IMNURI  ITALIENE , PAGINI DE CALATORIE : VENETIA, ROMA  2005.

 

Circul cel Mare al lui Maxentiu.

 

De comun acord cu sufletul si emotiile mele o sa fac o mica derogare de la ordinea impresiilor din aceasta magnifica calatorie si o sa merg acolo unde a avut loc  scrierea unei pagini de adeziune crestina  ,a tinerilor la capataiul Papei Giovanni Paul segundo,..vom merge la CIRCO MASSIMO AL LUI MAXENTIU....

 

 

Trecind in revista ,zilnic dimineata, locurile  pe care urmam sa le vizitam in zilele urmatoare, m-am oprit si asupra acestui Circo Massimo,dupa ce cu o zi inainte vizitasem, ravasit de amintiri istorice : Colosseum, Forumul , Palatinul , Columna lui Traian .

 

Speram sa gasesc cu o anumita indecizie, mai multe date despre  viata  servilor- gladiatori ,simbolul maretiei razboinice a celor prinsi in luptele numeroase,care au flancat extinderea puterii Romei imperiale,...

 

Cautam de fapt, sa cuprind tabloul emotional al acestor profesionisti ai Mortii si ai Armelor, din care nu putini au apartinut neamului meu,din nefericitele batalii purtate , " De Fratii cu frati ",.. Daci si Romani,...Latinii sublimi cu... latinii vulgari –Traco-Daco-Getii de la Danubius.

 

Desigur, ca mai sunt inca deranjat de imparatul Traian care, hispanic fiind si-a folosit priceperea, cunostintele si apartenenta inca din copilarie la cultele barbare hispanice, strict familiarizat  si devotat credintei si stiintei  (astrale) vechi  europene, in care practicarea cultului arhaic inca din copilarie,... a determinat  cunoasterea exercitarii perfecte a vechilor Legi comune hispano-dacice,..Ale Cultului Emotional – Energetic Maxim,dominat de Oceanul de Lumina – Energie, desfasurat zi si noapte  catre Pamint, de Soare si Luna,... reprezentanti metamorfozati de Un Apollo si Selena-Demeter,Silvanica,....ca zei Primordiali ai acestor vechi popoare,...    

 

.. Si a stiut(Traian) a exercita cu dibacia-i caracteristica  o inselatoare manevra decisiva impotriva Strabunilor mei,fiind ajutat in mare secret de cunoasterea perfecta a credintelor si a obiceiurilor barbare hispano-Daco-Troiano-trace, dar si de fermitatea traditionala a hispanicilor , munteni-aspri , oameni din care se tragea de obirsie !( nu degeaba mai tirziu, Conchistele au fost desemnate sa porneasca din aceiasi peninsula hispanica,si la fel ,si de acesta data, ele au fost reusite,.... si aducatoare de bogatii,culese de Arme si Viclenie,intr-o Fratie disciplinata, eficace Constructoare de noi Legaturi  Statale Administrative ,si subordonate...plecat !.

 

In reusita  sa militara se topeste cu viclenie si fara regret : viteazul Eneas,troianul devenit etrusc si apoi roman initial, secretele Culte pastrate,.. ale lui Apollo si ale Vestalei maxima a lui Numa Pompiliu Imperator din  adincul Grotei humanitatii soptite,... calitatile  umbroase ale hispanicilor co-religionari ,...

 

 Apartineau cu totii Culturii Energetice Divine,sacru ritual de Fertilitate, inchinat Fecioarei,..Slujitoarea de la "Boca de la verita ", grota priincioasa cresterii si Prasirii humanitatii,..si pastrarii tamaduitoare a tuturor in  armonioasa sanatate ( asa cum a spus-o si Numa Pompiliu cind a construit primul templu al vestalei Maxima ,de forma rotunda,ca un nimerit Sanctuar simbol al Grotei, in slava pastrarii ocrotite a humanitatii in sanatate trupeasca si folositoare,.. potrivita procreierii, si inmultirii !,..

 

... Asezat in chiar mijlocul Forumului,..Linga templul lui Romulus, templul Dioscurilor,si cel al Faustinei ,acolo unde a fost asezat si mormintul lui Cesar Augustus,... Ce catena, Patrat SACRU, simbolic de merituoasa  Exultare  emotionala de Aducere aminte,...

 

Si dupa ce l-am insemnat pe Traian cu semnul Uitarii de Neam,si al devotiunii maxime pentru Functia Oferita de Roma,... razboinicului ciudat din muntii hispanici,.. cumpatat si ascet, disciplinat militar,... minte invatata si cu legile  administratiei  Romane,si ale Senatului, si cu legile razboiului ,dar si cu discretia lucrarilor tacute si SECRETE, ale Planurilor aliate, amalgamate secret... cu adaosuri,.. de  ascunse Detalii,... codiciluri secrete,.. ignorate de cine nu trebuie ! ,ca si cele Testamentare !..

 

....Aspecte care il indicau  ca Cel mai perfect Executant al menirii Romei ...de a-si asigura  si cuprinde Trainicia Imperiala,... trecind peste ULTIMA PIEDICA : Imperialitatea barbara a Dacilor lui Decebal,latini vulgari de expresie,...Senini ai Mortii prin lupta, si prin Jertfe ritualice,.. MORTII PE CARE-I PETRECEAU CU JOCURI SI CINTECE LA FUNERALII,SAU MESAGERI DE VAZA PE CARE-I TRIMITEAU STRAPUNSI DE SULITE,.. AGONIZIND, CATRE SOLII CERESTI ... Adoratori ai lui Apollo si ai sorei sale Diana barbara,... pastratorii Lumii de Energie,inchinatori ai Naturii silvestre,veri-frati ai Troiei,... ...fraternali cu cavalerii Traci , fraternali cu Dioscurii  romani, si cu corespondentii lor cavaleri hispanici archaici !, sau,.. MAI APOI,DUALII  FRATI CALARI,TEMPLIERII !...purtati de un singur cal !(acomodati tot in peninsula hispanica, in timpurile moderne....)

 

Deci eram in cautarea capatului de emotie autentica care sa ma aduca mai aproape de strabunii mei,si a locului  lor de activitate razboinica,.. inlesnita de o sacerdotala obisnuinta traditionala !).

 

GLADIATORUL CUMULA ESENTA LUPTEI desgolind-o de motivatia legendei statale,.. DE  INFRINGERE A VRASMASILOR BARBARI,...reducind Lupta la  LUPTA DE SUPRAVIETUIRE,..Corp la corp,.. intre fratii de arme si de sclavie  silnica !

 

.. Si Distilindu-i Esenta la Lupta dintre Fratii GEMENI,sau aflati ca si Gemeni (fratii de cruce autohtoni) : admirabila pagina invechita de vremuri si stearsa, de practicantii religiosi si constructori de noi civilizatii,trainice sau trecatoare :

 

LUPTA DINTRE DOI FRATI !

 

 ... DIN CARE CEL MAI BUN ! ESTE JERTFIT INTOTDEAUNA ! CA MODALITATE SACRA,...  A  CUNOASTERII  ZICERII  ZEILOR !,...

 

Citire de Semne, cunoasteri de armonii energetice, legile FUMULUI, FUMIGATIEI SI ALE VINTULUI,...

 

 Cel care desprinde intimplarea din miscare de vointa a Emotiilor Cerului,... Cel care hotareste evidentierea miscarii energetice emotionale maxime prin conturul de fum miscat de suflarea lui EOL,(zeul Vintului) ;... VINTUL, si Inscrierea miscarii de fumigatie ,si al miscarilor de pene si al suvitelor de par de cal de pe coifuri, sau din coafura, cu plete si nodul,..lateral moderna la Celti, Galli si  daci...

 

... Emotiile maxime ale Cerului, purtate si aduse de Vint,... CORESPONDENTE DE INTENTII SI DE INDICII DE LA CER CATRE URMASII PAMINTENI,... BARBARE  semne,...DOAR  Semne ?!.

 

Dupa Legile arhaice ale Lumii de Energie, lumea parintilor : Apollo si ai  sorei  sale Demeter Silvana,...

 

... COPIII de Soare si Luna,... Jertfit ! pentru ca EL Era Cel mai milos, Cel mai bun Cunoscator al practicarii cursului ,curgerii energiei, era Cel mai Devotat vechilor legi !, nu mai putin Cunoscator al tuturor armelor, dar iubitor al naturii si animalelor, ..Vorbitor al Graiului animalelor, iscusit orinduitor si cunoscator al vechilor Legi, Administrator al tezaurului, Pastrator al focului, Pastrator al legilor de fertilitate  si de  Continuitate al Procreatiei, mai mestesugit in Tamaduiri si in Prevestiri, Cititor de Semne,.. Vorbitor fara graiuri cu zeii, dar socotit un perfect vorbitor "di Boca de la verita ",.. FRATELE GEAMAN ,DE ARME DE VIATA, DE SINGE, Cel care va muri !,.. si o si STIE!,.. ca un Isus,ca un martir crestin care poarta o menire ,de afirmare, de crez , o vointa  mai puternica decit Moartea,fara impotriviri, fara regrete, cu violenta curajului de osindit,TRIMIS LA CERURI SFIRTECAT DE OSTII,..LANCI BARBARE,..PETRECUT PRINTRE AI LUI CU ALAI SARBATORESC, SPRE MOARTEA DE CALATOR CERESC SI VESTITOR !,..

 

..SI IN CAPTIVITATE PETRECUT DE GINDURI SI AMINTIRI LA FEL DE PUTERNICE !,..

 

Care uite revin din « genetica de Genetica » chiar dupa 2000 de ani, din spre Danubius,..sub forma unui crez si al unui omagiu Spus si Pierdut ?,... ba nepierdut de purtatorul subsemnat,care nu-si uita obirsia,.. acum ! la cutremurarea statelor si dogmelor,.. la lupta dintre culturi si reaprinse opozitii,.. la grabite Uniri ,care maresc povara mult incercatului ATLAS !

 

Care este Drumul , Care este Tirmul, care este Cerul , care e Poporul ce devine Slava,…  Ridicatul Domnului ?

 

CARE  E  RASPUNSUL ? ..... CARE AMAGIRE ??

 

 Jertfitul Era Asemanator Zeilor si Gradul Trupesc de Rudenie,de copil Geaman de fizic, Geaman de nastere, se suprapunea peste felul Geaman de Vietuire si de Invatatura -Traire,..

 

... Erau la fel, dar inversati secret in corpul energetic,era unul din cei doi Dioscuri, unul dintre cei doi Cavaleri traci, unul dintre cei doi  Templieri calari – pe un singur cal,...

 

ERAU Dioscurii de la coltul Basilicii San Marco de la Venetia,miracol de granit porfiru rosu-vinetiu,...piatra imperiala si ezoterica asemanatoare celei  folosite la perechea Dacilor Veghetori aflati la iesirea din Gradina Boboli, de la palatul Pitti din Florenta : pazitorii Grotei fecioarei Diana si ai lui Apollo,... gazduit  hiperbolic de gradina florentina, medievala, si ca un gigantic Cap de expresie (dimensiuni olmece)  de zeitate culminanta !

 

... Erau drumetii Cerului,cu posibilitati reale de a se intilni cu Parintestii Zei,... arhaicii FII ai Troiei : Apollo si Fecioara Lunna,vechi din vechi : Apse –lluna,din ramura assiriana a indo-europeenilor, fie ai mai vechilor Sumerro-mesopotamieni...

 

Jertfitul era Ales de zei dupa valoarea sa  si Cel ramas in viata trebuia sa conduca poporul  ca rege,sau imperator si sa se lase purtat  dupa glasul fratelui si de indemnurile sale,.. intarite de singele initial,comun,..care aduceau din Cer pe cai oculte si enegetice dorintele zeiesti,.. Sarcina adusa la indeplinire de jertfa fraterna ! .

 

Iar cind totul era la strimtoare si Ramasul in viata nu deslega el insusi semnele,ce-i pareau neclare, Mare Vestala, Fecioara crescuta asemeni Lunei ii putea aduce ca Oracol Lamuririle trebuincioase si chiar noi deslegari sau alte orientari,

 

... Era o functie sacerdotala deosebit de puternica ,deosebit de Strins Legata de Lumea energetica( de altfel vom circula si pe urmele ei la templul din Forum,sau la celalalt templu de linga Palatul justitiei,de linga Tevere,dincolo de Piramide.

                                                   

                                                      *

  DE LA CIRCO MASSIMO REVENIND LA FORUM,LA PRIMUL CAPITOLIU, ACOLO UNDE POPORUL A REZISTA ASEDIULUI ETRUSC TREI LUNI ,DE INDATA CE PORSENNA A FUGIT LA AI SAI PRIETENI,.... PARASIND INTELEGERILE FACUTE. 

 

Aici unde au fost si lupte si jertfe si martiriu ,alaturi de Palatin si in umbra Palatinului imperial,... La Circo Massimo s-au adunat, in zile sfirsitului de saptamina si inceputului de primavara, mereu : copii si tineret dornic de verdeata,si cimp intins, si larg,.. pentru joaca si sport, chiar si pentru dispute si comentarii,un forum modern, ..Vecin cu  Forumul  Senatului  imperial sau al Tribunilor republicani,.. poate chiar

si pentru  mici  intruniri spontane,.. in dispute politice cotidiene,..de opozitie sau de  

 Cartier ,...

 

...DAR IN ACESTE  ZILE DE SUBSTITUIRE ALE PIETELOR PRINCIPLAE, CONVERGIND SPRE BASILICA SAN PIETRO , O MINTE LUMINATA ,SAU NUMAI  PRACTICA,..  SAU NUMAI TINARA , A FOST IMPINSA SA SUFLE O SUGESTIE :  

 

      ADUCETI TINERII LA CIRCO MASSIMO !..

 

 

... Ca si cum ar fi gindit : lasati copii sa vina la Parintele lor,.. acolo unde cei vechi isi sorbeau religia si puterea Imperiului milenar,aduceti copii linga Palatin ,linga casa lui Augustus imperator, linga templul lui Apollo,.. linga gradinile de portocali,..

 

  ...LINGA VIA SACRA,APROAPE DE TEMPLUL VESTALEI ,.. DE TEMPLUL LUI ROMULUS,.. APROAPE DE MORMINTUL COMEMORATIV AL LUI CEZAR AUGUSTUS,...  APROAPE,.. SI ALATURI  DE  MESAJELE  ROMEI ANTICE,...

 

 ... LINGA ELE SI DINCOLO DE ELE,.. APROAPE  DE PRIMELE BISERICI CRESTINE :...CEA ASEZATA IN FORUM ,BISERICA SFINTEI FECIOARE MARIA,.. DE LINGA TEMPLUL VESTALEI,.. SAU BONAVENTURA DIN CAPATUL PALATINULUI ,.. SI BISERICA IN STIL IMPERIAL ROMAN PRIMITIV A SFINTULUI  THEODOR-TOMA... SAU CEA  A SFINTEI ANASTASIA (mai tirzie),..SAU SUS SITUATA IMACULATA FECIOARA ARACOELIO(Aflate la coltul opus al Forumului)

 

 

... FACETI-I  PE TINERII ACESTEI LUMI ....VECINI CU ISTORIA ROMEI, VECINI CU VECHIUL CAPITOLIUL,..VECINI CU  TEMPLELE SI ARCURILE DE TRIUMF,VECINI CU URSITA ISTORICA  A ROMEI, CARE NU NE-A DESMINTIT SI UITAT NICIODATA !..

 

.. ADUCETI-I  LINGA FORUM,..LINGA LOCUL VESTIT PENRU CHEMARILE SALE PERPETUEE CATRE CETATENI,TRIBUNI SI SENATORI,PREOTI SI SOLDATI,.. IMPERATORI SI  PLEBEI,..

 

... LOCALNICII DAR SI STRAINII,.. ERAU SENSIBILI LA CHEMARILE ACESTUI LOC PASNIC,.. GRADINA A CERULUI,Gradina Vestalei Maxima !

 

...LOCUL CONJUNCTIEI MAXIME DINTRE CER SI OAMENI,Locul harazit si prielnic  Legaturilor Emotionale  Maxime,.. Pastratorul Energiei Emotionale ! SI PENTRU A RECUNOASTE SI INSEMNA PENTRU TOTDEAUNA ACEST LOC,  CENTRAL  AL LUMII,.. LOCUL UNIRII, SI INTILNIRII DINTRE VESTALA FECIOARA , SACERDOTA MAXIMA,... SI VENERA  FERTILA,.. SUPERBA ALUNECOASA A PRIVIRII .

 

.. UNEA AMBELE TEMPLE PRIN CENTURA  EMOTIILOR MAXIME,VALEA SACRA  SFINTA, SACERDOTALA,.. O " VIA SACRA ",care pornea de la arcul de triumf al lui TITUS , RIDICAT DE Senat( in cinstea poporului Romei),unind Arcul lui Constantin Imperator la gura Colosseumului( sau invers,dupa traditie,si potrivit Ordinii de constructie),..

 

.. PLANURILE LEGATURII DINTRE UMNITATE SI CER AU FOST DEFINITIVATE IN SECOLE,... DAR ELE PAR PORNITE DINTR-O VOINTA UNITARA,PESTE VEACURI.CENTURA EMOTIEI MAXIME, O MARTURIE A CULTURII ... ENERGIEI  EMOTIONALE MAXIME ! SUNTEM BLOCATI  DE ACEASTA LUARE LA CUNOSTINTA,BLOCATI DE POTRIVIRE,BLOCATI DE CURGEREA ISTORIEI,...

 

BLOCATI DE ASEZAREA SI DE FELUL DE ORDONARE SUPERIOARA,..DE CUPRINDEREA MENTALA CARE DEPASESTE OMUL ,OCROTINDU -L!,..

 

 

.. OAMENI !.. ZIDITORUL ESTE ALATURI DE NOI  SI A RAMSA,.. ACASA,...  SI MEREU PESTE TIMP,...  ESTE ACELASI !..

 

.. RAMININE SA-I RECUNOASTEM  PERMANENTA PREZENTA,DINCOLO    DE SOARE  SI DE NORI,...  SI  MAREA, SI DEFINITIVA  SA LUCRARE !!,..

 

 

.. PAGINI SI CRESTINI AM TRECUT ,NU FOARTE USOR !,..  DE LA UN COLOSEUM –VESTALA-VENERA,..LA CRESTINA SI DREAPTA CREDINTA, DEVENIND ..CREDEM NOI CO-AUTORI, AI CREDINTEI UNIVERSALE,.. INCREDEREA IN ROSTUL UMANITATII ,COPII ORDONATI DE VOINTA  LUI DUMNEZEU ! SUPREM INDEMN,.. MAREATA VOINTA.., MAREATA LUCRARE,, SI O  MARETIE  A OMENIRII , MIRACOL  CONDUS SI DESAVIRSIT,.. SI  CUNOSCUT DE SFINTUL PONTIF, SI NU NE MIRA DE LOC,.. CA DE LA Gradinar porneste cunoasterea florilor LUMII, pe nume, pe graiuri, pe feluri de obicei, pe arome , si toate sunt florile cimpurilor,..dar Gradinarul le stie cum sa Le aprinda sufletul lor de floare,sa stirneasca multumirea Florilor,Emotia lor gingasa ,.. de Floare,..sa duca cuvintul inteles,rasfirat ca o dulce aroma CU VINTUL SAGALNIC,ADIEREA  ALINTATA ,PLECATA spre cerul de sus,spre surorile Lor  ale Gradinii din Rai,.. Gradina Fecioarei Maria !,...

 

Credeti ,BUCURATI-VA si nu cercetati,decit pina la a RECUNOASTE SCOPUL ! 

 

 

.. RECUNOASTETI SI FITI IMPACATI, FITI ALATURI, TOATE NEAMURILE, FITI IUBITORI SI  PREA-MARITI DIVINITATEA ,.. NU VA TEMETI SA-L RECUNOASTE-TI  PE DUMNEZEU ! IATA  ROSTUL  SI  MIRACOLUL SLUJBEI  SUVERANULUI  PONTIF GIOVANNI PAUL II,..

.. ESTE PIINEA IMPARTASANIEI NOASTRE,..FITI LA INALTIMEA ACESTUI MOMENT, ESTE UN NOU INCEPUT,SI DE ACEST INCEPUT ESTE LEGATA VIATA PETRECUTA CA MARTURIE ,ALATURI DE NOI ,.. Alaturi de Papa Giovanni Paul Segundo,..,Lasati-va incatusati  de aceste Lanturi – CATENE -CENTURA A ENERGIEI DIVINE,EMOTIE MAXIMA,ESTE IMPARTASANIA COLECTIVA A Mondialei Colectivitati ! Acum !

 

   Nevoia de neinlaturat de a trece zilnic pe acolo,  prin Forum, era cunoscuta de timpuriu in Cetate Eterna..

 

NUMA POMPILIU A FOST PRIMUL IMERATOR CARE A SIMTIT PUTEREA ..GRANDIOASA A BINEFACATORULUI  LOC,.. PENTRU UMANITATE , DESEMNIND CONSTRUCTIA TEMPLULUI  ROTUND CA O GROTA A VESTALEI , CA CENTRUL EMOTIONAL, SI CU TILC AL VECHII ROME,.. IN LOCUL CENTRAL DIN FORUM,.. CENTRUL CETATII ETERNE !

 

... Centru in Centru !,.. Frumos centru de Centru ! Mai frumos prin tainicul sau Mesaj,de crestere,de vigoare,de tainuire ezoterica : catena grotei cu o balanta,odata : vestala Maxima, si odata :  Umanitatea,.. Rostul unui Neam LA INCEPUTURILE SALE.

 

INCEPUTURI INCERTE SI DE PERICOLE,...DAR CERUL VEGHEAZA...

 

 

SI SOAPTE LEAGA VESTALA CU NUMA POMPILIU,

SI .. EI.... IMPARAT !,

.. PE LINGA LACASUL DE APRINS FOCUL ,

LUMINA CU SOARE, A- RIDE SI ARDE ,.. APRINSA ADERA  LA UMBRE,..

 

.. SI UMBRE SE MISCA PE PIATRE SI ZIDUL SCINCESTE ... SCRISNIT

.. SI SE CRAPA,.. DE SEMNE !,..FARIME DE PIATRA SI CIOBURI DE VASE,.. COBOARA... CU BULGARI  ROTITI  DE SEMNALE,..

 .. SI  SE  SCURG ...

.. PRIN OCHII EMOTIEI DIN FUM SI MIRESME,RASPUNSURI PINDITE DE TROSNET DE VREASCURI,....

 

.. SI IESE IMPARATUL  MAI BEAT DE PORUNCI ,...DECIT VINUL BAUT DIN – NAINTE !,..

..CU OCHII IN LACRIMI ,… DIN FUMUL PATRUNS !,..

VINUL DE GRIJI SI DE  SPAIMA DIN SUFLET ...   

 

.. VESTALA RAMINE ...

.. CA ASTA-I MENIREA DE-A FI PRIZONERA,.. 

LEGATA DE ZEI,..

.. LEGATA DE  SEMNUL PASTRAT DE PAMINTUL,..  FACUT DINAINTE  CA PAZNICUL EI... DE  FECIOARA ! ...

.. CACI CERUL NU SPUNE ORICUI  VORBE ASCUNSE DE TAINA...

 

.. O STIE ORICINE !,..  CE RANGUL IL POARTA ATIT DE ADINC, DE CREDE CA MOARE !..DE POATE SA-I TREACA IN NEGRUL TARIM !..

.. SI PRAGUL SE-N CUMETA  DINSUL  SA-L  CALCE !...

VESTALA CEA ALBA,

.. CE NEGRUL IL COASE..URZIT DE URSITE,.. PESEMNE STRABUNE !

 

Exercitiu de simulacru emotional,.. ‘Vestala’

(asa cum ne-am invatat sa zgindarim cuvintele,... ca pentru a scurge ulei maxim din masline culese degraba !, SI VERZI... CA SI IARBA !)

 

 

..Si peste mai bine de un mileniu cind ,s-a cautat un loc pentru stabilirea Vaticanului, S-a gasit o Asemanatoare Gradina dincolo de Tibru.Fiume,Tevere( Nu cunosc prilejul ca pe aceiasi,harta si pe acelas spatiu de vorbire-cunoastere,.. Riul sa poarte trei nume DEODATA,dar timpul este de vina in curgerea povestilor-istorie), ...

 

 ... BISERICA DESVELIND GRADINA SFINTEI FECIOARE MARIA ,CA ADAPOST PENTRU BASILICA SAN PIETRO,..DEVENIND APOI STATUL VATICAN, INLAUNTRUL ROMEI,.. CU ZIDURI PARTIALE, DAR FARA GRANITE SI FARA GRANICERI,..DAR CU UN SUVERAN ,TRADITIONAL CAP DE BISERICA SI  PERSONALITATE  STATALA !     

 

... Roma este plina de asemena locuri binefacatoare, de imediata FERICIRE,pe care o simti maxima si o Socoti ETERNA,.. SUNT MAI MULTE,si peste tot,..de obicei ocupate de diferitele biserici,..CARE NU SE ASEAMANA INTRE ELE NICIODATA,.. INTR-O  DIVERSITATE UIMITOARE !..GENII DE CREATIE,.. PUSI LA LUCRU , EXECUTANTI  DESAVIRSITI ! Italienii acestia !

 

.. LA FORUM SI LA PALATIN,MERGETI SA VA ODIHNITI LA UMBRA CEDRILOR DIN GRADINI !,LA UMBRA FIRAVA A LIVEZII DE PORTOCALI, cu mari monede comemorative AURII raspindite prin frunzisul lucios de uleiuri aromate,... Ca sa admiri ! Fructele !.  Le-ai admirat si pe strada,.. pe linga curti si case,..lasate sa se coaca,.. umplind frunzisul maxim,dar altul este gustul ce il aseaza Pe Palatin !,..PODOABA !...

 

.. LINGA LOCUL DE BELVEDERE AL PALATINULUI,..CATRE SILUETA DEPARTATA A MONUMETULUI CARE ADUNA IMPREUNA  EROII NATIONALI,.. ai risorgimentului SI STATUIA IMPARTULUI VICTOR EMANUEL  AL  DOILEA ,...

 

 SI LIPITA DE EL,(sau invers !) ,.. condusi catre EA de cele 129 de trepte pe scara intrarii in Chiesa (biserica) SANTA FELICE MARIA ARACOELIO,Biserica cu pruncul Issus,REGELE CERULUI, sculptat dintr-un pretios lemn brun,cea mai veche relicva arhitecturala a Romei Crestine !( si desigur modelul  cautat in exprimare de Complexul Risorgimento,alipire sublima care sporeste valoarea celor doua constructii ,atit de departate de timpul  nasterii,si  al scopului,.. spre salutara mirare a privitorului : Mari mesteri, asa de multi in toate timpurile, aveau cursuri de zidarie din pruncie ?,.. Da !,..Aveau Har.. Au construit si modelat o Europa, cu maini barbatesti,.. Ferme si Netede ,au netezit Aparitia statalitatii peste tot coagulind Directiile de promovat,Ordinea si Administratia si Apararea comuna,organizatori  si constructori desavisiti, fara semne de slabiciune ,fara inselatorii de haos  ACESTI OAMENI SE RESPECTAU  PE EI SI PE SUPUSII TRECATORI,.. CONVERTIREA NU INSEMNA SILNICIE, BA CHIAR ERAU PENETRATI DE VALORILE STRAINE,..ROMANII TOLERANTII POPOARELOR ( Diplomati cu limite ),deseori recunoscind valoare isi aduceau un imperator strain,si lista lor este lunga ,...

Latini ,neamuri vechi cunosc masurile de aur ! si fac cuadraturi in propriul nisip, chiar daca Archimede strapuns se lasa iara !,..

 

 Nevoia de neinlaturat de a trece zilnic pe acolo,PRIN FORUM, era cunoscuta de timpuriu in Cetate Eterna...

 

..  SA RASPINDIM POVETELE SI GINDURILE SFINTULUI PARINTE PESTE INTREAGA ROMA,MILIOANE DE CREDINCIOSI SA DUCA MARTURIILE   BISERICII CRESTINE PESTE TARI SI GINDURI,..

 

... Sa intindem crezul si profetiile,parintelui Pontif asa cum doreste Domnul,El ne da Gindurile, El ne pune la Treaba, El are vointa ...

SI UMILINTA POTRIVITA,SI SMERENIA  LUCRARII..SI RECUNOASTEREA, .. NE APARTINE NOUA !,..

 

... Pelerini si Misionari,.. sprijinitorii  Ce sunt si Cei care vor veni,... ai Sufletului Marelui Pontif Papa Giovanni Paul segundo, DAR MAI ALES VIETUITORII DE LUNG TIMP...  EI TINERII ! ,COVIRSITI DE IUBIREA CATRE MAREA PERSONALITATE DISPARUTA !

 

 

ADUCETI TINERII LA CIRCO MASSIMO,.. LA CENTRUL ROMEI !..LA CENTRU LUMII !

 

 ... Aduceti tinerii la Circo Massimo daca sunt pelerinii,.. sau Romanii ramasi pe dinafara, sau care doresc sa lase LOCURILE DIN FATA Oficialilor, si a celor dintai veniti !...  Si Sa se stringa toti in VALEA LUNGA de linga Circo Massimo,.. 

 

.... Si ca in basmele rominesti zis si facut ,... s-au trezit adunati cu totii tineri si   Tinere  Familii si copii mici sau scolari,... de diferite nationalitati pe cimpul gol si plin de iarba ,... un mare petec de tinerete si entuziasm,... svapaiatii lumii,.. simpatici si vioi, hirjoniti SI HIRJONITORI CA IEZII DE CERB SI CAPRIORI DE PRIN PAJISTILE MUNTOASE, de prin  pajistile de la poale de Dealuri Transilvane, ca

imagini bucolice de Bucovina, de  Putna si Voronet,...  Imagini, IMAGINI,..

... De ce recunosti si iti este familiar, in ordinea comparatiilor, IMAGINI DE VECHI OLARIT ARHAIC,.. ??,..  Oalele cu imagini de cerbi si caprioare afrontate RITUALIC ?,sau numai simple cioburi cu desene fragmentate ?..

 

OLARUL UNIVERSITARUL TIMPURILOR ANCESTRALE,..DAR ZIDARUL?

.. EL SI  PICTORUL,.. SI TIMPLARUL,.. SI SACERDOTUL,.. SI FIERARUL,..SI BATRINI SI BATRINE ,.. APOI REGII,...   Imagini de vechi olarit arhaic..

 CIOBURI, .. OALE  SI  ULCELE,.. !

 

... Dar pierdeti din Mintea Obosita de Carausia drumurilor, si a Evenimentelor,.. PUTEREA  GINDULUI !...

 

.. SEMNIFICATIA PUTERII GINDULUI ,SEMNIFICATIA SACERDOTALA ,RITUALICA SI EZOTERICA, MESAJ DE ILUMINATI,... NU codul lui Da Vinci,(dulce copilareala de exercitiu), ci CODUL CURGERII,.. DINAMICII ENERGIEI  EMOTIONALE  MAXIME,  Cultul ei ,  cultura ei ,...

 

MENTALUL ARE SIGLA VECHE, ESTE O VECHE SITA ! SI EA CORESPUNDE  TUTUROR  TIMPURILOR !

 

 

..  PUTEREA GINDURILOR UNITE SI IMPLETITE DE UN SINGUR CREZ,.. GINDUL  MIRACOLULUI, GINDUL  PURTAT DE CER SI ADUS DE VINT,.. GINDURILE CARE RASFOIESC NOUL TESTAMENT ,.. AGALE SAU ALENE,.. SAU GRABIT DE RASPUNSUL CARE TREBUIE DAT,..

.. SAU DE  INTREBAREA CARE O STII SAU O RECUNOSTI,.. TU PARINTE IN FATA LUI DUMNEZEU ,LA PORTILE CERULUI ! (momentul cartii rasfoite,..  Paragraf cu paragraf,.. si inainte si inapoi,Noul Testament,.. IMAGINE CRUCIALA A SLUJBEI  ASISTATA  DE INTREAGA  LUME )..

 

Si iata ca in sfirsit asistam la o transmisie in direct a unui Miracol,

antiteza desavirsita fata de multitudinea de orori sau nimicuri vehiculate prea des de grabnicia stirilor de aflat,dar si de nesocotinta noastra,... IN A LE DA PRILEJ,.. DE A SE NASTE !..

 

.. EMOTIE  EXTATICA SI ENERGIE, MOTOR SI EXPRESIE A VIETII CONTINUI !

 

   ... Lumea este la fel pretutindeni,..  viata se exprima la fel fara constringeri,.. Expresia pura este unica si emotionala identica ,ocrotita de Ei si de Vremuri,..

 

... Ei fiind TINERII, si de departe ! :

.. EI  NU SUNT, paznicii in uniforma, care le marturisesc statutul si stapinii,... ne mai vorbind,.. CA EI VORBESC ,SI  POARTA GROAZA SI OROAREA !..

..  de oroarea clipelor explodate din trotil si calatorite prin maruntaie de fiare,..  

Fiare de FIARA ! FIARA DE ZBOR !...

.. Aici suntem in tara tinerilor fara grija ,care sarbatoresc si ISI MANIFESTA IUBIREA : de un parinte ,.. NU DE SINGE,..  PARINTE DE CER !,.. Cerul ii este acuma casa,cu adevarat !..

 

.. Este o intimplare ca el are CIN PREOTESC ,.. este o intimplare ca el este cel mai insemnat Papa !,... ca este contemporan cu noi ! , ca a suferit atingerile tuturor clipelor de oroare ale secolului trecut ,.. si al celui prezent,..  ca si-a insemnat istoria prin gloantele purtate de trup,... ca si-a rupt pingelele prin trei rotiri SUCCESIVE IN TIMP,.. in jurul nostru,... de paminteni nehotariti sau nedeterminati de a oprii razboaiele si FOAMETEA, care puroiau peste tot !!,..

 

.. Papa este al nostru , si bucuria lui si a noastra, a LATINILOR a fost ca Papa si-a putut gasi  culmile de viata  si acum Meritata Odihna in mijlocul natiunii Italiene, Romanii,... care nu-si desmint curajul, indrazneala, emotionatul entuziasm, si cintecul vietii lor, sau viata cintecului lor,...  permanent si perpetuu,...

 

... Ei au trait imperii, republici, dictaturi si razboaie ,cotropiri tembele,fara sa abdice de la veselie, fara sa abdice de la tinerete fara batrinete, fara sa devina victime, ci numai supusi,.. VREMELNICI  SAU  NUMAI  OCAZIONALI ,..

 

..DAR AU SI FOST IUBITI DE CERURI SI DE ZEII, AU AVUT SI NOROC DE ADAPOSTUL PERDELEI DE PIATRA DANTELATA SI ASCUTITA A ALPILOR, SAU DE APA  MARILOR,.. intinderile Mediteraneene !, AU AVUT SI STRABUNI ,CARE AU DAT NUMAI URMASI DE LINIE DIRECTA, AU FOST RECEPTIVI MEREU, LA FAMILIE  SI  LA ONOARE !,..

 

.. PASTRAREA ONOAREI LA SCHIMB DE VIATA,.. A DUS MEREU ,TOT TIMPUL, LA EMOTIA MAXIMA, SI S-AU PRICEPUT SA O DISTILEZE IN VIETUIRE CONTINUA ,.. SI REZISTENTA LA POTRIVNICIE !,..

 

... Ce indraznet si exuberant Personaj este italianul !  

 

... Au avut onoare,mindria strabunilor imperatori si alesi muzicieni, generali si inventatori, sculptori si zidari-cioplitori, pictori si carturari,bucatari si gradinari DAR AU AVUT MAI PRESUS DE TOATE NATIILE,..  INSTITUTIA BISERICII PAPALE, PONTIFICATUL GAZDUIT DE VATICAN,.. si din cind in cind ragaz de PACE !.. 

 

... Au trecut timpuri tulburi dar Pontificatul, mereu mai restrins a ramas inconjurat de Roma, ca un acoperis ,camara de arome si dulceturi, Gradina a Fecioarei imaculate si a Fiului Sau, sprijinita de un colt de Tevere –FIUME,sau Tibrul , sprijinita de un colt - mijloc de Roma,...

 

Un Stat micut ca intindere dar cu o populatie enorma raspindita pe toate continentele , Credinciosii sai FIIND  multi – nationali si  multi- rasiali !..

 

.... Fericita inspiratie insuflata de Dumnezeu si imaculata Fecioara, poporului italian si Romei imperiale, Minunata potrivire ,entuziasta alegere si Revendicare !...

 

... dar iata ca a sosit clipa revendicarii Mondiale, clipa revendicarii juvenile si  "Santo Subito"  scandat ca la o galerie entuziasta de la il calccio- fotbalul italian , desigur ca a trezit si chiar inspaimintat pe multi oficiali,cu un trecut glorios in minuirea armelor de intriga si dezbinare,.. sau de terorism absurd,

 

"Santo Subito" a dezlegat Lumea de cutia Pandorei si a inchis sipetul diavolesc !,..

 

... Lumea nu va mai fi niciodata ce a fost, pina mai ieri,efectele nu vor intirzia sa apara !!

 

 

... Dar sa va povestesc mai departe cum arata Poiana din Valea de linga Circo Massimo,..Vazuta in aceea dimineata :

 

..imediat dupa iesirea din metrou ea a aparut  ca un simulacru de canal acoperit de iarba si pamint intr-o vale micuta,NU PREA ADINCA ,.. avind la  un capat si la celalat doua poduri peste o vale seaca.... rupte din peisaj de circulatia permananta a micilor si aglomeratelor automobile !..

 

...Dar in fata se ridicau ruinele peretilor Circului Massimo ,... lungi cit valea si pustii cit peretii  ferestruiti – dantelati ai Alpilor sau ai Bucegilor rominesti,..

... un gard lung de sirma inchidea accesul acolo pe  unde te-ai fi putut strecura spre Palatin fara plata!dar nu exista nici poarta,nici loc de vinzare al tichetelor,de intrare. 

 

..si nadejdea de a explora pe aceea parte maretele ruine,DISPAREA SUB DIFICILA PIERDERE DE PICIOARE !,..  DEJA OBOSITE ! ,..

 

... de mirare !..Oboseala parea nemotivata,.. aducea a ceva inexplicabil ,te controlai in gind, : ai mincat sau nu ?,..raspundeia din plin !,.. era cald ?, Nu ! era efectul unui fotografiat intens sau al emotiilor adunate dupa un drum de peste  12 zile ?

... Nu parea !,..    la CALUL DE APA,.. care eram din nativitatea , a carei epoca o si uitasem, la 62 de ani batuti pe muchie !..

 

Reveneai in pajistea larga si abia atunci lipsa de obiectiv,si Tzel,.. si Setea ! ,..te facea sa observi de fapt UNDE erai : pe o fisie lunga de iarba cit unul ,.. ba doua terenuri de fotbal lata si lunga cit mai multe,de fap, ....ASTA  TE FACEA SA TE ASEZI !!, SI SA-TI FACI DE LUCRU : schimbatul filmelor la apartul foto,.. sau cautarea tigarilor,.. sau A APEI in sacul de mina,..

 

... mai trebuia APOI ,SA-TI LINISTESTI   SI PARTENERUL ,..ASIGURINDU-L DE INTENTIILE DE A-TI CONTINUA CURIND DRUMUL : "numai sa ma mai uit  nitel la harta asta !"..  si ma si cufundam grabit CA SA EXPLOREZ O IESIRE SI UN ADEVAR,... LA FATA LOCULUI  : ROMA ESTE COLOSALA !,.. PARCA AI MERGE DUPA CAII SAU VITE !... SI NU STII UNDE SA-I CAUTI, PESTE COLINE,.. (asa imi inchipui marea nedeumerire a tzincului care si-a pierdut, uitat de joc !,.. Animalele !).. ESTI NEPUTINCIOS , SI AI ALERGA GRABIT DIN COLT IN COLT DIN BISERICA IN BISERICA, DIN PIATA IN PIATA !!,..       PRESAT  DE TIMP SI DE INTILNIREA VIITOARE,.. DEJA STIUTA SI ANUNTATA,... CU AVIONUL !

 

 

.. si iata ca te trezeai uitindu-te ginditor la ceas si nazuind odinhna repauzului pe iarba ca si toti cei care te inconjurau, erau destui, dar acuma vrei sa cauti in amintiri si sa spui ca in adevar ai zis :

... CA DACA NU NE RIDICAM ACUMA !,.. CA SA PLECAM MAI DEPARTE ! AICEA RAMINEM PINA DISEARA !...

 

.. Aveai o placuta tovarasie,elevi ,la care apropierea Floriilor, si primavara Ridica coltul batistei de pe genunchi, Studenti ,ajunsi de o lenevoasa toropeala si stind lungiti direct pe iarba,crucificati de Soare !,... gradinita galagioasa a pre-scolarilor, mame grijulii dar linistite,tati iubitori de exercitii legate de diferite scheme de portar sau ,.. sef  de  lovituri  de voleu, in careu,.. Sef de dribling tip PELE ,.. care culmea uita sa dea mina adeversarilor de 8 ani , care se incapatinau sa lege mingea de picioarele-i cazute in iarba,... de dragul iubitorilor de gol, care se auto-Denumeau cu puzderii de nume :

 

...era si un Hagi, si un Maradona, si un Ronaldhinio,multi Totti, Batistuta, Sevcenko, Zidane,Raul ,..  chiar si un Abramov recuperat de un uituc, care-l considera jucator la Chelsea si nu patron ,era si Mutu,...

... toata floarea stadioanelor alerga ,pe teren , in grupe rotitoare pe mici spatii, ...pentru ca se juca de-odata ,   la mai multe meciuri  si la nenumarate  si incurcate porti,.. intercalate spatial !...  

 

... iar certurile pentru stabilirea adevarului rasunau asurzitor,... dar nu erau infruntari, .. si cel mult se stabileau reluari de la margine ,de la golul anterior ,... sau de la golul pe care unul dintre voinici... nu-l putea uita ! pentru ca il daduse chiar El ! ,.. si fusese in aceea dimineata  chiar singurul LUI , luuui !,..al lui..   Maaii !

 

.. Erau si perechi de tineri care aveau de trait si urmat un ritual de primavaraaa !.. o iubire proaspat venita,.. se tineau de mina si erau evident o insumare de ginduri SI ADEZIUNE, particulara,..

 

.. Dar puteai sa stii de departe cine erau : Perechea de italieni se tineau mina de  mina, cu gingasie si, pudoare,..erau mina in mina si ochii se tineau aproape la fel de legati de  focul domol al latinitatii asigurate de consemnul fidelitatii,...  dar si de noutate !..

 

..Nu puteai gresi pentru ca emotia era  distilata la gradul personal de Romeo si Julieta,si erau chiar frumosi, de emotia pe care o raspindeau pe dupa  ochelarii de Scolar, ,..sau pe dupa parul abundent, care nu impiedeca ochiadele sa se atinga ,mingaios,  si furis, uneori chiar adresate privitorilor.. ne vedeti pe noi cit suntem de fericiti ?

 

...Perechile de straini, la fel de tineri, erau mai volubili ,mai excitate de calatoria venirii si a noutatilor, erau mai desinhibati ,si evident nu voiau sa para Provincialii Romei,Se mai agitau,AGATATI de gitul partenerului, si se scuturau de imbratisarea prea curind porpusa si venita,... si se sarutau teatral asa cum o faceau actorii din filmul care i-a impresionat cel mai mult,..dar nu insistau !,..fatza de italieni !... repede gaseau alte subiecte de interes,ce facem ?, ce mincam ?, dispute unde sa ne ducem acuma ?,ca si acei trei vulturi care dupa un timp prea lung de asteptare,.. salta pe rind,topaind pe sirmele de telegraf,.. si se autointreaba : si acuma ?  acuma ce mai facem ?,   in acel nostim desen animat !

 

... Dar domnea o seriozitate generala si fisiile de piele ,stapinii ochilor pe decoltee, sau pe orizontala abdominala,... nu se prea lasau vazute !..

...  Ar fi fost momente leganate de stupoare pentru producatorii nostri de Emisiuni Glandulare de la T.V.ul...  de sarindar,...

 

.. Si  speriat de gind si de lipsa de eficacitate ,cind zilele trec puhoi,scoti harta si cercetezi un plan de salvare si de imbunatatire a documentarii,..Ai si ales : sa mergem la biserica sfinta Anastasia,si apoi la biserica de linga Forum cea denumita sfintul Teodoro-Tome, circulara si dovedita cea mai veche de linga Forum,ca apoi sa dai ocol Forumului si sa intri din nou in el atras ca un magnet de templul Vestalei  si mormintul lui IULIUS Cezar Augustus Imperator,... Caius ,pe foaia matricola a istoriei....

 

 

Puhoi de omenire, batrini si tineret,scolari,gradinite, si studenti,toti entuziasti, toti doritori de noutati si istorie, de istorioare, profesori tineri ca adevarati ghizi sau ciceroni cum se zicea intre cele doua razboaie, sau inaintea lor,...OMOR !,..omor de lume la mormintul lui Cezar : O grota cu pereti partiali circulari,.. care arcuita in interior,.. gazduia un altar de marmura si pamint,care-l umplea,astupindu-i golurile, plin de flori proaspete, in jerbe,linga un locas de piatra,obisnuita,... unde ardea o flacara permanenta si surpriza : un petec nici prea mare,.. nici prea mic !,. de carton-hirtie,.. deajuns care sa cuprinda tiparit la calculator : aici se afla Caius Iuluis Cezar Augustus IMPERATOR,.. caruia Roma si intreaga Italie ii sunt recunoscatoare !.. Si ma aplec zguduit de convulsia unei emotii puternice ca sa salvez o frumoasa floare galbena din apropierea  parafinei, care ardea topita ca un suvoi de magma,... dogoritoare !,.. ce noroc ca sa ma pot ascunde de privitorii asezati la coada !

 

 

... Doamne ce popor ! , ce Istorie  , ce maretie,..pe largi si numeroase dale de marmura, cazuta si ridicata stau, ca pe niste banci,... privitorii,.. se misca fotografii ,..se striga valmaseala de cuiburi ,... cuiburi de fete si baieti, trec  rar, smochinite doamne si englezi batriniciosi si cu rectitudini colonialiste,..

 

..Un terci de omenire care mirose, amusina, intreaba, se inghesuie, se striga, se agita la fanioane,... de adunare ,..de plecare ,..de ascultare de ghizi,de venire.. incrucisati,.. cu.. de Plecare !,...

 

.. si eu stau aici Cu Cezar sfisiat in suflet, El cazut si naboind de singe !,.. cind intre mine si el disparusera ingroziti,cei Vrasmasi ca si cei Apropiati,Cezar Augustus Imperator fara viata,..papusa insingerata,.. un hoit , mort ca un caine ,.. El insusi acoperindu-se cu Toga inrosita !

( pentru cei nedibaci in istorie, Cezar s-a acoperit cu vesmintul peste cap,toga pentru a nu-i mai vedea pe conjurati si pe Brutus,nepotul asasin, interogat uimit : Si tu Brutus ? )

 

.. Si deodata tristetea disperata este sfisiata de fetitele care se ingramadesc linga mine si ciripind o asiatica limba japoneza sau coreana, ma interzic cu sporovaitul recitativ  probail la obiect si elocvent,.. Moartea de Samurai , familiara, era asemanata cu moartea Cezarului cazut printre coloane,..

 

.. PRINTRE COLOANELE ROMANE imperialul le vorbea povestea sa ,viteaz de

credinta ,trufas meserias de conducator. Rapit de micimea adversara !..Zar Prost si

de Nenoroc Aruncat de Zei !,..

 

.. Cazutul era un titan, si micutele asiatice ii vor duce faima mormintului care este ciudat de singur, ciudat de umed,.. aproape o RAVASIRE DE MORMINT DIN CARE ABIA S-A SCOS EROUL !!,...

 

...  Si ca si Hector sau Ahile Peleianul, sau Alexandru Macedon ,..omul dispare si ramine o gramada informa de pamint,.. pe locul disparutului,..Asa cei vechi se aliniau in lung sir presarind cite un bolovan,peste mormint si ridicindu -l Movila, de Semn –  de insemnare !

 

... dar gramada aceasta are PUTEREA sa ne invoce eroul la fel de bine ca si un film tridimensional !!,.. emotia este deosebita si devoratoare, iti vine sa plingi ,sa saluti la chipiu, si sa cint  marsilieza  sau Trei culori avem pe lume !,... pentru ca astea sunt momentele emotionante pe care le-ai mai trait cu aceiasi magnitudine,.. si cind este vorba sa repeti,... repeti cu ce ai la indemina,... inca nu-l plinsesem pe suveranul pontif Giovanni Paul Segundo,

 

 

 Pleci de la mormintul unde a fost depus si poate ucis Cezar Augustus ,privind saracia pietrelor si locasul lor jalnic ca o expresie de tristete in zadarnicie,pe care numai englezii o simt in regele Lear sau Macbeth,sau moartea lui Nelson,sau moartea printesei Diana,( o tristete de englezi !,..incruntata si inghetzata,o fisie de gura si un obraz  crispat neted si decent, numai scinteia ochilor amarnica, trada incordarea  ).

 

.. Moartea eroului de la Lepanto,amiralul  venetian ,Moartea VENETIANA,O   TRISTETE LARGA ,DE BROCART AURIT MAIESTOASA,CARE TE RIDICA DE SUS, DE HAINE,... portretizat de Veronese cu sageata mortii sale tinuta delicat pe directia gitului si a fetei,  Mort in culmea Gloriei sale,CUNOSCIND-O DEJA ! pilda de eroism,.. ne data uitarii de venetieni si de lume, chiar si acuma in epoca  groaznicilor orori de razboi !!,

 

... Te fac sa te gindesti  in general la soarta Eroilor,... care adesea se prabusesc tocmai cind sunt siguri pe victoria lor,si ma gindesc la articolul meu denumit "Apollo, Arcasul Ultimei Sageti ", ca si cum Apollo pastreaza mereu sageata decisiva , ca ultima sageata ,ca ultim -de final Arcas !,.. pentru a intrerupe sacerdotal un destin odata ajuns in pragul infaptuirii ,socotind,.. mereu suveran si APARENT insensibil,.. pe cel care odata traind ,acoperit de glorie si putere,.. Ca  Poate Modifica balanta, Atirnind prea greu,.. prea personal,.. pentru a nu distorsiona curgerea vremurilor,.. pe alte cai ( drumuri),.. decit pe cele  harazite de Disparitia lui, si  de Conceperea lor initiala, Planuri si PLANIFICAREA datorata  zeilor, destinului si sortii .

 

 

.. Si ma dumiresc ca sunt si in Forum ca si in Palatin locuri de o blindete nespusa, Sprijin pentru odihna si relaxare totala, de aproape Beatitudine, si ca unul din aceste locuri este si Poiana inverzita dintre maluri ,.. linga Circo Massimo, si ma gindesc la reactia necomentata a celor care stateau tolaniti pe pietre dormitind, sau pur si simplu tacind,.. in singuratatea lor adinca !, eclipsind forfota din jur ,dar cu totii stiam ca vine timpul si acestora sa se aseze ,...  poate nu mai erau locuri libere,... si ca si in gari trebuia sa mai plece un tren,.. ca sa mai ramina loc, pe peroane , pentru Obositi sau, pentru Cei tristi, sau Rupti  de Despartire !...

 

 .. Ce Repetitie Generala pentru plecarea Suveranului Pontif,.. tineretul credincios

pentru Personalitatile Apropiate de istorie,..interesul Tuturor verificat pentru maretia Romei,... aglomerarea interesului public mondial !,..

 

 .. Si venirea vremii ca alt mare erou, sa se desparta rupt in doua si trecut in istoria clipei de sageata ultimului arcas de,numai ... ca de data aceasta am masurat cu totii si sufletele noastre si maretia credintei si a admiratiei convertite la credinta sublima, a adevaratului har  crestin,... fara a ne mai transporta in istorie !,.. eram Martorii de suferinta si de pretuire colectiva a unui Om dintre noi Ridicat, prin Lucrarea Domnului si muncirea calitatilor sale pina la osteneala maxima pentru a desface minunata haina a sacerdotului sublim,..  maxim inlocuitor la Sfintul Petru,cel care a dovedit intelegerea cea mai adinca a cugetului bisericii lui Dumnezeu, si a tinut cu toate preturile sanatatii si oboselii sale, sa ne duca dupa el PESTE TOT !,...

... in tot ceea ce a gindit, maret ca un nou Issus, maret ca un nou Petru ,maret ca intreaga cugetare a bisericii pamintene si a bisericii Ceresti,el a fost pastorul nostru , si deja a deveni o mare istorie ,o mare pilda, un erou al bisericii universale,un messianic trimis si dovedit cel denumit Carol Voytila,Polonezul zburator al cerului, pentru ca la slujba sa vintul i-a fost aripa si mina...

 

Mioritic vers : PENTRU CA LA SLUJBA SA,... VINTUL  I-A FOST ARIPA SI MINA ! ,sau aripa si Stea !,.. miezul zilei incurcind drumul vizibil al stelelor !..

 

... Iar Noul Testament , cartea rasfoita de vint, era desfacuta si purtata si de mainile Domnului si de mainile entitatii , si sanctitatii Sale ,a polonezului zburator,.. de a fi atit de neobosit calator prin lume si peste lume,cum este zis :  "cu moartea spre moarte calcind si celor din morminte viata daruindu-le", SI CU SIGURANTA Miracolele nu se vor lasa asteptate ! Le asteptam  intai pe cele politice si sociale in  spatiile in care stau sa creasca sau sa izbucneasca noi conflicte ,.. mai ales pentru ca suntem balcanici de Cafenea ,si de Constantinopol aplecati - plecati !.

 

*