EVOLUŢIONISM VERSUS CREAŢIONISM !,…

ESENŢE FILOZOFICE ,MEFISTOFELICE,… SAU  DE LA POARTA RAIULUI …

DIN AFARA ?! Pamflet circumspect de aiurit, suntem in mileniul III.. totusi !

 

 

 

Iata reluarea scrisorii complectate catre  niste recenţi cunoscuţi,.. si poate in viitor  prieteni……

 

 Nu aveti idee ce joc de domino este creatiza embriologica din primele luni, sau si dincolo de ele :  domino,…domino.  Al vietzii …  Asa se construieste Omul !..si orice fiinţa !

…Ca la domino ! :

 

Jocul cu placutze… din copilarie,(unii se joaca si  la televizor.. si  vezi batrinei  si adultzi  tineri cu elan ,… facind sa se daramie sirul ,ca o pulbere care arde neintrerupt ducindu-si drumul ,.. mai departe pina  la ultima !,.. care.. cade ! Excelent efort de .. .. gindire !)

 

 Ca la domino in embriologie :

una intra,.. alta iese, sta pe loc ea,..si apoi iese definitiv, dispare…si din nou una vine,..  alta se alipeste cu ea , se combina ,sau… si se mai si alipesc multe si marunte simultan !,… altele sunt retrase si dispar  topite !.. si fragmentele ramase…unele cresc si altele se atrofiaza !!,…ramanand in permanentza conduncte circulante cu fluidul vietzii ! singele venos sau arterial nutritiv sau de curatzare excretiva !,…

 

… dar in permanentza ramane un cadru care se consolideaza !.. pas cu pas!..

 

Te inebuneste adinca mentzinere a planului de constructzie,el este extins la multe specii care par,.. slab sau mimetic inrudite,… cu mici diferentze,

 

… Embriologii vechi fac referiri la broaste : este asa,..ficatul este pe stinga , la pesti este asa,la fel,…tot pe stinga !,.. sau  la pasari, tot pe stinga ! … dar este putzin mai altfel la vertebratele superioare mici, din specia soarece sau pisica,.. apar alte marunte modificari astazi in modernitatea noastra !,(cind intr-un desen ficatul este pe stinga in pagina urmatoare este pe sectiune este pe dreapta),… si nu stim unde se opreste hazardul si unde este o calculata fortza determinanta.. si determinata .. de a patrunde exprimarea cu fortza !,..fara esecuri , fara intirzieri, fara abateri !!

 

Fixism de plan matematic de Fractali biologici si de Graf de directzie…,dar energia ? energia dinamica unde sa o punem  printre cunostintze ?

 

… vorbim de mici si plapande origini si filumuri vasculare embrionare care se misca,.. cresc ,..se asambleaza pe teritorii centimetrice sau milimetrice… in primele luni iluminate de o fortza !,.. care le tzin in frau si le consolideaza !,…socotita de unii ca fortza Energiei corporale adusa de dinamica sanguina,…  prin canale vasculare !

 

File de domino care vin, se alipesc, raman sau dispar !…

dispar si totul  este programat la scara uzinala !,..

 

Si daca gindim ca aceasta febrila impartzire de roluri functzioneaza… si apoi soseste o noua repartizare ,.. care restrange  actvitatea unora si mentzine activitatea celor determinate de a ramane,.. ca initziativa permanenta ! si ultimativa.. ! ,..in domeniul circulatziei …fie ea venoase , fie arteriala !,.. la puncte fierbintzi de organe insumind motivatzia  tensionata !... fie numai pentru : relatzia de acomodare,fie pentru relatzia de nutritzie,.. excretzie,…sau  de inmultzire ….!,…

.. Ai o idee despre ce se dezbate la capitolul : disputa de miez de  Cretzionism sau  de Evolutzionism,.. mecanismul celui care este recunoscut universal drept creatorul din Cer,.. Dumnezeul nostru.,… si al multor religii ,… ASEMNEA ESTE !

 

… Aspecte similare ,despartzite numai de locul nasterii in pamanturi inverzite,sau desertice, continent de continent,.. popor de popor ,.. care ar trebui sa ne  faca.. sa ne simtzim infratzitzi , ...dar nu este asa !

 

… Avem in mare toate lucrurile comune,si mai de negindit insotzite cu poporul numeros de animale si fiintze,…altele decit specia umana !…domestice sau nedomestice !

 

 Dar nu totzi credem aceasta !,..

 

Credem,.. ca la fel,.. ca si papusile Matrioska crestem unele din altele,… si ajungem tot mai mari si evoluam astfel ….neintrerupt !,Neintrerupt cu ce ?, .. neintrerupt cu cine ? cine –i planul ? cine-i Maestru ?.. credem intr-o generatzie spontanee…                de cladire pe cea fost vechi … si  o autorefacere … perfectzionista ?

 

Ma indoiesc ca la asemenea complicate, ultra computerizate lucruri,si dimensiuni de microni sau citziva milimetri ,.. evolutzia singura este deajuns ,

 

… ca a strimbat aripa.. vintul !, ca s-au piciorogit..picioarele tocite de drumul si povirnisul de piatra !... ca uscaciunea si izolarea ne-a lucrat fara veste de la spate…mediul !,…  de   mediu tzine schimbarea ?! …

 

… Dar s-au produs evolutzii si la schimbarea mediului covarsitor de astazi al politicii sociale si statale, au aparut feluri indecise de schimbari la fatza, poate ..parlamentele sunt o piatza sigura pentru a cauta aceste ,.. evolutive forme ?...mediul totusi pare neputincios, credem ,… sau nu ne cunoastem .. mecanismele !

 

… Se afla ceva adugat ,… o reverberatzie informatzionala, poate energetica, poate schimbari de dinamica energetica (mai precis,.. cu ajutorul curgerii singelui !) pe care le ignoram ca  importantza…  altceva !

 

… dar nu dovedim oprire din ginduri si dorintza de a medita la generale percepte !…

 

Da pentru dumnezeu !..

Cine face aceste comenzi regizorale de comedie nebuna ?,.. 

 

Este embriologia sectorului  de Sistem Port(al) Hepatic : cu 2 perechi de cursuri venoase, Venele viteline si ombilicale ... intre care se mai fac si citeva perechi de anastomoze etajate  din care se extrag mici fragmente intotdeuna aceleasi si se alipesc spatzial, si altele surori  de fragmente,..se topesc si dispar , si unele se atrofiaza incet ,incet si se… auto-amputeaza ! ….

 

si tot asa !,…

 

…si dupa gradul dificultazii de a vorbii intotdeauna legat !!.. in cartzi despre lucruri care sunt cuprinse la dimensiuni de 5 mm in prima luna la 15 mm la a doua luna la 35 mm la a treia luna de dimensiune de corp embrionar uman,… in viatza !!

 

 

 ..Si cartile  care se incurca unele pe celelate,..

 

..Autorii nu se auto cenzureaza si fiecare lasa pagina scrisa de anteriori de generatzie ! ... sau de deceniu ! .. de-o parte !...

 

… si trec grabitzi catre alta fatzeta a domeniului ! .. mai speciala ..(speciala numai ca pe asta o cunosc.. bine !,..  sau nu a mai scris-o nimenea !.. pentru ca nu avea bani de aparate … desi era mai talentat,mai experimentat,.. si mai mintos!),

… sau in  General ,…ca forma reluata de aspect general !... si descriu aceasta cu minutziozitate,… incet, perfect si fara graba !

 

.. dar fatza noua propusa ,trebuie incadrata in cele expuse in trecut !…

.. si nu se face din varii motive !,…

 

… Fiecare respira usurat ca a dus la capat particica lui : ..  fie de generalitatzi copiate, .. fie de noutatzi la moda, aducindu-si contributzia prin domeniul nou de abordare ,..nu prin noutatea fenomenului exprimat : el este unic !

 

unicitatea si unitatea !.. formei active cu forma anterioara.. si comanda fiziologica a actvitatzilor nu este dezbatuta ! ,…

 

Este dezbatuta forma pe care autorul o poate el exprima ca genetician, ca fiziolog-anatomist ,ca descriptiv anatomist,..fragmentare disciplinara !.. cruda  ai fost cu omenirea !.. sau nu cumva ….cumva premeditarea sa fie !.. bat-o vina ! Nasha  a ignorantzei de specie actuala stiintzifica ?,.. devenita ubicuicitara ?

 

..dar ar fi prea frumos ca aceste lucruri sa fie definitive,cunoscute si stampilate :deja terminat !,…

 

…si nu sunt atunci !,.. cind totzi autorii copie unul de la altul capitole de generalitatzi, care au fost mai concis si precis descrise de anteriorii autori,.. de la inceputul si mijlocul secolului  trecut, si prin timp aproape,.. petrecut … de departe !,.. ce este sau tzine… de modernitate !

 

( dar in problemele noastre nu prea exista modernitate . …este numai continuitate,.. fara ignorare sau uitare voita,… calitate si elita !,…. Saracul … luminatul si incercatul ; secol XX...

 

 etc.. !

 

.. si nu exista interes si nu exista clarificari,… si totul este  ca in ceatza !

 

 Nu ne mai pasa de Haeckel avem destule pe cap si nu  vrem sa intoarecm arcul de  la pendula si sa dam timpul inapoi ! avem fixata tabara la care apartzinem,.. la care ne aducem efortul stiintzific constientzi sau nu..de esentza  formei si a discursului !,.. .. noi facem stiinza pe banii ! …astazi chiar pe bani… la comanda ! si dirijatzi in domeniu  de patroni ca la fotbal,… vor rezultate… nu lamuriri ! noi deschideri  si noi golgeteri,… marcatori de stiintza ,..adica sa stie sa marcheze ! eficacitate de stopat ! nu anume sa cunoasca si sa fie atent la tot meciul,.. rostul Sau, …atmosfera Sa ,..

 

Miza.. punem umarul la ea ,… sau ne recluzionam mai bine !... decit sa o facem !

 

Si nici macar nu ne gandim la epocile mult departate( nu prea mult !)… la Renasterea timpurie sau chiar tirzie,.. a anilor 1640, care considera ca disectzia anatomica este un spectacol demn de doamne aristocrate, sotii de duci si conti, de protipendada…. care-si dadea intailnire nu la cafenee ?!,…ci la sala de disectie , amfiteatrul prelegerilor anatomice unde marele profesor anatomist ca un Vesalius,sau Paracelsus,sau Eustachio, sau Harvey ,oficia in fatza tuturor o magnifica  si palpitanta disectzie didactica si artistica !,…

 

.. un balet de desprindere de lume, de  corp … si plutire intre masa intinsa si tavitza de adunat tendoane si muschi sau organe corporale,..sau os  lung sau fragil…

 

..Ce cunostere impingea clar aceasta masa de oameni spre asistentza ?,… nu cumva sperau sa gaseasca sufletul…darul lui Dumnezeu ?…  ereticii !!

 

… sa privim putzin opera contemporana cu acestia :

 tabloul " Lectzie de Anatomie" al lui Rembrant,…

 

Desavirsit tablou descriptiv.. de neegalat al emotziilor care palpaie si inflacareaza cunoasterea unui mare grup amestecat de domni, de stare sociala diferita,

Ce pasiune, Ce spectacol, cata insistentza !

…care noua ,…macar celor trecurtzi prin salile de disectzie.. ni se pare acuma superfluua,.. de… hazoasa preocupare ?!

 

.. de mirare !…

 

( dar nu mai aveau domne berarii si restaurante si cafenele cu prajituri vieneze !.. de se ingramadeau asa ca la urs ! la jupuit si taiat mortzii !... vesticii astia erau ciudatzi din nasterea  timpurilor !,…ce audientza, ce interes uimitor …sau ingrozitor ?!)

 

… iar sus,.. ca la opera stateau pe strapontine studentzii,.. loc de intilnire pentru amorezi,.. cum si-ar da intilnire Veta si Rica Venturiano,..publiciste  si… studinte in drept ! …intailnire la Union, in secret …

…Hai sa merge duminica la union Neica ! si tutorele se executa,.. ducindu-si familia la spectacol !....

 

… ce vremuri , da !.. ce vremuri contradictorii cu spiritul soceitatzii  peste numai 200 de ani !,.. sau al timpurilor moderne,.. cind despre datele anatomice , nu intereseaza pe nimeni nimic !...(afara de profesionistii eprubetelor si al crio-conservarii) ..

 

…si  discutam pe marginea unor stiri ziaristice,.. sau de ecrane voluptoase in stiri de senzatie…

 

..s-a clonat oaia  Geta in Anglia !!... Bing Bang !

si fetiza   Elvis–Maria in  vecinatatea Olandei,… Ding dong !

..sau ne pregatim de eforturi sustzinute pentru a dobindii lalele de copii in rasaduri,si vom incerca sa aibe felurite culori,si sa semne cu..madonna sau cu ..schwartzneger, ca personalitate si umor !… Pic… Pic…. Pic … Pic …. PIIC !             ….Poc !

 

… .Ramanem  dusi si demontatzi,si ne temem sa ne uitam la poarta sau pe strada la bloc :  …vin urmasii…  vin schimbatorii.. de noi,.. de voi,.. de altii !

 

..vin si vin , si vinn ! Neintreruptzii… Marsaluitorii ! Ciocvanii trasi la serie !..

adica Ciocanarii !!

 

            …. ca si  seria ciocanelor care marsaluiesc,ordonat si militaros … in reclamele vizuale ale anilor 90-91 din clipul de la TV-ii,

 

…si te simtzi  innodat si blocat de gindul : unde sa ne ducem ?, unde ,.. in graba ! … sa ne refugiem ?,.. s-au terminat inscrierile ,totul este full ?,… pentru Zeelanda noua… sau Caledonia pacifica (oare acuma sunt pacificatzi..caledonezii ?,…nu mai sunt cumva antropofagi ? !),….

 

…si te gindesti cum sa-ti iei si biserica ta dupa tine ... unde sa o pui ? ,…             in bagaj adusa,… sau trimisa prin posta ???

 

   

                                                                 **  *

 

Cu multa truda si placere de pasionat Cristian Calcan,…. sa nu credetzi ca sunt un mosh, … da ! pensionat la cerere… si de 62 de ani,… dar arat ca de 48 si am tineretzea sufleteasca si sanate ….de post studentzie...

 cu bine  si succese...

 

A Q D COPYE EVOLUTIONISM       A Q A  B R R EVOLUTIONISM VERSUS CREATIONISM ESENTZE