Comentariu de cititor : Foarte frumos ! Emotionant si de mare sinteza arhaica a melagurilor romanesti !   Mi-a placut,fara nici o retinere spun asta !
   Oricum e cel mai frumos articol pe care l-am citit de la tine pana acum !  (Ciclotzel )

 

 O varianta 2 complectata de inscrisuri si pricini social- economice :

 

Apa la Venetia …o delta esuata,…

 

Ce le-a fost dat Venetienilor sa faca din Ea !,… Ei oameni de mare , oameni din mare IESITI , pescari si luptatori ,… la marginea Italiei,… la Marginea Adriaticei,… pe  singurul drum care duce spre Larga Mediterana… direct spre Ierusalim,… spre Sfintul Mormant !...

 

Motto : Sa Fii !..Sa Stii !..si Sa Treci.. drept European !,.. mergind la pas cu viteza.. postalionului !

 

    De la cunostintele de-o viata,… lunga …scurta... pina la  plecarile de peste hotare,.. revad incet ,incet cursul acestei vieti.. sunt Mindru de ea,.. pentru ca nu a fost usoara !,.. pentru ca am crezut mereu : .. ca am importanta prin ceea ce fac !,.. pentru ca mi-a placut mereu sa fac ceea ce voiam !,..intrind in conflict mereu ! cu imprejurarile si interesele celor din jur,.. mereu mai intransigent, mai ales cu mine !,dar si cu ceilalti,… prin personalitatea care se chinuia sa faca intotdeuna si mai mult decit se putea !, ..cu o obstinatie extrema a urcusului greu din stinca in stinca,… destin de Capricorn,care-si numara de-o potriva victoriile si infringerile,… Astea-s !... si nici nu vreau sa schimb nemica !…

 

    Comanda ! … porunca a infratirii, nazuite cu Cerul !..

 

.. Este o desaga pe care o port ca pe un prielnic odor , al carui pret  si importanta  nu-l desferec si-l citesc ..decit eu !,.. si Cel care mi l-a trimis pe puterile mele , asa crede si zice El !,… asa cred si spun si  eu !..

 

..si zic : ca strategii Naturale,.. de la Natura si de la Dio deus al Ei.. ma asaza ..in credinta si pace ! Pacea vorbelor,… pastor de Vorbe…  Pastor de vint si Fum !...

 

 

….Si am plecat spre Venetia !,..

 

.. incarcat cu tot ceea ce imi aminteam despre Ea : Istorie, beletristica, amintiri uitate si ascunse,.. amintiri recente din reportajele despre Venetia , si Italia,… despre Venetia si Laguna ,..despre Venetia si amenintarile Marilor Ape,… " Inundattore ",.. amestec de vraja, povestita si nevazuta… si pericol extrem de inundatie si acoperire de catre Ape,… Amintiri ale Potopului:   …Destinul malurilor,… Destinul oamenilor !

… destinul Nilului, destinul Alexandriei sau al Heliopolisului,… destinul Atlantidei,…

Destinul acoperitzilor de Ape ! …

 

  dar neinecati,.. Venetienii ! Orgoliu de puntea a lui Bucentorro si al  chiesei Santa Maria de la Felice,.. locul unde destinul de aparator al crestinatatii pe mare !.. gasea exuberante manifestatii de multumire si bucurii ale celor care primesc invingatorii in ovatii ! Orgoliu  de supusi ai dogilor,de faloase stindarde cu lei aurii inaripati pe fondul rosu,cu soarele avers,..orgolii de imperiu al marilor,pazitorul Constantinopolului,..

… stapini pe ape, insule si o laguna, ..ei membrii  tribului venetilor au pastrat peste epoci :  Nominem patrii Venezzia, renume la care au vibrat si restul italienilor si chiar romanii evului tirziu care au numit o piata centrala chiar linga Forum, Piazzale grande di Venezzia,.. mai mult : atit la Roma cit si in bisericile venetiene si palatul Dogilor momente de impacare intre Doge si prea sfintul Papa contemporan erau cinstite  de tablouri magnifice,..     fiind un subiect preferat si de mare greutate politica si statala, comanda fiind  solicitata de actorii principali ai evenimentului : Dogele si Papa , de generatii mari concurenti, ..un timp !.. pentru  o  grabita  cuprindere si  unificare ,..

… biserica papala a cistigat intietatea consimtita prin complecta ei putere , spirtuala , militara si de sustinere in diversitate etnica ,a credintei !,…

 

 Era cu adevarat puterea unificatoare a Italiei,… O trainica putere Purificatoare !

 

 

… eu dunareanul care ma simt inca legat de cartea postala ,vedere din Ada-Kaleh, insula de la Portile Dunarii invelita de Ape, .. de catre Om,.. :

 

.. ( si unde bibiluri turcesti ,evocate din bazar,..cuprinse in ea ), ma face sa retraiesc pasnica intelegere a secolului, deceniului II-III,.. dintre osmanlii si Autohtonii malurilor, din inceputurile secolului XX,.. Fesul rosu de la Bunicul adus de acolo ,.. si purtat mereu la petreceri,.. la al zecilea pahar !...,   si Traditia continuata de mine si astazi !..

 

 

… Nimic nu ne mira !.. se pare ca in 1826 pe genericul arborelui genealogic din partea mamei,.. primul aflat in arhivele Buzaului era un Ortopelea Giorge,.. zidar-timplar, mester la 27 de ani ,venit din Italia in principate, ..odata cu migratia reluata, catre Orasele dunarene,… a italicilor,.. in apusul destramarii.. Imperiului Habsburgic !

 

… imi place sa cred ca florentini sau Toscanii  au plecat flacai,… sa bata drumurile catre  orasele negotului si vinurilor,si graului si lemnului,… ale   unei manoase Tari , ..Cu numeroase Biserici de construit si refacut,.. in vremuri aprinse de razboaie.. la frontierele celor trei vesnice ! imperii :  Rus, Austro-Ungar  si Turc ,..

 

.. drum de Pericol !..

dar si de Asezare statornica !,.. daca il mai si faci.. si il mai si..Rezisti !,..

De..  neintoarcere Cale !..te Asteapta  !! .. Pericolul  ia fata unei dulce tari !..

 

 

.. Capcana de negustori si meseriasi,.. cutezatori ca si al lor,.. Marco Polo venetianul, emblema italiana , a tuturor timpurilor post-renascentiste , mai cunoscuta decit emblema  timpurilor noastre : un Bugatti,  un Ferrari, un  Fiat, sau  Il Premiero massimo Berlusconi

 

…Meleaguri straine si ciudate , dar totusi foarte prietenoase,…lucru repede dovedit  mai ales la popasuri ,..

 

.. Si ce popasuri ?!,.. Ce gradina a Fecioarei Maria, ce pajisti , ce paduri, ce jocuri , ce mincare, ce vinuri, ce omenie si iute prietesug, si cu Ei si cu ele.. Romainii la Romaini ! o prietenie romineasca,… iata deviza timpului nostru !.. de existenta ca Tara !..

O tara de Hanuri vechi ca si acelea calcate de argonauti si de Hercule,de negustorii vechilor Dave sau  de la Histriile si Dinogetiile raspindite puzderii   la gurile Dunarii  si navalite de graba la crestinatul de inceput,.. O meritata fala de Tara Crestina ! Apostolul Andrei a masurat-o si croit-o, ca dupa Isus !

 

… Cu hanuri vechi, de  lemnarie innegrita, foisoare cu balcoane  si pridvoare cu pravalioare micutze, strazi inguste, si noroaie,… credinciosi ,tirgoveti, preoti si calugari, boieri in caftane si arnauti ,… tarani cu opinci sau desculti   si robii tigani.. inflorati de pinzeturi  ieftine  si multicolore,cu odoare de

 prunci goi,.. si ei deasemenea viu colorati la grai si la piele oachesi !,…

 

… Si calesti purtate de cai iuti si alungiti de fuga,.. prin ceata fumului din livezile si viile culese,taman la soroc ! sau tzarine aprinse dupa aratul  de varatec ,.. turme de oi, si cornute mai mari,si magarii saracilor de.. carausie,..  de mic negot ambulant : ulcele ,.. merinde si zarzavaturi ,.. sau poveri…  de strinsura , …

 

 Ce vacarm !.. cite graiuri si strigate de chemare, recunoastere , sau porunci zbierate peste capetele strinsorilor de pod sau popas !

 

 

… Bucuresciul si Vamele principatelor,dealurile Buzaului , Deal Lung  numit si Mare,.. hotar de cunostere si orientare a migratiilor vechi,de neamuri ale pustiei mongole si stepei calmuce catre cimpia   de la cotul Dunarii !.. Poarta de popas, tabara obligatorie pe drumurile vechi barbare,catre Evropa.

 

 

… Aici strabunii au oprit  ultimii navalitori coborind bariera armelor sau a prietesugului de nevoie si a indestularii,Carele cu bani care plecau la Stambul si oprea temporar turcimea,.. erau scoase din munca tarii aistea,noi ne plateam viata si credinta crestina dar o plateam si pentru voi,dar despre asta nu  se mai scoate acum nici o soapta,.. ati  avut ragaz sa va intariti, sa va razboiti , sa va asezati cuprinderea dorita,.. Noi am fost pricina acestui ragaz !.. pe aceasta cale de acces ,..

 

.. si ca si Italienii,.. si francezii si spaniolii nu am dat inapoi,.. si cind nu am mai putut ati avut pentru prima oara Viena impresurata ,si Ungaria pasalic.. Cotituri de politica,.. sa luam aminte, Exista cineva care ne cere noua sa intram in casa noastra,cind noi pastram minerul acestei case,de  un mileniu,.. cu jertfe din belsug,de singe si de merinde ,..

"Nu ?! O Locatie aleasa si o Logistica acoperita mereu !"..cuvinte moderne de lectii economice de bacsis !..

 

 

 

.. Dealul Mare sau Istritza , cu vechea denumire,era minerul usii de la Europa,in acel mileniu,de aceea astepta, poate pe drept… viticultorii italieni  sa-l improspateze cu vitzele nobile de Venetia, Toscana, rosii de Chianti, Tramineeuri sau Merloturi aspre de Sicilia ,… Si sa-i dea stralucirea aurului de la Soare,intr-un pamint,care-l primeste in boabe de chihlimbar,aurii,.. sau  de negrii taciuni de parfumuri exotice si tarie de gall sau burgund…

 

 

…. Orasce  si hanuri , biserici si minastiri care asteptau timplarii, sau macar calfele de timplarit si zidarit,…negot de vinuri grele sau busuioace Tamaioase…

… Si de grau, miere si griu, faguri , serbet si dulceturi de trandafir, cafele dulci,.. si ochii frumosi ..de dupa perdele !,.. care se tot  misca tremuratoare ca si stapinele lor,….mustati  rasucite de palicari, greci sau albanezi si barbi sclivisite de pomezi mirositoare,.. si giubele,.. adastind la taifasuri cu narghilele.. ?!

 

 si salvarii ….

 

… salvarii si fustanele incretite, negre si ponosite straie calugaresti ,si chivernisitele straie  de Aba,… postav alb si scump dupa modelul dunarean –balcanic,…sau cenusii postavuri transilvane ,sau de Vienna, sau de Leipzig,.. croite si invirstate cu alesaturi, .. podoabe brodate  si atzite la cusaturi,…de elegantza de negustor si tirgovet purtat peste tzara, la negoturi en gros cu " toptanul ",..

 

.. caci Tzara hranea jumate de Europa,.. si pe deasupra si Turcii ! ,…  Chiar Jumatati  intregi de oaste de lupte nesfirsite,..

si chiar si meleaguri insulare britanice.. Cita apreciere la harnicia pamintului si taranului romin !

 

 

   Exista o desfatare astazi, sa cunosti podoaba de renume pe care o avea tara asta,.. nu existau catastifuri de banci europene care sa nu aiba trecute partide de negot cu principatele romine !…

 

… Totzi alegeau griul si carnea si vinurile tzarii !,.. bune pentru noroadele flaminde,.. sau Hostenii,.. simbriasii razboaielor,.. Mercenarii profesori de tunuri si bombarde, de asedii si de ambuscade,.. sau diplomatii , spionii de la Gurile Dunarii,..cei care puteau intelege rosturile diplomatichesti ale unirilor si despartirilor de domnii si de domni, de Sultani,Imparati sau de Tzari, intr-o Europa tulburata de praful de pusca,… de pornirile catre eliberare,.. anularea secolelor de datorii nesfirsite si nefiresti :

 

.. cind la turc, cind la rus, cind la austriac,.. biruri , haraciuri, …cheltuieli de razboaie, si navaliri,… Plati si compensatii,.. grea povara ,saracitoare de tescherea adunatura de bani munciti si arvuniti,.. adunati  greu si apoi.. repede instrainati,…

 

 

…Si asa a fost mereu !.. ca un blestem al celui care poate sa faca si sa stringa anual bunurile pamintului asta ! .. cine te mai crede cind toate s-au risipit peste asezarea ..Timpului,.. Europa !  fata frumoasa ai ospetit mereu la mesele noastre… cu voie si mai ales fara de voie !

 

… jocuri banesti de plata… de aminare de plata , de stergere de plata, si chiar de uitare de plata ,toate inselatoriile alese si aduse de vechile vremuri de tocmeala de Cancelarii, de tocmeala.. de Cimpul de lupta : de pacea de la Chilia-Vidin, de pacea de la Timisoara, sau de pacea de la Stambul,… tocmeli de dantzuri si baluri, de Parade si intilniri ,…. si primiri de Solii,..

…. zaiafeturi,si intrigi,…

 

 

.. Cum sa mai descurci ceea ce Avea drumul Sau ? … Pornirile sale,… mersul ebrios al politicii Unei Europe in Marea trecere si statornica schimbare, dupa  iesirea din scena  a unui mare destin,.. care si prin pieirea sa A Continuat sa schimbe Europa,.. Napoleonul de Sfinta Elena,

.. Prinsul amagit,.. nici macar printzul amagit…

.. aur imparatesc Decazut din drepturi,…

…sters din catastifele intelegerilor bancare,.. din Conturi si sconturi,.. dupa cheltuieli nemasurate de razboaie si  de vieti  tinere sacrificate,fara numar, fara numarare, fara deosebire de imparat sau tzara ?!.. si sters de Vremuri, de la  aliantele politice,..aur imparatesc,.. saracit si gol !.. de gonit chiar de ai Lui,… si de Abdicat,..de Exil sechestrat la capatul lumii,… La capat de  viata !..

     Napoleon Buonaparte,.. saminta de italian,neaosa sau corcita,..  Nu se mai stie ?!,.. si ca orice glorie postuma revendicat de doua mari neamuri,..

…doar fizionomia lui si a rudelor Sale,.. Le tradeaza negresit Descendenta !.. miracol de inteligentza militara si  curaj, si superbie in  grandoare  de nazuinte auguste, … aplecata intr-o reverentza permanenta … catre simplitatea  farmecului :

 ..  Nuda  afrodita,… !

 

 

…Europa, care-si facea temele pe cimpiile rominesti, minca griul rominesc,animale , lemn, vinuri, pieii si  metale, si  aur schimbat sau traficat baneste,.. plati platite sau aminate, sau uitate, anulate,.. Cite anulari de valori s-au circumscris acestei tarii !,.. .. Ar intocmi bugete  actuale cu prisosinta ,…  Europa manca negoturi  ieftine si avantajoase tuturor Marilor puteri,… asa erau ! timpurile acelea,…

 

 

 

.. iar Tzara impartita nu reusea sa se aseze pe scaunul sau, si nimeni nu-i stergea praful de pe fatza … sau lacrimile ,… nici a stergere !,.. simplu gest,ca si cum ai ridica batista altuia,.. si nici a mangaiere…,   nici cu.. mina , .. nici cu buzele sau cu ochii …

priviri de alinare, de suflet, de doina,.. de surori  alese,..de bune maniere !.. 

 

… Veacuri preistorice in Uniune,.. olarit  si oierit,.. si schimburi : Minerit arama si schimburi,…fatzuit Fier si schimburi,…paharit din Aur vesela si odoare,si schimburi, Crestinat din-nceputuri si schimburi purtate de credinta ! statornica in jur,.. si catre alte neamuri,.. mai departate !, .. O blanda aplecare catre intelegerea firii.. de oameni in omenie.. ! ,.. in Omenire inscrisi dinainte de primul Domnitor – Rege,… cind domneau numai ciobanii,.. baci de oieri : Gelu , Vlad ,Menumorud,…Ardeal tzara veche,.. drumuri celtice si galice si germanice,...sau sarmate netezeau dealuri si adinceau cimpii de multimea pasilor ,calari sau in care,de povara sau de robit… sau de negociat ,.. Dar atunci ei veneau  sa asculte legea cimpurilor, A vietii noastre ! Ei se orientau dupa steaua Polara, dupa Dealul Mare, Valea Buzaului sau dupa Valea Dunarii de Jos.. si mai lasau ! drept plata si odoare !.. gaini de aur si paftale insorite de bucati de sticla colorata de pretz : rubine,smaralde,turmalite,onixuri,safire, si.. ametise !sau chihlimbar baltic sau praf de aur,..  ne-deajuns… strins ,.. la departare,.. de la pornire !

 

si praful,.. praful !…

 

 

praful de tzara,.. Pulberea neaosa , fara  de pretz pamint, risipit de vint !,.. Risipirea  noastra pe care o cunostem asa de bine si acuma…,graunte cu graunte, bob cu bob…                  

.. Se vintura  cind colo,.. : …colo departe !…,cind : colo !...acolo-precis !... cind ..de colo..colo !,… in treceri schimbacioase,… servile si Umile !...

  praful care cernea lumina soarelui prin pulberea la fel de mare si legata ca si  in marginimea orasului,… european sau italian,.. in spiritul povestirii de atmosfera !...al mahalalelor de Ev Mediu sau renastere, si chiar mai tirzii ,Civilizatia are si ea locurile Ei de necuratenie,ca si murdarirea la coltul piedestalului a unei mari statui ,neglijenta umana, de tolerat ! Buna intelegere intre complezenta si Grandoare,.. intre necesitatile uricioase si maretia de pastrat in memorie,… @,@

 

…. Dar exista O frumoasa organizare in a expune si a demonstra !,.. de Milenii demonstram , noi Omenirea !.. ca am atins graduri de perfectiune si stralucite realizari,.. Suntem cu totzii bogati  prin prelingera expunerii lor               ( ca un gros si auriu Ulei de firma !), dar la fel de importanta este amintirea covirsitoarelor  nerealizari sau erori, este la fel de trainic  si mausoleul esecurilor memorate si pastrate, ,..In sinea noastra de Om nu aducem zilnic flori la mausoleul nerealizarilor personale,sau de tzara, sau de epoca sau de etica, de social,civilizatie,politica si credinta,nerealizari de Prieteni sau neprieteni vecini !!,..

..  Ne aducem aminte a observatie si repros cind am uitat si am calcat fals, cind am uitat si am tras cu ochiul pervers de indiscretie sau pofta, cind puscasul a apasat indecis pe tragaci sau pe acceleratie,sau cind am conchis ca asta nu ne priveste,…

 

…Evolutia se rezuma la adaptarea de a ne simtii implicati permanent,cu motivatie permaneta si constientza  de consatean,  de con-national, de solidaritate, de contigent de ostire, de generatie sau de gindire !,..

 

Si am facut astfel curatenie dintre Mahalalele noastre si mahalalele lor ,.. numeroase si chiar moderne,omul face gunoi pretutindeni,conteaza obisnuinta automata de a-l ridica sau recicla,dar sincer nu pentru a ascunde urme ca o pedeapsa educationala,.. se vestejeste ea salata chiar la ghetarul Whirpool,.. dar sa admitem ca azi este vina gradinarului,uituc de bio-ecologie,si furat de cistigul planificat,…daca Firma ramine rusinata de intimplarile chimizarii,cum-sa-alungam-aceste-obstacole de viatza , cum sa le fugarim pe cerurile Civilizatiei de Consum,.. acum ! cind ne-am si obisnuit !.. cu Facilitatzile,..dulci Fete de parada de top,la TV.-ul de slagare,..

 

 

.. am ajuns in iminenta unui mare Consiliu mondial al Adaptarii,.. functie de raspundere,.. organism de constiinta si cetatenie globala pentru pastrarea Umanitatii in afara pericolelor nascute de initiativa,.. pericolelor : prin aplicarea progresului in stiinta, prin adoptarea unor masuri sociale, propuse benefic ,dar dovedite erori de conceptie,deazastruoase la masurarea in timp,la fel si a masurilor politico-militare,necesare organizarii vietzii imediat urmatoare,cu.. de-perspective de alianta,de conducere de grup ,de nascociri, .. de metoda  in care rigoarea conservatorismului si de istorie a inceput de mult sa lipseasca sub stindardul  de drepturi si liberalism,.. culmea !..

 

.. goluri Aduse de Adoptare in Adaptare,.. si risipirea metodei verificate(culmea rigorii de la imperiala Roma primita ca legislatie de drepturi si cutume !),este greu echilibru,.. cind doi giganti se bilbie, deveniti nesiguri,.. Semne de nastere al Comitetului de Cetateni Mondializati de preocupari Umane Obligatorii ( C.C.M.P.U.O ),…

 

.. aceasta impresie iata ca imi deranjeaza  chiar si fatza de articol de calatorie !,dar iertam principiul adunarii heteroclite,.. din necesitati adcvate,..efecte,..efecte :

… Efectul Pastelui din Anul Cocosului !..Vom iesii Altii..decit am intrat !,ca si in acest articol !@,@ (... rugam cititorii deranjati sa faca abstractie democratica….  a acestui paragraf )

 

 

 

  Si Se Simtzea  la Venirea la Dunare, O a Doua Italie !!,..

 

..  cu oameni prietenosi si Harnici.. mintosi si smecheri,ageri si ochiosi, ..mari doritori de petreceri si cintece, si lautarii tigani  care goleau repede locul pentru un gioc iute,.. sau o tanguioasa doina de alean,.. cum se mai zice inca !,.. in catunele cu pajisti  de peste deal, o civilizatie rurala impietrita de vremuri, dar si pastrata de vremuri, Trainicie valaha !,.. Impietrire !, de neschimbat cuget !.. Binecuvintata  vrere populara!

.. A maicutzelor si bunicelor,.. sau .. de Mila .. mamaitze Batrine scorojite de arderea muncii si a batrinetii schivnice !,.. Si citeodata , si mai mereu .. de lipsuri !... ?!,..

 

… A bunicilor, mosnegi uitati in viatza,… numai ochi vii si adinci, inteleptzi si  cumintzi,.. mereu cumintzi !,.. dar potoliti,.. nu au uitat c-au foast !..si viforosi  in furtuna Timpului, .. si palose viteze si de  curaj ! ( Plaiesii,…sau ostenii de la Calugareni,.. si  curind saminta  si  de viitorii osteni de la Plevna !)

 

 

  iar femeile ?..

 

 Femeile erau frumoase, frumoase foc si indemnau  la osinde amicale , care deveneau  repede o rupere de tzara,.. mama Italia !, de mama lasata in poarta cu semne si lacrimi  de credinta in ocrotirea  drumetzului tinar de catre sfinti,si Fecioara Maria si Isus,si Dumnezeul italian,… pe drumurile pe care le-ai  tot strabatut drumet strain,…

 

… si pentru rugaciuni  de a-ti da prin minte Cel Bun si Cea Buna ! … spre drumuri de intoarcere neaparata - grabnica, catre iubita lasata departe.. la fintina despartirii, .. poate chiar la fintina Mistretzului de Florenta,emblema mestesug ,bijuterie de arama lustruita..si chiar dedicata si pazita… in grija Sfintei Fecioare Maria a Drumetzilor !

 

 

 Dar Toate se asezau  cu Temeinice de Temelie, sau cu lesuiala de Belsug si viata  buna…  si la o Stabilire perpetua ..  Lunga ,.. Voita !, si  prelungita  asezare ! …

..  Fara Amagiri !,…

 

 

 Catzi straini Italieni,.. crezi  ca stiau bine de tot ca sunt inruditi cu rude,..de milenii ?

 

…Cunoscute legaturi uitate,de arme purtate,impotriva sau ,de-alaturi fratie,…mai numeroasa fratia din ultimile secole decit aceea vrasmasie de campanie,de legiune romana(sau.. de mercenari aliati) ,care dupa batalie cistigata sau pierduta, mai schimba o vorba , mai schimba o arma,.. mai schimba o merinda,sau lemn sau grau , … pe ce avea fiecare dorit sa aibe , sa poarte ..sau  sa aduca  !...

 

 

… De dorit…Economia de schimb…Economie de vorbe !, schimbul – troc , care face prieteni !!,…. aveau ce da si aveau ce lua !,…captivii erau pusi la munca ,pe paminturile tarii ,sau luati silnic la insotire,… nu era acelasi lucru ca femeie sau barbat !..Femeia era pretzuita oricum !,dar barbatul trebuia sa fie falos si mester de harnicie,..mester de munca,..inginer de unelte,sau inginer de brate Grele de munca ! .. aceasta il facea placut   de privit !,..sau dorit !, sau potrivit de inrudit,.. bun facator de copii,… aducator de singe proaspat ! si semetie, si harnicie, si supusenie, si cumintzenie, de credinta,..   prost de bun,..  romanul  sieracul !..

..Si cinstit,..cu sau fara Vlad Tzepes !,..Dracula de la Draculescul Neam, ca si Merovingienii, ca si Tudorii, Habsburgii,.. neamuri de regi,.. Neamestecati de obiceiuri si semetii medievale apuse si .. reinviate !

 

… Doua natii, doua popoare adormite de veacuri si zei, culcate unul ,.. linga altul,.. prin asemanare , prin singerare, prin inascare,de-o parte si de alta a Apei,..fie Ea Dunerea , fie Ea Neagra sau Mediterana, Rominii si Italienii, frati despartiti de usurinta intelegerilor anterioare, cele ale vremurilor  vechi,.. despartiti de furtunoase asezari statale pornite dupa antichitatea  imperiala  romana…

 

 

..Trojanul…Traianul…  "Toti de la Rim Ne Tragem" ! , dar si mai virtos de la Troia Pelasga ! …

 

 

.. Astfel plecam,.. revenind in Italia,…. dupa atitea secole de plecari si intoarceri, … milenii ,de aducere aminte,…Memoria singelui neaos si comun,.. sau comun si Strabun…

 

 

 

Zboruri cu AlItalia…

 

.. Treci iute prin pasunea de nori si bucleturi stufoase,.. la parade de moda,… si te trezesti cu motoarele  Torcind suspendate desupra unor ferastraie de Piatra !.. multe fierastraie de  Dintzuit Norii si Aerul,… si  poate ,..de aici !,.. peste Europa, se rup Norii si Ploua, Ploua… plouaa !,.. ..colti infernali de granitza cu meleaguri vecine, atit de mari … ca au oprit mereu armate si    le-au facut sa – si piarda timpul pe drumuri, sau in asteptare de primavara  inmieresmata,.. prielnica navalirilor.. !... peste gardul Gradinii !..

 

…. Gardul de piatra al Gradinii fecioarei Maria Immaculatta ,.. Ei italienii au socotit o  nesmintita si buna Enumerare a tuturor paminturilor din vechime,.. cu adevarat bune si prielnice si frumoase,…,de agricultura pentru foamete,.. si repede indestulare !,..pentru fertilizare si inmultzire de cuprins putere si tarie la poporul de populatie !

 

…Ele erau denumite Gradini ale Maicii Domnului, si Nu degeaba au fost din vechime pomenite si laudate : Etruria parte, Toscana Parte, Venetia parte, sau Campania parte, a Frumoasei  Vitel-Italia ,.. Vitellus de aducere a hranirii !,…

 

… dar stiau si de Athos,.. Gradina  care a primit-o pe sfinta Fecioara,numita astfel,… si chiar de Ea ! ,.. stiau si de Dacia FELIX ,..felie de Traco – Getie Danubiana ,..

.. O la fel de mare Gradina ca si Italia Materna, ba chiar pretuiau ca este mai rotunda,. mai strinsa,.. mai  bogata si adunata,.. cu pamint gras si negru,..

 

.. SI nici n-am stiut ce inseamna aceasta zicere pina nu am vazut tzarina Europei, in fala ei.,.. La noi negru carnos ,trufa Putrezita, la ei   rosu – galben spre sterp , ou de paste,… dar si sec pe jumatate !..

 

 

.. Dar italianul a avut si suflet si pentru frumusetze,..

 

.. Mereu indreptat catre frumusetze,.. peisaj sau deal, munte si cimpie, ape dulci sau  iazuri,.. Mari   de hauri si talazuri,.. 

  

    Totul … Si din toate acestea !.. plus vii si livezi si paduri maretze,.. cit un oras venetian intinse,.. nici mari nici mici, dar alese soiuri si felurite,..

 

.. Cei.. bulamaci vii !.. de Crestat sau de Lagat,.. de Podit si de rasfatat scvulpturi de biserica si  scrinuri, calesti si… Lemn de Mare ,de marea trebuinta La Arsenalul Venetian sau genovez,.. rezistent cal troian,..Galionul de purtat marinari si soldatii Sfintei Cruci,..elastic la vinturi si de lemn de Piatra, la ghiulele calatoare sau trintite,… erau Toate si cu totul pastrate in cea mai de soi gradina,din care Dacia – Felix : Romania,.. era cea dintai,.. prin unirea dintre cer – soare si natura,.. raiul cerului dintai aievea !.. Netulburat…   si..

 

 

.. Netulburat Dumnezeu privea de sus,.. la odihna,.. frumuseti de pamint,si gindea sa-l trimita pe sfintul Petre sa mai vada ce fac oamenii ?,..dar se vedea ca prielnic il tot trimitea la vorba in gradina romaniei ,prin sate, pe la megiesi si catune , bisearici,.. ca erau curate si frumos orinduite,.. ba se zice, …. Ca mai cobora si el impreuna, ca doi batrini , aparind la poteci ,.. de drum la rascruce ,… de semnal !,.. anume cautat,..

 

… cei vechii i-au dat importanta  cuvenita acestui artefact rar in epoca moderna : rascrucea de poteci,.. de sub copacul umbros !..

 

… In aceasta gradina a Maicii Domnului cobora mai des Dumnezeu, chiar decit Sfinta Fecioara,.. ca asa-i placea de mult ! spun ei batrinii nostrii  inca treji sau odihniti in tzintirimul inverzit de iarba si copaci de livada sau brazii de capatai,..

.. Era obicei vechi la pamintenii romaini de a se pune brad la capatai de momint ,.. era mai sfintit si mai imiresmat de reintoarcere grabnica , de  indemn la viata..

 

 

… O tzara rotunda… Ce  mai tipsie ?!,.. si  mai nimerit de incretzit muntoasa in centru Sau !,…  un Semn de  Aflare,.. mai usor de sus !.. poate ?!

 

.. Cu munti ca un Apollo(-Adam) culcat peste o tzara,… rotunda ,Tipsie de argint, rotata de riuri si ape ,.. Primitoare Gradina si  de ospetie Asezare,..

 … de la Dumnezeu !,

 

 

…Tzinuta in brate de fluviu, Dunarea-Danubius , ca trimisa al lui Neptun ,o secundara comoara ascunsa, .. Camara de merinde,.. mai de-oparte de Salasul sau cetral Mediterana nostra, …     " Marae Nostra  Italica" !

.. Italia !.. mereu si Ea in calea vecinilor insetati si infometati ,gata sa parcurga marea scurtata de implantarea pamintului Sau in pintecul Mediteranei,  Apa   agitata de vinturi intotdeuna prielnice acostarilor pe malurile opuse…  de Sahara nisipurilor sau  a stincosului Gibraltar !

 

 Venim prin Malpense  , la Milano… sa atingem Italia ...                                                        

                                                     

                                                                   

                                                                **

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q Z X H WEB APA LA VENETIA 33