UN CAL,..O LEBADA PE CHAMPS ELYSEES !,.. PARADA ,.. CA O LEBĂDĂ ALBĂ !..ĪNTRE  EVENIMENTE : Balul popular dela primărie,..Sărbătoarea populară franco-Braziliană din Place de la Bastille..şi momentul dureros de comemorare a victimelor londoneze ale atacului terorist,..la scară europeană !.. Doua lungi minute de tăcere, de uniune şi  de solidaritate  la ora 12,00 G.M.T.

 

Motto : La Arcul de Triumf,.. unde sub baldachinul de beton al gloriei franceze:stătea poposit  Tricolorul enorm,..ca un mare armăsar ridicat īn doua picioare,īntr-o cabrare majestuoasă , ca un Mare Cal  Alb parizian ! la Calea de intrare spre inima Parisului ! ... cu valtrapuri duble albastru  şi roşu pe de lături..Un Cal ,..O Lebăda pe Champs Elysees,.. De Gaulle şi Poporul francez…Şi invitaţii brazilieni : O solidaritate

Expusă, ..asumată, ..demonstrată… si propusă model īntregii lumi !  

 

 

Am asistat la o paradă care poate să fie socotită cea mai elocventă mărturie a unei puternice uniuni franco-Franceze.Nu mi-a fost dat să văd ,să īmi īnchipui că un popor poate demonstra aşa de bine la un loc toate calităţile sale, exploziv !.. şi pe parcursul a unui timp limitat la cīteva ore !

 

..Acest 14 iulie 2005 !..era pregătit pe bucăţele de decoruri şi.. de actori ,.. pe planşele de exerciţiu şi pe simulatoare de calculator,… pe terenurile de instrucţie,.. şi pe poligoanele de marş sau de decolare,..īn sălile de montaj ca exerciţii de aranjament numerotate īn cadenţa timpului : secvenţă cu secvenţă !,..

 

.. sau īn prelungite repetiţii ale fanfarelor militare ale diferitelor regimente şi şcoli            de profesionişti militari de larg arpegiu : .. de la fanfarele militare… la batalioanele  numeroaselor şcoli de cadeţi, ofiţeri, subofiţeri, soldaţi de toate armele,soldaţi..cāini –lupi..de aplicaţie militară, sau soldaţii alpini, marinarii, jandarmii, puscaşii legiunii străine,..sau pompierii,soldaţii de geniu şi armata logisticii şi aprovizionarii,..sanitarii !  ..Si batalionalele Gărzii Naţionale de puşcasi – infanterie sau călări,…

 

 

Toate, dar absolut toate de la ultima garnizoană franceză,.. la invitaţii armatelor prietene (cele 10-11… cu brazilienii !.. īn frunte cu Preşedintele Da Costa,.. lor comandant suprem !),.. toate formaţiunile militare de un lux şi o elgenaţă orbitoare şi perfectă disciplină,.. cadenţă ,sincronizare şi coordonare,.. Francezii …La egalitate cu trupele invitate ale armatelor prietene : braziliană, şi … europene : italiană, portugheză,germană,engleză,.. in total zece participări..ca invitaţi tereştrii sau aerieni !

 

 

.. Cea mai frumoasă manifestare militară,.. din ultimi 30 de ani,.. organizată la Paris,..   cu prilejul Zilei Naţionale  de la 14 iulie:

 

O Mare Lebădă Albă !…plină de demnitate īn zborul Său deasupra Parisului,..pe Champs Elysee !..reamintind  căderea monstruoasei Bastillie dela 1789,.. groaznică īnchisoare,.. simbol al oprimării poporului francez,..şi naşterea Republicii sub deviza : Libertate, Egalitate, Fraternitate !,..  cu avīntul popular sub  generoasa chemare la sacrificiul popular,..al cetăţenilor : .. Marseillaise !,..Marsilieza,..devenită Imn Naţional, .. şi īn timp… Simbol Universal !

 

.. Sub semnul cooperării europene, al solidarităţii europene, al Solidarităţii şi al invincibilităţii militare a popoarelor unite ale Statelor europene,..

Solidaritate chemată la aplicarea Sa pe toate fronturile de luptă : de la anti-terorism la stiinţă,..de la anti-foamete,.. la cultură,.. de la industriale cercetări agricole şi īnalte tehnologii,.. la viaţa civilizată şi demnă,inter-etnică,de la scolarizare comună la standarde ridicate,la o educaţie de comuniune partenerială,tolerantă şi.. prietenoasă !, ..sprjinind inter-diversificarea de legături cetăţeneşti naţionale,… cu mai puţină sărăcie,mai puţină foamete sau sub nutriţie ! ,.. mai puţin şomaj,.. sau intoleranaţă,… spre o egalizare viitoare comună,..şi de ce nu ?.. de dorit mondială,.. prin  funcţionarea unor foruri politice autorizate (şi tradiţionale),… şi unanim recunoscute ! …

 

..Ca şi oamenii care au trudit din greu la realizarea perfecţiunii unei defilari militare pe corpuri, şcoli militare, fanfare, regimente  de infanterie, sau călări,..avind in frunte două formaţiuni diferite : Garda naţionala călare,şi batalionul  de Escorta călare prezidenţială, dar şi prima formaţiune care a deschis Parada : Corpul de fanfară–(muzical) al armatei braziliene, .. prezenţe militare fără cusur ,īn marţialitatea lor majestuoasă,..muzicală !!

 

..Şi maşinile au avut acelaş sistem,dar fiind mai  maşini decāt oamenii ele au trebăluit la īntreţinere,.. la gresaje şi ungere,.. la armare ,la montare,..şi la verificări atīt de numeroase ca de la caroserie pīna la ultimul şurub, sau la toată fitingăraie militară,.. pīnă la ultima muniţie ,..erau pīnă peste cap de zorite ,..verificate şi aprobate pentru ultimile mersuri de probă :…

 

.. şi aceste mersuri de probă au avut rostul lor : au cimentat pe corpul viu al acestei Lebede Albe… care a fost parada,.. multe pene de aripă,.. cu multe pene viu colorate ingrijit, .. aduse şi puse cu ciocul … Creatorului de Lebede Albe !,…

 

.. cu pene Numite la aripi,.. mai ales ca  : Pene din forţele aeriene nationale de apărare, sau forţele aeriene de apărare ale legiunii străine(” l’air d’Etrangere ”)…

..sau Escadroanele mixte, compozite a 10 forţe aeriene prietene,.. franco –germane, .. Franco –portugheze,.. Franco – engleze, si braziliene,… Mirajuri 2000 şi 4000,..şi peste !,..Alpha-jeturi,.. Jaguaruri,..Rafale,..Entendard-uri şi Super Entendard-uri,.. Awacsuri franceze,..Hercules,  .. XL de producţie comunitară franco-germane şi nenumărate feluri de elicoptere de la Puma,super-Puma,la Gazelle,..pīnă la cele mai noi : Tigre de asalt,..

 

 

..Şi desupra tuturor penelor aeriene militare au plutit īn zbor sigur şi ferm :.. Penele de panaş ale patrulei acrobatice ale Franţei,..cele 7 Miraj ,.. sau Alpha-jet –Lăstuni.. purtānd legate de coadă panaşele īnvolburate ale tricolorului francez prelungit …de la Arcul de triumf,.. unde sub baldachinul de beton al gloriei franceze :

 

… Stătea poposit  Tricolorul enorm,.. ca un mare Armăsar ridicat īn doua picioare, īntr-o cabrare majestuoasă !,…

 

 

… ca un mare Cal  Alb Parizian !

la Calea de intrare spre inima Parisului !... cu valtrapuri duble albastru  şi roşu pe de lături,.. ( nu un cal troian,..poveste tristă de război arhaic,.. pelasg !)… pīnă dincolo de tribunele de pe Champs Elysees,.. dincolo de obeliscul egiptean,… īmbrăcat cu un ”bem” de coif aurit galic,.. mică piramidă geometric aşezată peste obeliscul de granit ! , mereu prezent īn prim plan TV.,..de-a lungul Defilării Militare,…

 

… Ca şi decorativele fāntāni,Cele două din capătul bulevardului,.. cu zeiţe negrese cu turban,.. zeiţe ale abundenţei şi  ale omenescului,.. oare amazoniene ?.. bălăcind mari peşti īn apă,.. Apă ..care le curgea  din plin ..pe şolduri şi māini şi obraze …

… Totul prelungindu-se (chiar de sus !.. văzute)…pīnă dincolo de Louvru şi de Sena !,… Parisul era īn īntregime la picioarele : Nobleţii,.. a Măreţiei,..a Majestăţii Sale.. Poporul Franţei !

..Celelalte pene semnificative aeriene au  fost aduse din īndepărtata Brazilie,.. de către poporul brazilian şi trimisul său : de preşedintele Ignacio Lulu Da Silva şi de către forţele militare si aeriene braziliene,..şi pentru că era adusă din Amazon .. era un  alt tricolor cu amprentă braziliană de Mare Majestate,..A Lumii a Treia,.. Regina Ei ! ,.. de dezvoltată ce este !,..

 

..Cu penaj de colibrii-papagal de Amazon : verde proaspăt de junglă,.., Galben canar.. şi albastru de cer,..panaşe lungi  şi drepte,..şi la sfīrşit īnvolburate,..la fel de lungi şi de paralele cu direcţia inimii tuturor francezilor: de la Arcul de Triumf – Champs Elysees – Louvru –Sena,..spre centrul automatic al bătăii de inimă a tuturor francezilor: Oficialităţile Statului,..oficialităţi de invitaţi,…si oficialităţile de personalităţi : culturale, .. literare,.. artistice,.. legislative-şi administrative,.. sau  de tehnică avansată,.. sau de crecetare,.. dăruite Franţei,.. de poporul Francez,.. o inteligenţă īn marş perpeetu !,..

 

.. O floare de aur şi  o diademă de briliante… aflate la primirea Paradei,la primirea semnăturii : Noi suntem Franţa !....şi avīnd īn frunte pe marele cetăţean francez Jacques Chirac, ..

 

.. nobil prin naştere,.. nobil prin misiune, .. nobil prin prestaţia sa de Preşedinte al Republicii Franceze !,..nobil prin alesele discursuri faţă de Naţiune,.. şi faţă de lumea īntreagă, o voce echilibrată ,…. care nu uita  niciodată !..  şi de a fi francez !.. mai ales de a fi Francez ! ,.. şi de a fi cetăţean paşnic al universalităţii pamīnteşti !,… domnul preşedinte Jacques Chirac,..

.. Respectat la unison !.. mondial,..şi de propria sa ţară ! o voce galică,o minte galică, o personalitate,..

..care se adaugă galeriei de mari nume franceze,..şi trebuie aici ! şi acum !.. să facem observaţia lungului şir de nume ilustre,care au continuat istoric,..

 

Să cultive numele solitar.. al Franţei !.. voinţa ei,.. şi pacea Ei !,..ca voce mondială neconfundabilă !.. indiferent de culoarea politică,..de la Mitterand,  .. la Pompidou,.. la Giscard d’Estaing,… micuţii.. Mari Urmaşi ! … ai Generalului De Gaulle !

.. Mai  Marii  Franţei !…  Preşedinţii !

 

..Aducīnd aromele vechi ale statalităţii tradiţionale a Franţei ,.. culminīnd cu zbaterile şi elanurile neverosimile ale altui mare prim cetăţean,..marele Preşedinte De Gaulle !  ,.. părinte al Franţei, reīntregite după convulsiile războiului mondial şi ale războaielor  indochineze sau algerian :

 

 .. Cel care de trei ani aleargă īn pas grăbit şi nervos pe lungile sale picioare,.. pe expresiva sa statuie de pe Champs Elysees,..  pe Calea Nemuriri Naţionale !

 

..şi aici fac o paranteză irepresibilă de a sublinia semnificaţia simbolică a acestui mare personaj,… Nemurirea te face mereu şi īntotdeauna … să te grăbeşti alergīnd,… mergīnd pe jos,… sau călărind un cal focos,..asemeni Nemuritorului ! ..Napoleonul aurit de vitejie,de inteligenţă militară,şi de voinţă galică !,..identificat pīnă la refuz(chiar dacă acesta a existat vreodată !)cu panaşul de glorie a Marei FRANŢE ! , ..singurul sosit,cel dintăi !,..la ceasul marei legături naţionale :īntre Istorie,şi regalitatea tradiţională,şi marele stat administrativ !,..cimentuit pentru veacuri : ca statalitate indisolubilă,legată definitiv!de Conştinţa Poporului francez,nu Uzurpator !..ci Făurarul marei Franţe care va devenii peste veacuri :..Franţa de astăzi !,..un interludiu istoric de consolidare,..de reconsolidare,a crezului : Libertate, Egalitate, Fraternitate  !, El..imperatorul a dăruit-o şi  a īnscris-o totuşi,.. īn maniera Sa.. divină !.. Constructorul Franţei de azi !,..aşa cum se vede acum !.. ce bătaie lungă a avut istoria aşezīnd mozaicul de aur la locul său,.. fericit şi meritat,ca o imensă decoraţie de salvare şi binefacere populară !.. O Naţiune strīns legată de..Legimitatea Istoriei !

Dar de Gaulle era prea galic ca să nu meargă grăbit pe jos !,..

 La fel a străbătut toate obstacolele,.. īn afirmarea convingerilor,.. a crezului,.. şi a dorinţelor poporului francez !

 

.. Ca peste ,…tot anevoie,.. se străluce  Lumina Republicii !,.. prin vīrtejurile idolatrice de imperiu sau ..de hegemonie statornică ! re-dăruită din nou poparelor călcate !…

 

.. Dar Franţa de trei ori ,.. şi nu ca număr ,.. ci  sub forma unui baraj sugestiv numeric, (aproape ezoteric) şi comemorativ,.. a Reuşit sa īşi īnfrīngă propria forţă !,.. şi propriile elanuri īndreptate nedemocratic… renunţīnd la hegemonia totalitară globală sau punctual .. de  pe aiurea !,…

 

.. Şi este singurul imperiu,.. care īncet,… s-a convertit la pacea mondială,..s-a auto-convertit şi convins nestrămutat,.. şi oficial declarat,.. şi păstrat !..

 

Convertit la credinţa :

 

..Că există şi alte căi de progres,..Căile Colaborării fructuoase cu Naţiunile Eliberate,.. ..şi apoi grabnic sprijinite de a-şi face un nume ! : fostele colonii !,..largi componente ale Lumii a Treia.. de astăzi : O Algerie,.. o Indochină : Vietnam, Laos, Cambodgia Siam, ..un Liban,..o Sirie,..o Palestina,..numeroasele state Africane : Madagascar,Cote d,Ivoire, Ghana,Congo,Tunisia..

 

Franţa este singura ţară,.. fostă imperiala…care are un departament - ca un arondisment,.. prieten..  de peste Mări (d’Outre-mer) !..

 

.. Franţa,.. care astăzi este a patra exportatoare din lume !..si cea dintăi īn produsele agricole,..si industrializate de origină agricolă !,..

Franţa cămara Lumii,…  pentru alimente !

 

.. Această paranteză semnificativă explică măreţia Franţei la această oră !..aplaudată unanim pentru realizările sale care ţin de industrializare,..cercetarea Sa, .. din ce īn ce mai sofisticată,..de legislaţie modernă a dreptului internaţional !,..cu sprijinirea activă  a Organizaţiilor mondiale şi mai ales al ONU-lui,.. Aceasta ţine de implicarea sa persuasivă īn lumea mondială politică !,.. de apărare militară colectivă !,comunitară ,..a comunităţii europene, multi-culturală, ..a oficializării francofoniei,.. multi-sportivă ,.. şi nu in ultimul rīnd al īnaltei tehnici aviatice şi inter-spaţiale,.. de la Concorde la.. Airebusul 380 şi seria rachetelor Ariane,.. īncă solitară supremaţie !…etc…..

 

 

.. Dar să revenim la frumoasele pene ale Marei Lebede Albe - Parada militară !.. Franţa păstratoarea idealurilor de Libertate,Fraternitate,şi Egalitate ale revoluţiei de la 1789 ! Trebuie să subliniem că celelalte pene care au īmbrăcat Marea Lebădă Albă au fost numeros colorate de o bogăţie de culori care au īncāntat privitorii şi au adus la socoteală de  comparaţii.. care au hotărāt unanim :

 

Cea mai mare demonstraţie militară,dar şi o paradă festivă,.. fără nuanţa ameninţării:   Un Bloc de Fier si Oţel mobil,..superstructurat,..ambiţios şi total diferenţiat īn totalitatea subunităţilor militare,.. de o organizare şi disciplină desăvīrşită, o cadenţă cu variabilitate expresivă de la armă la armă,.. de la veston la veston,purtat de ambele sexe la fel de volubil,simplu şi uşor !..Graiul armelor devine comun la adami şi eve !,..

 

..Un Atlet Militar capabil concomitent : şi de sprint şi de haltere şi de ciclism.. orientare –cercetare,şi de lupte libere sau box,..dar şi de karate sau kendo,..arma inteligenţii desăvīrşite,.. unitatea trupului cu mişcarea,.. forţa eneregiei explozive şi

sufletul cu mintea .. bine orientată ! ,..

Cea mai unită Paradă  īn ţel ,..cea mai frumoasă de 30 de ani ! : … demostraţia,.. Paradă a.. Solidarităţii !.. Deviză subīnţeleasă ,..programatică şi reală ! ,.. ca realizare :

 

O solidaritate de tehnicieni profesionişti cu tehnica lor militară cu scopurile lor,.. cu aliaţii lor !..  dar īn primul rīnd solidaritate īntre poporul francez , ..socieatea sa şi conducătorii Oficiali,.. un unic Corp,.. o unică putere,..O unică Credinţă şi Minte ! El Francezul acestei epoci,…şi din totdeauna !,..de la Gali .. īncoace !

 

 

 Un model, .. O pavăză a Europei ! ,un desavārşit corp mobil articulat, .. concomitent puternic !,.. concomitent rapid īn acţiunea externă,.. gata de a răsări !,.. peste noapte,..peste ore !.. īn locul hotărīt !.. capabil de riposte fulgerătoare, şi distrugătoare,… aşa cum Timpurile cer o Europă Unită,şi o mondialitate unită…capabilă de a face faţă situaţiei şi provocărilor,ca şi exceselor din ultimii ani !.. terorism şi sărăcie,..dezastre şi nimicire naturală !

 

 

 

Si numai gustul desăvārşit al francezilor  au făcut ca aceste momente să fie īnsoţite de un  elan  maiestuos de  festivitate franceză,..īmbrăcānd Atletul Militar .. īnarmat pānă īn dinţi ,..cu fastuoase uniforme de paradă :

 

 

 ..īn sobre sau tradiţionale uniforme,.. colorate īn variabile nuanţe naţionale,.. Maiestuoasele culori : de la albastru electric, la bleul  vestoanelor,la ultra –   marinul mergānd spre negru,.. sau albastrul ”ciel de nuite de Paris” combinate cu roşul purpuriu sau auriul abundent şi decorativ,.. asociat cu verdele francez (umed fără soare,sobru şi neutru),.. combinat cu albul sau griul deschis sau griul nisip saharian–lyonez,.. culori de acasă sau ,” D’Outre –mer ”, adică.. de străin : Etranger,insoţite de fanfare ,..detaşamente muzicale, admirabil coordonate,.. dela fanfarele Gărzii naţionale pīnă la fanfara legiunii Străine,.. şi celelate asemenea ,..

 

 

Plutea,.. zburīnd de vis.. Lebăda Alba ,Parada.. īn fastuoase ritmuri muzicale marţiale,.. de eram cu toţii privitori .. dornici să ne repezim !.. alături de escadroanele sclipind īn sute şi mii de licăriri fulgerătoare cadenţate,.. mişcarea sabiilor,.. DE ONOR !.. LA UMĂR ARM’ !,..

 

..īn alertul sau lentul pas cadenţat al soldaţilor femei sau bărbaţi,.. nici-o diferenţă !,.. sau pasul frumoşilor Caii ai  escadroanelor călări,.. forţa impresionantă..dar şi decorativă !

 

 

Subliniind Momentul Deschiderii Aripilor acestei Lebede Albe,..de Paradă ,..de curată  alcătuire,.. şi ţel !.. şi festivism alert !.. prin defilarea unei noutăţi :

 

 

.. Bogata Fanfară a corpului de armată brasilian de infanterie şi aerian ,.. Fanfară Militară a Brasiliei,.. exuberanţă de tobe si alămuri aurii,..cu vestoane albe şi arabescuri de roşu viu,.. cu eghileţi aurii,.. care mărginesc feţe prietenoase brune – arămii  purtānd caschete albe,.. si un uriaş insemn tradiţional de Super – fanfară auriu,.. cu largi panaşe de cozi de cal portocalii, .. alături de roşii tobe – tambururi,..

..Adusă drept cinstire naţională comună.. franco – brasiliană ! … chiar de Oficialitaţile Brasiliene ,…de marcă : preşedintele Ignacio Lula da Costa şi soţia,.. şi miniştrii săi,..dintre care l-am remarcat pe ministrul culturii Gilberto Gil, artist instrumentist şi cāntăreţ ,.. īnflăcărat susţinător cultural al unităţii celor două popoare !..unite peste Atlantic,..de spiritul de mondializare francez şi.. comun !,.. de o nuanţă aparte !,.. practic şi de egalitate generală ! …

 Dar acest moment a fost precedat de ”Trecerea īn Revistă”.. a  marei Lebede Albe,.. curată ! o observaţiune asupra  deţinerii a tuturor mijloacelor de alcătuire a Paradei,.. a tuturor penelor Marei Lebede Albe,.. aşa cum au fost pregătite.. Ele !,.. şi care a fost trecută tradiţional īn revistă,.. militar ! ,..  īn marea şi strălucită sa desfăşurare,..dispusă īn evantai īn jurul Arcului de Triumf !,..  Gata de pornire,.. gata de afluire pe Champs Elysees !

 

 

O grandioasă trecere īn revistă a tuturor acestor corpuri de alcătuire ,aliniate perfect şi gata de desfăşurare..  a unei desăvārşite parade,.. de la batalioane de gardă Naţională,..la corpurile de defilare ale tuturor şcolilor militare, a mijloacelor tehnice gata de pornire spre Champs Elysees !,.. dispuse circular,..īn dispozitiv !.. īn jurul Arcului de Triumf,  de līngă marele Cal Alb : drapelul tricolor de sub podul  Porţii Sale : .. Podul Gloriei Franceze din momentele imperiale !,.. triumfuri militare,..plătite de marea armată,..īn glorioase si uneori tragice bătălii  Napoleoniene !,..

 

 

Arcul de triumf !,bogat īn trofee militare răspīndite cu abundenţă īn insemne de piatră de inspiraţie antică galică şi romană,.. Triumfuri de unelete militare : tunuri, armuri,..cuirase,..scuturi,.. palose, şi coifuri ,..īn mari grămezi piramidale,.. vegheate de Victorii elongate şi īnaripate,.. zeiţe susţinānd triumfător insemnele de coroane de lauri cu sigla  lui Napoleon Bonaparte ! : ..

 

 .. Nume de crīncenă īncordare.. Austrelitz, Jena, Marengo, Liepzig, Wagram, Eylau, Borodino, Waterloo,dar plătite de poporul francez mai ales,.. şi care şi astăzi …este māndru de aceste realităţi ! : ..  de curaj ,..de abnegaţie  şi devotament loyal , de dreaptă cinstire ,.. un zis : ”Gada moare !.. dar nu se predă !” ,..

 

… a  rămas şi  a fost īntotdeuna un leit – motiv al armatei franceze !,.. insemnul galic al lui Vercingectorix !

 

 

 

Si a īnceput trecerea īn revistă de către presedintele Franţei a tutuor Unitaţilor aliniate,.. participante la paradă ,.. alături de Şeful marelui Stat major, in jeepul său(hammer) ,.. puternică maşină de luptă,..la fel ca toate tipurile expuse de tehnică militară colorate īn culori de camunflaj : verde oliv, nisip auriu ,pamīnt roşcat,..si un  negru-ultramarin !

 

 

 

.. Preluat din mijlocul gărzii sale de motociclişti de gardă ,şi.. trecut īn mijlocul batalionului de gradă Naţională călare,.. vestoane īnchise cu epoleţi ..şi eghileţi de aur,.. coifuri stralucitoare aurii,.. caii roibi,.. săbii pentru onor la umăr ,.. si avem să vedem pe tot parcursul uralele..populaţiei şi ale militarilor şi modul plăcut,..elegant şi variat  de fluturare a mānilor Preşedintelui.. extraordinar de personalizat către grupurile militare ..sau din populaţia civilă !,..

.. Toţi au avut parte de un salut ..o fluturare de mānă personală,.. singulară ! de fiecare dată adresat unei alte categorii de privitori !.. Straşnic exerciţiu de  Preşedinte !.. desfăşurat neobosit şi cu vădită plăcere,.. īn aproape o jumătate de oră.. pīnă la deplasarea .. la Tribuna Oficială !..

 

 

O Mare Varietate īn Simţire a marelui Şef de stat,către prietenii şi supuşii săi !

 

 

Salutul …făcut de preşedintele Jacques Chirac ,către toţi :popor şi armată,..īn mijlocul unei cavalcade măsurate a companiei de Gardă naţională călare,..de fapt un fel de plutire legănată,.. aşa cum se vedea din…prim-planurile razante  ale unui TV in direct,.. măiestru īncadrat,.. de după  splendidele animale,..caii roibi sau negrii,.. care alcătuiau unitatea de gardă la Preşedinte !…

 

 

Preşedintele plutea legănat duios de garda Sa īn mijlocul călăreţilor săi  şi a cailor ca o imagine de neutiat,devenise aproape UN CENTAUR ĪN MIJLOCUL ZEILOR  SĂI CĂLARI !... Cei care aduceau Līna de aur īn Place de la Concorde !… Marea Lebădă Albă !.. SOLIDARITATEA SUBLIMĂ A FRANŢEI !

 

 

 

 Şi la un moment dat  īntīlnirea dintre Generalul de Gaulle ,mergīnd alert spre capătul Bulevardului,.. de pe soclul său de bronz,.. şi marele simbol viu..  de bronz ,.. Preşedintele Chirac !,.. răbdătorul politician, alesul naţiunii ! Simbolul viu care se īndreptă spre locul său simbolic ,..  şi oficial :

 

 

.. La primirea Marei Lebede Albe īn alunecarea sa ceremonioasă !

 

 

 Şi trebuie să remarcăm că alături de cadenţă şi ordine,.. Zborul Lebedei  Albe era īnsoţit… de o muzică divină !.. de la nenumaratele fanfare aproape ornamentaţii !.. ale echipajelor,companii şi batalioane militare,.. felurit colorate,.. cu  ritmuri proprii  de marşuri militare de majestate Marţială,…

 

 

..Din care nu putem uita aranjamentul sublim si sofisticat al sosirii reprezentanţilor alpini cu acele 4 cornuri alpine,(asemănătoare tulnicelor din Maramureş !),..care au uimit şi īncīntat.. asistenţa cu adevărate chemări sonore  ale Alpilor francezi şi ai munţilor Vosgi,..

 

 

Cu sosirea apoi, a  īntregii fanfare a corpului alpin,…de vīnători de munte, aducīnd marşuri montane mirosind deodată simbolic şi natural īn Place de la Concorde  a pajişti,.. şi cetini,.. aerul  curat al munţilor,.. rarefiat,.. cu  mirosul  inubliabil purtat,.. al fānului cosit sau strivit de călcături apăsate,.. ale  tuturor potecilor şi petecelor de fīneţe si a tuturor,.. bogatelor  buchete  a minunatelor Crăiţe răspāndite,.. zeiţe -nimfe : Omagiul florilor ..de munte !

 

 

 

Răsăriţi īn piaţă Ei soldaţii !,.. Răsărite īn piaţă : Ele florile-Zeiţe !,..Printr-o  minune de sugestie,…

..pe Champs Elysees!..Īn Place de la Concorde!.. alături de Domul Invalizilor!

Ei ! Alpinii īn combinezoane lor  Albe,…adevărate Flori de Stīncă !,…cu beretele lor enorme albe,…de protecţie hivernală,..trăind aproape vīnătoreşte pe īnalte creste montane,… ferestruite !...alături de mimetismul componentei vīnătoreşti de strajă montană !,.. băieţi vīnjoşi,frumoşi şi puternici,..cu ochii lor albaştri !,.. numai forţă ascensională,..dincolo de orice greutate,.. ridicată,.. sau purtată pe calea lor ! Şi nu trebuie să fii montaniard ,.. iubitor al Alpilor,.. chiar numai văzuţi din avion !,.. ca să-i iubeşti pe aceşti Fii  ai Franţei…buchete albe la paradă ! o curăţenie militară,.. descripţionată  poate stīgaci ..īn idelul lor de forţă militară !,..dar

 īi cunoaştem bine !,..

 

.. noi cei din Romānia pe aceşti leoparzi albi asemănători, ..cu vulturii Carpaţilor de la noi,..si ne gādim.. la divizia a doua de vīnători de munte romānească.. de la Buzău, acoperită de glorie pe cīmpurile de luptă ale celui de al doilea război mondial,.. de care sunt legat personal,prin unul din comandanţii ei de frunte,.. Generalul Şerbănescu Constantin,..unchiul meu !

 

 

Şi ajungem la unul din momentele cheie care au urmat imediat īn cursul defilării,.. Marea Lebădă Albă,.. imediat după corul şi cīntecele de alămuri alpine.. lungi intonaţii melodioase ale orgilor vārfurilor  muntoase,..gardul de piatră al grădinei  Franţei ,care s-a continuat  cu primele note izbucnite dintr-o tăcere pregătită.. īndelungat  .. pentru … o ascensiune maximă !!..

 

.. pīnă la momentul culminant al cīntării Marseillaisei de tenorul Robert Francois (nu-i cunosc numele complect)….un interpret avāntat al mesajului  de ridicare şi alertare al cetăţenilor,… o minunată voce dramatică !,..cu o īnfăţişare  artistică,..plină de  un  registru de patos emoţional !,asemănător :

 

 

”  Allons enfants de la Patrie, Le jour de gloire est arrivé!

Contre nous de la tyrannie, L'étendard sanglant est levé

 

Aux armes, citoyens.. !!,

Formez vos bataillons, ..Marchons, marchons!

 

   Amour sacré de la Patrie,Conduis, soutiens nos bras vengeurs
Liberté, Liberté chérie,Combats avec tes défenseurs !   
Sous nos drapeaux que la victoire..

 

Aux armes, citoyens.. !!,

Formez vos bataillons…. ”

 

 Acela .. Care a avut o carismă de veridic Revoluţionar,o voce puternică, capabilă de a transmite patosul chemării revoluţionare,..dar un patos aparte  de urgenţă !.. de Ridicare !.. Umăr la umăr a Ţării Īntregi ! ca un singur scut  popular !.. Stavilă de netrecut ! …

 

 

Momentul de a Executa : O grabnica şi urgenta salvare Naţională !,..  beneficiind  cīntareţul,din plin,.. şi de o īnfăţişare de glorie Franceză galică !, ..coborātă din  vechi gravuri şi stampe !

 

A fost aidoma Īnchipuirii !,.. Ai recunoscut un prieten,.. Ai recunoscut īnsuşi Revoluţionarul motivat,..cu intelect capabil,.. Să răstoarne īmpotrivirea Tiraniei ,…şi ai plīns īn tine,.. cutremurat,.. şi fericit că poţi simţi veacurile ! :

 

Te-ai recunoscut !.. Erai  Omul momentului aievea !... Cel care ridică drapelul căzut şi īnsāngerat.. pe vīrful baricadei !.. cu īndrăzneală,.. şi cu cerbicie,.. cu multă dīrzenie,.. cu disperare,..şi curaj  de nebunie !..Acum ori niciodată :

 

Allons enfants de la Patrie,..  Le jour de gloire est arrivé!

Aux armes, citoyens.. !,.. Formez vos bataillons, .. Marchons, marchons !

 

 Şi refrenul fiind reluat de toată suflarea prezentă din Place de la Concorde, de Preşedinte şi oficialităţi,..de soldaţi şi popor,.. de noi cei de la televizor .. brusc agresaţi de imposibilitatea de a  rămīne pe loc !,.. şi de a Nu năvali  către unanima Naţiune ,.. pe care ĪMBRĂŢIŞĀND – O  !..

 

.. Să-i transmitem consonanţa sentimentelor de  fraternitate , Libertate şi Egalitate,.. dar mai ales adeziunea noastră educată de secole de alăturare şi prietenie faţă de Franţa,…  care este şi..    a   Noastră !,..

 

 

Franţa culturii şi a civilizaţiei…Franţa pe care o avem sădită , ..mică, .. mare Grădină ,.. după cum sufletul nostru romānesc o simte alături : SORĂ  ŞI SPRIJIN !..  pentru romāni, .. de la paşoptism īncoace,..

 

.. dar mai ales Franţa diplomatică şi militară,.. căreia īi suntem datori recunoştinţă peste veacuri, după momente supreme de devotament : ale Unirii,.. ale războaielor noastre,după  Momentul luptelor cruciale din 1917,.. de la Maraşeşti  Maraşti şi Oituz,.. care ne-au redat libertatea,.. şi indiviziunea Naţională !

 

 

Absorbeam din suflet  Ascensiunea Emoţională la care eram părtaşi, puterea mobilizatoare de o certă acuitate ! ,.. exprimată  cu  măiestrie de Alesul  profesionist,Tenorul dramatic Robert F. .. un admirabil actor al Scenei de coeziune Populară !,..alături de corul care īl susţinea profesional .. şi de toţi ceilalţi participanţi …

 

 Portretul  bărbatului puternic ,īn redingotă neagră, purtānd  o cămaşă albă desfăcută la guler,.. cu părul negru .. tuns iacobin,..şi răzvrătit de vīnt,..va rămīne memorabil !,.. 

 

Alături !.. de alte imagini şoc ale marei defilări !,.. nu īndeajuns subliniate de acestă scriere…  şi amintirile retrăite impun o tăcere de respect faţă de Suveranitatea indescriptibilă a acestei Nobile Zile de 14 Iulie 2005,.. trăite consumant şi aprins !.. de către privitorii participanţi sau cei de la televizor…

 

 

.. Şi să  nu uitam să mulţumim pe această cale  profesioniştilor de la TV.2-eme,.. si TV 5 France,.. care ne-au oferit tuturor o bogăţie de cadraje reuşite, sporindu-ne emoţia,.. sporindu-ne trăirile cu prim planurile lor meşteşugite, ...

 

sau imaginile luate  din cele mai neaşteptate unghiuri de jos , sau de līngă evenimente, sau  din avion  şi  elicopter peste Parisul fierbānd īn sărbătoare, gustul deosebit de a surprinde amănuntul definitoriu şi exact evocator !,..  de la naşterea emoţiilor la sporirea īnţelegerii, si fructificarea de bun gust al detaliilor de culoare şi ornamente,care nu au reuşit nicium şi niciodată să plictisească,.. sau mai puţin,.. să obosească privitorul,..

..De la cap la coadă,.. a fost un vīrtej de simţire ,de nobleţe, de ridicare sufletească la emoţii care ne priveau,.. ne-au răpit pe sus şi ne-au purtat lāngă ei aceşti bravi francezi,… plini de atīta inteligenţă a punctualului fapt care descoperă punctual sensul evenimentului,..dar atenţie ! nicidecum golit de sensul civic, istoric, naţional şi ..omenesc ! .. Un Regal de trăire şi la ce priveşti şi la ce gāndeşti despre Franţa !

 

 

 ” UN REGAL DE TRĂIRE ŞI LA CE PRIVEŞTI !... ŞI LA CE GĀNDEŞTI DESPRE FRANŢA !..

 

Iată un titlul global despre Ziua de 14 iulie ,o Sărbătoare Naţională a unui popor frate european,.. aşa cum ai simţit-o tu ca Romān,.. de departe la televizor !

 

                                                                 *  ***

15-16. 07. 2005.

 

 Va urma !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A A BS PARADA  ĪNTRE EVENIMENTE

Motto :

la Arcul de triumf,.. unde sub baldachinul de beton al gloriei franceze : stătea poposit  tricolorul enorm,.. ..ca un mare armăsar ridicat īn doua picioare,īntr-o cabrare majestuoasă , ca un mare Cal  alb parizian ! la calea de intrare spre inima Parisului !... cu valtrapuri duble albastru  şi roşu pe de lături.