SUBIECTE DISPARATE,.. SUBIECTE ALATURATE !,.. COMPILATZIE DESPRE ADINCIMI INSCRISE..  DE SLABICIUNEA  IMPERFECTIUNII UMANE,.. SAU CONVORBIRE DESPRE .. UITARE  SI  OBISNUINTZA !

 

 

Salut  Domnul meu,…tata al emotiilor!  Am sosit la servici de numai cateva minute… pentru ca m-am trezit tarziu dupa calatoria de  la Toronto.

 

A fost destul de obositor drumul !... numai el ne – a luat 5 ore dus si 5 ore intors ! Si mai rau a fost,… ca in afara de Niagara, care este intr-adevar un fenomen impresionant,.. in rest nu merita… cu nimic orasul de a fi.. vazut!

 

 Este tipic american, cu foarte putina verdeatza, foarte mult beton, un stil total eterogen cu zgarie nori ce se invecineaza cu vechi distilerii de caramida si alte felurite aglomerari,..cladiri impersonale si depozite prafuite,care par sa-si astepte o binefacatoare  si eliberatoare imploziune !.

Multa aglomeratie !, multe natii ! ce se amesteca in continuu: cartier grecesc, italian,chinezesc, de te intrebi daca intr-adevar esti intr-un oras canadian sau in colonii de refugiati !   Cum am ajuns, am urcat in CN.
Tower, cea mai inalta cladire din lume ( 544 de metri ) de unde se ofera o panorama interesanta asupra orasului si a lacului
Ontario.

 

La unul dintre punctele de observatie, o parte din podea era de sticla, asa ca paseai pe ea si daca te uitai inspre picioare se deschidea ametitor un hau de 400 de metri si avei o senzatie tare ciudata de nesiguranta, desi constient… simteai ca ai un sprijin ferm sub talpi.

 

     A doua zi am fost la cascada, si asta a meritat intr-adevar tot efortul, este extraordinar !

 

 Au amenajat o faleza cu flori de-a lungul cascadei, si poti admira.. la pas cascada inca inainte !.. de punctul in care apele se arunca intr-un tunet asurzitor in cascada !, si pana cand…spuma alba deseneaza arabescuri framantate pe raul mai linistit,.. la cativa zeci de metri mai jos,.. dincolo de caderea de apa. Am vazut si curcubee pline,de la un orizont la altul …

    

  ..conducind admiratia privitorului naucit de zgomot,..potop nintrerupt ,gura uriasa care varsa si tot varsa puhoi de ape,unindu-si vocile intr-un crescendo apocaliptic de orga infernala,.. de formidabil si unic sunet - muget dynamic dintr-un capat in altul al cascadei, asezat direct si fara a cere voie pe grumazul si mai ales pe capul privitorului, care se aduna zgribulit si de frica apasat !...

 

  ..dar si de maretzia unui Foc  Lichid care coboara neintrerupt ,..vulcan inversat ?!.. spre adincul vaii , spre adincul pamintului,…Este ceva ca in Jules Verne si-n aceasta scoborire te asigura  ca mai exista !, desigur si alte locuri de a cobori spre Centrul Pamintului,... printre neamiauzite peisaje si uriase… Urme ! ,..

 

.. urme de iubire de aventura ,care aduce triumful omului la cote apropiate de simtzirea dornica de senzatii si cunoatere impinsa.. la extrem !.

    Doar…

 

     Doar,… Omul este atras de zorile si lumina miezurilor de  necunoscut,                       de nepatruns necunoscut,.. de imaginar necunoscut, iar nestiintza lui nu este o piedica !, ci mai degraba un pasaport de actiune ! ,…

Omului ii este mai ales frica de imobilitate, de stagnarea in obisnuit, decit de pericolul si amenintzarile necunoscutului,…

 

     iar  cu cit acesta pare mai fantastic pentru… platul vietzii de apropiata obisnuintza , cu atita sfredelul vointzei te impinge sa  joci cartea voita cistigatoare a  Asului de pica,… pus cu sigurantza si aproape grabita inconstientza.. pe masa !.

 

     Risc pentru ca sunt Om, risc pentru ca sunt nascut sa merg inainte, risc  pentru ca eu sunt parte din Numarul care vine din urma mea si  El,… numarul ma ajuta si  ma sustzine !,..

 

     Sunt facut sa merg ca un pioneer prin neobisnuit si necunoscut,.. si sunt mai copil decit  Tom Sawyer si Huckleberry Finn, , si nu fac pozne ! ,.. incerc sa ma ridic ca egal al cerului ?!…

 

    Incerc sa ma ridic ca egal al cerului !...  Da !...   o ciudata asigurare a capacitatii de  a te asemui,.. si de a te realiza !.. justificat fatza de modelul apartzinind… Creatorului !

 

    Prea des, la cite un veac sau mileniu, (.. si culmea ingemanate in mai multe si neapropiate destine !) aceasta pornire este repetatat si ajunsa la definirea de sfirsit ! de bilantz,… ca sa o mai socotim o nazarire bicisnica a unor suflete necumpatate sau iluzorii de aeriene,…sau.. Nebuni ai elanului ultim !… si …cu final de Icar !

 

    O porunca pe care o respect fara sa stiu de ce ?!,…dar mesajul este imprescriptibil pentru Om !

 

  ..Si totusi nazuintele umane catre aventura nu au dus mereu la benefice realizari,depling cu staruinta,.. in aceste momente impasuri umane si genocide pornite oarece si oarecum,ca prilejuri de groaznica si eronata vointza !,… dar devenite prin unirea firului Lichid , sau firelor de curgere impreunate !..  al actiunii adevarate..  urgii  de Ape !,…

 

 … DE Ape de Ura care au maturat si spulberat si ultimile imagini ramase pozitiv,sau vag pozitive,.. in calea lor,…  si au desfiintzat totul ! fara mila !,.. Definitivul vaporizat ca si un gaz de lupta !...

 

     Au desfiintzat totul ! fara mila !

 

 

..  Si ajung sa cred ca rasa umana are si un tot atit,…  de mare betesug !,..

 

Ea se obisnuieste … usor,….  cu un fel de Lucru Destramat !Destramare de vointza ideatica,.. care nu se descopera si nu se lasa destainuita … are incetineli furise si fugace, are inecrtitudini… salba !,.. si se ascunde fara motiv ,… dar si foarte temeinic..Ciudat !... si ne este totusi familiara, si nesimtzit de asociata,..este deseori Perna si capataiul… Nostru  Cel de  Toate zilele !...

 

Ca o rugaciune familiara pe care o spunem deseori mecanic : Tatal nostru…. Da- ne noua perna noastra cea de toate zilele….

 

 Betesug de obisnuintza !...

 

  ..Se obisnuieste cu aspectul de  lucru inceput si urmeaza  cu povara de animal, drumul care s-a deschis, nu-si mai pune intrebari,.. si mai ales nu actioneaza responsabil si constient la indiciile de eroare,.. care apar  destul de repede !.. este ca si cum nu conteaza erorile ! .. devenite si aparute.. de netagaduit !..

 

   ..cit conteaza mersul in cird, grupul de actiune !,.. care este urmat, in rind, de grupuri  fara initziativa, si mai rau !.. de  grupuri carora nu le pasa decit ca inaintea lor sunt trecute,… alte grupuri si acolo… undeva mai sus  si mai departe ( cit de departe de sus ?.. Sus fiind un grad superior sau un anumit balansoar,..un lift de etaje !..  pornit sau stationat,..sau care sta in echilibru precar,.. gata de pornire abrupta si inversata,… gata de tumbe cu capul in jos… !)… si acolo…

 

     Undeva mai sus  si mai departe…sunt si conducatori !.. gind evaziv…..

 

  ..care sunt ocupati de a duce  valul ,valul de grupuri,…marea de oameni !... mai departe… si chiar entuziast : cit mai departe !

 

   ..Capacitatea de a urma carul si turma este o stabilitate, de conservare permanenta a doua caracteristici : mersul si continuarea sa !,.. veridicitatea controlului singular si comun apare ca o sarcina moarta ,.. lasata ! la locul de pornire,.. ca un hoit  de ingropat… sau liber la vazduh si vedere….

 

  .. Hotarirea de a urma grupul este mai puternica chiar decit sensul initiatorului de impulsiune,.. un fel de " mergem pentru ca… mergem !,.. sau ca sa… mergem !, sau mai nesigur : ce altceva… sa facem ?!",..

 

   Aproape ca am uitat pricina esentiala pentru care am pornit !.. Si cu siguranta ca am uitat complect si opozitiile sau alternativele si mai ales variantele care sugerau pericole sau infructuoase neajunsuri !

 

   Adica disputa initiala, care de obicei este indelung comentata si cernuta,.. regulamentar :  de catre toti !... este parasita ,mai rau,… anulata !,.. si totul se transforma  intr-un semnal de coeziune generala ,ajutat de speranta … ca se va ajunge  cit mai aproape de tzel !,… amarnica iluzie , si de neputinta… juramint !

 

 

    Ca vom… trai !,si din mers… continuam… sa traim !

 

  Si din mers continuam sa traim !,… sa ne inmultim ! si din mers continuam sa ne inmultim … si sa uitam !...

 

Uitarea ca atribut uman : de consolare, de purificare, de anularea a evenimentului,   ea merge desigur pina la gradina Edenului si nu se mai stie daca a fost data de Dumnezeu sau este nascocirea  perchii alungate, pentru a supravietzui dincolo de rgrete eterne ( este o optiune care implica caracterul uman !)

 

   Si sa uitam ! ce a fost ultima greutate ?! si ultimul obstacol,..dar uitam !...Uitam care a fost importantza actului declansator,chiar uitam de ce am pornit ?!,…. alte lucruri cotidiene care  ne persecuta si ne intarata cunoasterea si atentia… si disputam firele de iarba gasite la ultimul pascut !...

 

    Disputam firele de iarba gasite la ultimul pascut !... pasnic.. si traditional..  si de Eden mostenire !,..  buna de pastrat !… Bun fara de pretz de folosit la tzesalat ca activitate alternativa si tranzitorie … !

  Pascutul,.. pasnic efort care este personal si netransmisibil …

 

   ..Cel de la izvorul de apa ,al carui loc nici nu ne mai obosim sa-l localizam cu precizie,…. buna apa, bun izvorul,… daca nu era plecarea si nu erau si conducatorii … mai aveam izvor ?... si credem sincer ca pe moment am plecat sa cautam un izvor ca sa avem ce bea si unde ne spala ,si de unde sa dam animalelor apa de baut,..

si unde sa  avem a ne luam provizii de … drum !

 

 

   Viatza naste piedici marunte care  ridica pe nesimtzite un nor gros de  ceatza in calea luminii, .. si ne orbesc margelele minutelor si orelor zilnice care prin interconexiunea grupului mic si mare ,… alunga discernamintul general si esential : De ce ? si cum ?,.. atunci ! si aici ?,..dar miine ?, sau la anu’ ,… Cum?..

 Ce si cum va mai fi ?..   cati ?..  Ramin cu noi ?  citi in grup,… citi pe dinafara ?!

 

Cite intrebari si cite indoieli,…doar mestesugul vorbelor acopera ca si lintitza apele  adinci  si  statatoare… ale fagaduintzei de progres !....

 

                                              *  *

 

La un moment dat am luat un  vaporas care ne-a urcat pe rau pana in
inima cascadei, in mijlocul caderii de ape, si acolo am trait sentimentul marinarilor pe o corabie in timp de furtuna : apa fiebea in clocot, un vant taios ne biciuia fata, si in continuu ne izbeau fronturi de stropi mereu din alta directie.


Pentru un american cascada constituie numai o parte din distractia de a merge la "Niagara Falls", caci in imediata vecinate a Minunii de Apa !... s-a dezvoltat un
sat de vacanta plin de hotele luxoase, casino, si o groaza de atractii de tip "Casa fantomelor", "Dracula Castle" si multe alte dracii pe gustul publicului ...dubios de sarac.

 

Dar nu te mai poti mira, continentul nord american este intr-adevar un " promise land ", dar in sensul in care promisiunea …este una de saracire de
emotie si inlantzuire in contidian… cu lumini orbitoare si castele de carton !.

Dupa experienta de la cascada, si dupa dezamagirea din prima zi a arhitecturii orasului, nu am mai avut ce face decat sa luam vaporasul care ne-a trecut lacul
Ontario catre Insula Toronto, un parc in mijlocul lacului, singurul de altfel din toata metropola ,…. singurul care conteaza ! .

 

De aici ni s-a oferit o vedere de ansamblu triumfatoare asupra zgarie norilor
ingramaditi pe celelalt mal, si in rest… iarasi parc de distractii pentru copii cu tot felul de tiribombe si trenulete.

 

Ca nu cumva sa uite bietzii !... ca laptele pe care il beau nu e produs direct !.. de ambalajul care il contine,… uite,.. ca o mare parte din insula este… dedicata unei ferme cu vaci, porci, capre , gaini si gaste sasaitoare si puse pe hartza !!


Recunosc ca sunt putin dezamagit de metropola Canadiana... totul emana singurate si blazare,insuficient ascunse de eforturi ingineresti... Si mi-am adus aminte de cateva cuvinte ale unui intelept indian:" Zidurile orasului au sapat Santuri Adanci in
inima oamenilor " !

 

Am citit chestia cu valva de pe urma refuzului tau !... de a  le suplini ..competentza ! Tine-o tot asa !

 

 

Va pup,

 Muzzy Cicolzzel                        

 

 

                                                  *  **  *

 

 

 

Q Z X H Toronto compilat