Ape la Venetia…  o Delta esuata ?!...

.. O delta de Piatra si de  Calcar , sticla si  clestar de Murano,…

 Mozaic ceresc … Aur si bijuterie prelungita in mare,…

 

 

Estuar… Esturil !…  o notiune,… este denumirea varsarii in mare a unui fluviu printr-o gura larga ,direct in mare ,.. formind un adinc intrind intre maluri de exemplu Tegu(Tajo) , Portugalia la Lisabona, sau Rio  de  La Plata in America de sud,este ceva deosebit,.. desigur contactul direct al apelor ofera doua entitati infratite ca si Dioscurii de la coltzul basilicii San Marco,fara intermediarul pamint,care impreuna cu apa cladeste o Delta in evantaiul amestecului si al curgerii sinuoase a deltei  in permanenta formare si crestere,care isi ia incet incet ramas bun contribuind  decisiv la o ultima fertilizare a Pamintului ,…

 

 Apele Deltei pleaca,.. ca o femeie care isi lasa dulceatza  sa fie absorbita de plaur, un fel  de  embrion de pamint,.. cel mai nou pamint …plamadit de ape,este o traditie si ma simt infiorat de maretia lucrarii cind apa si pamintul isi prelungesc imbratisarea amestecind secretii secrete si fertile, energii lascive si de  de vigoare ancestrala. !..

 

… De ce vin pestii si animale . si pasari sa-si desavirseasca chemarile si potentzele  lor tocmai in aceste locuri ?,.. presimt ca raspunsul este :.. nu doar pentru hrana biologica,.. ci mai ales pentru paienjenisul energetic al intilnirii incete dintre apa si pamint, al fortzelor oculte care se nasc aici !,.. si multumind biologii,… si a obisnuitei abundentze de hrana !..

 

.. Cei vechi de la gurile Nilului si el posesor al acestui mare Laborator, Delta de Energii ale fuziunii biologice,..  de energii fecunde,.. cunosteau aceste lucruri ?

 

 Desigur !,.. si preamareau un zeu de apa –dulce, Nilul care a facut Egiptul ,opera de zeu :  Nu cumva trebuie sa asemanam cele doua momente de la Delta Nilului si delta Mesopotamiei si a Tigrului si Eufratului, sau de la Delta Danubiului ( nume vechi barbatesti se pare), ce   tin aceste civilizatii milenare, uitate sau duse – apuse, de o sacerdotala insemnare zeiasca,.. care(mai are) ,.. mai  este in  putere !,.. o perpetua fortza : un calice pamintesc rascolit  de ape,.. Energia potopului transformata in energie fertil-virila dezlantuita de anotimpurile prielnice unei anumite asezari a soarelui pe potrivirea Lunei,oglinda a pamintului ?..

 

… Raspunsul este da ! ,.. si il gasim in vreascurile, punti de lemn care au facut podisca pentru neamurile viitoare , care au trecut ! peste maluri,…si ce daca au trecut ?, toate acestea,.. nu au schimbat decit parelnic locurile.. au ramas aprope ca in mii de ani in urma,.. semit arab ,..felah si pescar romin–tatar,sau lipovean,.. au parte de aceiasi impietrire de argila arsa,si traditie, si saracie,.. dar ce viguroase popoare !… Delta naste oameni !..

..Ea are chemarile sale si vorbele sale,… – semne care sunt vii si acuma…sunt calauze pentru destine de tzari si neamuri,…  chiar si in trecere,..  neamurile primesc vesti de la zei,.. prin Oracolul numit Delta !,…

 

.. Nu m-am gindit niciodata : .. ca a fi delta,.. este a fi permanent un cod de legi ale impreunarii si dainuirii, a cultului procreativ biologic si al permanentzei umane,..

 

..  dar cred acuma !,…

.. Ca asa si este !..... devreme ce chemate peste zari, acestea vin grabnic : pasari care fasie vintul,.. ca si fisii de pinza sau  de trestii,.. in semnale de melodii in soapta, Sunete de Energie , sunete de vint, Scoase din trestii subtiri,.. flautele si fluierele lui Pan si Orfeu,.. muzica de arpegii in  Armonii de la Apollo,.. Melodia,muzica Sferelor !.

… Primavara in delta,…  chiar innoroiata si inundata este Primavara noastra fertila de oameni care ne trezim la viata,… dar mai ales Netezim la munca obiceiurile tineretzii noastre… infrigurate !

 

… Netezim cu mingaieri matasea apei din subtziori, si calarind Delfini si Nisetrii, si moaruni uriasi,.. ajungem  Port de odihna pentru Femeiesti fapturi fara Nume ,de infrigurate ce sint !.. dupa caldura pieptului !.. dig de pamint ce Le sta in cale !!...Ape infrigurate !

 

.. apele !  Dinsele,.. Ce  se cheama soptit,… Surori,…

 

..ne cheama sunind silabe intretaite de ademeniri, poftiri de profetzie,…sursurind,… inginand,... la cotloanele fluviului… clabucind sau valurind undele ! Inundatie de Viatza.. ! Inflorituri de miroasne !.. bucurii facute,nascute,.. si mai ales pregatite !

 

 Creste omenirea mereu !..

.. la vale curge apa !,..  ca si timpul ..

 

 

… Venezzia !..

 

 

 Venezzia .. nu are delta !.. dar are viatza si ea,..  a construit dupa porunca o delta de oras,…

 

O Delta..  De Oras …

 

 un loc inmiresmat de viatza ,de chemare la viata, la potenta divina si meritul este al fluviului si al estuarului dar si al Lagunei si al Marii , este un  sir de intermediari care se aduna intr-o procesiune de Vii !...   fiecare : de zeificare, de omenire,.. de adus la pragurile de pornire ,..

 

 

.. Si asa se explica cum Umbra deltei Esuate nu sterge potentza pamintului si a scurgerii de pasaret si animale,…

.. Oamenii au preluat toate sarcinile Naturii , si …vin ,Vin in stoluri,mari grupuri,.. cu ajutorul marelui stol de pelicani argintii, care ii deservesc in zboruri programate,.. sa fie ferecate in delta de plauri si canale,.. de case : Ca’ d’Oro, Ca’Gottardi, Ca’ Milanesse , Locanda  Royal  San  Marco, sau  Domus inn,.. si maretze castele ,..

.. care ii aduc in apropierea unor lacase de cult,.. chiesa ,..

 

.. biserici unde preoti si practicanti religiosi catolici ,.. se apleaca cu smerenie catre vigoarea,… drumurilor viitoare !,.. ale tuturor dar mai ales ale tinerilor si nubililor copii  fara virsta … de ambele sexe.

  Totzi !..  venitii la Venezzia ! Popositii ! .. Ametitii de iubire, sau trezitii la iubire !..

 

 Venitzi la Venetia primavara ! este dumnezeiesc si ramii ametit de farmec,.. de osinda dulce a iubirii, Dragoste la Venetia !, moartea la Venetia !..viatza la Venezzia !  O Celebrare si Trai in cinstea Vietii !..

 

 …toate aceste sintagme artistice trebuia sa ne puna in garda !,..

 

 

 Venetia este o constructia italiana  din secolul XI ,pe niste pari infipti,.. ca zdraveni butuci in pamantul prelins si siroind de ape,..

 

..O minunata delta de oras,.. de podoabe,.. de biserici si altare ca si de Sunett, suunett de clopote care ridica catre cer frumoasa Omenire,… si toti asculta chemarile vrajite pornite din abdomenul pamintului primavara,… suntem Ape !, sutem Pesti !, viu miscatori si tremuratori din aripi !,.. suntem Pasari sfidator de frumoase si de suple,.. venim la imperecherea magica cu tzirmul si cu apa !..

.. Carnavalul primavaratec !,.. grabnic !.. de sfirsit de februarie,.. desleaga crestinul catre lucrari  intemeiate si datorate Naturii, si biserica aici nu se sfieste sa accepte o evidenta lumeasca.. :

 

… Iubirea este taina domnului si a trupului,.. si carnavalul leguit ne impiedica sa fim ipocriti,.. sau  hughenoti de invers  catolici ,.. sau nascatori iberici de inchizitie..

 

 

Venim la imperecherea magica cu tzirmul si cu apa !...

.. cu Italia palatelor ,.. si cu  a Italiei Culturi !,…

 

.. cu Italia de suvenire minunate,.. care le adunam si le transportam in suflet,  in inima, in  pintecele noastre  ca si  voluminoasse buzunare – sacose,.. Am lua aproape totul , daca am putea !. ??..

 

 

.. dar ne multzumim cu putzine trairi magnifice, cu fotografii , cu vederi de intilniri ocazionale, cu observatzii dupa mintea fiecaruia ,cu identitati probate de Veneti, de italieni, de Paduani, de florentini, este celebrarea reinnoita de Uniune cu Roma imperiala si vechii Veneti transmontani,..    si ..

 .. oracolul murmura descintece si pervestiri,..oracolul te vrajeste cu incantatiile sale,..

 

… Apusul spre seara si lumina dulce rosiatica, lumina venetiana,clara  si sticloasa,…  ..cristal de acoperit emotzii !... 

 

 

.. nu te departeaza de loc de esenta ta straina,.. doar te face sa stralucesti mai aprins , mai combustiv, mai sfisiat de emotii, mai doritor de iubire …  iubire distilata in Murano, cristal vesnic brilliant, de vorbe si visuri,… uman desfacut din diadema lunii,..  oglinda de valuri si imprastiat pe cununa,..

 

…deasupra de case si Palate,.. marele diamant care este delta de apa si sticla multicolora a Deltei–Venezzia–Constructia Omului,.. ascultind zeii si apoi sfintii parinti Dumnezeu Tatal, dumnezeu Fiul, sfinta Fecioara Maria,Immaculatta,.. si desavirsita de-a pururi la degetul Italiei  Mater….  desigur ca si a Europei –gazda,…

 

 

..  dar oare Europa nu-i creatia acestui popor de arhitecti si constructori,…Cei din Delta Italiana a Venezziei,.. Romani, imperialii de-a pururi !, omogeni in etnie si in calitati sunt oamenii inceputurilor ,care nu si-au epuizat menirea ,Porunca lor inscrisa ramine vesnica, pentru ca au realizat delta Omenirii,.. care se afirma in planul omenescului si al credintzei,.. legiuitori si administratori, statali de Constructzie .. Statala  permananta, voitori si iubitori … de triumfuri si de celebrari,..

 

 

.. Noi am Celebrat Delta voastra cu emotzie si piosenie, am zis la inceput esuata si am dovedit  ca ma scolesc si ma invatz sa pretzuiesc traditzia si darul facut omenirii ,… pe parcurs de pagini scrise si comentate de emotia pe care lucrarea domnului o face , prin mine catre …voi ..

 

 

 

..  Dioscurii  de la San Marco , de la a caror efigie am pornit, un basorelief potrivit ca marime si care pare turnat dintr-un metal de bronz visiniu, este piatra,..granit plin de fier,.. dar este carne !...

 

.. Doi Tineri gemeni ,turnati intr-o forma,de asemanare, cu straie de ev mediu,plisate ,stringind cu mina stinga minerul unei sabii ,lasate in teaca,.. Se tzin aproape !.. de umeri sprijiniti,si au privirea indreptata,..data la cei din jur ! si… gindurilor Lor !,.. imprima Statuar o  Fortza,.. o Credinta, si… rabdare !,…

 

 … Ei au stiinta gindurilor lor si nu se pleaca de rusine ! Destinul nu se cumpara pe-o  punga sau lada.. de bani !,.. sau pe-o fata robita,.. sau de vitza aleasa !

… Ei seamana !.. dar sunt copiile inversate ale aceluiasi lucru sufletesc sunt gemeni,.. copii perfecte,.. dar sunt doua ipostaze extrem de diferite…fiecare parte are o orientare energetica inversata,.. si sunt o minune care nu inceteaza sa preocupe,care solicita interesul creatiei, : doi !..

 

.. Doi ,..dar fiecare : alt destin, alt comportament,alta sansa, alta cunoastere, mai ales suflet si emotzie de curs si imprumutat,.. si mai ales de sugestionat !,.. Semne !

 

 

..Ei sunt Sfatuitorii oamenilor, aparatorii lor,..unul ca partener,.. doi,.. ca tovarasi !,.. poti sa i te adresezi,.. si sa capeti de la aceiasi entitate.. raspunsuri diferite !,…

 

 

… Doua legaturi cu divinitatea care se Comporta diferit !,.. conform alcatuirii lor !.. Ai in palme si in fatza o dubla legatura cu acele conotatii ale diferentialitatii zeiesti , "despi-cartea " firului in  patru,…din care isi trag seva Toate lucrurile cu da si Nu !,.. drumuri asemanatoare,dar cu directii inverse, totul invers, destine inversate,..

… La fiecare moment : dusul si contrarul sau ,..

 

… O evidentza remarcabila,..si un straniu aer de cercetare a imprejurimilor, de observare adinca si isteatza a pornirilor … imprejuratoare,

.. Ei vestitorii !, .. ei cei dintai la Semnal !,.. mut si de taina !,.. nu tzipat ca si gistile – salvatoare, Capitoline,..

 

 

.. Dar nu mai putzin Salvatori ,cu mina strinsa pe Spada scurta !... Luati aminte vrasmasi !,.. suntem ochii si Urechile Venetienilor si ai Dogelui ,.. Paznici de Piatra ai tzarii !

 

.. Eveniment si speciala insusire pe care au remarcat-o din antichitate  oamenii si au si consacrat-o cunoasterii directe,.. zeificarea !, prin similitudine, mai puternica prin Magia  Ei !...

..si comportament luat in seama !, dar au si insemnat-o practic.. "Ca si Dioscurii " !,.. .. Unelte ale zeilor ,.. ipostaze de..   Fatza si.. secrete !,…

 

 

… Pe cind,.. " Esturil " la tirmul portughez al Lisabonei, inseamna o regala statiune balneara la marginea Lumii Pamintului si a Apei : Fluviu de varsare catre Atlantic,acolo unde se sfiseste Tajo/Tegu(la citire), lipindu-si umarul de fratele sau,.. de Apa , Oceanul,.. ca la Assirieni :

 

 ..Apa dulce.. Apa Sarata ! cei doi primordiali zei Parinti femeie-barbat,.. care au nascut pamintul cerul si oamenii la fatza lor actuala   ( ramasa… inca !)..

 …acolo sta ca masura de granita Fortul si Sirena Portugheza, la plaja la Cascais,de partea opusa a primei atingeri Turnul din Belem si Statuia lui Vasco da Gama  si Navigatorii ,.. sau mai apoi era construita statuia lui Cristus Rex, ca o cruce..

 

.. deci la Esturil  Regal , se aflau umerii alipitzi ai  celor doi frati dioscuri, Dioscurii de Ape !.. iar Ei se sfirsesc din alipire unul la Belem portul regal,si Cristus Rex si celalalt , in opozitie la Sirena Portugheza, (Fortul si plaja reginei),.. la Cascais.

 

 

.. Imi Ingadui observatia : Dioscurul mai pamintesc este masculin de angajament, si se afla spre Lisabona si Belem, iar Dioscurul ,invers …mai feminin se afla alaturi de Sirena, la plaja Reginei si sub domnia lui La PENA-sfinta Maria,sau  Lua (Lunna),lumina Oceanului,  si avind de reazam,.. in spate la 20 de km.,..direct .. Monte da Lua si castelul  regal ( castelul Pena – sfinta Fecioara) , asezat pe el !

 

Dioscurii de apa ,Portughezi Tajo si Oceanul.

 

 

 

IN Italia , la Laguna, Dioscurii sunt mai strins adunati si retzinuti de fisiile de pamint care fac si infereaca Apele printr-o Laguna,.. o baie de Amestec, un jacuzzi,.. ca sa ne fandosim cu noi obiceiuri straine de lascivitate  Extrem orientala,.. si avutzie lenevita…

 

 

Unde este Palestra ?,.. de insotire in fizic armonios, de intreceri cavaleresti intr-o sportivitate perfecta,..Discoboli armoniosi,.. Atleti svelti si Boxeri –pumnateci barbosi, … Atlasi strivitzi de proprii lor muschi,ce-i serpuiesc,stringindu-i la umeri si coapse !  Si.. care-si string degetele de la mina, in fisii de piele, insiruita,…

 

… Puterea umana legiuita,fara dopaje. Se admiteau numai cele erotice si cele de lupta, de cruzime  si agilitate… desferecatoare !,..  alese,… alesuri de  taina !

 

 

.. Dibacii Italienii au recunoscut imediat aluzia Lacustra si  au primit provocarea si inlesnirile aduse de  aceasta situatie, cu mestesug si bucurie de incitanta creatzie…

 

 

 Ei au devenit copii a doi Zei :

.. unul al apei dulci .. si altul al Apei sarate-dulci si s-au asezat calare pe grumazul celor doi zei chiar deasupra umerilor,dar.. aproape, (oleaca !), mai spre Marea Adriatica,dovedind simtul de orientare catre drumuri fara de poteci, .. .. catre largile zari ale  marii !,.. stiind si de Ocean fratele Ei,.. mai mare,… dar mai indepartat,…la polul opus al  marilor Alpi,…

… Putem sa zicem Venetia  asezata intre Alpi si Ocean ,Alpi si Mediterana… si iata prima minune a Dioscurilor :

 

.. Venetia intre pamintul maxim al Europei, dantela de piatra, Granitul de Atlas,…  si oglinda de ape, Oceanul Maxim mama celui dintai…un Neptun "consacratore" !,..

 

 

… si intre Uriasii  de Pamint – si  de Apa !,.. in causul Lor Venezzia, Unica !.. pusa la Crescut din pamint ,din ape, din laguna.. locul ei de Nastere, ieslea ei,.. culcusul Ei !..

 

 

.. un Cuib Ocrotit… si in cuib multe vreascuri magistrale,… butuci de platin,eucalipt si stejar care lasa ferestre de bulevard de apa intre ele,… Mari si mici,… dar traforate minunat ca un imens joc de cuburi.. ( puzzle )…

 

 

 

.. Coroana insulelor de la bordul Gondolelor,..  Cele 8 ciocuri de lemn traforat dupa conturul unicelor insule,… decretate Ornament Lacustru !  Obligatoriu la prora  gondolelor,.. de chiar Consiliul Dogilor, de mult !,.. ca si culorile gondolelor… Negru lucios si putrezit de cochilie de scoica… totul stabilit cu fermitate si legalizat prin decret venetian !

 

 

Si zeii au aranjat pamintul la fisii ,..in  exterior multe panglici de pamint,.. insiruite ca un paravan de cearsafuri curate la uscat,.. iar in interior mari batiste rotunjite de plutit pe ape , si puzderii de alte mici petice de hirtie rotunjite ca si barcile din jurul Navei amiral,.. A celeia denumite Bucentor : Nava Dogelui,.. mindria si podoaba reala a Supremului Venetian ,.. dar si a celor mai marunti  dintre venetieni,.. care umpleau malurile la sarbatori, fastuoase si doveditoare de frumusetze , bogatie si omenesti  marete .. tzeluri !,..

 

..  Sau aparuta  la  despartiri si revederi,.. odata cu drumurile flotei mediteraneene si mai tirziu ale Oceanelor Lumii,..Venetia cea care stapineste marile,italici marinari,  primii navigatori plecati statornic si programat la drum, de folos si de izbinda,.. de negotz :

 

..Frati ai apelor,cei care Calaresc pe Dioscurii de Apa,.. apa de pamint ,apa de ocean, la asemenea frati,.. asemenea oameni,.. asa s-au inscris in destinele lor,…

 

.. asa au supravietuit, .. asa au construit, asa si-au urmat naclaitzi de Oboseala si Jertfe destinul,…

 

.. care s–a  dovedit maretz ! prin ascultarea… Semnelor de catre venetzii italici !,..

Din avion coborind vezi petece de piele alungita pe ape ca si cum uriasul s-a pregatit sa-si croiasca o pereche de cizme !.. si isi orinduieste hotarit bucatile, asta pentru fatza,.. asta  rotunda de frumusetze, mai  in sus !,.. asta trainica,.. mai lata peste carimbi,.. aceastalalta  de sprijin catre talpa,…mare mester,si bun ochi avea croitorul de piele : – Pamint de insule !.. isi cunostea meseria si tzelul,..

 

  si printre ele lasat loc de innodat si cusut,.. de strins si apropiat intinsuri, de subtziri ape : Canale mari si canale inguste,… canelate dungi de trecere de la un    pe-trec podit la altul,..  Poduri , poduri,… fiecare o sarbatoare in calea  drumetului, prin ornament, prin folosinta usoara si prin privelistea care o desface de la o inaltime  anumita,.. fatza de case si palate, un fel de etaj unu ridicat peste canal, cu o larga podisca,ca de corabie in centrul sau ,.. Loc neted ramas dincolo de trepte !..

 

Petec la petec,..altul  de Ales , altul de Pus !...

 

 

.. si peticele erau   puse la uscat pe busteni sau bulamaci(argou aspru rominesc),.. Butuci  de paltin vapsiti cu bitum si fierti in rasini (rezzina), de rostuiau asezarea sute de ani , sau colorati  in albastru cu late dungi albe, insemnati,.. de grilaj lacustru,..  si de observare  la vedere ,chiar si prin ceatza zorilor,sau  a obisnuitei   inserari !

 

 

Avea uriasul un Frate drumar ?.. poate !..

 

… dar sa nu uitam ca italicii deja erau arhitecti de poduri si podul lui Cezar de peste Rin facut intr-o luni de Lunna,mai zace si astazi ferecat sub ape ,sau podul facut la Drobeta de Apollodor din Damasc,.. care se lasau toate acoperite de ape,.. cu dulce stiinta a somnului de odihna ! si cuib intre apele celor doua fluvii gemene,… Rinul si Danubiu..

 

 

 Doua bratzari lasate Europei de Romani,.. de imparati,.. una in Vest si alta in Est ,..de colo,..colo se intindea Europa !,.. Parlamentari luati aminte la semnele acelor imperatori mai trainici decit voi !.. Ei cunosteau hotarele date de zei in stapinirea vremelnica !.. cunosteau bine dimensiunea Europei,.. si marginea din-launtru a Ei, .. ..  Danubiul era piesa centrala si inchidea zavorul geografic al Comertzului din si despre Europa,.. de la Marco Polo venetzianul drumetz… de globalizare !


Norocul este ca romanii si-au cunoscut limitele si nu au nazuit la mai mult… sau de hazard ambitie.. la totul !... pentru ca daca s-ar fi hotarit atuncea  Ei , si numai Ei ar fi facut o lume unica, marea provincie a Terrei Romanica de  latinitate, si azi am fi vorbit latina cu placere ! de la nipponi,..la mexicani si apoi dincolo,.. Chiar la Chitai… Dar au avut masura, si dragoste de frumusete,si de  barbatie,si iubire,.. de fala  de construit,..  pe drept si pentru toti,.. supusii !

 

 

 

Zbori cu AlItalia de-a lungul Padului :

 

@@

Si cobori spre niste petece de apa, cu pari infipti ( se vad, de sus ca betigase de Marocco !... ).. si  aparente lacuri,foitze de tabla – solzii lucitoare si  mici asezari  premergatoare,.. insiruite … ca margelele !..

 

..  Si te intorci pe o aripa si vezi lucind oglinzi de cartiere, si acoperisuri de metal, si fara sa mai poti admira detaliile ,…

 

.. Te asezi spre calea de aterizare intr-o periferica pustietate de iarba galben uscata,... gata !.. Maiestru esti depus.. pe sol !...  in liniste !….

 

 

Dar ce urmeaza ? ce atita iarba uscata linga pista …  si La orizont ..

..   Nimica !..

 

 

Ai Ajuns !,..  da unde ??...

 

 

 Dar cum este Venzzia ? ce ramine ? ce apare ?, ce a fost,.. de vremuri ?,cit de mare, cit de spectacol ? poate fi urma lasata de venetieni pe lume, pe oras,unde sunt palatele si casele vazute din avion ?, bisericile,..

 

.. aici este un capat de aerodrom si Dincolo nu se mai vede nimic la orizont !, sau aprope nimic,.. dar cu ce sa mergi ? , bus sau vapor ?, … pe uscat este vreo cale ? ,.. .. de ce ne imping cu totii ,…spre ape ??... de parca esti printre insule,… in Polinezia !

 

 

 Vaporetto , vaporetto … ! iata un cunvint des de intilnit , sunt autobuze navale care circula printre insule pe zeci de trasee anume : .. turism, aprovizionare, servicii !, dar si felurite taxiuri  mult mai scumpe, dar foarte confortabile,.. gondolele nu se gasec aici , la aeroport, distantza e prea mare,..si ele au alta destinatie in cartea serviciilor !

 

…si ajungem in fata unui fapt implinit : se va ajunge cu taxiuri –vapoare cu (auto) buse – vapoare de la debarcader , si pina sa apuci tiketul stai si te intrebi :..

 

 

..Oare chiar asa de deosebita este Venetzia !..  pentru ca ma simt, eu dunareanul la "mila 23 ",..sau la Partizani , sau Sarighiol de Mahmudia… dupa atita drum facut departe de Danubiul meu ! ..

… Si o incerta parere de rau,.. de  desumflare,.. se asterne peste tine !..

 

 

.. Si am batut atita drum, si sculatul de dimineata pentru cursa cea dintai,.. esti in picioare de 18 ore si deja simti oboseala mai ales datorata  emotziilor,..  plecind pe o vreme indoielnica : de cu noapte printr-o ceatza deasa neplacuta in masina !!...la Romania !.. pe o neagra sosea , parca si zici ,.. inginind in minte o legenda : pe o stinca neagra,… intr-un un vechi castel , unde curge-n vale un riu mititel.,…Plinge si suspina  o dulce domnitza,.. asa suspin si eu  pregatit in viatza,.. de pagube trecatoare.. de-a gata.. !

 

 

Dar iata ca vine ! si coada se sfirseste si iti duci bagajele catre Barcazul asta mai mare, care este bus,.. un vaporetto, de Herastrau,  colorat galben albastru !,.. Cu marinari  soferi :

 

 

..  Sunt dea-i tai,.. primitori !.. si fac ordine, cu zimbete primitoare, si deja te-ai bate  cu palma peste umeri.. cu ei !,.. si le-ai spune ceva cu recunostintza acestor de incredere,.. marinari de apa dulce,..

 

Esti in delta romineasca ?!,.. dar vaporul este curat si dichisit pentru treaba care o face !,…

 

 

Ne ingramadim si noi calatorii si bagajele intr-o ordine care intrevede momentele de scoborire, si dorim sa plecam !,.. si haide odata !..

 

..  dar mai asteptam sa urce un Haski sur,.. frumos animal ! Italienii iubesc nespus ciinii,.. de toate felurile dar mai ales rasele pitice, in piete si strazi inguste, si deosebitele pisici mari cit un  iepure,.. sau cit un caine !

 

 

.. Luxoase prietesuguri de om si animal , deci se poate si asa, parca cineva a mai uitat acest destin prin  delta balcanica ? se aude acolo susu ? reamintim didactic : romanii se trag de la strabunii lor Romulus si Remus,.. gemenii hraniti si crescuti de o lupoaica salbatica,.. care i-a  si adoptat si le-a dat laptele ei, corn nu avea , dar putea sa ia de la Amalteea ,capra, care l-a hranit pe Zeus… daca il dadea,.. fie Ea fie el ?!

 

 

... Marina se desparte, in sfirsit !.. de tzirm fara salve de tun !,..

.. dar cu citeva saluturi la chipiu ! si alunecari in chemari de mateloti : hei Piero, hei Luigi comme va Inter au Juve.. ? etc..  si ding…ding.. ..ding !..

 suntem pe cale sa ne obijnuim cu o infernalitate de motoare puse la  zdruncinat auzuri !..

Si ne tot  intoarcem cind pe o latura,.. cind pe alta, ca sa vedem cum rasare Venetzzia din ape !...

 

.. Mai va !… o sa mai treaca destul de lung metraj-kilometraj de ape malurii si verzi ..

 

 

.. Dar ce-i asta mergem pe linga un dig lung,.. intr-un lac lung , si marginit de bulamaci-butuci ,Stilpi grosi cit un om ,.. din suta in suta de metrii,.. ca stilpii unei sosele,.. nu-i a bine ! nu-i frumos !!..este o smecherie la mijloc !... Unde ne duc astia ?..

 

.. si necunoasterea drumului si oboseala,… si …. deci este adevarat ca se inunda ?! ,… poate chiar s-a si inundat din nou ! si zdronca,.. zdronca incepi sa te simti iarasi  parasit,.. chiar parasit de tot !.. si te si reculegi ,… intrebindu-te ?!:

 

 

… S-a scris ceva pe undeva in memorie despre asta ? parca nu … si totusi la aeroport fetele din avion te asigurau ca ai nimerit unde doresti : cursa spre Venezzia !?..

 

 

..  imposibil !..  nu cumva ??…

.. si te scuturai de obsesiile.. oboselii,… te uiti in jur naucit si auzi totusi vorbinde-se de acest oras in diferite graiuri,… venetzia… Venezzia.. Venyce..

 

    Posibil !  Sa asteptam , cumintzi … !!

 

.. Sa asteptam scolareste, dind balans din picioare peste rind , a joc, si a comunicare de  asteptare,.. de nerabdare..  copilarit neobservat de nimeni !…

 

 

… dar Venetia unde este ? ca nu se vad decit smircuri cu petece de iarba uscata, pescarusi si alte pasari de ape.. si balize de stilpi grosi cit un om deasupra,.. linga ape cit jumate de om,.. si chiar la mai mari departari,.. cite 3 sau 4 strinsi inmuchiti la capete,plezniti de puternici coltzari de fier !..  pe margine de drum !.. daca-l putem numi asa !,.. Cale.. fara pulbere ?? sintagma literara veche,din vremea canalului !..

 

 

 Nu prea vedem salcii ca in delta,.. ci numai un fel de rachita, si nici plauri si nici multa verdeata,salcii sau trifoisti !, .. sau nuferi ,frunze sau flori … sau pelicani ,adevarata emblema a deltei romanesti!

 

Ne intilnim cu niste cochete taxiuri de apa,.. de firma ! de Hotele cu cinci stele !,.. ca niste nutrii sau castori,.. egrete elegante si lucioase,.. cu zgarzile lor de ornamente nichelate,.. care au aspect de reactoare alunecoase pe valuri,…

… dar trec repede si simti apartenentza la clase !.. ce se distila in mariajul calatorilor cu laguna pe sus,.. in jos,…  mai evident decit in marele  avion !,..

 

..si in mirajul bogatiilor,.. care te pot inconjura.. de departe ocolitor,bogati la Bogatia Venetziei !...avem multiple clase la turisti, dar acestia nu-s turisti,.. sunt oameni de top si vai de Ei !.. cred ca viziteaza ceva,.. dar de fapt joaca acelasi rol mecanic de papusi zimbitoare si nervoase, ca la T.V. , …. excentrice de plictiseala si, cu perceptii marunte de copii bosumflati si vesnic nedreptatiti ,…  neadaptatii la normalitatea trudei,.. munca de om,ajunsa munca de caine ?(doar temporar, pina la marile modificari) !,..

 

 Ei nemultumitii de mastercard ..ceck !, sau Rotschild bank,care vin sa ia ce se poate cu privirea, sau cu banii lor,… Banii … Banii !,..

 

.. Ma indoiesc ca la Lepanto aceasta ar fi contat,.. dar Brusa nu era ca

BURSA  !, (aluzie de vechi cartier de la Istambul)

 

 Dar ii parasesti iute, pe acesti  bondari de stup,si viespii stralucitoare, pentru ca lumea lor larga este strimta si ii si apasa,.. de se zvircolesc,.. asa de des.. pe unde mai apuca… sa se duca !

 

 

Te scobori la intrebarea de ce totusi acest aspect de delta neterminata ? una…  apoi unde este totusi Venetia , si…  trei :cit dumnezeu mai mergem ?.. avem deja peste o ora de drum !

 

.. si apoi nu cumva : nu am ales calea cea buna de ajuns ?… si iarasi trecem pe linga  Butucii – bulamaci si.. stilpi ,..  si devii si mai prapastios,..

 

 

Nu se poate apa asta maloasa si dragile – masini de adincit  canalul mocirlos, si  sgrisnind – fassit vapori,.. frecind si taind metal printre pietre si mil,.. pregatind  fisii de pamint ,care se fac din ape amestecate cu piatra si nisip,.. ca alte viitoare hotare de pamint recuperat, ..dar mai ales cistigat,… seamana a Canalul dunare… marea Neagra,..

 

.. dar este cam multa apa !, si fara rosturi aparente,.. aceste subtziri lucrari !! ,..

 

 

… Si iata ca apare o prima insula micutza cu o vila scorojita  de vreme si un debarcader si un garaj pentru barca cu motor, si trepte de calcar de la apa in sus si anuntzul mare : .. de Vinzare !..

 

.. ma frec la ochi si gasesc ca nepotrivirea este prea ! mare,…

 

hotarit am coborit gresit !,.. dar ce sa mai fac,.. izolat cum sunt si prizoner pe-o scindura cu motor !

 

…iata !

 

.. Un  rapus !.. sau Un melancolic care-si ia valea dupa El,.. spre uscat si soare, de vii si  de dealuri indulcite de struguri, … omul probabil are un drept ! sa doreasca un uscat sigur si dirz sub picioare ,.. sau are poate reumatism si se duce la o mare clinica ,… la soare !..

 

 

… La Venezzia de inchiriat ?,.. se vede !,.. se poate ?!,.

 

 

..Dar tu ai vrea.. invers !,..numai dupa citeva zile ! de sedere si cutreierare grabita,…

 

nu-l poti uita,.. poate pe… Decedatul ! – plecatul.. fara voie ! , … altfel cum sa pleci de voie ! …  din Venezzia ?

 

.. aha d-aia,..  de treceau in acele limuzine de apa,… mergeau sa cumpere ceva !, imobile venetiene sau poate insulitze  ca aceasta… !

 

 

 

 Constat ca fatza de alte drumuri cu avionul din ultimii ani,.. acesta

m-a facut mai nesigur in rezultate !,.. am incertitudini de adresa, de

orientare, nu gasesc obiectivul imediat, nu am orasul la indemina, si dupa atita timp nu-l vad deloc !…

 

 

Ba poate ca iata !..  apare o fisie de pamint lunga pe stinga cu multe case italiene oarecere din piatre si o biserica acolo,.. dar inca ma simt la o Mahmudie de strainatate, si apoi apare si pe  drepate un tzirm mai lung si mai aspectuos de ordonate cladiri din periferia  asezarilor, si deodata vine spre noi o ciudata insula la care acostam si vedem o incerta asezare cu lung debarcader si portzi  de metal si garduri inverzite de vegetatia pietrii si citim : MURANO !... statie !..

 

 

… este insula cu acelasi nume : Insula Cristalului de Murano,.. si ne intilnim ca si pina acum cu buze(auto-aqua) de calatori,si taxiuri mai ponosite, schimbam calatori insotiti de vesnicii ciini de lesa , de rasa, mici si mari,.. aflati in brate si pe jos chiar si un alt Haski ciacir, care se lasa dezmierdat de vaporeanul tinerel, un italian frumusel si cu aspect de marinar,… eficace la munca  lui,.. si chiar si la fete,..strengar de Venetia ,.. strengar de laguna , cu imensi ochelari de soare  ,.. o sa vedem multi din acestia in zilele urmatoare, baieti de treaba, .. sau Lagunari din tagma Gondolierilor, meserie ce se transmite din tata in fiu,ce isi pazesc barcile somptuoase,.. cu prea putin calatori dupa ele,.. tzinindu-se ! …

Si remarc acuma la acest scurt popas ordinea lor pe vaporul bus, sunt totusi foarte ordonati si foarte mindrii de  ceea ce fac si foarte comunicativi cu toti si cu  toate cunostintele cu care se saluta peste apa,… imprastie optimism,si bucurie  italica,.. emotie care pare sa nu aibe margini ,aici la Venezia …

 

Mindrete de venetian o sintagama  pe care o sa o deslusim si ca rost,.. si ca dezlegare,.. Este deosebita de cea a florentinului sau a Milanezului,.. vom vedea , daca exista aceasta deosebire si de ce…

 

 

Plecam plini de speranta mai in sus,sau mai in jos …nu conteaza, mai departe da ! si acum ies multe obiecte in cale ajungem spre tzirmul adevarat al marei insule centrale San Marco,.. la dreapta pontonul traditional –debarcader  la Fundamente Nueva ,mal de acostare mai dosnica , de transport comercial ,..de Lucru cotidian  ,..

 

.. si la stinga… Insula  … Cimitir Al Orasului ,..

 

.. Cu o centura de piatra pe margine si un mare gard – Poarta de metal,la intrarea principala cu nelipsitele scari de piatra ridicate din apa,.. si nici aici nu se pleaca fara a trece punti si scari !,… dar aici se mai trece si apa de peste mal,.. dar fara pod !…

 

… nu exista nici-un podetz !,.. cit de mic,.. si celui obisnuit cu tzara( la Romania),.. i se pare anapoda, neintzelegerea de a fi unitzi printr-un pod, …

 

.. dar eu nu sunt Venetzian si nu am trainicia memoriei apelor de generatzie,.. ce rost are podul,.. cind totzi stam pe lemn plutitor,zi de zi ,..de –o viata,..  de –o Eternitate de popor !

 

 Asa am si venit in peninsula …si  asa si plecam !...

 

..  noi Italienii din singele Troiei !,.. pot spune mindrii … Ei.. Italienii !, incarcati de descendentze zeiesti, si de asurzitoare nume de Parada de la Eneas inainte !

 

Si nu le pot contesta Italienilor obiceiurile  acumulate… de la traditzii  vechi !

 

 

 Dar de aici incep sa simt ,..dupa acoperisuri !,.. puzderia de biserici,aproape cite una la 4 strazi,.. sau la 2 poduri,.. arcuri curbate care te si ridica obligat cu 2 metri cel putzin fatza de locul parasit de pasi,.. de la mal !..

 

Si zaresc ceva mare,.. ca un dom ..dar este prea aproape si la  mica distanta,.. ca acesta sa fie spatele domului de la  Basilica San Marco… este alt Dom … mai triziu cred ca este domul bisericii San Cristofor pe latura de Nord a Arsenalului sau cine stie… cum altfel..  denumit ?!

Aici constat,.. ca nerabdarea de a ajunge ma face sa mi se estompeze amintirile,..

 

… dar iesim la Largul Lagunei ,care este adevarata mare,.. O Mare albastra cu vinetzeli de turcuoaz ,.. care si..  aduce insemnele mahomedane,.. permanent in ochiul venetzianului,..

 

..  i-a fost neplacut Lui,.. ulterior ?,.. nu cred !.. erau prea de tot practici si vigurosi in credintza lor,.. cred insa ca le placea sa le calce undele colorate cu, feluritele lor corabii,.. si din obisnuintza nici nu se mai gindeau  ,la ingimfari politice , … sau militare,  anti- otomane !..

 

 

.. Nu a ajuns picior de turc la Venetia,.. decit ca solie primita de Doge, in Oras ,.. la Serenissima Republica Venezzia ?.. si care in mod special a si facut cu aceasta Ocazie,.. de semnare a unui tratat de intelegere de pace !,.. o sala special decorata cu mobila turceasca si brocarturi verzii - aurii ,…

 

.. si unde doi supusi si soldati turci(sculptati in lemn pretios maroniu cu reflexe negre) se aflau in posturi deosebite gata sa-si serveasca stapinii, de un singe si credinta,.. veniti cu astfel de importante treburi in  cetate..

 

 

..Sala se afla la Palatul Dogilor, in apropiere salii de audientze si ca un vestibul lateral de Sala Consiliului restrins,.. iar dogele este cel mai vestit dintre ei  M.( Michele sau Mario) Mavroghenese, sau numele venetian Moronessi[ noi romini cunoastem aceasta familie greaca (si bizantina) de Mavrogheni , pentru  ca am avut si noi domnitori si boieri fanarioti, valorosi ! ,..dintre ei, un Ioan Mavroghenii Voda ] ,..

 

..Dogele de faima..  Este Cel care din tablouri numeroase,… apare si in portret si pe cimpul de lupta si la primirea sotiei sale ,.. se pare ca o printesa austriaca (citez din memorie,o Isabella, o blonda plinuta si gratioasa), …

 

… spun, ca apare, ca Un barbat  brunet  cu o frumoasa coama de par negru – corb, cu o fatza cu trasaturi si nas ascutit si bine desenat, crunt chiar la minie !,.. si de temut adversar,si foarte dibaci in ale razboaielor,.. sau al  negocierilor diplomatice ,..

 

…Fizionomia Sa  spune multe si la o astfel de inpatrita reprezentare ca portret,cu foarte valorosi pictori – autori de prim rang ( nu lipsea se pare nici De Luca  da Gregorio , nici Tintoretto,.. desigur si Veronese,si cu siguranta mult mai multi,.. altii ! ),…  imi amintesc multe despre acest barbat ilustru al vremii sale.. potrivit la stat si foarte energic,… si o puternica personalitate,.. extrem de descis si de acut in momentele de pericol personal sau statal,.. A contat foarte mult pentru Venetzia domnia sa ca principe Doge, si  egalul Papei de la Roma… si el stilp al Crestinatatzii, ca Om politic si militar…

.. si nu stiam ca de fapt ei au avut aceasta nuanta de albastru turcuoaz mostenita ! si nu cistigata in batalii, ca reprezentare coloristica… majoritara in Prada de razboi !..

 

 

Vorbind despre nasterea turcuoazului la Venezzia  drept culoare frecventa si iubita, autentic venetiana ,… gindim urmatoarele  … :

 

… Lumina si soarele a distilat la Venezzia o mie de culori : rosuri fara pereche, care se astern peste verzui nuantze de felurit verde, si albastruri transparente, si renumitele turcu-oazuri,de fapt degradeuri de albastru si verde, subtziat de lumina cerului ,… de intensitatea lui,.. de stralucirea aerului,… Lumina venetziana are un caracter aparte,.. ea rasare cu intensitate dintre cetzuri la diferite ore ale zilei dar este suverana in permanet cind Soarele este napustit de Ceruri peste supusii sai Venetzieni ,..

 

… deci : cind este diafana , rozie si de moliciune,… cind este stralucitoare – orbitor, cind imbraca alta tonalitate si putere devenind curata,si penetranta,.. ca si cristalul bolului de Murano,…  iar spre sfirsitul zilei devine transparenta ca un val de borangic.. de un rosu maroniu,..matasos ca si alcovurile regale si ducale care sunt  si au fost raspindite  in cetatea – Oras,..

 

 

.. Nu va asteptati sa mai vedetzi forturi, centuri de ziduri, crenele de lupte turbate, muchii si coltzuri de piatra slefuita  in netezime aroganta,.. cladiri mari da !, sunt !,.. dar ele sunt biserici si turnurile lor, si daca au fost fortificatii ele au ramas in urma , si aproape nu-mi amintesc ca in Tablourile sale,… Venetzia sa fie aparata de puternice ziduri,…

 

… chiar asa !, … dar se vedeau din abundenta in scenele de lupta,.. zidurile pe cale sa se darime, ale cetatilor  vrasmase,( chiar si Florenta sau Bolzanno ,sau luptele din arhipelagul grecesc,.. si Cipru,.. sau la Lepanto ) mi-aduc aminte si de o astfel de cetate pictata intr-o lupta cistigata,.. impotriva Ungurilor,.. costumatzi asiatic !, la cetatea de la Scontzs, undeva in partea de jos a Ungariei,spre Serbia, unul sau una dintre cele peste 24 de mari picturi aflata in sala Scrutinului,sau a votului majoritar (a celor 500) a Consiliului Largit venetzian ….dimensiuni uriase si ale salii si ale acestor picturi ( vom ajunge si la  acestea  mai detailat,… alta data),

 

… nu poti vorbii ! .. de o pictura uriasa  cu scene de  lupta apriga decit la genul masculin, esti obligat ! de marea de torsuri si bratze inclestate in valmasag anatomic de abator de masa giganta,.. de transat carnea pe banda rulanta….. !! arta militara expusa cere nominalizari masculine cu obstinatie ! Si observ ca in pictura artistica militara exista citeva musuroaie in tablouri :musuroiul de lupta,.. cea mai apriga parte,.. inca vie si naclaita de singe ,.. momentul de lupta unde nu se distinge nimic cu claritate,..

.. al doilea : musuroiul de rezultate partiale : .. cu partea ranitilor si ucisilor,..si musuroiul uneltelor de lupta : galioane, care militare,  sau tunuri , la care se aduga in colt vrafuri de armuri de otel,.. sau arme deperecheate de purtatori .. sau parasite si   lasate jos,… in marea fuga a dezordinii si fricii panicarde !

 

Dar Marea Lor… ??

 

… Marea lor.. nu-i ca marea noastra si nici ca Mediterana sau Atlanticul de Portugalia, este matase pura ,femeie de dulceatza,este sublim verzui cu stropi de aur imbratzisat, si chiar ca ochi de pictor,.. recunosc transmutarea vegetala a culorii albastre care se intinde peste verdele marginit de aur, transparentza aurului face albastru deschis ( ca sineala romaneasca ),..  sa capete fulgerari nepretzuite de turcuoaz,…

 

.. Este o contaminare de suflet de culoare care trage spre aur, spre crisolit – culoarea zeilor, culoarea foitzei de aur,.. subtziata pina devine transparent vitraliu verzui  auriu  de alge ,plante marine,…in fatza soarelui !,..

 

 

.. si se imbraca turcuoazul – culoare,.. cu lumina lui,si nu mai vrea apoi sa se desbrace… pleaca prin oras si cuccereste toate privirile !,.. ginduri de barbatzi si de femei,.. care o vor cauta si apoi lua,cu ei… deplina posedare ! Si asa a alunecat cuprinzind Venetzia,… pe rind toate culorile : dupa puterea lor, si.. dupa gustul deosebit de format si cultivat al venetilor !..

 

   Nu ajunsesem la Basilica ca sa-i vad mozaicurile, miniaturile, efigiile, tavanele si boltile.. atit de bogate ca numai rasucirea lacoma ale gaturilor celor din jur,..te supara pe tine !,…  pina sa te asezi in aceiasi postura si sa te dai ,.. dat uitat, privitor  la un de marele mestesug,… aproape ca-i uitat de credinta datorata si a fost una dintre bisierici – singura – unica,..  in care am Uitat cine sunt si ce legaturi si datorii am cu Dumnezeu si sfinta treime,… si Sfinta Fecioara Maria,..

 

 

… Eram capiu si adormit !,.. hipnotizat si beat de frumusetea ornamentala si decorativa,..

 

 

.. Aici am vazut pentru prima oara Decorativul Suprem ocupind tot spatziul,ocolind centrul si coltzurile,.. opera care traia strasnic prin taria decorativului Sau minutzios ,… dar de  adinc Efect de expresie,.. care domina totul fara mila !,..

 

.. te Aservea … absorbit si de-a dreptul anihilat si impachetat ca un pui spre sarple Boa al lui,..  atribuit !,..

 

 Atribut de Arta inalta,.. de Sublimitate de neconceput la scolile vechi si moderne de arte frumoase,.. Linia era scoasa din drepturi de secole si de mari maestrii, si lipita pe muchii si pe canaturi de vitralii si ferestre, sau pe ogivalele boltiri, …

 

.. Pleca  singura si rusinata in fatza desfasurarii pantagruelice a mozaicului  multiplu fatzetat,.. in arpegii decorative de forme si culori,..

 

.. Si s-ar putea obtzine melodii simfonice de mare fortza inlocuindu-se culori si fragmente de ornament cu diezi si bemoluri  in game muzicale, .. frecventate la concertele de mare succes ! o sugestie ,.. o parere justificata, de inlantzuire,.. a tuturor artelor umane !

 

 

 

.. Este extaz ,dar cum de poate acest fior sa nauceasca umanitatea si sa o aduca la stergerea de sine,indrazneala si scurtarea  puternica a ochiadei mele a fost stinsa si oprita !!,…

 

 

.. din mine se ridicau la perceptie alte faculatatzi necuvintatoare,.. Magia itzi vorbea in glas de soare, de peste , de animal de delta,.. sau de tzarimuri necunoscute si de nevazute Fiintze,..

 

 

 

… erai al Ingerilor de purtat tovaras,.. aflat printre ei !... si poate  stind in coada alaiului,.. dar cei din fatza iti Urmareau Gindul !.. si tot te duceai cu ochii si gura cascata,… sau mintea descuiata,… spre Cei Fericitzi in Lumina Cerului !

 

 

Ne rupem de vraja albastrului si auriului , avem sa-l depanam  la alte descrieri…

 

 

.. Nu luasem , sau nu coborisem unde trebuia ( se va vedea mai incolo) si asa am facut o recunoastere,.. benefica , in plus… a imprejurimilor :

 

 

… am oprit la Arsenal, am oprit la Zaccaria,apoi am oprit la Lido pe lunga si ingusta fisie de pamint de kilometri… Insula Giudiccia, apoi la insula vecina ,.. destinata Congresului : San Giorgio Maggiore, apoi ne-am oprit la debarcaderul San Marco,.. fatza in fatza cu Palatto dei DogiI,si.. cu privelistea costisa catre latura Basilicii San Marco, Si Obeliscul geaman al sfintului Marco si al Leului venetzian cu aripi de soare si de o albeatza stralucitoare pe cerul umplut de albastrul cel mai personalizat din  Toate vremurile Lumii !,..

 

.. Impuns de inalta campanella a basilicii,.. intr-o enorma piatza – Museu, pazita de caii Venetzieni de pe frontalul superior al Basilicii,.. sau de dioscuri pe la coltzuri , sau de cei doi Lei de marmura,.. in marime naturala,.. colorati in reflexe maronii roscate, de carnea unei mamore care imprumuta pina la identificare caldura si moliciunea felina,.. de animal !.., dar si mai strasnic de sfintzii parinti care pareau ca dau sa cobore,… din locasurile lor,.. de asteptare  din piatra !,

 

 

 

… La Venetzzia sculpturile.. coborau permanent si se amestecau printre  oameni !, si metaforic .. dar si adevarat, citeva simulacre de statui , de epoca , venetieni si venetziene impietreau in pozitii firesti ,.. zeci de minute ! ,.. doar mimica schimbata ca un comentariu mut dar  de un emotional si… uneori de nastrusnic efect ! dadea semne ca sunt vii,.. si iarasi impeitreau ,.. dupa o grimasa ghidusa ! Bucuria tuturor !,.. ca la un neasteptat spectacol  de  pantomima !

 

 contrabalansau si stergeau apasatoarea emotzie de privitor de vitrina ,.. la un mare atelier de lux !,.. Uman,.. Regesc si imperial ! totodata,..

.. regesc ca arta , si imperial,.. ca subiect desavirsit tratat !

 

 

… dupa citeva minute am intrat pe Canale Grande si de aici am schimbat vaporul cu altul ,.. care intrind pe Canale Grande,.. ne-a dus in interior,… si  dupa trei statzii, ( dupa Accademia si altele),dincolo de podul Rialto spre Ferrovia,.. la Ca‘ D’Oro, …destinatia mea !… catre Ca‘Gottardi , Un palat venetzian autentic din secolul XII,transformat intr-un hotel cu fatza la canal si pod de piatra linga el ,..in cartierul Comercial Cannarregio,..

 

.. linga Viale Nuova si Billa (super-market) si … biserica Fosca la fel de veche ca si cartierul,.. aproape cea mai veche din Venetzia …  rugile efectuate in Ea ar fi oprit Ciuma din anii 1300 si ceva,…

 

.. Si … Chiar ca  nu am stiut,.. ca am ramas asa de imbibat de toate informatiile culese ,ca reporter – Calator la Venetzia,.. palavragiu si bun de contacte umane simple,… sa pot citea cursiv din memorie ,fara lecturari si insemnari suplimentare,.. pastrindu-le perfect ancorate in emotia evenimentului trait !..

 

 Este splendida performantza ,.. mai ales ca aveam pe cap si fotografierea tuturor aspectelor   iesite in cale…

 

.. Technic vorbind,.. nu  un memorator de emotzii… in minte adunate, cum de fapt se dovedeste aceasta modalitate  neintrecuta… exercitata cu prisosinta !... ci un Traitor la cote inalte al ineditului si al absolutului Suflet uman, gasit , imprumutat,.. sau chiar preluat in folosintza, … din documentatzia genetica genealogica…

  Posibile daruri,.. scoase in fatza !

 

                                                                                         * *

 

 

Ape la Venetia…  o Delta esuata ?!...

.. O delta de Piatra si de  Calcar ,clestar si  sticla  de Murano,… Mozaic ceresc … Aur  de bijuterie prelungita in mare,..

… Degete si mina intinsa femenin Marii de catre Italia.. sfintei Fecioare : O montura diamantina fara pereche,in jurul Basilicii San Marco.

 … Oameni  biserici si castele dantelate,caligrafie somptuoasa  inscrisa decorativ in piatra !  Umbre de Galioane si Gondole,..

  Poduri si lei cu fetzele  dogilor batrini,..puternici veghetori,luxosi patriarhi coboriti in pietze !

 … Enorme picturi de marii maestri aflate peste tot , indeobste trairi religioase si alegorii antice,dar si victorii armate glorificate,ca adevarate afise ale Credintei desavirsite citadine,..

 … Considerabila  Increderea  Afisata demonstrativ … a unei Puternice cetati iesite din mare,.. iesite din Laguna,enorma sopirla pazind cuibul central de insule,…

… Venezziaaa !, un strigat de metal scrijssnit pe armura,.. sau lantz de corabie ridicat   de  plecarea … ajunsa la soroc !

 

 

 va continua curind  in 3-4 zile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QQ Z  H  DELTA DE CLESTAR vENEZIA PARTE 3 PRELUCRAT SI CU ALT CARACTER DE LITERA