DESCRIEREA MINASTIRII CIOLANU ALATURI DE GINDUL SFINT, …  SI  VINTUL, CA ADIERE A PADURII  !

    De la http://newendocrinology.buzau.ro                                                   

                                                     *

Stateam fara gind,..asezat in poiana din fatza manastirei Ciolanu, loc de adunare in Buzau pentru exercitarea gandului.. si rugaciunilor catre Dumnezeu !,..loc plin de binecuvantare si emotzie duhovniceasca ! ,.. pasnic si intru totul asemanator cu cele mai frumoase bune,.. si binefactoare locuri europene …  ramase in memoria mea ca benefice locuri omenesti de RUGACIUNE si.. ODIHNA fara de griji :

… Gradina palatina de linga Forum la Roma , sau centrul orasului vechi al Lyonului, cuprins intre Rhon si Saone,…fintana arteziana de linga pod, sau vechea abatzie              ( construita pe la 1279) ,.. de sub biserica castel – Fourvierre,..sau parcul Tete d’Or (toate in Lyon) sau Acel Minunat Loc… Parcul vicinal… din  perimetrul castelului Fontainebleu, La foret du Roi (Paris), sau parcul de la picioarele podului Accademia de la Venetzzia ,..linga biserica San Loredan,.. sau neasemuita biserica Santa Maria Aracoelio din piazzta Venetzia a risorgimento-ului (Reunirea Italiei).. la Roma !

Dar poiana de linga biserica – Manastire Ciolanu de Buzau este si ea un maretz loc de intilnire cu linstea, sub merii si perii asezatzi intr-o mica livada(ramasa) dincolo de portzi,.. pe micul deal de la marginea padurii !

… In ziua aceea ca de obicei venisem pe la 11 -12 ,sa ma asez in poiana ,sub un sfint asezamant natural al unor copaci anume ,..pe care ii ochisem sa - i pictez,..erau nu numai forme curioase,.. un rotogol format de Copacul suflet trunchi batrin uscat si plin de cioturi ,apoi Copacul care este desfacut dela inceputul trunchiului intr-un admirabil si geometric V largit ca un W,sau Copacul cu doi S alaturatzi si afrontatzi la crestet (totzi binecuvintati Meri ! de virste.. mai inaintate), si inca citziva Peri  care imi  erau,… ca  niste  rude si prieteni plini de o batrineasca cumintzenie si intzelpciune :

… acesti Oameni – Copaci Suflete_de_Persoane,…  cu personalizare certa ! si plini de o tainica comunicare de emotzii !.. stateau de mult acolo si cu sigurantza ca aveau si altzi prieteni, si povesteau multe ,…pentru cei care aveau urechi si timp ca  sa-i asculte… 

…Acei multzi si deosebitzi  cunoscatori ai rosturilor lor de copaci strajeri si baci de ciobanie a livezii si padurii  de frasini ( voi vorbii de rostul Lor  maiestru… mai jos, in legatura cu pornirile vintului pe linga manastire si valea Tisaului,.. care se vede la rasarit,.. in zare !) :

…cei obsinuitzi-oameni care se asezau cu minacare sub coroana lor ,… azi plina de flori, mai intai perii infloritzi,.. care erau globuri de lumina alba si mai tirziu au venit si  merii, mult mai numerosi dar mai comunicativi si blinzi… sa sustzina cu totzii mic si mare, copaci si tufisuri de vegetatzie rasfirata prin poiana,… in pace..

… dalba lumina !!

…pornirea sa iradianta de la sau mai bine zis… din inima manastirii, cu doua mari biserici alaturate in mijlocul unei roate de Tei de pe langa  zidurile enorme si groase de piatra  vazute mindre !.. inca de  la poarta..  manastirii.

…si pe care o recunosc numerosii pelerini venitzi din judetele vecine :  Galatzi, Braila, Bucuresti,.. si chiar Brasov,Calarasi sau Vrancea, cea plina  de dealuri cu arome tarazii de vii !...

…Vin oamenii in Buzau pentru a se inchina la Icoanele manastirei patronate de frescele de la intrare … de sfintzii mucenici Teodosie si Nechifor ?)… urmeaza celalat sfint… asezati la primirea  in  duhovniceasca  curatzenie a Noilor venitzi sau a pelerinilor revenitzi !.

 Vin si se minuneaza !

..Am auzit un batrin brailean  sosit cu familia intr- o Dacie,.. nu tocmai noua ,adus de copii ,.. spunind :

… Am trait io !.. s-o vad si pe asta !... ce frumusetze de loc si ce  ..frumusetze de biserica si manastire,..ce bun izvor de tamaduire !.. si isi tot  mangaia bucuros…si midru de Dar,.. o butelia de plastic plina cu apa lucitoare in soare ca aurul sau argintul topit ,.. luata din izvorul zidit cu piatra veche.. ca  o troitza alaturi  de biserica !.. si in fatza intrarii sale,… cu puteri  magice si tamaduitoare ca si duhovnicii parintzi,.. calugarii batrini ai minastrii  ..

si continui… sa spun eu !... traducind impresiile si cuvintele tuturor vizitatorilor :..   

 … Ce odinhna de padure si de drum !,.. printre poienile verzi !!…

… si anul acesta al cucosului de Lemn ,…

…Drumul  a fost devorat de verdeatza grasa a ierbii … pasune si gazon ierbos mai dihai ca cel englezesc de la palaturile reginei !.. dar si al frunzelor (din copaci).. popor de milioane de suflete crescute fara veste linga noi…

… Buzoieni veniti sa intalnitzi acesti prieteni !, care …pasnici se arata… si primitorii, ca si poporul de oameni de linga Ei ,…

..Popoarele de iarba si pasuni si de  frunze… de frasini ,stejari,salcimi , aluni , meri si peri paduretzi, si  teii …se lasa mereu desfatatzi si admiratzi de trecatorii popositzi linga ei,.. sau  miscati – purtatzi de masini pe drumul plin de serpuite cotituri.. pina la mareatza staroste de imagine : Efigie viitoare a Orasului si a judetzului Buzau, …Manastirea  Ciolanu !

.. Sunt sigur ca va deveni un patrimoniu UNESCO, si-mi doresc din tot sufletul aceasta  binememeritata onoare alaturi de zidurile conservate ale cetatii Doamnei Neaga si intreaga vale a Tisaului !... Ca frumoasa asezare veche sateasca…   neaosa  tzaraneasca… de la Carpatii de curbura !...

 Manastirea din vechi denumita :  Ciolanu … aproape de cetatea doamnei Neaga de linga Hales –Tisau !..vecina cu spatele muntelui – deal Istritza  ( sau Dealul Lung …Dealul mare .. Pietroasele,…denumit de… un  rotitor  al cuvintelor potrivite :

… Minerul de la Usa Europei !... semn de hotar  si de popas in Migratziile vechi ale mileniului I si II inainte si dupa Hristos, si martor al multor evenimente ulterioare…insemnate si pentru Europa dar si pentru poporul roman ….

                                                             *

 

 GAND ,GRUP, VANT : OGLINDA NATURALA(!)                                … DE EVIDENTZIERE A ARMONIILOR ENERGETICE .

 

GAND ,GRUP, VANT : SINGURA OGLINDA NATURALA CARE DESAVIRSESTE EVIDENTIEREA ARMONIEI ENERGETICE SI O STIMULEAZA PRIN SIMULTANEITATEA OGLIDIRII DE ORIGINA – EXTRAS ENERGETIC, CU CEA DE EXTRAS  MENTAL ( VANTUL SI GANDUL ).