….O culme a comunicabilităţii permise de modernismul legăturilor de satelit , de intercomunicaţii,de mondialism aplicabil la cunoaşterea instantanee prin emisiuni directe..servite direct în sufragerie!,după masa de prânz..cu papuci ,cafea şi interes desmorţit de talentul constructorilor de imagini, un : haide mamaă ! să ne uităm la Italieni !..la Linea Blu !sau uite este : ”ITALIA CHE VAI”,.. să vedem peisaje acvatice cu imagini de acvariu,sau peisaje superbe,…şi de unde se nasc decizii care pot întrece bugetul familiar,..să mergem la Neapole, sau la Florenţa sau la Messina, sau în Sardinia,… uite!...  Uite numai ! ….ce frumos este !,..

 

…şi urmaşii lui Badea Cîrţan,..românii de astăzi iau hotărîri evocabile peste ani!…atunci: ..pîn 2005!.. când am văzut emisiunea aceea despre Neapole , atunci am simţit că mor dacă nu mergeam acolo !… să văd cu ochii mei citadela si portul si negustorii de sepii, calamari si anghile,bisericile somptuoase îmbracate în haine sobre de marmură multicoloră ..în cel mai desăvârşit stil baroc, sublimat… în contactul cu elementele goticului medieval şi maur,.. trecut prin filtrul arhitectural spaniol,dar este ceva mai rotund şi legat decăt chiar şi Barcelona,sau Alcatraz, este mai complet Neapolul decât Malta ,..La Valetta,… fiindcă …hibridarea artistică naşte frumuseţi nebănuite!..

 

 

 

…Discutam  în sufragerie ,..contrazicîndu-ne cu patos de Buzoieni ,dăruiţi ,..de mult aspectelor culturale,…descoperite şi înfăţisate de emisiunea Linea Blu, …gazda primitoare şi ales caliciu antropofag de simţuri ,.. născute pe linia înrudirii de iubitori de frumos şi..de Latini.. uşor de entuziasmat pe făgaş cultural , bine prezentat,… şi înlănţuit de istorie,..

 

…De meşteşugite  evocări…în zilele de sărbătoare ,procesiuni religioase sau jocuri medievale ,costume multicolore si fluturare de drapele,..stindarde cu steme..şi turniruri confecţionate cu actori -cascadori de cavalcade  senioriale şi prinţese sau doamne de curte,.. învelite in rochii de brocart şi pălării –ţuguiuri pe creştet,.. subliniind gîturi superbe de lebede, susţinînd frumoase feţe cu ochi languroşi si migdalaţi, de semeţe italience ! şi stemele de piatră sculptate ca înfăşişări zeieşti de Neptuni, Apollo sau Afrodite mascate ca Noapte sau Zi,.. sau Silvane ,sau Diane,..mari lei stînd în aşteptare legaţi de basoreliefurile lor sau pe înalte postamente, şi ceasul cu sfinţii care merge la ore anume într-o procesiune legate de Sfânta Fecioară Maria.. si mitica naştere în peştera staul şi Isusul aurit,.. adorat de apostolii săi, Minunea din turnul principal al bisericii cetate,…vestind ora de amiază ! La Neapole în piazza Venezzia (…dacă nu mă insel)..

 

.. Spectacol…. Spectacol dăruit lacomilor de televiziune ,..exotism istoric sau de peisagistică citadină sau de costiere imagini cu insule puzderii sau porturi  pescăreşti sau de iachting  domnesc sclivisit,..boieresc,…. sau de amator de sporturi nautice … dar şi mai cuminte ca standard ..de automatisme  şi mecanisme navale ,…sau de confort !

 

 

… Reportaje măiestre!... şi cu drag lucrate , de echipe omogene ca valoare de la prezentator inteligent şi cu nuanţe de umor de bună calitate, pîna la… veşnica domniţă cu picioare lungi şi apreciabile performanţe de siluetă…şi splendizi ochi,.. buni de ochiade pătimaşe! Vivace şi svîrlugă tinerească,.. superbă nimfă de studiou …sau de reportaj direct,inteligenţă spontană,..şi deosebit de drăgălaşă şi naturală !... si pînă la omul clovn ,…savantul aerian dar enciclopedist ! cu părul alb zburlit şi mers aplecat,călcând parcă  nevoit in străchini ,în permanentă echlibristică,..gata să cadă mereu!.. dar de neoprit în alergarea sa.. de la un turn medieval,la o piaţă, sau…pe străzi şi înguste scări, aproape abrupte, … de te temi pentru savantul aiurit ! ,.. sau operatorul cadru şi scenaristul de mişcare : toţi !,..absolut toţi! de un  înalt nivel cinematografic şi de televiziune …de elită !

Reporteri actori antrenanţi şi mai ales convingători prin simplitatea abordării confecţionate cu spontaneitate aleasă,..fără bîlbe!...şi fără a se lăsa încurcaţi de neprevăzutul… care ne pîndeşte pe toţi ! şi căruia… cel mai drag lucru îi este… provocarea de pauze, de încurcături,.. de bîlbe !,..de fiascouri ,…

…dar inteligenţa si spontaneitatea îl trage în jos .. şi-i pune cutia de carton peste cap !,.. lipind-o  iute cu scotch !.. sau apăsând-o cu o piatră de caldarâm …la îndemână !.. Şi cutia s-a închis ,şi emisiunea merge neobservată,..ca fiind gata, gata   ca şi lovită… de discontinuitate!,…dar Nu !... ea merge înainte fără frică … fiind fluidă de la cap la coadă ! o mătase tricoloră: verde,albă şi portocalie,.. ca şi eşarfa fluturată graţios,…  peste marca sa  de emisiune!

 

… Ei putînd să ţină piept cu brio unor …marcante personaje… invitate la dezbateri : fie din studio,… fie ca  personalităţi locale !.. în emisiuni plimbate inter-activ ! … cînd în studio …cînd înafară lui pe stradă,..pe vârf de munte,.. sau pe mare la pescuit!,..deci erau constituite două echipe funcţionînd concomitent !...pe teren şi în studio…şi chiar… şi în direct !

 

… de o foarte competentă echipă de Televiziune,..pe care deocamdată îi invidiem fie şi prin … lipsa sprijinului de instituţie …din Ţară ,sau  de sprijin guvernamental sau la capitolul simplu : banii !,.. banii,..

 

 ..dar  Banii  sunt şi ei   cheltuiţi ,..la noi !…în acelaşi cuantum pe surogate şi ochioase emisiuni de  Piele …goală,..

 

 

…Mi-a  duc aminte că de mult,.. prin ’50 –’ 52… că prin mahalalele Buzaului, …la ’Creţu.. a mea!,… mahalaua mea centrală a oraşului !... erau familii care purtau aceste nume în mod obişnuit sau PieleLungă Floarea sau Zizina sau PieleGoală Vergina ,cu aleşii corespunzători  PieleLungă Gheoghe, sau Pătru,sau …PieleGoală Vlaicu sau Damian,şi nu erau ţigani ci munteni .. ungureni cum se zicea,.. lemnari de care ..de căruşie,..sau căruţe ..adică! sau   alţii prezişi normal după meseria : de măcelari de dugheană,..sau de abator !,  

… dar erau contrar numelui foarte cucernici sau  mai ales normali !...

 

 

.. Dar să vorbim în continuare despre  cetăţenii Italieni prezentaţi la emisiunea ”LINEA BLU”,sau ”ITALIA CHE VAI”,.. sau la cea denumită…”A SUA IMMAGINE”.. despre meserii rămase relicve,.. sau care asigură părţi importante de susţinere ale economiei italiene în industrii statale sau meşteşugăreşti,.. sau în industria alimentară,… reportaje de la vizitarea unor locuri tradiţionale de preparate alimentare de mare tradiţie sau de unică existenţă,…curiozitaţi !. pe care le bănuieşti deosebit de suculente sau gustoase după marea punere în scenă a preparării lor în faţa camerelor de luat vederi din diferite verdeţuri, legume, semi preparate de carne sau peşte ,adaosuri de mirodenii şi de lichide de la olivo extra vergine la felurite aromate vinuri si alte ingrediente lichide :lapte, zer,smântână,sau chiar ..apa de izvor,sau oţet si alte numeroase condimente,

 

..fierte ,aburite, prăjite la foc moale,..sau mai încins în ulei,.. grăsime sau unt , ne mai vorbind de aşezarea savantă.. de un decorativism atavic,..sau  de o iubire de frumos genetică,.. dacă  este să ne luăm după multitudinea picturilor sau a sculpturilor de uz public sau de colecţie ,.. care răsar tot timpul de după cîte un colţ de stradă,de catedrală, de  cetate,de biserică de cartier,.. sau de stâncă(vorbim acum de obiect sculptural,uneori lucrat strict în marmură, legendara piatră cinstită mult de italieni !): ..în vîrf de munte sau în adîncurile mării,pe lîngă plaje sau chiar în larg prinn cimitirele de galere romane sau

greceşti !

 

…. Curiozităţi,..expoziţii permanente artistic desfăşurate, cu prezentarea orgolios de artistic .. şi decorativ ale tuturor formelor de pregătire ale diferitelor  produse particulare ca origine de confecţionare locală de atelier!,.. dar si ca  etnice pe zone de interes local sau regional, cu prezentarea în amănunţime a obiceiurilor culinare şi a rezulatatelor lor de la simplele mîncăruri locale,.. până la ceea ce există ca diferenţe notabile regionale,… de la legume,..fructe,..semi-preparate, la vinuri si culmea expoziţiilor  de aranjamente tradiţionale …pantagruelic prezentate ,mereu în expozitii ad hoc de nenumarate mese întinse,unele expoziţii decernînd si premii pentru cel mai reuşit expozant din piaţa largă şi frumos ornată a concursurilor gastronomice de specific citadin sau comunal !

 

Savante  organizări de specific italian regional sau general, toate ,dar absolut toate, de cel mai mare interes pentru ochii străinului ,o familiarizare în diversitate cu cele mai puternice funcţii de atracţie şi de captare spulberând turismul întâmplător sau neavizat !.. O invitaţie permanentă,O captare a atenţiei permanente,.O asezare săptămînală de wekend la ora potrivită la televizor la LINEA BLU…O OBIŞUITĂ PLĂCERE ! ”ITALIA CHE VAI”asemenea!

 

 

..Este o mare placere să te obişnuieşti de a urmări aceste tradiţionale emisiuni devenite floarea din curtea grădinii italiene ,…dar şi floare emblematică a vieţii etnografice curente italiene şi desigur chiar sociale ! O floare sădită în birourile,.. studiourile şi curtea televiziunii Italiene RAI UNO !

 

 

 Nu au etichetă şi pretenţii şi ştaif!.. au audiţie maximă si vizionare maximă!,

..Şi  fac un mare serviciu Repulbicii Italiene, ŢARII Şi Guvernului Italian,..

 

 

.. şi nu în ultimul rând regiunilor extrem de diferite,…unele chiar sărace,şi cu un turism mai jos… sub ştacheta stelelor  de orgoliu italian : Veneţia,  Roma, Neapole, Milano, Pisa, într-o ţara asemănătoare Romaniei !,.. dar mai bogată în vestigii şi în tradiţia.. certamente şi obligatorie  : ..a lucrului bine făcut!.. pină la epuizare punctuală a faptului divers ,scormonit cu acribie şi dezgropat cu ştiinţa şi curaj … si mai ales talent !..

 

 

..şi scoaterea capetelor de ţesătură ,ale nodurilor ascunse dar semnificative! fie că ele sunt ferme, sau  uitate de dumnezeu, peisaje la capăt de insule pustii !, .. sau odată în antichitate intens locuite !,.. fie ruine antice,.. sau ale renaşterii,.. fie vila de la mare a lui Mussolini ! , ca exemplu de curiozitate apolitică,..dar totul privite în cel mai larg context social,.. etnic,.. enciclopedic, sau cetăţenesc,..sau devenit astfel TRATAT sau dezvoltat de-a dreptul atracţie ..  turistică!...

 

 

… totul reprezintă interes pentru lumea complexă în care traim înfrăţită definitiv cu turismul organizat sau singular ,.. pereche şi  individual..   sau călătoria fără pretenţii !,..pornită ca o chemare mai deosebită : plecând de la exemplificări de suflet,de la conjuncţiuni cu propriile tale înclinaţii sufleteşti, … momentane sau statornice!…dar care te caracterizează!... şi mai ales te reprezintă cu puterea personalităţii,.. dacă eşti îndemnat să o desfăşori la vedere!…

..Eşti Tu Însuţi!..de la un romantism trist sau aproape desuet ,dar cald pentru sufletul latin,.. la sufluri de arpegii de antologie cultă ,..sau de antichităţi ,sau coborînd mai jos spre …mici personaje anonime ,…truditori simpli în meseria lor uitată!… făcută anonim zi de zi!,.. sau uneori… când reumatismul te lasă să te mişti,.. sau criza asmatică este biruită de medicamente!... pe barcaze ruginite cu plase vechi şi cârpite ,..din nou şi din nou !,…sau meseriaşi oarecare,.. dar mai mereu  anacronici !,.. sau singulari prin ciudăţenia statornică în îndeletnicirile lor !... pe care le prestează cu abnegaţia.. zicerii : eu sunt ultimul care ştiu să mai fac aşa ceva ! :

 

 

.. dar el este cimpoier, pielar, caretaş-maiestru, orologier de vechi ceasuri cu arc sau pinioane din lemn,..sau maistru de brânzeturi, sau afumături, sau restaurator de goblenuri sau covoare domneşti sau casnice.. de ev mediu, ..sau preparator degustător de soiuri : în vinuri de buchete arhaice cu secrete buruieni amestecate! … sau armurier,.. sau constructor de fântâne din piatră..pentru gradini suspendate!… grădinari.. de gradini de muzeu!…sau aranjori de sărbători tradiţionale după tipic : ..heraldic,..cu ştiinţa descifrării sensului de stemă, de culoare, de îmbinarea  şi alaturarea culorii ! ,.. de ştiinţă a vârfurilor butonate de rang nobiliar ale coroanelor heraldice,..încă afişate la poartă!…”O nominalizare  vizuală” a coroanei ducale, sau de conte sau de marchiz… o ştiinţă a simbolurilor culorii şi  ale efigiilor de etichetă aristocratică !..

 

 

... făcătorii de instrumente tradiţionale vechi, sau dansatori de dansuri rămase ascunse sau uitate în sărbători  aproape păgîne,.. de comunităţi uitate pe undeva în Sardinia sau la capătul celălalt ..în Messina,… sau peste mal în Sicilia !,..

 

 

… sau veterani de războaie,..uitaţi lângă via lor,.. sau petecul lor de fâneaţă , ..unde un cîrd de cornute mici,.. de obicei capre sau  alte oi balţate cu coarnele lungi  şi ascuţite ca nişte scovergi,.. de la noi din Romania !...  pasc smocuri de iarbă rare, sau tufe ţepoase cu rare frunze,..într-un peisaj haotic sardinian de calcar,… grote şi văi adînci ,.. cu aşezări căţărate pe pereţii sfredeliţi de bortele de grote în aşezarea milenară :..Di Basso …iar cînd ridici ochii vezi sus în uscăciune şi cutremurătoare pustietate,.. o aşezare căţărată la peste 300 de metri mai sus, dincolo de vale cu o biserică veche şi câteva clădiri agâţate de malul abrubt numită cu acelşi nume… dar subliniat.. de sus ”Di Alto”,…acel peisaj sărăcăcios ,..sălbatic,..iudeu ,ca la Marea moartă la essenieni !...remarcat de Fellini pentru fundalul filmului despre viaţa  lui Isus Christos si răstignirea sa !,.. minune de artă cinematografică ,care atît de aevea a fost că la şi costat viaţa pe actorul care l-a întruchipat pe Isus,..ne mai putând… să revină la normalitatea acestei epoci …actuale !...

 

 

 aşezare despărţită de o vale abruptă si adîncă devenită apoi monument sub protecţia UNESCO pentru unicitatea pereţilor plini de case rupestre cu o vechime dincolo de epoca  creştină!....Cum mai zicem noi în ardelul muntos Călindrenii de jos si Călindrenii de sus ! ….şi aşa mai departe …de mare interes totuşi de cel străin care îşi alege locul de vilegiatură mai personalizat, mai conform cu tendinţele secrete ale sufletului său ale cărei infiorări rămân pricini ascunse si pentru posesorul  lui…

 

…Şi aici intervine minunea informaţiei !…

.. Ei Creatorii pornesec de la un fapt!,.. de la o temnatică, şi pe drum o clarifică şi o îmbogăţesc cu toată contribuţia sufletului şi priceperii lor,..

 

..dar… încet încet vine o atingere sublimă ca o creangă – nuia de salcie şi aduce un inefabil,… un nuştiu ce,care în contact cu sufletul privitorului ..                         .. declanşează furtuna comunicării majore!,.. înfriguratul Arc voltaic al emoţiei de la care pleci.. şi pe Calea Recunoaşterii şi a avântatei broderii Epice , .. savant orchestrate din sufletul tău !…

..Şi te aruncă in cer printre îngeri !..aproape de dumnezeu,şi rămâi suspendat, … la praznicul sau prânzul !.. cunoaşterii deschisă în totalitate !,..  la veştile şi informaţiile ,.. şi  la asemănarile ,.. şi mesajele  care sosesc continuu din toate părţile !,..fiind invitat să clădeşti după puterile şi asemănarea ta .. Ca şi EL !!

 

..dar staţi !.. ele nu vin haotic!.. se adaugă drumului pas cu pas !,.. lărgind cărarea şi făcând-o drum,..şi apoi : O Via Appia .. a sufletului tău!.. şi începi să presimţi  marile adevăruri … şi mare dumnezeire !,..  marile descripţii ale eternităţii !,…si de acolo de sus !… de mai ai puterea să renunţi !.. mai scobori şi scobori…uşor ,.. binişor şi uşor,.. şi nesigur,..şi mai nevoind chiar !,…ameţit! şi uitându-te  înapoi îngrijorat …de ce o să se întîmple dacă renunţi!.. de a mai coborî ! dar Eul şi îngerul păzitor spune: .. destul acum coboară ! .. coboară pentru un Motiv ,motiv pregătit de la plecare :  ….ca să poţi Singur! Măsura  de Dumnezeire !,..

 

 

..  dar dacă.. eşti uimit de uitat !...şi nu mai vrei nemica ! … rămâi sechestrat şi prizonier al construcţiilor tale pornite …!.

 

 

…. de la o emisiune de televiziune ..sau de la o carte ..sau de la o statuie , sau de la o pînză pictată de un mare maestru !.. care pentru tine este ca o Mona Lisa,.. de tainică ! şi de vestită.. sau  o Primavera de Botticelii,sau Venus anadyomede,.. cea născută din spuma mării ! …şi te topeşti în infinit,ca şi actorul pomenit …alături de opera lui Fellini,…

 

 

 

Asta înseamnă ”LINEA BLU”,sau”ITALIA CHE VAI”sau..”A SUA IMMAGINE” ,.. de sâmbătă  şi  duminică..

La TV. Rai Uno It. … ITALIA  ! pentru Noi !,.. pentru tine!..    pentru mine…

 

 

                                                                      ***  *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A A D S LINEA BLU  EMISIUNE TV rai uno CONTINUA DE TURISM ITALIAN(1) (sambata a 15) SI A SUA IMMAGINE ALTA (duminica la ora 14,30 15,45 =(2)