Scrisoare de la un amic. Montreal Canada.

 

 

Asadar Montreal ...

Un oras mai francez decat Ottawa, un oras cu o grimasa vesela si reusita de a fi european.

Montreal este cladit pe o insula, si nu are foarte multi locuitori, cam
2 milioane, dar este foarte intins si decupat in zone "tematice" de vre-o 6 autostrazi.

 

 Partea cea mai frumoasa este vechiul Montreal, Le Vieux Montreal, cu portul  sau vechi si o multime de hanuri, baruletze si magazine de suveniruri…

 

Acolo am fost si noi cazati intr-un hostel - hotel pentru studenti – foarte pitoresc si cu gust, si inca curat ca era foarte nou !.

 

Hangitza, o ochioasa volubila cu ochi verzi ne-a spus ca in vara aceasta vrea sa viziteze Transilvania !,…aflind ca suntem romani !,… asa ca ne-a dat cele mai bune paturi, si noi i-am dat repede prieteneia noastra, pe care oricum o avea …de cand am deschis usa ! pentru ca era frumoasa si verde :

 

… si iata ca surpriza ochilor verzi canadieni,ne-a facut sa incurcam obiectele,raminind in memorie ca imagini comune…  a deschiderii spre han !...

 

 

Dar… despre oras vorbeam aici !,…

 

.. Si in vechiul Montreal se inalta impunatoare alaturi de Primarie si de o sala de concert aseamenea Atheneului, catedrala Notre-Dame !, la o dimensiune modesta fata de regina din Paris ,dar sublim pictata inauntru !, dupa tipare medievale de culori albastru ciel sau verde smarald, aplicate cu motiv auriu de crin regal si
cu Madona de marmura alba rasarita din cosuri cu trandafiri roz si lalele galbene !

 

.. Si mai apoi este promenada semanata cu flori care se deschide inspre port, si iti porunceste sa iti porti pasii pe ea ,oferin privirii statuia vreunui mare navigator.

 

   Aici pictori ambulanti iti ofera o caricatura instant pentru 10 dolari, un portret                 ( numai capul) cu fizionomia proprie,.. afisata in culori pentru 12, capul si trupul in culori pentru 20…

 

… Si ma face sa zambesc aceasta arta la kilogram, dar numai faptul de a fi acolo este cu adevarat o arta a turismului oferita cu generoziatate si nobletze la fel ca pe Sena sau in Montmartre .Descendenta  sau copierea modei  pariziene a secolului trecut este suverana si la Montreal,el fiind asternut in francofonie cu tot ce are mai de pretz,…sufletul Canadianului francez !

 

Stilul este totushi de Bucuresti ,micul Paris ! : Lipscani si Banca natzionala, dar mai
omogen si bine ingrijit.

 

 

… Sambata seara francophoni ,… sau mai bine zis francezi , care poate ca nu sunt decat la a treia generatie de emigranti,.. se plimba cochet si relaxat catre restaurante fine unde au rezervat lojile cu grija,.. de cu zile in urma !, si doamnele poarta rochii cochete si varsta se ghiceste cu simpatie undeva la 50 de ani .. asta este lumea buna a Montrealului, este cartierul atins de "Art de vivre" a francezilor, este atractia orasului.

 Dar… " Mandria orasului " este in alta parte …

 

Este la Mont Royal , muntele regal, ce se inalta chiar in mijlocul orasului si este zona de promenda, de belvedere si zona rezidentiala in acelasi timp. De acolo noaptea cuprinzi cu privirea orasul sclipitor ce se dezlantuie la poalele muntelui, acolo sunt drumuri sapate in stanca si parcuri pline de castori si veveritze, si tot acolo sunt casele familiilor de vechi colonisti ,.. adevaratzii stapani ai orasului,… o zona de o bogatzie de bun gust si resedinte cu etaj, luminate  de jocuri complicate de felinare. Acesta este frumosul Montreal !. 

 

Iar mai apoi incepe Montrealul de zi cu zi, de blocuri cu 2 etaje de caramida maro, inghesuite, care respira doar in zonele marilor Mall-uri. Hatzish de stradutze inguste si fast-fooduri interminabile, asfalt crapat si culoare terna de gri si caramiziu, cate o bodega deocheata sau o oaza de verdeatza binecuvantata .Parcurile de cartier asezate in marele Parc National : Canada verde !... a padurilor virgine,obosite de negrul vinetiu verzui al vegetatiei,ultima puternica  rasuflare a naturii alaturi de Cercul Polar !..

 

 Si in aceasta mare parte a  orasului,… oarecum poluata,… unde traieste canadianul obisnuit,..I-au fost oferite minuni de tehnicitate, sau copii a unor vestite asezaminte religioase ce se ofera imediat uimirii si intelegerii; ….minuni ale omului modern, care totusi poseda taina , de a vorbi pe limba oricui….

 

    Si asa rasar : stadionul Olimpic cu pintenul sau urias de care se agatza acoperisul intregului stadion, Biodomul unde minune !!.. sunt clonate areale de vegetatie si fauna.. de la tropice… pana la Polul Nord ( pinguinii sunt niste animale extrem de jucause si inteligente, n-am crezut asa ceva pana  ce nu am vazut !)… si in final Oratoriul : o Basilica care pare fi copie dupa San Pietro din Roma,. dar care inauntru este sininstra,si cred ca fortzat mi se pare asa !..eu care sunt devorat si ma simt amenintat de culoarea rosie !..   si are un altar decorat cu fier forjat negru aruncat peste un  mare geam-vitraliu rosu !!... parca un viu perete( torent de singe ?) ! pe care o planta carnivora si invadanta il musca neincetat... si el dispare si reapare continuu !...Cumplita imagine sacerdotala a suferintzelor ispasite  de Cel rastignit…

 

   In cripta oratoriului se afla mormantul unui preot,… Sf. Andrei ? (sau al insusi sfantului ? ),.. ghicit  in penumbra peretilor  sau  prin lumina rosiateca rasfirata la raspantii de candele, alaturi aprinse cu mestesug ! …. Frumos indemn de rugaciune si credintza !Asta am vazut, asta am simtit.

 

A fost frumos, si uite si niste poze foarte frumoase la adresa : http://www.vieux.montreal.qc.ca/tourVa pup,


Muzzy Ciclonel !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q Z X Montreal