ENLIL ENERGETIKON (!)  - VÂNT

 

VÂNTUL CARE MIMEAZĂ…ENERGIA  ENERGETIKON – VÂNT (ENLIL)

 

Un lucru obisnuit cu care nu ne lovim catastrofic decit rareori,mai ales acolo unde inaltimile sau curentzii care desfasoara apele marii sunt  locuri de prezentare ale lui in mod traditional,si se isca poaibilitati de a se naste furtuni,o veche noutate tzinuta si de chinezi la pretz fiind inglobata intre trigrame ca vintul sau lemnul, sora cea mare,cu anumite caracteristici de asprime ,consecventza in suparare,capricii date de trecerea anilor,ca loja socotita loja de lemn,sau orcolarul ficat intzlept,care stie esentza prezicerilor si convorbirilor cu zeii…

 

Vantul de la adieiere la furtuna distrugatoare,cum de a ajuns sa fie socotit un zeu  de o anumita  importantza ? ,.. cind inca de la Assirieni(stapanii vechii Mesopotamii Din timpul faraonului Ramses II).. el era factorul ce a sosit in fatza impreunarii Cerului cu Muntele-pamintul si a despartzit cele doua entitatzi dindu-le libertatea de existentza  ca forme apropiate dar orientate in spatziu invers..el era  denumit Enlil !

 

      Si citam din articolul Razboiul cerurilor,circumstantzele actziunii Vintului la Creatzia Lucrurilor ! :  

* Un Război al cerurilor cutremurător este atestat de sumero-babilonieni  şi asirieni (în povestea mitică iniţială), lupta dintre Tiamat şi Marduk,… grupul zeilor batrîni Apse (Apa dulce,oceanul de deasupra,apa Cereasca )şi Tiamat sora sa(apa sărata/... -sîngele?,apă de dedesubt,..Apa pamanteasca...?) ,..fiind numai o mare (de ape), aceasta, şi nu... ocean! [,...sau apa-însărată de activitatea vulcanică, pornită din motive cosmice, după topirea gheţarilor,( după o în delungată perioada de acoperire complectă cu o unică calota glaciara circum-terestră);lucru care a uniformizat greutatea  planetei, şi  i-a permis o mişcare,... întăi interioară mai uniform rgelată ,regulată în jurul axei sale,...şi apoi,... mai interioară către convergenţa centrului cosmic (apropiat), mai fixat şi mai acaparant,....mai interioară , decît poziţia iniţială , mai departat-periferică , adică mai apropiată de astrul stelar captant,..Soarele ],..

 ... în oceanul dulce-sărat plutea un gigant munte , “Muntele cerului”,.. care era alcătuit ca un singur bloc: de o parte Cer şi o parte pămînt – Munte(unite), ,...      .   Acest bloc plutind ,... din numitul Haos de ape ,.... din care se vor naşte în timp perechi, perechi de zei,...treptat se naşte şi Enlil, ZEUL ATMOSFEREI , sau mai sigur al vînturilor , aprige,...lui i se datoreşte despărţirea la un moment dat,... al blocului muntele.. de cer.... în cer şi munte care va deveni ,mai apoi,  pămînt ....   Pămîntul!

Apoi se nasc două zeităţi (simboluri de Energie) Lahmu şi Lahamu,..Energia superioară , de deasupra, şi Energia inferioara - Lahamu, de desubt , aspecte energetice informe....  

                                       

A treia pereche de zeităţi sunt : Anşar şi Kinşar,tot elemente informe neantropomorfe,nu aşa cum era obiceiul celor 2500 de zeitaţi scrise într-un catalog-dicţionar-glosar de zeităţi în genealogia lor complectă ( cu aspect antropomorfic ). .....Ele, …Anşar şi Kinşar, reprezentau totaliatatea elementelor superioare si  respectiv inferioare, probabil tot de sorginte Energetic – fluidă .

 In paranteză trebuie spus ca aceste populaţii ( sumero-assirienii), vedeau si existenţa internă,..în toate formele şi vietăţile... a unor informe entităţi interne denumite” me “ ,ceva asemănator “eidelor” lui Platon, sau ”in.corporalelor” lui Pytagora, ...(“EmoţionaleleCalcan),

 Aveau un cult şi o predestinare a unor arhetipuri de categorii diverse, şi multiple, cu interzicere de a le pronunţa de multe ori numele , mai ales ale zeilor, reprezentaţi prin simboluri simplificate,...dacă,... chiar şi cuneiformele s-au născut dintr-o astfel de obligaţie de încifrare a realului - adevărat ireal considerat , ... pe care nominalizarea îl deconspira ca parte de logos ,şi litere, mai puţin ca numeralizare sinonimă de nume, ; exemplificare Tiamat: 60... ; EA: 40,.. ;alt zeu: 50,..sau alte zgrafitări,... simpliste şi aluzive ...(poetizante – sugestive!..)                         

  Comentariu :

 

Deci ,..recapitulam : la o anumita etapa initziala a Creatziei (Primul timp )se naste functzionarea motivata a  Vantului ca forma energetica,.. care are misiunea principala de a desface un bloc-munte-cer in doua forme fizice separate :cerul si muntele care imediat va deveni Pamant dupa separare !( prima realizare !) si pentru ca trebuie sa semnalizam mediul in care au avut loc aceste fenomene,spunem ca ele au avut loc in lichdul acvatic primordial, pe care plutea blocul(munte-cer) fara cer distinct,(deci Enlil a fost legat de mediul acvatic si de oul plutitor : munte-cer),.. Si vine Vantul Enlil si desface la suprafatza apei prin fortza sa primodiala muntele de cer si isi creaza doua locusuri (locatzii.. , in argoul anglo-global) predilecte de drum si activitate,deci a facut ceva bun despartzind cerul de  munte si aducind aparitzia  Pamintului, dar si-a ofertit si o favoare,   ( sau o obligatzie determinata !) …locurile  sale de manifestare, .. in timpul urmator ! O activitate de factura de Graf : alegerea de alergare ca directzie ! )

 Era insa o desfasurare dinamica de energie ! ( fiind in realitate aproape un minus de forma fizica ! ) Aceasta prima lucrare a lui Enlil duce la a doua realizare din domeniul energetic primordial : .. se despart mediile de directie de activitate(de graf in superioare si inferioare,.. pentru ca se creasera cele doua medii despartzite : de sus…Cer !, si ..jos : inferior ..de Pamant !

 APAR doua forme noi de realitazi energetice de sus si de jos ; ( sus)Lahmu …. si (jos)Lahamu ! de deasupra si de dedesubt,…fatza de ce ? …fatza de realizarea ultima : … … Pamant !

….( aici se termina a doua realizare ! o realizare de prima pereche de zei neantropomorfi…si indrebam : zeii de origina si inspiratzie energetica nu sunt antropomorfi,si oricum exista restrictzia de a le pronuntza denumirea,.. cuvintul trezeste sau deranjeaza energia in efectele sale lucrative si creatzioniste !  Dece ? acest aspect neantropomorfic ?.. din cauza de dinamica energetica de Graf,… functzie ? )

 dar Assirieni ajung sa adauge probabil o corectzie sau elementul esentzial al aspectului Creatzional, cotrafacerile,.. sau adaugirile – complectarile… care aduc aspectul antropomorfic in prim – plan !,..in…Creatzionalitate ! Avem doua timpuri Timpul primordial neantropomorfic ,.. si timpul  ulterior ( fara precizare de dimensiune ulterioara,de localizare),…Timpul Antropomorfic al formelor! umane ,..sau aproximativ umane !,.. aproape ca se subintzelege  simultaneitatea sau primordialitatea animalelor inaintea oamenilor ?... neclaritatea persista ! )

… sau pur si simplu acest aspect era asa de secret de " Tabu ",...incit preferau sa nu vorbeasca despre el decit codificat, cifrat, simulat si ascuns,.. ca si logosul lor ascuns de cuneiforme ! abstractizari care indulceau pericole extreme la o populatzie cu un mental vioi dar nerezistent la incarcaturi Emotzionale sau (desigur energetice,.. de mediu !) infricosatoare si pentru slaba lor rezistentza ,dar si pentru mediu energetic nedomolit si aproape primordial,… (oricum sensibilitatea lor era atinsa de amestecurile energetice care simulau desfasurari de emotzii …si de calitazi si caracterizari energetice ,definitorii … zeiesti !

 Observatzi ca prosternarea spre picioarele  ADULATULUI ,este deosebita in vremurile vechi si unori reapare in momente emotzionale decisive si in lumea moderna… ca suprema ruga si proslavire !

…un sentiment maxim,.. dezvaluit cu prilejuri maxime !,.. socotit dezgustator daca atinge  gradul de umilintza ,…vinovata ! ),…si inaltzator daca el exprima totalitatea unei suferintze de neinchipuit !... chiar in modernitatea acestei, aproape insalubre, si nemiloase ,.. lumi !

 Ei combateau lipsa de relatzie de forma antropomorfica…prin o  creatzie aparte subsidiara : forma interna energetica denumita..  "  me  " o indecisa atribuire pluri –functzionala ,dar de obicei socotita ca o umbra energetica a formei corporale (fizice sau biologice !) un fel de fractal energetic constitutiv ,.. rezultat !

… apoi se naste a treia perteche de zei  Anshar si Kinshar, care ambiguu sunt tot catalogatzi ca realizari acvatice fluide  si energetice, urmind  dupa a doua realizare ! Ei fiind a treia realizare ! si avind repartizii superioare si inferioare ca mediu fluid de activitate, dar fiind o insumare a tuturor elementelor superioare sau inferioare de activitate, de loc ! de activitate,si ca de obicei ,forma energetica neantropomorfa ! corectitudine de asumare ,assiriana !

.. dar toate sunt forme non-antropomorfe care sunt exterioare corpului uman ( a treia realizare ! ) ….

… si acuma urmeaza pasul inainte : aspectele interne corporale definite indubitabil ca forme rezultate din aspecte energetice interne adevarate sau false in oglindire,sacra sau de viatza, rezultante nelamuritoare si neclare care insotzesc de departe formele umane  de viatza, antropomorfe sau ilegitim socotite ca false adevaruri sau false neadevaruri,.. ireale adevaruri , …fatza de ce ? ,..fatza de pozitzia dinamica a faptuitorului rezultat ca forma energetica ,.. sau rezultanta din forma dinamica energetica !,…

 

… aici este dilema esentziala,existam sau veridicitatea este simulata si de fapt imbracam haina emotziilor a unor compozitzii de "  Me ",.. sau de Eide, sau de in.corporale- incoaglutinabile,Emotzionale, manifestari directe care trimit o stearsa urma catre " Me " , dar si catre formele fizice care pot salasui intr-o astfel de expresie circumspecta si desigur neasemanatoare cu realitatea informa a umbrei de entitate energetica, care   poate purta nume si logos ,dar poarta cu sigurantza expresie  emotzionala de ….emotzionalitate ! de in.coaglutinabilitate… sau in.corporala,… Eida(Platon) energetica de functzionalitate ,.. de Medietate sau de in.corporale(Pytagora) ..  si asa … Este pomenita a patra realizare antropomorfica segmentara !.. simpla organica ,..sau adunata ,..inglobata corporal !

Printre toate acestea  se misca Vantul ! … Enlil sau  zeitatea greco – romana EOL !

… ca o forma de accesoriu creata si definind realitatea energetica ,simpla sau general in dinamica si mai ales incarcatura sa de informatzionalitate universala,…

…plecata din Unu sau din Treime ,forma desavirsita si de neinlocuit ca expresie conventzionala a nasterii variabilitatzii in armonie prin efortul unei entitazi Vant,.. ea prin miscarea sa de la simplu ,o adiere,.. la furtuna care agita apele si umezeste cerul,tragind dupa sine peretzi de nori incarcatzi de apa,…

…refacind la moment prin acesoriile de furtuna, …fulgere si traznete creatzia primordiala,..secventza identica cu zbaterile energetice primordiale, de desfacere prin Apa,… de catre Vant napraznic,…

..  O desfacere REPETATA …de catre Munte desfacut,..  si de  Cer ! ) si ca  element caracteristic ingloband si (de) alte manifestari fizice ,electrice dar si la un cuantum – marime ,… determinat  de o acumulare de Energie !

                        

                                                   **

Deoarece din cele stiute despre vant din cadrul culturii  energetice universale au ramas aproape infime  urme ,ele trebuiesc ,cu blindetze reevaluate ,… dupa stiinta particulara sau simtzirea cistigata !

Concluzionam ca s-au  desprins cu timpul anumite entitati care reprezentau forme energetice : ENLIL vint aprig ceresc, Zeul Vinturilor ca si EOL la europenii greco-romani,si forme aparent tinute neclare pentru noi : perechea Lahmu - Lahamu si Anshar si Kinsar,pronuntzarea directa,in vorbire era o neutralizare sau mai rau o abolire a calitatilor acestor entitatzi ( ??),.. fie  ritualica de Zei, fie energetica( si cred asta mai ales !) cine denumea energia din sinele sau o alunga ,distrugea, pertruba ??

 Acuma si azi aceste obiceiuri pot parea ciudate ,dar credem puternic ca aveau semnificatzia lor,in cadrul constientizarii  initziale a denumirii, O Nominalizare constitentizata declanseaza cunoasterea ,trezirea evidentzelor si a tutror calitatzilor desmortzite ,devenite active,chiar foarte active ,.. Ele nascute ! ,… nu Ele  venite la tine !!  Principiu care se aplica chiar Vantului,..cand il constientizezi prin declamarea nominala chiar secreta ,mentala ii trezesti…( ca intr-o invocare  ritualica ) fortza ! ,si ea este infint mai mare decit sosirea sa ,..sub forma de suflare sau adiere !

….Posibil ca sa se modifice fortza energetica catre spiritualul entitazii care-l denumeste  secret , sau sa-si schimbe forma calitatilor definitorii, ale aliajelor de "tije energetice", directzie, infasurare, timp de reunire in bucla, timp de cadentza ? ,… secventialitatzi !) Si ajungem la acest aspect si realizam o noutate de interpretare a cuduceului  lui Aesculap cel care este fiul lui Apollo si este socotit zeu grec si apoi preluat de romani ca zeu al medicinii ACEST CADUCEU CA SIMBOL AL SANATATII DATE DE STRADANIILE TAUMATURGICE ALE MEDICINII DE LA INITZIATORUL SAU ZEIESC ESCULAP(Aesculap) sau grecescul Aesclepios este un ciudat semn care a avut multe si ciudate interpretari, legate de forma si componentza sa  si de incifrarea simbolurilor de sanatate si medicale ,Aceste descriptzii s-au bazat pe diferite interpretari :interpretari plecate de la forma serpilor afrontatzi, similari dar inversatzi,socotindu-se ca este o multiplicare a intzelepciunii ,de la multilpicarea simbolului de animal,sarpele cu o desfasurare verticala,ca erau aforntatzi asta simboliza inchiderea ciclului lor de esentza : de aplicarea si intemeierea sanatzii,si controlul ei aceasta se vede din pozitzia activa verticala si serpuita in miscare, se spune de fapt ca sanatatea se face prin eforturi de aplicare a invatzaturilor zeului,si prin eforturile corpului (similar cu corpurile animalelor) dar si prin inteligenta  (simbolul sarpelui)  si recunoastere si aplicare a stintzei zeiesti adusa de forma globala rezultata prin simbolul general al unui caduceu,acesta simboliza prin componentza bagheta centrala ,de tip uni fascial de ax central la care se asociaza pe larteral simbolurile intzleptzesti ale serpilor  sinusoidali care se incolacesc urcindu-se spre cer intr-o armonie perfecta ascensionala dar inversata,alt semn de regalitate si sacerdotala influentza

 

Q Z H X A  VANTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON

 

** *

GAND ,GRUP, VANT : OGLINDA NATURALA(!)                                … DE EVIDENTZIERE A ARMONIILOR ENERGETICE .

 

GAND ,GRUP, VANT : SINGURA OGLINDA NATURALA CARE DESAVIRSESTE EVIDENTIEREA ARMONIEI ENERGETICE SI O STIMULEAZA PRIN SIMULTANEITATEA OGLIDIRII DE ORIGINA – EXTRAS ENERGETIC, CU CEA DE EXTRAS  MENTAL ( VANTUL SI GANDUL ).

                                                      *

Stateam fara gind,..asezat in poiana din fatza manastirei Ciolanu, loc de adunare in Buzau pentru exercitarea gandului.. si rugaciunilor catre Dumnezeu !,..loc plin de binecuvantare si emotzie duhovniceasca ! ,.. pasnic si intru totul asemanator cu cela mai frumoase si bune, binefactoare locuri europene …

 

  ramase in memoria mea ca benefice locusuri omenesti de odihna fara de griji : Gradina palatina de linga Forum la Roma , sau centrul orasului vechi, al Lyonului cuprins intre Rhon si Saone,…fintana de linga pod sau vechea abatzie( construita pe la 1279) ,.. de sub biserica castel- Fourvierre,..sau parcul Tete d’Or (toate in Lyon) sau Acel Minunat Loc Parcul vicinal… din  perimetrul castelului Fonteainbleu, La foret du Roi (Paris), sau parcul de la picioarele podului Accademia de la Venetzzia,..linga biserica San Loredan,.. sau neasemuita biserica Santa Maria Aracoelio din piazzta Venetzia ( Roma) !

 

Dar poiana de linga biserica – Manastire Ciolanu de Buzau este si ea un maretz loc de intilnire cu linstea sub merii si perii asezatzi intr-o mica livada dincolo de portzi,.. pe micul deal la marginea padurii !

… In ziua aceea ca de obicei venisem pe la 11 -12 sa ma asez in poiana sub un sfint asaezamnit natural al unor copaci anume ,..pe care ii ochisem sa- i pictez,..erau nu numai forme curioase ci erau niste prieteni plini de o batrineasca cumintzenie si intzelpciune :acesti oameni – Copaci stateau de mult acolo si cu sigurantza ca aveau prieteni multzi si deosebitzi :

…cei obsinuitzi ce se asezau   sub coroana lor ,… azi plina de flori, mai intai perii care erau globuri de lumina alba si mai tirziu au venit merii mult mai numerosi… sa sustzina in pace dalba lumina iradianta de la manastire.

 

 si continui.. sa spun eu,traducind impresiile si cuvintele tuturor vizitatorilor:

si a Vantului care adie usor,.. ramurind crengile copacilor,.. ramurind frunzele adiate si infioarte de mangaiera vintului, In ele se trezeste freamatul vietzii, dorintza de a se exprima ideatic si omeneste,miracolul comunicarii universale, !

… Armonie in miracol , miracol in binecuvintarea soarelui la timp trecut, demult de amiaza ,.. cinta cucul de deoparte si-i raspunde soatza alaturi de mine, dupa clinul micii rape,..

 

.. bate,BATE,bate.. toaca !.. si in ritmul ei se aduna, scuturindu-si coarnele si copitele randuri, randuri de animale,… Se trezesc si se aduna pentru momentul de inaitea intrarii in noapte ,..la apus de soare,.. este ceasul magnific al incheierii de  zi,este ceasul de odihna si de dumirire,ce a mai fost ,ce s-a facut,ce face ramuretul , ce face pasaretul, ce fac ogoarele ,ce fac padurile,ce fac copii si puii tuturor,ce face odraslele si progeniturile acestui coltz de pamant,.. : au avut liniste ,au avut pronie de usurare cereasca,au avut ingaduintza,..nu au pierit multe ? , prea multe fatza de socotelile cerului ca ingaduite ?!,…

 

…si dupa randuiala,.. fraunza si iarba,lume de animale, lume de oameni se retrag sfintzite catre pranzul de seara,dar inainte este rugaciunea si multzumirea.. catre Cel de sus si ingerii cerului,…

  

… Si vin incet incet ,se apropie in cercuri din ce in ce mai numeroase,vietazile padurii,plante si animale la adunarea de catre seara.Vin la fel de molcom si animalele  domestice,si mai ales  cele mai mari de prin imprejur… cornutele de truda si povara : .. poporul de sprijin al omului ! vacile si progeniturile lor vitzeii zburdalnici !,…

… animale  socotite,sfinte in India pentru caracterul lor rabdator si mai ales pentru puternicul lor insemn : izvorul de hranire de linga casa ,de linga staul : ..Laptele ..    .. gindim noi astazi ! ,..ca paganii care urmaresc numai …profitul !, hranei  oferite simplu.. ca dintr-un izvor de fintana !,.. Fantana de mama !

 

 si vezi deodata,.. dimensiunile maretzei alegorii : siruri de strachini si de hardaie implinite de laptele alb,.. asteptate cu mainile intinse de puii de om si de batranii din sat,.. cea mai dulce  si de folos hrana si bautura… cea mai de pretz si de imediata folosintza paine de pajiste,.. paine de staul,.. paine de cruce si credintza,..painea domnului cea care seamana cu alaptarea cea dulce de care si Isus a avut parte,alaturi de Om,… ca si totzi puii de om, …din inceputurile lor de demult,..

 

..De un lucru suntem sincer de cutremuratzi , ca si din cei vechi spuse : armele nu au avut niciodata bucuria de a bea aceasta alba si de credintza hrana,fierul nu a baut niciodata Laptele mamei sale !...dar asta… de poveste este !,.. de cutremurare zisa ,cum Armele nu au baut niciodata sau nici nu au supt vreun strop de lapte de san de femeie ??

… dar ce urgisite sunt de pacate din nastere ele, de mila sunt ! ,..fac ce fac din cauza acestei copilarii de inceput !.. ele nu au avut parintzi iubitori niciodata,erau clonate in serie, si pe sufletul lor se scria un numar si serie de persoana fara  suflet,umbra de fier si de cruzime de singe !.. inumane fiintze, sarace de vorbire si …anevoie unele.. deveneau simboluri : .. de mareatza omenire,…

..Dar pentru asta trebuiau sa apara Eroii care sa le dea sufletul si sangele lor,..hrana de bravura,si iata ca puterea credintzei de om,.. le izbavea de lipsa de mama si de supt si de lapte..le ridica blestemul de pe suflet, facea fierul Om si el primea un nume era fulgerul numit,Mantuitorul Ierusalimului ,sau Mantuitorul Vienei sau mantuitorul din Camelot, si mai multe astfel de fieruri poarta inca  prin legende nume ciudate de oameni nobili de diferite stirpe,.. alaturi de stapanii lor Regele Artur, Roland, Regele Carol  al V-lea, Sigfried ,Mircea sau Stefan Domn cel Sfint !…

Blestemul fierului inseriat ridicat de cei care au baut si supt laptele cu credintza,fiind sabie de Om,.. de erou de stirpe ,neam,.. nu arama coclita !,..Arma  de ucigas de serie,.. cu serie, si a carei mama este o biata eticheta gravata pe incarcator,un nume de actziuni de banca, de kalashnikov,colt,tomahawk,patriot,scud,lockheed…              An,… si..  serie ,Evidentza de serie,..unealta de serie,.. Dar ce cauta seria de moarte printe naemurile Lumii  ??!

 

Dar sa lasam sarmanele creaturi care se vor topii asa cum le ureaza Vukovici, sculptorul deceniului 5-6(trecut)… presimtzindu-le sfarsitul si eliberarea de blesteme..

 

… Si sa na intoarcem  la pashunile noastre… la vitele noastre… cumintzi,… prieteni de oameni,.. prieteni de poiana… la manastirea Ciolanu, din Romania,din coltzul Carpatzilor de Curbura ,..  manerul usii Europei ,..Nu ?

 

…Mareatza imagine : siruri de oameni care vin  cu vase in maini la aceiasi ora,.. a lasarii spre seara,.. de peste tot !.. se opresc, si se aduna, se spala , si se sfintzeste Omul smerit si plin de umilintza (ar trebui … si ici si colo,.. asa si este !).. si.. se  lasa la tihna spre a gusta laptele ca si dintai ,.. ca si cei dinainte dintai,.. Ai tai stramosi,.. il gusta  sau il beau… virtos si apasat ,..prin Noi !... printre noi !

 

..Siruri coboara si tot,.. tot,…  se mai string .. spre case sa doarma, sa culce suflarea din sat ,… si din adaposturi sarace si razletzite ( de ) stane,..ca si  de linga staul,.. cel de aici sau… cele de din vale,…

 

.. Modeste dorintze ne lasa tacutzi ,dar nu uitam sa gindim de facuram vreo fapta  din cele mai bune ?!,.. sau din cele de trebuintza ? ,si nu uitam nici relele facute, de si  de credintza,… sau de necredintza ?..

.. ia parte  la numar : ..aiciea de-i bine,.. aicea-i destul de iubire ,sau lauda,..aicea-i prea putzin ?!,.. aicea chiar rau !.. sau nu indraznesc …Doamne sa zic ! ,.. ca a fost facut de rau !, unde mi-a fost mintea ?,..si maine de pot.. sa repar.. zic ca-i de bine … sa aduc binele iar la urmatorul de…   numaratul soroc de seara,..de maine !

..iara si iara ,.. maine de maine…spre linstea noastra ,…si linistire deplina in suflet  de om,.. sfintzit de azima ,de lapte si miere ce-ti curge in suflet si hrana de trup si de minte… nu piere ,desi esti gresit !.. si te  pleci … spre galeata cu lapte,.. in truda !.. de     muls ,..

.. dar ce asta-i truda ?..

..sa vazi si… sa vezi :

 singele alb cu mirosuri  de floare,..si iarba,..si fin,…cum pleaca si trece si  pe langa mina … si curge ,..aduna  un sat de fiintze mai mici si plapande si tzancii de om si de vietate de curte,..  aduna ca simt mirosul de viatza… ce-l aduni in hardaie,..si-l impartzi  raspandit… pentru toate !.. fapturile de afara…pe care  le Asezi,…asezatzi dupa numar si statul de neastampar  de atzi arata : nevoia de masa si hrana !,…si cere cu vorbe si cere cu tzipat, si cere cu suflet  crud si sincer  de animal … ne e foame !,…si repeta din gand tozti Ne este foameee !... parintzi  de –ngrijitzi de noi si de toate !, si stim ca anevoie se poate ! multamim frumos…pentru toate !

 

..te trage de mina sau de spate… te atinge !,.. si gura deschisa de mina te-apuca si sare –n picioare,spunind fara vorba,.. pe limba-i si glas de tovaras de viatza ..de curte si  stina…da-mi si mie !... din ceea ce ai,… daca tie ti-a fost ( de ) ajuns,.. ?!

 

.. ada-mi si mie ce poate mai este,.. zice batrinul de pielea sa  ros.. sau cazuta din blana… odata frumoasa !... batrinul carunt dintre neamurile curtzii !!,..

 

…ada-mi si Mie ,…  ce poate mai este !( zice cu marunta sperantza ca poate –ndrepta rugaciunea ,… semn de cerseala ieste in ruga ! ,caci ea vine de la ochii din afara de curte si casa,… este sufletul care sta singur afara, fara stapan de multzi ani ! si  asteapta  la usa de-afara cind pleci dupa treburi si tu ca un om,.. si se desmiarda vioi in copci saltind …  ca un ied ! cu multa bucurie de vedere … si-ntalnire din nou !

.. si zice alta fiintza mai mica  sau mai zburlita si navalnica creatura,.. ce- itzi cere alint… si partea-i ce-i  poate sa-i   stea sa cuvina,la atita  numar de ani si de alintata tovarasie,iubire de om lao iubire de viatza traita intre animalele mici si blanoase,pisici de pisici…

 

… ograda e plina de cuvintele de necuvintatoare,.. cer apa si paine sau lapte si grine,ovazul si fanul la fel sunt de bune ca laptele pentru aste domestice animale…si tu orasene mai afli.. ce stie  taranul,din dulcea sa copilarie,..amintita arare ori printre munci si necazuri, … si reamintita tarziu la povesti de batrani ,cind dorul de vin se mai stinge si piere odata cu umbletul,.. tot anevoie de dus…  pe picere !....

Dar revenim din aduceri aminte si… tocmeli de persupusuri,.. sau numai  simtzite lucruri ?!  si ne introarcem de unde plecaram,…

 

de la baltzatele vaci colorate si pajisti de iarba  fashie inalta si grasa ,… trifoiste, si loc de plimbare agale pentru ele si pentru ei,.. parintzii ce au  ca si   Ei … multzi vitzei …,cu paznici lor adusi linga mine ,si ne uitam dupa soare si nori,si gindim intre dealuri pe pajistea  larga,…frumoasa e pacea de linga ziduri !!..cum de gasira acest loc ferice calugarii vechi ,de cinste vorbire, ne lasa uimirea in urma pe pietre,…  si

 stingem si  rupem… si mucuri de tigari… neatinse,…

 

Cazuram pe Ginduri ..cu totzii ,..si tihna coboara   spre seara ce vine,dar vremea intarzie plecarea de aicea ….

Ele,…poporul de cornute mari si faloase,.. Vacile  sunt intzeleptele pajistilor,din timpuri trecute..si au o prezentza linistitoare si calma,..  dau o imagine sateasca potolita si… emblematica forma … nu e taran far de vaca  insotzire,avind planul de copii de semnat  din credintza ,vaca ii este de trbuintza pentyru copii si nepotii o suta !..

.. Se intorc in adierea vantului,si tremurul aerului… vacile de la pascut si la plecarea spre adapatoarea de langa staulul lor… dau o raita,.. intotdeauna prin poienele Livezii de meri si  de peri, ce hrana zemoasa se sucutura toamna !..nu uita umanul de bou si de vita ,.. de vaca frumoasa sau de vitizca ajunsa crescuta la  locul de bastina de toamna de toamna …

si cercetand alene mai rupe fiecare : un smoc de iarba grasa, mai rupe o cositza de iarba galbena uscata,mai rupe ceva anume din tufisuri, si mai mesteca si cate un cocean, sau o hartie ramase.. de zile …pe jos , parasita ? nu ieste tihna de platit inzecita,..nu iaste vremea de vremuit povestita,..nu este forma de nevestit povestita !,..

 

… romanul nu piere cu una cu doua ,el scoate din traista bucata marunta si-o duce la gura strigind dupa vite ..Le zice pe nume de–i floare e Floarea,.. sau joia facuta ,Joiana sau Roscata sau Oachesa ,.. ieaste Mura, dupa culoare de trup ce o are sau.. Marie, sau.. Elvis… batrinul crescut… printre vie,..falcosul cu trup si cap mare ! ..       .. minune de bour  puternic de poate la deal purta o carutza !.. singur de shele cu groase lemne adunate si  ..pina-ntrun  an, .. in vreme !... si-l vede,.. si-i zice desmierderi ca lui Ahile sau Hector, ciobanul :Traianul alt nume ce-i zice pe romaneste alint de porecla,..romanul !.. de parca nici secole si ani nu trecura peste vremuri si pajisti… fratzie de singe , fratzie de oase, fratzie de piele ,..de inimi din noi, … de ale noastre !!.. Animalul saracul ne scoate la verde la  timp,.. peste iarna !...

 

 Se aude toaca ! bate cutremur de sunete si cascada de plic-plicuri si toco,tocuri si tacatoco taca ,taca ta ca  tacataca  tac ,..si suna lung,.. ordonind vazduhul sa suna,sa sune  … dincolo de coline ,..si nu-i cu nimic mai prejos ca la Cozia  Olteana zidire, de Mircea simtzita,si  de mine, mult mai tarziu,.. vara de vara ,copil fraget  aflat de silintza de  mare zvon si melodie de stire…

 Sunara tirziu clopotele iara… sunara semnalul de ruga de seara !...

se aude din nou strigandu-se catziva cuci crucis si piezish prin vazduhul  fierbinte… si copacii au melodia lor..se clatina pe rind, , …oarecum isi stiu rostul de intrare la clatinat sau la miscat…

…se mai apleaca citeva crengii si brusc mai multe ramuri ale unui copac dau recitaluri de frisonate miscari digitale de balet …se simte momentul pacii din natura de iarba a poienii ,

..deasupra in propriul sens al miscarii… mari forme de nori , rotunjitzi si pletosi scot barbi si forme animalice care defileaza incet si fara graba, un umar sau un cerb sau o mana,.. sau o fatza care–si schimba treptat toate dimensiunile si ia toate expresiile potrivite sau ciudate,… dar aceste expresii emotzionale sunt temperate , au surdina…au demnitatea si ordinea unei rugaciuni sau chiar a unei citanii,

..monoton… se deapanaaa… curgerea vietzii printre formele vazduhului si ale pamantului, iar eu si noi,.. si elvis … si Vacile ,stam nemiscatzi si cautam sa simtzim ce spune padurea si Vantul,… la unison ,.. dar chiar cautam sa descirfram partitura din poiana noastra..ca si cum am citi o foaie de ziar incet ,..incet,cu grija si miopie de batrin jumate orb de cataracta … si jumate invrednicit de tina ?!... de o groasa lentila de mare..e dioptrie !  :

Incet incet silabisim cu grija….

.. si ce mai vretzi sa ziceti ?,..si ce mai vretzi sa anuntatzi ?,..si ce mai vretzi sa tinem minte ? …si ce mai vretzi sa adunam bucurosi,.. de-o cite bucurie mai mare sau… mai mica … 

… si ajungem la momentul uluintzei si mirarii cind melodia tuturor ne deschid baierile de ginduri si ne vesteste puterea de a intzlege ! a sosit !.. si atunci cu totzii ne simtzim copii asezatzi la masa dinspre seara, … asteptam cumintzi bucatele,… mamaliga data de starez sau de la  Dumnezeu,.. sau de matusa familiei aceste mari starostii … adunatzi de oameni …. In culcusuri omenesti !...

..si de la unul ,… la altul trece printre noi Vantul si ne comunica… vesti particulare : aduce ganduri de la mar , de la trunchiul uscat de batrin  lemn de frasin,.. de la frunzele din parul apropiat,.. de la cele ale crengii de alun,.. de la mierlele care au cuib scobit intr-o scorbura din trunchiul cel gros, de la maciesii infloritzi, de la trifoi si firele de iarba sau nasturasii podiditzi pe povirnis..

..si se alatura si norii pufosi care rasufla de departe cu sunete usoare si melodioase, .. se alatura si cucii si pitzigoii aurii,.. te simtzi plin de vorbe si aproape ca le vezi cum se schimba ici o fraza,sau un ravas de frunza,.. ca raspunsul alteia , ici citeva cuvinte de raspuns,.. la o intrebare a parului ,ici gandul solemn si tocmit al vacii baltzate albe cu mari pete negre, frumoasa inflorita ,…ici gandurile infipte de trunchiul gros si negru de bour staroste de cireada. Sublinind tirada printr-un grps muget ragusit,..Stapanul a zis !... si repede pasaretul prinde cripit de grai si vesele se alunga care dupa care ,..prin tufisuri si copaci intr-o hora de zburataciune, nebunateca de asfintzit,.. Da maine ! va fi vreme frumoasa si vom mai vorbii pe inserat se alina ele de la sezatoare..

Si tu teuitzi la vaca cea frumoasa cu un trifoi negru sub ochi,Floricica floare  de stai la razoare,floare de cununa de spic intzesuta de apa stropita ,de dragaici iutzita,pina la sinziene sa stai tot pi perne,iar dupa sinziene sa aduci ursita ,creanga aurita din copacul gros ,mare si falos,floricica floare..sii vezi ochii-n soare de-i luceste gura pielea buza  batatura de capastru  floare,…Floare  de zavoi mergi in pacea ta…

cea numita oriunde  din Salaj si pina in Beul Banatului si Cernei..  Floarea, n’florita,.. .. si cind te vede ca o admiri ca si marul,.. ca si parul , ca si ramura, .. ca si mierla sau pitzigoiul,.. ca si norul , se intind alene si daca ai avut acasa la mangaiat sub mana ta pisici ,… ti se umple sufletul de pacea pe care o dai si o primesti mangaind incet pe crestet animalul,… suflet tovaras de linga tine !...

… este o forma de fratzie, dintre om si natura, o bucurie de iluminat cind intezlegi ca ai parte de miracolul intezlegerii,si nu te mai minunezi de Jhon Travolta care stia secretul glasuirii dintre plante si animale si secretul melodiei de clatinat al copaciilor,.. armonia de dus… si de intors, …de duus si de intooors,… de dus…si de zbuurat pe calea vantului.pe calea vazduhului…ca duhul porumbel ce-i Sfant…. De-i duus acolo suus,si de intoors.. aiciiaa ce-i i in jos….

.. si nu te saturi de a simtzii mintea inundata de armonii de melodii,.. de vraja nascute din unduioasele idei circulate ca si panglicile de hirtie de la un vorbitor la altul, de la un capat la altul al poienii,.. spre pajiste dar si spre cer ,.. catre norii mai batrani decit manastirea,si dedatzi de mii de ani la cele sfinte,..dar aceasta armonie nu tzine foarte mult , probabil ca mai si obosim… dupa acest frumos cor de vorbe schimbate printre adieri, matasoase si vine momentul brusc cind gandul care este menit sa poarte vorbele si sa le primeasca,… se opreste !.. si se aseaza jos !.. si el tolanit… linga noi cu fatza in sus ,.. sau poate mestecind un fir de iarba ca romanul,… si mai gindeste el.. pe el,..

.. asta-i culmea gandul se gindeste el pe el insusi…

dar deodata sar in sus !.. si  sunt curios cum este asta ? ce simte ?,.. ce rasare din atitea proniri ?…si ma linistesc spuniandu-mi vei afla desigur, poate asta seara,la manastire,… daca treci pe la icoane sau poate alta data ,.. sau poate deja ai aflat si inca nu –tzi se comunica  porunca sau mesajul !… Destul ca ai ajuns aici, destul ca ai aflat de neaflatul, destul ca esti prieten cu poiana cea mare si cu oamenii copaci din ea ,.. destul ca vezi gandurile cum shfara trec incet miscate de vant de la unii la altzii,.. ai fost cumva atent daca si alte fapturi s-au adaugat conversatziei grupului care merge impreuna ,..

.. Impreuna miscatzi de vorbe si idei si vant ,

… impreuna pe rind solisti sau impreuna cu totzii vorbind laolata si culmea intzelegandu-se si ce spune iarba,.. si floarea,.. si frunza,.. si ramurile,.. si fiecare copac sau nor ,..

.. vorbesc impreuna dar melodia cuvintelor vine supusa la urechile tale intai,.. apoi la minte ta , apoi le simtzi intzelesul, apoi se lumineaza acest intzeles, apoi vezi dirijorul ca poarta haina vantului,.. apoi vezi , sau mai bine zis simtzi dumnezeirea cum isi face loc in fatza ta ,.. si te cucernicesti, si devii meielul domnului, si te miri ca pina mai ieri erai pagin,.. cu ginduri uracioase,.. ca erai dornic de spurcaiuni si neleguiri, .. .. sa batzi , sa alungi, sa injuri, sa strigi cu ura …si vezi ce neleguire se naste cind trebue numai sa te ascultzi cu grija… si sa te lasi ascultat,..

… si sa invetzi cu grija.. si sa te lasi invatzat de copacul de linga tine ,de vaca n’florata de mierla si pitzigoiul ochenat,.. de cucul postas,… dar cel mai frumos te invatza norul barbos si mare ,..puf cazacesc care prefira razele de soare, dar si Soarele la asfintzit te invatza de bine si pasarea aceia straina care prin triluri maiestre pare  ca aduce ceva nesperat..vesti asteptate ,promisiuni numai de ea si de tine stiute,…

.. Deci in permanentza toti vorbesc cu totzi !..

dar in acelasi timp unii vorbesc cu tine si citeodata nici nu ti se adreseaza  direct,.. numai ce simtzi :.. ca idee exprimata …te priveste ! .. sau chiar nici nu simtzi si mintea lasa loc pentru veste,..  ca ea  sa poposeasca in pajistea gindurilor tale ..      O s-o recunosti mai tarziu ca se afla acolo din momentul acela : din urma cu zile, ore  sau saptamani..  si itzi aduci aminte deodata contextul mesajului primit,care este si mai lamuritor !...

    . … ce odinhna de padure si de drum printre poienile verzi…si anul acesata al cucosului de Lemn a fost devorat de verdeatza grasa a ierbii …pasune si gazon.. dar si al frunzelor.. popor de milioane de suflete crescute fara veste linga noi…

… Buzoieni veniti sa intalnitzi acesti prieteni, care pasnici se arata… si primitori, ca si poporul de oameni de linga Ei,.. Popoarele de iarba si pasuni si de  frunze… de frasini ,stejari,salcimi , aluni , meri si peri paduretzi, teii …se lasa mereu desfatatzi si admiratzi de trecatorii popositzi linga ei,.. sau purtati de masini pe drumul plin de serpuite cotituri.. pina la mareatza staroste de imagine,.. Efigie viitoare a orasului si judetzului Buzau,… Manastirea din vechi denumita :  Ciolanu 

 

                                                                                       * ***

GANDUL: SUVERANUL ABSOLUT… AL CALITATII UMANE ! OGLINDA A  ARMONIEI ENERGETICE,.. SINGURA OGLINDA MENTALA NATURALA CARE DESAVIRSESTE EVIDENTIEREA ARMONIEI ENERGETICE SI O STIMULEAZA PRIN SIMULTANEITATEA OGLIDIRII , FACIND POSIBILA CONSTIINTA DE GRUP,..  DE GRUPURI – IMPREUNA ! SI… (sau grupuri) DE VIATA ! … CARE TRAIESC SI PERMIT … ARMONIILE  ENERGIEI DE  VIATZA… !

 

Gandul : Suveranul absolut… al calitatii umane ! Singura Oglinda mentala naturala care desavirseste evidentzierea Armoniei energetice si o Stimuleaza,prin simultaneitatea gandirii, printr-o evidentziere nuantzata, Gandul face sinteza si legatura dintre etajele de functzionare naturala concomitenta,..constientizandu-le,facind asamblarea acestor constientizari, Reverberatzia cunoasterii comune  (de grup_impreuna),..prin constientizare diversa si vecina,..

 

 Legatura  simpla printr–o  sprintena ideatzie,.. si prin functzia de oglinda asigurind auto–controlul si evidentzierea grupurilor naturale : vegetale, animale si altele,..cu fenomene fizice diverse : ceresti, pamintene, acvatice sau… aeriene ori emotionale(Emotia vehicolul primordial al Limbajului !,… este aici dovada curgerii energiei de viata !, ale fiecarui grup (Grup de_impreuna  = o totalitate umana care raspunde unei functzii oarecare  in mod similar.. pina la urma !.. neanulind individaulitatzile.. dar acoperindu–le  normal cu PUTEREA COMUNIUNII EXPRESIEI INTRUNITE a majoritatzii, de moment – secventza !... si pe termen mai lung ca rezultanta unica si unificatoare !),..

 

.. aspectul unic al padurii sub adierea vintului ! ,aspect in bloc ,dar care are mici si izolate miscari de frunze,ramuri si crengi in alta directzie,.. la un moment dat(secventza)…dar care individual se poate exprima altfel !...

 

… dar in bloc miscarea are sensul si directia energetica data de vint, …         .. semnalul si expresia energiei simultana ! (unul dintre componente de evidentziere !),.. dar in modalitate unica ca rezultat !...ca si in societatea

 continentala al carui drum il vedem din perspectiva de bilantz sau de moment trecut… depasit !

 

 .. asigurind accesul cunoasterii functziei Vantului ca determinant al circulatziei vibratorii –de variabilitate in toate cerurile de activitate energetica dinamica continuua,.. Grupuri_de_Viatza " impreuna !",de cimp,padure,animale si nori ceresti(spre deosebire de norii piscurilor !) …Forme fizice de  cimp –flori iarba,.. copaci – padure, animale si nori ceresti  fiecare cu directia sa potrivita  de miscare, comuna in etaje precise,.. areale "Ceruri" de armonie energetica !.. care permit armonii de Energie de viatza,

 

Facind posibila constiintza de Grup,..  de Grupuri_impreuna ! side_viata ! … permit armoniile energiei de viatza… !,… dupa stergerea prezentzei ultimilor grupuri de_Impreuna,.. de armonie_de_viatza,…prin stergere biologica …devenind  trecutzii..  impreuna_de Grupuri… ce parasesc cercurile  dintre ceruri,….  disparutzii… deveniti stramosi parintzi ! ...Patrisicii sfintitzi  stramosi !

 

… Plecatzii-trecutzii fosti grupuri de viatza_impreuna, consolidatzi de miscarea energiei, controlata informatzional si miscata,..ca si de Vint                      ( vintul …. assirianul zeu Enlil ,.. cel care desparte imperunarea/lipirea Cerului de Muntele – pamant ! ) …Vintul o admirabila si miraculoasa energie dinamica,.. creator de aprindere !,butonade de contact…deschis ! de maiestre variabilitatzi de expresie totala si, sau singular – individuala…

… de grup_Impreuna ! …. La momentul Vietzii grupurilor _impreuna pe toate cerurile…vietzii,…. Vintul le da expresie de energie, Vintul le tzine _impreuna ! in Viatza…… Apoi vin altzii,… Vintul ramane acelasi !

 

 

Este mai curind cea  mai sigura si mai veche, si  recunscuta expresie a energiei(unice sacerdotale si primordiale !) ca manifestare de simtzire si comunicare oscilatorie,cuantificabila prin transmiterea vointzei divinitatzii sau divinitatzilor archaice,ceresti sau pamintene… mersul fumului, clatinarea penelor,.. agitarea tzesaturilor,..si sforilor,.. toate au acelasi sens de comunicare care imprima tainice legaturi de zvonuri de la divinitatzi si stramosi ! de fapt canalul de comunicare energetica cu informatzionalitatea generala si unica !

 

… Apoi vin altzii,… Vintul ramane acelasi !

 

                                                               *  **  *

A Q A C H  copye ENLIL VINTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON

Q Z H X A  VANTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON

 

 

 

A Q A C H ENLIL VINTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON

 

  ENLIL ENERGETIKON (!)  - VANT

 

VANTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON – VANT (ENLIL)

 

Un lucru obisnuit cu care nu ne lovim catastrofic decit rareori,mai ales acolo unde inaltimile sau curentzii care desfasoara apele marii sunt  locuri de prezentare ale lui in mod traditional,si se isca poaibilitati de a se naste furtuni,o veche noutate tzinuta si de chinezi la pretz fiind inglobata intre trigrame ca vintul sau lemnul, sora cea mare,cu anumite caracteristici de asprime ,consecventza in suparare,capricii date de trecerea anilor,ca loja socotita loja de lemn,sau orcolarul ficat intzlept,care stie esentza prezicerilor si convorbirilor cu zeii…

 

Vantul de la adieiere la furtuna distrugatoare,cum de a ajuns sa fie socotit un zeu  de o anumita  importantza ? ,.. cind inca de la Assirieni(stapanii vechii Mesopotamii Din timpul faraonului Ramses II).. el era factorul ce a sosit in fatza impreunarii Cerului cu Muntele-pamintul si a despartzit cele doua entitatzi dindu-le libertatea de existentza  ca forme apropiate dar orientate in spatziu invers..el era  denumit Enlil !

 

      Si citam din articolul Razboiul cerurilor,circumstantzele actziunii Vintului la Creatzia Lucrurilor ! :  

* Un Război al cerurilor cutremurător este atestat de sumero-babilonieni  şi asirieni (în povestea mitică iniţială), lupta dintre Tiamat şi Marduk,… grupul zeilor batrîni Apse (Apa dulce,oceanul de deasupra,apa Cereasca )şi Tiamat sora sa(apa sărata/... -sîngele?,apă de dedesubt,..Apa pamanteasca...?) ,..fiind numai o mare (de ape), aceasta, şi nu... ocean! [,...sau apa-însărată de activitatea vulcanică, pornită din motive cosmice, după topirea gheţarilor,( după o în delungată perioada de acoperire complectă cu o unică calota glaciara circum-terestră);lucru care a uniformizat greutatea  planetei, şi  i-a permis o mişcare,... întăi interioară mai uniform rgelată ,regulată în jurul axei sale,...şi apoi,... mai interioară către convergenţa centrului cosmic (apropiat), mai fixat şi mai acaparant,....mai interioară , decît poziţia iniţială , mai departat-periferică , adică mai apropiată de astrul stelar captant,..Soarele ],..

 ... în oceanul dulce-sărat plutea un gigant munte , “Muntele cerului”,.. care era alcătuit ca un singur bloc: de o parte Cer şi o parte pămînt – Munte(unite), ,...      .   Acest bloc plutind ,... din numitul Haos de ape ,.... din care se vor naşte în timp perechi, perechi de zei,...treptat se naşte şi Enlil, ZEUL ATMOSFEREI , sau mai sigur al vînturilor , aprige,...lui i se datoreşte despărţirea la un moment dat,... al blocului muntele.. de cer.... în cer şi munte care va deveni ,mai apoi,  pămînt ....   Pămîntul!

Apoi se nasc două zeităţi (simboluri de Energie) Lahmu şi Lahamu,..Energia superioară , de deasupra, şi Energia inferioara - Lahamu, de desubt , aspecte energetice informe....                                          

A treia pereche de zeităţi sunt : Anşar şi Kinşar,tot elemente informe neantropomorfe,nu aşa cum era obiceiul celor 2500 de zeitaţi scrise într-un catalog-dicţionar-glosar de zeităţi în genealogia lor complectă ( cu aspect antropomorfic ). .....Ele, …Anşar şi Kinşar, reprezentau totaliatatea elementelor superioare si  respectiv inferioare, probabil tot de sorginte Energetic – fluidă .

 In paranteză trebuie spus ca aceste populaţii ( sumero-assirienii), vedeau si existenţa internă,..în toate formele şi vietăţile... a unor informe entităţi interne denumite” me “ ,ceva asemănator “eidelor” lui Platon, sau ”in.corporalelor” lui Pytagora, ...(“EmoţionaleleCalcan),

 Aveau un cult şi o predestinare a unor arhetipuri de categorii diverse, şi multiple, cu interzicere de a le pronunţa de multe ori numele , mai ales ale zeilor, reprezentaţi prin simboluri simplificate,...dacă,... chiar şi cuneiformele s-au născut dintr-o astfel de obligaţie de încifrare a realului - adevărat ireal considerat , ... pe care nominalizarea îl deconspira ca parte de logos ,şi litere, mai puţin ca numeralizare sinonimă de nume, ; exemplificare Tiamat: 60... ; EA: 40,.. ;alt zeu: 50,..sau alte zgrafitări,... simpliste şi aluzive ...(poetizante – sugestive!..)                         

  Comentariu :

 

Deci ,..recapitulam : la o anumita etapa initziala a Creatziei ( Primul timp )…se naste functzionarea motivata a  Vantului ca forma energetica,.. care are misiunea principala de a desface un bloc-munte-cer in doua forme fizice separate :cerul si muntele care imediat va deveni Pamant dupa separare !( prima realizare !) si pentru ca trebuie sa semnalizam mediul in care au avut loc aceste fenomene,spunem ca ele au avut loc in lichdul acvatic primordial, pe care plutea blocul(munte-cer) fara cer distinct,(deci Enlil a fost legat de mediul acvatic si de oul plutitor : munte-cer),.. Si vine Vantul Enlil si desface la suprafatza apei prin fortza sa primodiala muntele de cer si isi creaza doua locusuri (locatzii.. , in argoul anglo-global) predilecte de drum si activitate,deci a facut ceva bun despartzind cerul de  munte si aducind aparitzia  Pamintului, dar si-a ofertit si o favoare,   ( sau o obligatzie determinata !) …locurile  sale de manifestare, .. in timpul urmator ! O activitate de factura de Graf : alegerea de alergare ca directzie ! )

 Era insa o desfasurare dinamica de energie ! ( fiind in realitate aproape un minus de forma fizica ! ) Aceasta prima lucrare a lui Enlil duce la a doua realizare din domeniul energetic primordial : .. se despart mediile de directie de activitate(de graf in superioare si inferioare,.. pentru ca se creasera cele doua medii despartzite : de sus…Cer !, si ..jos : inferior ..de Pamant !

 APAR doua forme noi de realitazi energetice de sus si de jos ; ( sus)Lahmu …. si (jos)Lahamu ! de deasupra si de dedesubt,…fatza de ce ? …fatza de realizarea ultima : … … Pamant !

….( aici se termina a doua realizare ! o realizare de prima pereche de zei neantropomorfi…si indrebam : zeii de origina si inspiratzie energetica nu sunt antropomorfi,si oricum exista restrictzia de a le pronuntza denumirea,.. cuvintul trezeste sau deranjeaza energia in efectele sale lucrative si creatzioniste !  Dece ? acest aspect neantropomorfic ?.. din cauza de dinamica energetica de Graf,… functzie ? )

 dar Assirieni ajung sa adauge probabil o corectzie sau elementul esentzial al aspectului Creatzional, cotrafacerile,.. sau adaugirile – complectarile… care aduc aspectul antropomorfic in prim – plan !,…  in…. Creatzionalitate !... Avem doua timpuri Timpul primordial neantropomorfic ,.. si timpul  ulterior( fara precizare de dimensiune ulterioara,de localizare),…Timpul Antropomorfic al formelor ! umane sau aproximativ umane !,… aproape ca se subintzelege  simultaneitatea sau primordialitatea animalelor inaintea oamenilor ?... neclaritatea persista ! )

… sau pur si simplu acest aspect era asa de secret de " Tabu ",...incit preferau sa nu vorbeasca despre el decit codificat, cifrat, simulat si ascuns,.. ca si logosul lor ascuns de cuneiforme ! abstractizari care indulceau pericole extreme la o populatzie cu un mental vioi dar nerezistent la incarcaturi Emotzionale sau (desigur energetice,.. de mediu !) infricosatoare si pentru slaba lor rezistentza ,dar si pentru mediu energetic nedomolit si aproape primordial,… (oricum sensibilitatea lor era atinsa de amestecurile energetice care simulau desfasurari de emotzii …si de calitazi si caracterizari energetice ,definitorii … zeiesti !

 Observatzi ca prosternarea spre picioarele  ADULATULUI ,este deosebita in vremurile vechi si unori reapare in momente emotzionale decisive si in lumea moderna… ca suprema ruga si proslavire !

…un sentiment maxim,.. dezvaluit cu prilejuri maxime !,.. socotit dezgustator daca atinge  gradul de umilintza ,…vinovata ! ),…si inaltzator daca el exprima totalitatea unei suferintze de neinchipuit !... chiar in modernitatea acestei, aproape insalubre, si nemiloase ,.. lumi !

 Ei combateau lipsa de relatzie de forma antropomorfica…prin o  creatzie aparte subsidiara : forma interna energetica denumita..  "  me  " o indecisa atribuire pluri –                    functzionala ,dar de obicei socotita ca o umbra energetica a formei corporale( fizice sau biologice !) un fel de fractal energetic constitutiv ,.. rezultat !

… apoi se naste a treia perteche de zei  Anshar si Kinshar, care ambiguu sunt tot catalogatzi ca realizari acvatice fluide  si energetice,urmind  dupa a doua realizare ! Ei fiind a treia realizare ! si avind repartizii superioare si inferioare ca mediu de activitate, dar fiind o insumare a tuturor elementelor superioare sau inferioare de activitate,de loc ! de activitate,si ca de obicei ,forma energetica neantropomorfa ! corectitudine de asumare ,assiriana ! dar toate sunt forme non-antropomorfe care sunt exterioare corpului uman ( a treia realizare ! ) ….si acuma urmeaza pasul inainte : aspectele interne corporale definite indubitabil ca forme rezultate din aspecte energetice interne adevarate sau false in oglindire,sacra sau de viatza, rezultante nelamuritoare si neclare care insotzesc de departe formele umane  de viatza, antropomorfe sau ilegitim socotite  ca false adevaruri sau false neadevaruri,.. ireale adevaruri ,…fatza de ce ? ,..fatza de pozitzia dinamica a faptuitorului rezultat ca forma energetica sau rezultanta din forma dinamica energetica,…

 

… aici este dilema esentziala,existam sau veridicitatea este simulata si de fapt imbracam haina emotziilor a unor compozitzii de "  me ",.. sau de eide, sau de in.corporale- incoaglutinabile,emotzionale, manifestari directe care trimit o stearsa urma catre " Me " , dar si catre formele fizice care pot salasui intr-o astfel de expresie circumspecta                       si desigur neasemanatoare cu realitatea informa a umbrei de entitate energetica,                      care   poate purta nume si logos ,dar poarta cu sigurantza expresie  emotzionala de ….emotzionalitate ! de in.coaglutinabilitate… sau in.corporala,… Eida(Platon) energetica de functzionalitate ,.. de Medietate sau de in.corporale(Pytagora) ..  si asa … Este pomenita a patra realizare antropomorfica segmentara !.. simpla organica ,..sau adunata !

Printre toate acestea  se misca Vantul ! … Enlil sau  zeitatea greco – romana EOL !

 Concluzionam ca s-au  desprins cu timpul anumite entitati care reprezentau forme energetice : ENLIL vint aprig ceresc, Zeul Vinturilor ca si EOL la europenii greco-romani,si forme aparent tinute neclare pentru noi : perechea Lahmu - Lahamu si Anshar si Kinsar,pronuntzarea directa,in vorbire era o neutralizare sau mai rau o abolire a calitatilor acestor entitatzi ( ??),.. fie  ritualica de Zei, fie energetica( si cred asta mai ales !) cine denumea energia din sinele sau o alunga ,distrugea, pertruba ??

 Acuma si azi aceste obiceiuri pot parea ciudate ,dar credem puternic ca aveau semnificatzia lor,in cadrul constientizarii  initziale a denumirii, O Nominalizare constitentizata declanseaza cunoasterea ,trezirea evidentzelor si a tutror calitatzilor desmortzite ,devenite active,chiar foarte active ,.. Ele nascute ! ,… nu Ele  venite la tine !!  Principiu care se aplica chiar Vantului,..cand il constientizezi prin declamarea nominala chiar secreta ,mentala ai trezesti…( ca intr-o invocare  ritualica ) fortza ! ,si ea este infint mai mare decit sosirea sa ,..sub forma de suflare sau adiere !

….Posibil ca sa se modifice fortza energetica catre spiritualul entitazii care-l denumeste  secret , sau sa-si schimbe forma calitatilor definitorii, ale aliajelor de "tije energetice", directzie, infasurare, timp de reunire in bucla, timp de cadentza ? ,… secventialitatzi !)

 

Q Z H X A  VANTUL CARE MIMEAZA…ENERGIA  ENERGETIKON

                                                                                                          ** *

GAND ,GRUP, VANT : OGLINDA NATURALA(!)                                … DE EVIDENTZIERE A ARMONIILOR ENERGETICE .

 

GAND ,GRUP, VANT : SINGURA OGLINDA NATURALA CARE DESAVIRSESTE EVIDENTIEREA ARMONIEI ENERGETICE SI O STIMULEAZA PRIN SIMULTANEITATEA OGLIDIRII DE ORIGINA – EXTRAS ENERGETIC, CU CEA DE EXTRAS  MENTAL ( VANTUL SI GANDUL ).

                                                      *

Stateam fara gind,..asezat in poiana din fatza manastirei Ciolanu, loc de adunare in Buzau pentru exercitarea gandului.. si rugaciunilor catre Dumnezeu !,..loc plin de binecuvantare si emotzie duhovniceasca ! ,.. pasnic si intru totul asemanator cu cela mai frumoase si bune, binefactoare locuri europene …

  ramase in memoria mea ca benefice locusuri omenesti de odihna fara de griji : Gradina palatina de linga Forum la Roma , sau centrul orasului vechi, al Lyonului cuprins intre Rhon si Saone,…fintana de linga pod sau vechea abatzie( construita pe la 1279) ,.. de sub biserica castel- Fourvierre,..sau parcul Tete d’Or (toate in Lyon) sau Acel Minunat Loc Parcul vicinal… din  perimetrul castelului Fonteainbleu, La foret du Roi (Paris), sau parcul de la picioarele podului Accademia de la Venetzzia,..linga biserica San Loredan,.. sau neasemuita biserica Santa Maria Aracoelio din piazzta Venetzia ( Roma) !

Dar poiana de linga biserica – Manastire Ciolanu de Buzau este si ea un maretz loc de intilnire cu linstea sub merii si perii asezatzi intr-o mica livada dincolo de portzi,.. pe micul deal la marginea padurii !

… In ziua aceea ca de obicei venisem pe la 11 -12 sa ma asez in poiana sub un sfint asezamnit natural al unor copaci anume ,..pe care ii ochisem sa- i pictez,..erau nu numai forme curioase ci erau niste prieteni plini de o batrineasca cumintzenie si intzelpciune :acesti oameni – Copaci stateau de mult acolo si cu sigurantza ca aveau prieteni multzi si deosebitzi :

…cei obsinuitzi,… ce se asezau   sub coroana lor ,… azi plina de flori, mai intai perii care erau globuri de lumina alba si mai tirziu au venit merii mult mai numerosi… sa sustzina in pace dalba lumina iradianta de la manastire.

 si continui sa spun eu traducind impresiile si cuvintele tuturor vizitatorilor : si a vantaului care adie usor,ramurind crengile copacilor ramurind frunzele adiate si infioarte de mangaiera vintului, In ele se trezeste freamatul vetzii dorintza de a se exprima ideatic si omeneste,miracolul comunicarii universale,Armonie in miracol , miracol in binecuvintarea soarelui la timp trecut demult de amiaza ,cinta cucul de deoparte sii raspunde soata laatrui de mine dupa clinu micii rape, bate toacea si in ritmul ei se aduna scuturindu-si coarnele si copitele rinaduri rinduri de animale domestice socotite,sfinte in india pentru caracterul lor rabdator si mai ales pentru izvorul de hranire :Laptele (gindim noi astazi ,..ca paganii care uramresc numai profitul,aceste vaci baltate , cu mutlzi vitzei sunt intzeleptele pajistilor,din timpuri trecute..   si au o prezentza calma si linistitoare,dau o imagine sateasca potolita si emblematica…Se intro in adierea vantului vacile de la pascut si la plecarea spre adapataorea de langa staulele lor dau o raita ,intotdeauna prin poienele Livezii de meri si peri,si cercetand alene mai rup un smoc de iarba grasa, mai rup o cositza de iarba galbena uscata,mai rup ceva anume din tufisuri, si mai mesteca si cate un cocean, sau o hartie ramase de zile pe jos ! Se aude toaca … se aude din nou strigandu-se cativa cuci si copacii au melodia lor ..se clatina pe rind , …oarecum isi stiu rosyul de intrare la clatinat sau la miscat…se mai apleaca citeva crengii si brusc mai multe ramuri ale unui copac dau recitaluri de frisonate miscari digitale de balet …se simte momentul pacii din natura de iarba a poienii ,..deasupora in propriu sens al miscarii mari forme de nori  ,rotunjitzi si pletosi scot barbi si forme animalice care defileaza incet si far graba, un umar sau uncerb sau o mana,sau o fatza care –si schimba treptat toate dimensiunile si ia toate expresiile dar aceste expresii emotzionale sunt temperate , au surdina…au demnitatea si ordinea unei rugaciuni sau chiar a unei citasnii,..monoton se deapana curgerea vietzii printre formele vazduhului si ale pamantului, iart eu si vacile ,stam nemiscatzi si cautam sa simtzim ce spune padurea si vantul,la unison ,dar cghiar cautam sa descirfram partitura din poiana noastra..ca si cum am citi o foaie de ziar incet ,..incet,si ce mai vretzi sa ziceti,..si ce mai vretzi sa anuntatzi,..si ce mai vretzi sa tinem minte …si ce mai vretzi sa adunam bucurosi de-o cite bucurie mai mare sau mai mica…si ajungem la momentul uluintzei si mirarii cind melodia tuturor ne deschid baierile de ginduri si ne vreste puterea de aintzlege si atunci cu totzii ne simtim copii asezatzi la maas dis=nspre seara, asteptam cumintzi bucatele, ,mamaliga dat de starez sau dumnezeu, sau de matusa familiei aceste mari si de la unul la altul trece printre noi vantul si ne comunica vesti particuy ;lare, aduce gianduri de la mar , de la trunchiul uscat de batrin  lemn de frasin, de la frunzele din parul apropiat, de la cele ale crengfii de alun,de la mierlele care au cuib scopit intr-o scorbura din trunchiul cel gros, de la maceuisii inflroitzi, de la trifoi si firele de iarba sau nasturaii podiditzi pe povirnis..si se alatura si norii pufosi care rasufla de departe cu sunete usoare si melodiaose, se alatura si cucii si pitigoii aurii,te simtzi plin de vorbe si aproape ca le vezi cum se schimba ici o fraza, ca raspunsulk alteia , ici citeva cuvinte la o intrebare a parului ,ici giandul solemn si tocmit al vacii baltzate albe cu mari pete negre,frunoasa inflorita ,ce numita oriunde  din Salaj si pina in Beiu : Floarea, n’florita,si cind te vede ca o admiri ca si marul ca si parul , ca si ramura, ca si mierla sau pitzigoiul ca si norul , se intind alene si daca ai avut acasa la mangaiat sub mana ta pisici ti se umple sufletul de pacea pe care o dai si o primesti mangaind incet pe crestet animalul, este o forma de fratie, dintre om si natura, o bucurie de iluminat cind intezlegi ca ai parte de miracolul intezlegerii,si nu te mai minunezi de Jhon Travolta care stia secretul glasuirii dintr plante si anumale, si nu te saturi de a simtzii mintea inundata de armonii de melodii de vraja nascute din unduioasele idei circulate ca si panglicile de hirtei de la un vorbitor la altul, de la un capat la altul al poienii spre pajiste dar si spre cer ,..catre norii mai batrani deci manastirea,si dedatzi de mii de ani la cele sfinte,dar aceasta armonie nu tzine foarte mult , probabil ca mai si obosim dupa acest frumos cor de vorbe schimbate printre adieri, matasoase si vine momentul brusc cind gandul care este menit sa poarte vorbele si sale primeasca se opreste si se aseaza jos si el tolanit linga noi cu fatza in sus sau pooate mestecind un fir de iarba ca romanul mai gindeste el pe el,asta-i culmea gandul se gindeste el pe el insusi…dar deodata sunt curios cum este asta ce simte ce rasre din atitea proniri…si ma linistesc spuniandu-mi vei afla desigur, poate asta sear daca treci pe la icoane sau poate alta dat sau poate deja ai aflat si inca nu –ţi se comunica  porunca sau mesajul… Destul ca ai ajuns aici, destul ca ai aflat de neaflatul, destul ca esti prieten cu poiana cea mare si cu oamenii copaci din ea ,destul ca vezi gandurile cum sfara trec incet miscate de vant de la unii la altzii,ai fost cumva atent daca si alte faptrui s-au adaugat conversatziei grupului care merge impreuna ,imporeuna miscatzi de vorbe si idei si vant ,impreuna pe rind solisti sau impreuna cu totzii vorbind laolata si culmea intzelegându-se si  ce spune iarba si floarea si frunza si ramurile si fiecare copac sau nor ,..vorbesc impreuna dar melodia cuvintelor vine supusa la urechile tale intai, apoi la minte ta , apoi le simtzi intzelesul, apoi se lumineaza acest intzeles, apoi vezi dirijorul ca poartea haina vântului apoi vezi , sau mai bine zis simtzi dumnezeirea cum isi face loc in fatza ta si te cucernicesti, si devii mielul domnului, si temiri ca pina mai ieri erai pagân cu ginduri uracioase, ca erai dornic de spurcăiuni si neleguiri, sa batzi , sa ,alungi, sa injuri, sa strigi cu ura …si vezi ce neleguire se naste cind trebuei numai sa te ascultzi cu grihja si sa te lasi ascultat si sa invetzi cu grija si sa te lasi invatzat de copacul de linga tind ,da vaca-n florata,.. de mierla si pitzigoiul de cuc, dar cel mai frumos te invaţa norul barbos si mare ,puf căzăcesc care prefira razele de soare, dar si Soarele la asfintzit te invatză de bine si pasarea aceia straina care prin triluri maiestre pare  ca aduce ceva nesperat..vesti asteptate ,promisiuni numai de ea si de tine stiute,deci in permanentza totzi vorbesc cu totzi dar in acelasi timp unii vorbesc cu tine si citeodata nici nu ţi se adreseaza  direct !,.. numai ce simtzi ca idee exprimata te priveste..sau chiar nici nu simtzi si mintea lasa loc pentru veste, ca ea  sa poposeasca in pajistea gindurilor tale ..o s-o recunosti mai târziu ca se afla acolo din momentul acel din urma cu zile, ore  sau…. saptamani.. !!    .

                                                     ** *  *